HABERLER>POLİTİKA
23 Nisan 2014 Çarşamba - 11:45

Yüksel'le A'dan Z'ye: CHP'nin Köşk adayı İzmir'den olsun

CHP İzmir Milletvekili Alaattin Yüksel, genel merkezin yapısını ve seçim stratejisini eleştiren İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun ortaya çıkan yanlış anlamadan rahatsız olduğunu söyledi. İl Başkanı Ali Engin’in disiplin sürecindeki açıklamalarını da değerlendiren Yüksel, “Gerekirse 50 bin kişinin disipline gönderileceğini söylemek yanlıştır. Her halde ağır tahrik altında konuştu” dedi. Yüksel, İzmir’den Cumhurbaşkanı adayı çıkmasını istediğini de söyledi.

Yüksel le A dan Z ye: CHP nin Köşk adayı İzmir den olsun

EGEDESONSÖZ - CHP İzmir Milletvekili Alaattin Yüksel önemli açıklamalarda bulundu. Ankara’da geçtiğimiz hafta gerçekleştirilen Parti Meclisi (PM) toplantısından sonra değerlendirme yapan Yüksel Radyo Pause’de yayınlanan “Fatih Yapar’la Neler Oluyor” programına katıldı. Yüksel, Cumhurbaşkanlığı sürecinden, yerel seçim sonuçlarına, parti içi muhalefetten kentin öne çıkan sorunlarına kadar birçok konuda konuştu.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun “İzmir’de sekiz ilçe kaybedildi, başarı yok. Yeni dönemde çalışın” dediği ifade edilen Parti Meclisi (PM) toplantısından sonra ortaya çıkan durumu değerlendiren Yüksel, konunun saptırıldığını ifade etti. Yüksel, “Yerel seçimi götürme görevi sanki bize aitmiş gibi algı yaratıldı. Siz çalışıyorsanız, siz bu işi sırtladıysanız bir başarısızlık durumunda da  ‘sorumlu sizsiniz’ anlayışı var. Bu kötü, sakat bir anlayış. Bu ortak sorumluluktur. İzmir’de başarı ya da başarısızlıkta benim ne kadar sorumluluğum varsa sıradan bir arkadaşımızın, özellikle milletvekili arkadaşlarımızın da en az benim kadar sorumluluğu var. Başarısızlıkta, daha az çalışanların daha çok payı var demektir. Eleştiriler oluyor. İzmir’de de, her yerde CHP’nin başarısızlığına yönelik açıklamalar yapılıyor. Biz İzmir’de seçim kazandık. O kadar ‘eyvah, öldük, gittik, İzmir elden gitti’ anlayışı var ki anlamak zor. Gürültü kopartılıyor ki sanki İzmir’de seçimi kaybettik. Bir yarışı tamamladık. AKP ve CHP arasındaki yarışı sonuçta biz kazandık. Büyükşehir ve ilçelerde başarılı çıktık. Önemli olan skordur. Bu bir futbol maçı olsa, finale bakarsınız ve ‘22’ye 8 oranında CHP kazandı’ dersiniz. Kaybetti denmez. Geçen dönem 28 ilçe varken bu kez niye şimdi bu sayı düştü ve kaybettik. İşte bu kaybettiğimizin değerlendirilmesi, analizi yapılır. Lafa başlarken ‘CHP kaybetti’ diye başlanmaz. AKP’nin adayı Binali Yıldırım bile ilk gün ‘başarısızız’ dedi. Uyarı alınca tekrar gelince teşekkür turları yaptı” dedi.



YANLIŞLARIMIZ OLDU

Partinin bazı eksikleri ve hataları olduğunu belirten Yüksel, bunun en başında aday belirleme sistemi olduğunu anlattı. Yüksel, “ Bazı hatalarımız oldu. Süreci yönetemedik. Daha önce söylediğim konular vardı. Örgütlerden aday olacak kişilerin istifa etmesi ve örgütlerin boşaltılarak yenilenmesi doğruydu. Aynı anda ‘diğer aday adayları da başvuru yapsın’ demek yanlıştı. Bizim olan ilçelerde adaylar erken yola çıktı. Bizde olmayan ilçelerde adaylar erken çıkmalıydı. İzmir’de çok sayıda aday ortaya çıktı. Tartışma çıkacağı, sorun oluşacağı belliydi. Milletvekilliği seçiminde de aynısını yaşadık. Belediye başkanı bizim partimizden olan yerlerde süreç erken başlamamalıydı. Aday adayları belirlenirken bizim fikrimiz alınmadı.  Eğilim yoklamalarının olduğu yerlerde sorunsuz adaylar çıktı. Parti örgütü kadar iyi karar veren yapı yok” diye konuştu.

SADECE MUHİTTİN DALGIÇ’A REFERANS OLDUM
Bazı kesimler tarafından yerel seçim sonuçlarının sorumlusu olarak başta İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İl Başkanı Ali Engin, kendisi ve bazı milletvekillerinin gösterildiğini belirten Yüksel, “Bu durum beni rahatsız ediyor. Parti danışma kurullarını toplasa oralarda anlatırız. Kamuoyu önünde tartışmayı doğru bulmuyorum. Bu süreçte bir kez bile gidip ‘şu aday olsun, bu olmasın’ diye görüşme yapmadım. Sadece Genel Başkan Yardımcısı Gökhan Günaydın’a kişisel görüşlerimi anlattım. Zaten o zamana kadar her şey şekillenmişti. Partide kurultayımız yapılalı iki seneyi geçti. Kim parti meclis üyesi oldu, olmadı tartışması devam ediyor. PM listesine giremeyen arkadaşlarımız tartışmayı halen sürdürüyorlar. Partide 10 sene öncesini tartışanlar var. Geleceğe bakmamız gerekiyor. Sizin bir iddianız varsa PM’ye girmek için çalışırsınız. Dünya’nın hiçbir yerinde kendi sattığı ürünü kötüleyen başarılı olamaz. Parti olarak iyi şeyleri anlatmalısınız. Hiçbir zaman kendimi bir yere taşımak, birilerini getirmek için siyaset yapmadım. İnançlarım, çocuklarımızın geleceği için siyaset yapıyorum. Bana kimse 30 belediye başkan adayı içerisinde ‘senin şöyle özel bir ilişkin vardı. Senin ekibindeydi, takımındaydı’ diyemez. Belediye meclisi içerisinde de söyleyemezler. Sadece Çeşme Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç’ı tanırım. Ben il başkanı iken yönetim kurulundaydı. Çalışkan, cesaretli ve Alaçatı’da iyi bir süreç yürütmüş kişidir. Çeşme’de yüzde 70 oranında oy aldı. Kendisine referans olduğum doğrudur.  Değiştirilenler içerisinde başarılı belediye başkanları da vardı. Kendisi için politika yapanlar bizi eleştiriyor. Bunları hiç hak etmedik” dedi

ÜZÜNTÜ DUYUYOR
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun CHP Genel Merkezi’ne yönelik yaptığı “partinin mutfağı yok, genel başkan yardımcılarının sayısı fazla” gibi eleştirilerin ardından çıkan tartışmayı da yorumlayan Yüksel, “Bu Aziz Kocaoğlu’nun kendi değerlendirmeleridir. Daha önce genel başkan ve yardımcıları ile başkanın sohbetlerde dile getirdiği düşünceler. Ulusal gazetelere manşet olunca ‘vaaay’ denildi. Parti içinde eski sistemin, güçlü genel sekreter yardımcılarının olduğu sistemi destekleyen kişiler halen var. Aziz başkanın açıklamalarına yanıt veren genel merkezdeki genel başkan yardımcısı arkadaş bana ‘biz bunları Aziz bey ile hep konuşuruz kendisine aslında hak veriyorum’ dedi. Ama basın üzerinden olunca farklı oluyor. Yanlış anlaşılan bir durum var. Başkanın genel başkan yardımcılarının bazıları için ‘tanımıyorum’ ifadeleri gündeme geldi. Bizzat kendisiyle konuşmadım ama Türkiye genelinde öyle algı yaratılmasından üzüntü duyduğunu biliyorum. Aziz başkan sanki genel merkeze karşıymış gibi gösterilmekten rahatsız. Zaten o konuşmalar içinde genel başkanı övüyor. Doğru, dürüst olduğunu anlatırken partinin genel başkan sorunu olmadığını da ifade etti” diye konuştu. 



AĞIR TAHRİK ALTINDA SÖYLEMİŞTİR
Yüksel, yerel seçim sonrası CHP İzmir’de tartışmalara neden olan disiplin süreci ve İl Başkanı Ali Engin’in yaptığı açıklamaları da değerlendirdi. Yüksel, “Bu tartışma İzmir gündemini meşgul edince itidal çağrısında bulunmuştum. İl başkanının yeni değerlendirmeleri daha yumuşak. Bizzat uyarmadım ama yakın çevremizden mesaj kendisine gitmiştir. İl başkanının ‘gerekirse 50 bin kişiyi disipline göndeririz’ lafını ağır tahrik altında söylediğini düşünüyorum. Söylediyse de doğru söylememiş. Partide böyle bir şey yok. Partideyken, başka yere çalışanlar hakkında işlem yapılabilir. Parti tüzükten gelen hakkını kullanmalıdır. Bu isimler milletvekili bile olsa gereken yapılmalıdır. Yoksa partiyi yönetemezsiniz. Kaybettirdiğiniz insanlar siz milletvekili olurken size destek vermiş. Benim yetki verdiğim kişinin bana karşı güç kullanması şahsen beni yaralar. Bizim de görevden alındığımız durumlar oldu ama parti aleyhine çalışmadım. Yıllardır parti içinde görevler aldım. Babadan partiliyim ama ilk kez milletvekili oldum. Size uymayan bir durum varsa basar istifanızı gidersiniz. En azından sessiz kalırsınız ve parti içi toplantılarda kendinizi anlatırsınız. Partimizin disipline, birlikteliği ihtiyacı var” dedi.

CEMAAT İLE TEMAS KURMADIK
Yüksel parti içinde tartışmalara neden olan Cemaat-CHP işbirliği konusuna da değindi. Yerel seçim sürecinde İzmir’de böyle bir temastan haberinin olmadığını anlatan Yüksel, “Sayın genel başkanımız ‘bizim işbirliğimiz olmadı’ dedi. Cemaatle görüşmediğini, işbirliği yapmadığını söyledi. Cemaatin tek taraflı açıklamaları oldu. Bazı yerlerde CHP’yi, bazı yerlerde MHP’yi destekleyeceklerini söylediler. Zaten çoğu yerde MHP’ye destek verdiler. Bir kurumsal olarak temas kurulmamıştır. Oy verenlere de ayrıca ‘gelmeyin’ diyemezsiniz. İl başkanımız da böyle bir görüşmenin olmadığını söyledi. Şahsen ben temas kurmadım. İş dünyasından da bizimle ilişki kuran olmadı. Böyle bir şey yok. Özellikle bizim partimizin içinde bu durum konuşuluyor. İçimizde Erdoğan’a kodlanmış, onu dinleyen bazı isimler var. Akıl alır bir şey değil. Başbakan, cemaat ile CHP’nin birlikte olduğunu sürekli söylüyor.  Bizim arkadaşlarımız da Erdoğan’ın söylemlerine yöneliyorlar. Parti içinde kendi aramızda olan eleştirilere kulak asmıyoruz. Genel başkanımız da meseleyi duymamazlıktan geliyor. Kendi içimizde kavgalı görüntü vermemek için çabalıyor” dedi.

CHP’NİN CUMHURBAŞKANI ADAYI İZMİR’DEN OLABİLİR
Partinin yerel seçimlerin ardından Cumhurbaşkanlığı seçimine doğru yöneldiğini ifade eden Yüksel, İzmir’den bir Cumhurbaşkanı adayı çıkabileceğini söyledi. Yüksel, “CHP’nin göstereceği adayın İzmir’den, Ege’den olması kadar doğal bir şey olamaz. Çünkü en güçlü olduğu bölge burası. Trakya var ama seçmen sayısı az. İzmir, Türkiye’nin Batı’ya açılan bir penceresi. Her açıdan farklı bir kent. Bu bölge Cumhurbaşkanı çıkartabilir. Türkiye’nin demokratik bütün güçleri bir araya gelmelidir. Partili, partisiz herkesin bir araya gelerek şu andaki sistemi demokratik yöntemlerle göndermelidir. Ortak aday çıkartılmalıdır.  Cumhurbaşkanı için biz ‘CHP’li olsun’ demiyoruz. Siyasal partiye aidiyet taşımaması gerekiyor. Ne iktidar partisine ne de muhalefete yakın olmayan tarafsız, bağımsız değerlendirme yapabilecek kişi olmalıdır. Yürütmeye karışan birisi değil demokrasiyi özümsemiş, yasalara bağlı, temsil yeteneği olan, tutarlı ve dürüst olmalıdır. Şaibe taşıyan birisi o koltukta oturamaz” diye konuştu.

KENDİMİ İHBAR EDİYORUM
Yüksel, daha önce Vali Mustafa Toprak ve emniyeti eleştirdiği Berkin Elvan’ın ölümü nedeniyle yapılan eylemlerdeki polis müdahalesini hatırlattı. Geçtiğimiz günlerde İçişleri Bakanı’nın yanıtlaması istemiyle TBMM’de soru önergesi veren Yüksel, eylemlerde ‘trafik akışını aksattığı’ gerekçesiyle kaç kişiye trafik cezası kesildiğini sormuştu. O zamanı hatırlatan Yüksel, “Bütün Türkiye’de eylem yapılırken İzmir’de de oldu. Son derece barışçıl ve acıyı paylaşmak için yapılan bir yürüyüştü. Polis eylem sırasında hiçbir şey yapılmadığı halde saldırdı. TOMA’lar ve gaz fişekleri kullanıldı.  O eylemlerde Aziz Kocaoğlu başta olmak üzere ben ve milletvekili arkadaşlarım da vardı. Trafik kapatıldıysa biz de kapattık. Kendimi ihbar ediyorum. Emniyet ve trafik gerekeni yapsın. Ceza hepimize kesilsin. Cezanın hangi yasal dayanakla kesildiği bile belli değil.  Cezaların derhal kaldırılması gerekiyor. Korkutmak, sindirmek ve sokağa çıkmanın engellenmesi için her şey yapılıyor” dedi.
 

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 6 yorum var, 6 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
hasan yılmaz 23 Nisan 2014 Çarşamba 23:51

DOĞRU SÖYLÜYOR ADAY İZMİR,DE ÇIKSIN.ALATTİN YÜİKSEL.CUMHURBAŞKAN ADAYIMIZ İZMİR DE ALATTİN YÜKSEL.ANKARAYA BİR RİCASI BU İŞİ BİTİRİR.NASILSA KENDİSİ İŞ BİTİRİCİ.

Yorumu oyla      17      6  
kamil 23 Nisan 2014 Çarşamba 22:07

10 Aralık hareketini unutmadık.

Yorumu oyla      16      5  
kafkaflı 23 Nisan 2014 Çarşamba 20:22

bırakın bunları, bal yapmayan bir arı dır sayın yüksel. senide istemiyoruz il başkanını da .

Yorumu oyla      36      7  
yusuf 23 Nisan 2014 Çarşamba 17:59

tarlada izi olmayanlar bolca yorum yapmış aziz başkan hakkında,chp üyesi olupta seçimlerde dsp ye oy verenler bekledikleri sonucu alamadılar en büyük düşleri metropol ilçelerin kaybedilmesiydi o da olmadı artık bi oturun düşünün

Yorumu oyla      13      65  
ali akay 23 Nisan 2014 Çarşamba 14:27

aziz kocaoğlu ali engin ve siz bu başarısızlığın sorumlususunuz başka lafa gerek yok

Yorumu oyla      48      10  
AZİZ BAYINDIR 23 Nisan 2014 Çarşamba 13:44

AZİZ KOCAOĞLU İNSANLARDAN RAHATSIZ OLUYOR. YÖNETTİĞİ BÜYÜKŞEHİRİN BAZI BÜROKRATLARI DIŞINDA KİMSEYİ TANIMIYOR. 24 BİN ÇALIŞANI BULUNAN BİR CAMİADAN 10-20 KİŞİYİ ANCAK TANIYOR. UFKU DA ONUN KADARDIR. ÇOĞULCU, KATILIMCILIĞA HEP KARŞI OLMUŞTUR. KİMSE OLMAZSA NE GÜZEL YÖNETİRİM ANLAYIŞINDADIR. KAVGACI OLMASININ NEDENİ DE BUDUR. LAF ÜRETEN KİŞİLER KENDİSİNİ REHİN ALMIŞ GÖRÜNÜYOR. HEY KOCAOĞLU HEY...

Yorumu oyla      43      8  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
En ağır eleştiriler İnce'den: Bir Dombra'mız bile yok
CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce, seçim sonuçlarının tartışıldığı toplantıda ...
Yusuf Kenan Çakar tatlı yedi acı konuştu!
AK Parti'den istifa eden 10 yıllık Büyükşehir Belediye Meclisi Grup Başkanvekili ...
AK Partili Akay'dan 23 Nisan mesajı: Atatürk'ün önderliğinde...
AK Parti İzmir İl Başkanı Ömer Cihat Akay 23 Nisan mesajı yayınladı.
 
CHP'li Yüksel'den Berkin Elvan'lı 23 Nisan mesajı
CHP İzmir Milletvekili Alaattin Yüksel ‘Berkin’li 23 Nisan mesajı yayınladı.
Karataş: Egemenlik Türk Milleti’nindir, tartışılamaz
Milliyetçi Hareket Partisi İzmir İl Başkanı Necat Karataş 23 Nisan Milli ...
161 bin seçmen yeniden sandığa gidecek!
2 il ve 6 ilçede 1 Haziran günü yeniden seçim yapılacak. Toplam 161 bin ...
 
CHP Gaziemir'i sarsan haber: Fikret Kar hayatını kaybetti
CHP Gaziemir Belediye Başkan Aday Adayı İşadamı Fikret Kar hayatını kaybetti.
Kılıçdaroğlu: Rıza Sarraf'ın heykelini dikmek lazım
Partisinin grup toplantısında konuşan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, ...
Erdoğan'dan sendikalara: Taksim'den ümidinizi kesin
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan partisinin grup toplantısında konuştu. Taksim'de ...
 
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Endüstriyel futbol öğütüp yutuyor!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Statlara sığmayan 23 Nisanları özledik!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İlk Milli Bayramımız!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
CHP ne yaptı, ne yapmalı?
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
CHP'li ıstakozlar iş başında...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva