HABERLER>GÜNCEL
13 Ağustos 2021 Cuma - 10:57

Yenilerken önlem alalım!

İzmir’in duayen iş insanı Kemal Zorlu’dan sel ve yangınlar sonrası binalar ve altyapı için hayati uyarı geldi. Zorlu, “Binaları yenilerken önlem alalım” dedi.

Yenilerken önlem alalım!

EGEDESONSÖZ - Kentlerin altyapısının iklim kriziyle olumsuzluklara dayanacak şekilde dizayn edilmesi gerektiğini söyleyen Kemal Zorlu, “Eski yanlışları tekrar ederek yenilemek sorunu çözmez. Can ve mal kayıpları, ancak doğru projeler ve kaliteli malzemeyle önlenebilir” dedi.

Küresel ısınmanın yarattığı iklim krizi, tüm dünyada olumsuz etkilerini göstermeye devam ederken, Türkiye de bunun doğal sonucu olarak orman yangınları ve su baskınlarıyla boğuşuyor. Son 15 gün içinde 53 kentimizde meydana gelen 270 orman yangını, Erzurum, Giresun, Ordu, Rize, Karabük, Sinop ve Kastamonu’da meydana gelen su baskınları, can ve mal kaybına neden olurken, uzmanlar önlem alınmazsa, aynı sıkıntıların gelecekte de sıklıkla yaşanabileceğini ifade ediyor. Birçok vatandaşımız ile binlerce canlının hayatını kaybetmesine neden olan, ekolojik dengeyi de tehlikeye sokan yangın ve su baskınlarının ardından, zaman kaybetmeden önlem alınması gündemde. Peki nasıl?

İşte bu sorunun yanıtını Türkiye’de 61 yıldır altyapı, bina ve tarımsal sulama boruları üreterek piyasaya sunan Egeplast ve Ege Yıldız Şirketlerinin Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Zorlu verdi. Zorlu, “Yerleşim bölgelerini etkileyen orman yangınları ve Batı Karadeniz başta olmak üzere yurdun birçok yerinde yaşanan su baskınları, altyapıya büyük hasar verdi. Şimdi yenileme çalışmaları yapılacak. Ancak bu noktada gerekli önlemleri almalıyız. Altyapı yenilenirken, doğru projelerle, olumsuz koşullara dayanabilecek şekilde dizayn edilmeli” diye konuştu.

İKLİM KRİZİ SÜRÜYOR, DİKKATLİ OLMALIYIZ

Aşırı yağışların neden olduğu su baskınlarının, esnek ve basınca dayanıklı malzemelerle gerçekleştirilecek altyapı projeleri sayesinde en az hasarla atlatılabileceğinin altını çizen Kemal Zorlu, “Altyapıda yenileme çalışmalarını sadece yangın ve su baskınlarıyla zarar gören yerlerde değil, önlem olarak tüm kentlerimizde yapmamız gerek. Çünkü İklim krizinin etkilerini bundan böyle de yaşayacağımız gerçeği ortada” dedi.

BİLİMSEL ARAŞTIRMALAR VAR

Boğaziçi Üniversitesi’nin Massachusetts Teknoloji Enstitüsü ile birlikte, altyapı kapasite sorununa bilimsel modelleme konulu bir çalışma yaptığının altını çizen Zorlu, şöyle devam etti:

“Kentlerin can damarları olan altyapının, bu tür bilimsel araştırmaların ortaya koyacağı verilere göre yenilenmesi, can ve mal kayıplarını önlemede önemli bir adım olur. Ekstrem yağış miktarını tahmin eden sistemlerden yararlanılabilir. Güçlü bir altyapı sadece su baskınlarını önlemekle kalmaz, temiz su kaybını en aza indirerek kuraklığa da çözüm olur.”

UYGUN MALZEMEYİ ÜRETİYORUZ

Önlem alınmadığı takdirde, küresel ısınmanın yaratacağı olumsuzluklar yüzünden can ve mal kayıplarının sürekli yaşanacağını da ifade eden Kemal Zorlu, “Bugün Türkiye’de ısıya ve basınca dayanıklı, çok kaliteli altyapı boruları üretebiliyoruz. Hatta bunları tüm dünya tercih ediyor. Yani güçlü bir altyapı oluşturma konusunda gerekli teknolojiye sahibiz. Bilimsel çalışmalar ışığında geliştirilmiş projeler ve doğru malzeme seçimiyle güçlü bir altyapı oluşturursak, su baskınlarıyla oluşan zarar kaderimiz olmaz” diye konuştu…

 
Bergama'da TOKİ 2. etap sevinci
 
Afetin vurduğu Kastamonu’ya İzmir’den destek
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Türkiye'nin 'mavi' stratejisine Dokuz Eylül katkısı
H2020-BG-11-2020 çağrısı kapsamında ‘Karadeniz için Optimal ve Açık Araştırma ...
Atatürk'ün bastonu açık arttırma ile satılacak
Mustafa Kemal Atatürk'e ait olduğu belirtilen minyatürlü baston açık arttırmada ...
Adana'da PKK operasyonu: 29 gözaltı
Adana'da terör örgütü PKK'ya yönelik şafak operasyonu düzenlendi. Haklarında ...
 
Alevler bu kez Tire'de yükseldi!
İzmir’in Tire ilçesinde ormanlık alanda çıkan yangın, ekiplerin müdahalesiyle ...
Datça açıklarında 4.0 büyüklüğünde deprem
Ege Denizi'nde, Muğla'nın Datça açıklarında Richter ölçeğine göre 4.0 ...
Irak'ın kuzeyinde 1 asker şehit oldu!
MSB, Irak'ın kuzeyindeki Pençe-Şimşek operasyon bölgesindeki üs bölgesine ...
 
Sancar Maruflu hastaneye kaldırıldı!
İzmir'i Sevenler Platformu Başkanı Sancar Maruflu şeker hastalığına bağlı ...
İzmir'de tarihi eser operasyonu: 164 obje bulundu!
İzmir'in Ödemiş ilçesinde düzenlenen operasyonda tarihi eser olduğu değerlendirilen ...
İzmir'de sahte aşı kartı skandalı!
İzmir'de yakınları için sahte aşı kartı hazırladığı ileri sürülen hemşire gözaltına alındı.
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Halktan biri olma sanatı!
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (7) 'Yazlık Sinemalar'
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Kartla ödemede 'derin' sorular!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Yolun sonu
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Buraya kadar!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Pişmanlıklar
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Gürgen Kral
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Rüşvet ile jest arasında!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Stoilov’a nazar değdi!
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
Kirpi ikilemi – Hayır deme sanatı
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva