HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
13 Mayıs 2016 Cuma - 11:05

‘Yeni Kültürpark’ görücüye çıktı: Neler yapılacak?

Büyükşehir Belediyesi hazırlanan projeyi tanıtırken, kentin kanaat önderlerinden görüşlerini aldı. ‘Yeni Kültürpark’, ‘Daha çok yeşil, daha az beton’ sloganıyla yola çıktı.

‘Yeni Kültürpark’ görücüye çıktı: Neler yapılacak?

Onur DENİZ/EGEDESONSÖZ – İzmir Büyükşehir Belediyesi, vizyon projesi Fuar İzmir’in hizmete alındığı günden bu yana akıbeti merakla beklenen Kültürpark için yol haritasını açıkladı.

İzmir Enternasyonal Fuarı ile özdeşleşen 80 yıllık Kültürpark’ta revizyon, “Daha az bina, daha çok yeşil” sloganıyla yola çıktı.

FOTO GALERİ: KÜLTÜRPARK'TA YENİ HAYAT!

Yeni projenin sunumu Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun ev sahipliğinde Tarihi Havagazı Fabrikası’nda gerçekleştirildi.

Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş ve oda ve sivil toplum örgütleri temsilcilerinin de katıldığı toplantıda bilgilendirmeyi projenin öncesi Prof. Dr. İlhan Tekeli yaptı.

Toplantıda kentin kanaat önderlerine hazırlanan projenin taslağı sunuldu. ‘Yeni Kültürpark’ görüş ve önerilerle şekillenerek son halini alacak.



ESKİ GÜNLERE NASIL TAŞIRIZ?

Açılış konuşmasını yapan Başkan Aziz Kocaoğlu, yeni projenin hazırlanmasında  ortak, yenilikçi bir  yol izlendiğini söyledi. 

Kocaoğlu, “Fuar İzmir’in taşınmasından sonra ‘Kültürpark’ı nasıl şekillendirip İzmir’i o eski günlerine nasıl taşırız’ı masaya yatırdık. Çeşitli toplantılar değerlendirmeler yapıldı. Bir taslak proje yapıldı. Bizlerin görüş ve önerileri doğrultusunda ortak bir çalışma ortaya çıktı” şeklinde konuştu.

İNOVASYON VE TASARIM
İzmir Enternasyonal Fuarı’nın kent ekonomisi için önemine değinen ve tarihi geçmişini anlatan Başkan Kocaoğlu, “Kültürpark’ın İzmir Enternasyonal Fuarı ile özdeşleşmesi, savaş yıllarından Doğu’nun ve Batı’nın bir anlamda yarıştığı bir platform olma yolunda önemli bir adım oldu. İzmir Enternasyonal Fuarı genel ticari fuar olarak çok önemli bir yol kaydetmiştir. İzmir Enternasyonal Fuarı’nın nasıl eski günlerine döndürürüz düşüncesi çalışmaya devam ediyoruz. Kültürpark’ta bu sene inovasyon, seneye de tasarım temasıyla yola çıkılıyor. Kültürpark’ta önce inovasyonla dünyadaki yeniliklerin sergilendiği konsept, sonra da tasarımın sunulduğu bir fuar olacak” diye konuştu. 

YENİDEN BULUŞMA MERKEZİ 
Kültürpark’ın yapılacak çalışmaların ardından yeniden kentin buluşma merkezi olmasını hedeflediklerini söyleyen Kocaoğlu, “Biz Kültürpark’ı yeniden daha çok yeşil daha az bina ve daha fonksiyonlu, eski yıllardaki gibi İzmirlinin daha çok kullandığı bir buluşma merkezi olmasını istiyoruz.  Kültürpark’ın Kültürpark olduğu dönemde ne Mustafa Kemal Sahil Bulvarı vardı, ne Gündoğdu Meydanı vardı. Fuarın eski günlerine dönüşü için inovasyon ve tasarımla bir evrilme yapamaya çalışıyoruz. Bütün yenilikçi firmalarla görüşüyoruz. Kültürpark İzmirli’nin buluşma merkezi ve bir gençlik şöleni alanı olarak yola devam edecek” dedi. 



KURULLARDAN ONAYIN HIZLI GELMESİ LAZIM

Projenin öncü ismi Prof. Dr. İlhan Tekeli ise Kültürpark’ın yeni yüzünü tanıttı. 

Kültürpark’ın İzmir için önemi üzerinde duran Prof. Dr. Tekeli, projenin hazırlanmasında her kesimin dinlendiğini ve titizlikle çalışıldığını ifade ederek, “Büyükşehir bu projeyi hazırlarken katılımcı demokratik, yeniliklere açık bir yol izledi. Burada düzenlemenin yapılması için hem doğal hem de tarihi sit alanları kurulundan onay alması gerekiyor. Kurullar ne kadar hızlı bu süreci tamamlarsa dönüşüm o kadar hızlı olacaktır” diye konuştu.

DUVARLAR KALIYOR, KAPILAR ARTIYOR
Kültürpark’ın yeni yüzü ile ilgili sunum katılımcılara sunuldu. Yeni projede göze çarpan ilk detay giriş kapıları revizesi oldu. Yıkılıp yıkılmayacağı tartışılan duvarların ise kalması yönünde tercih kullanıldı. Projede, mevcut 5 kapı düzenlenerek geçişin kolaylaştırılması için yeni giriş kapıları eklenecek. Acil girişler dışında alana araba girişleri engellenecek.  

İNÖNÜ YIKILACAK, YAPILAR REVİZE EDİLECEK 
İZFAŞ’ın yer aldığı bina restore edilerek enformasyon ve kültür merkezi haline getirilecek. Bina içerisinde İzmir’i tanıtan semboller ve sergiler yerleştirilecek. Fuar Evlendirme Dairesi mevcut yapısını koruyacak. Universiade Binası ve açık hava tiyatrosu, müzeler ve İzmir Sanat Merkezi yeni projede de yerini koruyacak. Celal Atik Spor Salonu küçültülerek çevresi genişletilecek. Holler kaldırılarak sanat ve sergi merkezleri yapılacak.

Kültürpark’ın sembollerinden İsmet İnönü Kültür Merkezi için ise yıkım kararı alındı. Alana yeşil amfi tiyatro yapılacak.

PAVYONLARA VE HAVUZA REVİZE, YENİ GÖL
İzmir Enternasyonal Fuarı ile özdeşleşen ülke pavyonları revize edilecek. 

Bunlardan Rusya Pavyonu’nun çatısı korunarak duvarı yıkılacak. Amerikan Pavyonu’nda açık hava sineması yapılacak.

Pakistan Pavyonu sergi merkezi olacak. Kaskatlı havuz eski yapısına uygun şekilde restore edilecek. İzmir’in dönemine damga vuran gece kulübü Mogambo da restore edilecek. Göl ve Ada Gazinosu genişletecek. Atlas Pavyonu’nun karşısında bir göl daha yapılacak. Yeni göl ile birlikte tekne atölyesi oluşturulacak.

BİSİKLET YOLU KÜLTÜRPARK İLE BİRLEŞECEK, GOLF VE PİKNİK ALANI EKLENECEK 
Alan içerisinde mescit, kafeterya, çay bahçesi, gibi teknik alanlar arttırılacak. Oyun ve eğilence merkezleri arttırılacak. Lunapark revize dilecek. Kültürpark alanının bir bölümünde piknik alanı ve mini golf alanı gerçekleştirilecek. Koşu yoluna paralel oluşturulacak bisiklet yolları kent bisiklet yolu ile birleşecek.

YEŞİL ALAN 21 BİN METREKARE ARTACAK
‘Yeni Kültürpark planı’nda gençleri hedef kitle alan bir yol haritası da açıklandı. Mevcut beton yapıların revize edilmesi ile birlikte mevcut yeşil alan ve bitki çeşitliliği arttırılacak. “Daha az beton daha çok yeşil” sloganı ile hazırlanan projede mevcut 420 bin metrekarelik alana sahip Kültürpark’ta 21 bin metrekare daha ‘yeşil’ eklenecek.

ÖNERİ VE ELEŞTİRİLER AKTARILDI
Sunumun ardından Kültürpark’ın taslağı İzmir’in kanaat önderlerine sunularak görüşlerine açıldı. Toplantıya katılan sivil toplum kuruluş temsilcileri, fuar üzerinde gerçekleştirilen projeye yönelik görüş ve önerilerini aktardılar. Büyük çoğunlukla kabul görülen proje için başlıca, yaşlılar ve engelliler için imkan azlığı,  kalan yapıların değerlendirme şekilleri, Kültürpark’ın cazibe merkezi olma yolunda daha çok etkinlik ve gösterilere sahip olması gibi görüş ve öneriler aktarıldı.

PİKNİK ALANI UYARISI
Projeye yönelik eleştiriler arasında İsmet İnönü Kültür ve sanat Merkezi’nin yıkılarak yerine yeşil amfi tiyatro yapılması konusu yer aldı. Merkezin kış aylarında gerçekleşen etkinlikler için önemli bir merkez olduğunun altı çizildi.  Öte yandan projede en yoğun eleştiri piknik alanına yönelik oldu. Oda temsilcileri alanda gerçekleştirilecek piknik alanının kontrolden çıkabileceği konusunda uyardı. Piknik alanının Kültürpark’ın ele geçirebileceği ifade edildi.

YEŞİLİ ARTTIRILMIŞ KÜLTÜRÜ AZ
Toplantıda Kültürpark’ın yeni haliyle cazibe merkezi olmadığını söyleyen İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş, projeyi eleştirdi. 

Kültürel faktörlerin azaltıldığını ifade eden Demirtaş, “Kültürpark’ta kültür nerede? Biz İzmir’e gelenleri götürdüğümüz zaman kültür anlamında ne göstereceğiz? Bu alanın İzmir’e ne katkısı olacak? Sadece yeşilse konu bu fuarın geçmişine de uymuyor. Başkan Türkiye’nin en büyük fuarını yaptı. Otogar ve fuar buradayken Basmane Bölgesi esnafı, otelleri kazançtaydı. Buradan otogar kalktığında buradaki oteller zor günler geçirdi. Şimdi fuar da tamamen kalkarsa daha zor duruma düşecekler. Burada sanat merkezleri arttırılması lazım... Yeme içme, eğlence alanlarının, hediyelik eşya satan yerlerin, tasarım eserlerin, heykellerin burada olmamasını eksiklik olarak görüyorum. Bu haliyle eğlence faktörü ortadan kalkmış durumda. Çevresel olarak duvarların kalkması gerekiyor. Sert zeminin azalması gerekiyor. Bir tane bile kilit taş olmamalı burada. Ana aks dışında asfalt kalmamalı. Gençliği buraya nasıl getireceğiz?  Sonuç olarak burası yeşili arttırılmış kültürü az bir proje olmuş” şeklinde konuştu.

TARİHİ MERKEZ OLUŞTURULMALI
Toplantıda konuşlan Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş, “Fuarın yeni haliyle Basmane- Agora-Mimar Kemalettin’i kapsayacak, bir büyüme olarak değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyorum. Bu çalışma bir sonuç olarak değil yöntem olarak da İzmirli’nin kimliğine uygun bir çalışma oldu. Ben önceden duvarların yıkılmasını savunuyordum. Pek çok çevre halkı ile görüştüm duvarların kalmasını istedi. Biz fuarda çok hayaller kurduk. Kurduğumuz hallerle yeni dünyalar oluşturdu” diye konuşturdu.

HERKESİN HAYALİ OLURSA KÜLTÜRPARK OLMAZ
Toplantının ardından konuşan İlhan Tekeli, görüş ve önerilerin değerlendirileceğini ifade etti.   Tekeli, “Herkesin Kültürpark ile bir hayali var. Bu hayallerin hepsinin yerine getirilmesi halinde Kültürpark, Kültürpark olmaz. Burada en çok dikkat edilen önemsediğimiz görüşlerden biri piknik uyarısı ve yeşil dengesi oldu. Bunları özellikle dikkate alacağız” dedi.

 
AK Partili Başkan’dan şok çıkış: Kılıçdaroğlu kan çağrısı yaptı…
 
Ünlü yazarın oğlu Orhan Kemal'i anlattı
YORUMLAR
Toplam 21 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Nejat Güngör 1 Eylül 2016 Perşembe 19:35

Fuar eski günlerine dönmek istiyorsa kesinlikle göl gazinosu hayata geçirilmelidir. Göl gazinosuna adini veren gölde genişlemeli içindeki Kuğular artmalu ve çeşitlenmelidir. İzmir Sanat'da mutlaka yenilenmeli ve görkemli bi sahnesi olmalıdır. Bir arkadaşımızın da dediği gibi kesinlikle sigara ve Çiğdem yasaklanmalidir. Çiğdem her ne kadar izmire özgü de olsa, sonrası cok cirkin görünüyor. Selamlar

Yorumu oyla      11      5  
14 Mayıs 2016 Cumartesi 10:36

Sanat eserlerine daha çok yer verilmeli okuma alanları kütübhane oluşturulmalı,İsmet İnönü kültür merkezi genişletilip bir kaç sosyal etkinlik salonu ilave edilmeli çocuk parkları çoğaltılmalı,çerez ve siğara yasaklanmalı

Yorumu oyla      11      5  
Cengiz Demircioğlu 14 Mayıs 2016 Cumartesi 10:27

Ekrem Demirtaşın ön görülerine katılıyorum.

Yorumu oyla      11      5  
m.y. 14 Mayıs 2016 Cumartesi 00:05

izmir tarih müzesinin önündeki havuzlu alanın her iki yanınd kaideler var, bunlar boş..burası açık erkeolojik alan olarak,dışarıda sergilenebilecek eserler sergilenmelidir. eski mogambo gece kulübüde bumüzenin kafeteryası olarak düşünülmüştü. ama boş duruyor.hayvanat bahçesinn taşınmasından sonra bu alan gül bahçesine dönüştürülecekti ancak cılız ve cüce güllerle başarı elde edilemedi maalesef.burada atlar için yapılan heykelde yerde ,bir kaide ile yükseltilip daha görünür olmalıdır.gül bahçesinin yanı sıra zambak bahçesi,lale bahçeside olmalıdır.kaskatlı havuz köşeleri taş saksı ve kupalarla zenginleştirilmelidir.biraz estetik katılmalı,birde herkezin kurdela bağladığı bir dilek ağacı.....kültürparktaki botanik varlık için ağaçların önüne bilgi ve kimlik tabelaları konmalı..

Yorumu oyla      11      5  
muhalif 13 Mayıs 2016 Cuma 23:29

daha önceki düzenleme ile zaten bir çok bina-pavyon yıkıldı.eğer ismet İnönü kültür merkezi yıkılacaksa yerine mutlaka başka bir kapalı salon yapılmalıdır.kültür etkinlikleri için gerekli. atlas pavyonu yıkılınca yerine şimdi tenis kortu olan eski rus pavyonu atlas pavyonun işlevini görür.basmane girişindeki yunuslu havuz ile,lunapark arkasındaki havuzlar birer tasarı havuzu olmalı,bronz ve taş süslemeli batıda "çeşme" olarak anılan havuzlardan olmalı..gök adlı yorumcunun bahsettiği gül eski gül bahçesi tekrar yaratılmalıdır,asmagüllerdende çardak oluşturulmalı,göl gazinosunun yanında bulunan göl dolduruldu ve kaktüs cinsi bitkiler kondu ve işlevsiz hale getirildi,burası tekrar yapay göle ilave edilmelidir.kitap fuarı, hediyelik eşya fuarı burada kalmalı.kültürparkta nitelikli çay bahçeleri ve cafelere ihtiyaç var, eskisi gibi semaverli çay içebilmeliyiz.kaykay ve paten alanıda yapılmalıdır.kapalı atletizm sahasına mantıklı.umarım tüm öneriler dikkate alınır.

Yorumu oyla      11      5  
Zeki Gürbahçe 13 Mayıs 2016 Cuma 22:04

Kültürel ve sportif etkinliklere ağırlık verilmelidir. Bu bağlamda; Kitap fuarı ve çeşitli sergilerde kullanılan salonlardan birinin Atletizm Salonu olarak kullanılmak üzere olanak sağlanması, Ana Spor Dalı Atletizm adına İzmir için büyük bir eksiklik giderilmiş olacaktır.

Yorumu oyla      12      5  
13 Mayıs 2016 Cuma 17:14

Ceza evini belediye nasıl kaldırsın? Buca'ya metro da yapılacak. Bu proje ile ne alakası var? Tüm işini gücünü bıraksınlar sadece Buca'ya mı odaklansınlar?

Yorumu oyla      11      5  
Alo 13 Mayıs 2016 Cuma 16:24

Fuarı sanat müzik tiyatro merkezi olmaktan cikartan mini golf olayını yokeden müzeleri kaldıran ucuz ve kaliteli yemek yerlerini yokeden belediye zihniyeti izmirin o semtteki tüm guzelliklerini yoketmeye devam ediyor 1970 li yillardaki fuar harikaydı

Yorumu oyla      11      5  
Buca 13 Mayıs 2016 Cuma 15:58

Yine gereksiz, yapılması daha sonraya da kalabilecek bir uygulama! Siz önce Bucaya metro yapın, cezaevini kaldırın, eski stadı değerlendirin, yolları düzeltin ve genişleten... Var olanı düzeltmeye ama gereksinim olanı yapmamaya yeminli galiba Büyükşehir ve Buca belediyesi. Bundan sonra oy yok!

Yorumu oyla      11      5  
gök 13 Mayıs 2016 Cuma 14:50

Üst akıllı yöneticiler , fuarın merkezi gül bahcesidir.orayı kaldırdılar .izmirlilerin ve fuarı ziyaret Eden insanların anılarını toprağa gömdüler.yüzlerce gül ağaçlarını köklediler.gül bahçesi dünya çapında bir yerdi. Kim yaptı,neden yaptı bilen biliyor ve beddua ediyor.Bari hatanızı telafi edin o büyük projenizde bunada yer verin.

Yorumu oyla      11      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kıyı Ege Belediyeler Birliği’nde yeniden Batur dönemi
Kıyı Ege Belediyeler Birliği (KEBB) ve Narlıdere Belediye Başkanı Abdül ...
İzmir’deki bilişim hukuku zirvesinde ilk gün raporu
Sanal dünyanın hukukla ilişkilendirildiği 4. Uluslararası Bilişim Hukuku ...
Büyükşehir’den o bölge için kritik yıkım kararı!
İzmir Büyükşehir Belediyesi Bakanlar Kurulu tarafından riskli yapı ilan ...
 
İzmir’de ‘Çukurca’ yası: Etkinlikler iptal
Çukurca'da yaşanan çatışmada 8 askerin şehit olması sonrası İzmir'de konser ...
Buca'da modaya engel yok: PABUC şöleni!
Buca Belediyesi Engelliler Haftası dolayısıyla Buca Tekstil Pazarı'nda ...
Konak'ta sağlıklı beslenmenin ipuçlarını öğrendiler
Konak Belediyesi’nin Ziya-Zişan Saadet Aytulun Kardeşler İleri Yaş Sağlıklı ...
 
Belediye destek oluyor, kadınlar üretiyor!
Bornova Belediyesi’nin öncülüğünde kurulan Bornova Kadın Girişimi Üretim ...
Çiğli'de engellilerin konser keyfi
Engelliler Haftası nedeniyle Çiğli Belediyesi tarafından “Sevgiye Engel Yok” konseri düzenlendi.
Akpınar’dan eleştirilere toplu yanıt: Sarayı yapan stadı da yapar!
Karşıyaka Belediye Başkanı gündemi değerlendirirken ilçede protestolara ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Asi bir yönetmeni kaybettik
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Daha ne olsun?
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve bugün Türkiye (4) Önce bakkallar azaldı!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İyi oyuncu, kötü politikacı!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Siyasi yasak gelirse ne olacak?
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Çiğli Güneş Ülkesi
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Eskidendi çok eskiden...'
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
Metanoya!
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
12 Eylül ve yeni Anayasa
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Atatürk’ün Toprak Kanunu ya da feodalizmin tasfiyesi uğraşısı
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva