HABERLER>SAĞLIK
20 Mart 2016 Pazar - 10:56

Yaz öncesi iyi haber: Yağınızı yağla yakın!

Besleme ve diyet uzmanı Gamze Gültekin, vücuttaki yağları yakmanın en doğru yollarından birinin 'iyi ve doğru' yağları tüketmek olduğunu söyledi.

Yaz öncesi iyi haber: Yağınızı yağla yakın!

Avokado, kaju, ceviz, badem, somon, zeytinyağının sağlıklı olduğunu belirten Gültekin, "Bu yağlar metabolizmayı hızlandırıp yağ yakımına yardımcı olduğu gibi bağışıklık sistemimizi destekleyen pek çok besin ögesi içeriyor. Dikkat edilecek şey tüketirken miktar, zaman ve kombinasyon" dedi.

Yağlı besinin sağlıksız besin anlamına gelmediğini söyleyen İzmir'deki Kent Alsancak Tıp Merkezi'nin Beslenme ve Diyet Uzmanı Gamze Gültekin, kilo vermek isteyenlere iyi ve doğru yağlarla beslenerek zayıflama önerisinde bulundu. Gültekin bu önerilerini şöyle sıraladı:

"Özellikle eğer, kilo vermek istiyorsanız, yediğiniz yağlar hem tekli (MUFA) hem de çoklu doymamış yağ asitlerinden (PUFA) oluşmalı. Çünkü bu yağlar, yağ yakımına yardımcı, aynı zamanda da immün sistemi destekleyip hücrelerimizin sağlıklı kalmasına destek olurlar. Üstelik pek çok besin ögesi içerirler. Örneğin avokado, içindeki yağın yüzde 70'e yakını 'kalp dostu' tekli doymamış yağlardan oluşuyor. Aynı zamanda, posa, K, C ve E vitamini, folikasit ve bakır içeriyor. Badem, kaju, ceviz gibi çiğ yağlı tohumlar ise magnezyum, bakır, manganez ve B vitaminlerinin önemli kaynaklarından, antioksidanlardan ve E vitamini bakımından zengin. Bu özellikleri nedeniyle, uzun dönemde, cildin kollejen dokusunu koruyarak daha uzun süre genç görünümü korumaya yardımcı olur. Aynı zamanda, metabolizma hızlandırıcı ve yağ yakımına yardımcı olup, kalp, beyin ve kemik sağlığı ve daha iyi uyku kalitesi üzerine de etkileri muazzamdır. Somon ise, omega-3 yağ asitlerinin önemli kaynaklarındandır ve yüksek kalitede protein içerir. A, D, B6, B12 ve E vitamini kaynağıdır. Karın yağlarını yakmaya yardımcı olduğu çalışmalarla kanıtlanmış tekli doymamış yağ asitlerinden zengindir. Kemik, beyin ve göz sağlığında etkin rol oynar. Kanser savaşçısıdır ve genç bir cilt konusunda sizi destekler."

MİKTAR, ZAMANLAMA VE KOMBİNASYON ÖNEMLİ
Önerdiği yiyeceklerin tüketilmesinde 'miktar, zaman ve kombinasyon'un çok önemli olduğuna dikkat çeken Gamze Gültekin, "Elbetteki beslenme kişiye özel olmalı. Beslenme programı bireyin, hayat tarzı, alışkanlıkları, kan değerleri, kronik hastalık öyküsüne göre değişir. Size göre en doğrusunu bir uzmana başvurarak öğrenebilirsiniz. Ancak, her bakımdan sağlıklı, ağırlığı dengede ve alerjisi olmayan bireylerin, her gün, çiğ kavrulmamış yağlı tohumlardan ceviz, fındık, badem gibi yaklaşık bir avuç kadar ve ara öğünlerde tüketmesini öneriyoruz. Özellikle yanına ekleyeceğimiz kuru meyve/meyve gibi seçenekler ile daha dengeli ve kan şekerini daha yavaş yükselten kombinasyonlarla, yağ yakımını desteklemiş oluruz. Somon gibi kaliteli yağları içeren balık tüketimini haftalık rutine eklemenin sadece karın yağlarını yakmada değil, aynı zamanda, uzun vadede, kalp, cilt ve beyin sağlığında olumlu katkılarıyla bize geri dönüşü olacaktır. Avokadoyu ara öğün olarak, bal, ceviz ve muzla karıştırıp özellikle spor öncesinde yağ yakımına destek olacak harika bir alternatif elde etmiş olursunuz" dedi.(dha)

 
Valilikten 'kimyasal silah' açıklaması
 
Latife Hanım'ın doğduğu konak dökülüyor 
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Her 4 kişiden biri ruhsal hastalık geçiriyor
Bornova’daki Depresyon konulu söyleşi büyük ilgi gördü. Ege Üniversitesi ...
Antibiyotik devri bitiyor mu?
Bilim insanları altın ve ışık kullanarak bakterileri saniyeler içerisinde ...
İzmir - Selanik sağlık köprüsü kuruluyor
Her iki ülke başbakanının İzmir'de buluşmasının ardından ilk dostluk köprüsünü ...
 
Kızılay’dan Özel Yıldız’a anlamlı teşekkür
Okul öncesi eğitimde adından söz ettiren Özel Yıldız Anaokulları’nın ‘Oyuncaklar ...
Cumhurbaşkanı’ndan Halk Sağlığı Müdürü’ne tebrik
Tıp Bayramı nedeniyle Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda sağlıkçılarla buluşan ...
Kendi minik, mücadelesi büyük
Doğuştan sarılığı geçmeyen, uzunca süre tanı konulamayan henüz 5 ay 11 ...
 
İzmir'in kuzeyinde hastane krizi: Taşımalı sağlık dönemi!
Karşıyaka'da son olarak Şifa ve Başkent Üniversite hastanelerinin polikliniklerinin ...
Doğumda kırılan bacağı için tazminat davası
İzmir'in Torbalı İlçesi'nde Sıdıka-Emrah Koç çifti, 9 ay önce dünyaya ...
Kızılay Urla’nın gurur projesinde sertifika zamanı
Türk Kızılayı Urla Şubesi dezavantajlı gruplara meslek edindirme amacıyla ...
 
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Stoilov’a nazar değdi!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Gönlüm hep seni arıyor neredesin?
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
Kirpi ikilemi – Hayır deme sanatı
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmirli giderek kendini daha kötü hissediyor
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Netameli meseleler 7
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bir portre: Sadullah Usumi
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Tire pazarında…
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
İsrailli çocuklara mektuplar (2) Barış sizin elinizde çocuklar!
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Nasıl toprak reformu yapılmalı?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Yaşamak...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva