HABERLER>EKONOMİ
18 Ocak 2024 Perşembe - 13:47

Yaş meyve ve sebze ihracatında 2024 panoraması… Hedef 1 milyar 450 milyon dolar!

EİB Koordinatör Başkan Yardımcısı ve Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Hayrettin Uçak “Birlik olarak tüm zorlukların üstesinden geleceğimize ve 2024 yılı sonunda 1 milyar 450 milyon dolarlık ihracat hedefine ulaşacağımıza inanıyorum” dedi.

Yaş meyve ve sebze ihracatında 2024 panoraması… Hedef 1 milyar 450 milyon dolar!

Diren ÇELİK/EGEDESONSÖZ- Ege Bölgesi’nde üretilen lezzetleri dünyanın dört bir tarafına ulaştırarak 6 yıldır üst üste ihracat rekorları kıran, Ege Bölgesi’nin bitkisel ürün ihracat lideri, ihracatını yüzde 7’lik artışla 1 milyar 340 milyon dolara çıkaran Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği, İzmir ekonomi basınıyla Tavacı Recep Usta Restoran’da düzenlenen toplantıda bir araya geldi.

Toplantıya, Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi ve Koordinatör Başkan Yardımcısı ve Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Hayrettin Uçak katılırken 2023 yılı değerlendirmesi, 2024 yılı hedefleri anlatıldı.

YÜZDE 7’LİK ARTIŞ
Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkan Yardımcısı Hayrettin Uçak, açıklamalarında, ihracatta yüzde 7 artışın gurur kaynağı olduğunu ifade ederek, “2023 yılında, ihracatımızı 805 değerli üyemizin katkılarıyla, 1 milyar 330 milyon dolara çıkarmayı başardık ve 2023 yılında 12 birliğimiz arasında 4.sıraya çıktık. Birlik olarak tüm zorlukların üstesinden geleceğimize ve 2024 yılı sonunda 1 milyar 450 milyon dolarlık ihracat hedefine ulaşacağımıza inanıyorum” dedi.

YIL SONUNDA 2 KAT ARTIRDIK
Uçak, 2018 yılında göreve geldikleri dönemden bu yana her yıl sonunda yeni bir ihracat rekoruna imza attıklarını kaydederek, “2017 yılı sonunda 740 milyon dolar olan ihracatımızı, 2023 yılının sonunda neredeyse yaklaşık 2 kat arttırarak bu seviyelere getirdik” şeklinde konuştu.

ALMANYA İHRACATTA İLK SIRADA
Bu dönemde birliğin Türkiye ihracatındaki payını  yüzde 23 seviyelerine çıkardıklarını ifade eden Uçak, “Ön plana çıkan ürünlerimiz ise;160 milyon dolarla kuru domates, 141 milyon dolarla biber turşuları, 124 milyon dolarla meyve suları,

110 milyon dolarla kornişon turşuları, 70 milyon dolarla taze domates, 49 milyon dolarla kiraz  ve 42 milyon dolarla taze üzüm oldu. Bu ürünlerin birçoğunda yılı ihracat rekorları ile tamamladık. Ürünlerimizin tanıtımını artırmak için sizlerle zaman zaman işletmelere gidiyor ve ihracat ile ürünle ilgili haberler yapıyoruz. Sizlerin haberleri kamuoyuna servis etmesiyle hem üyelerimizin hem de ihraç ürünlerimizin Türkiye’de ve Dünyada tanıtımını sağlıyoruz.Yaz kış demeden her çağrımızda yanımızda olduğunuz için siz değerli basın emekçilerine ayrıca teşekkür etmek istiyorum.Ülkelere göre ihracatımızda ise toplam 128 ülke ve bölgeye ihracat yaptığımızı görüyoruz.

İhracatımızda ilk 3 sırayı; 220 milyon dolarla Almanya, 181 milyon dolarla Amerika Birleşik Devletleri ve 118 milyon dolarla Rusya almıştır. İngiltere, Hollanda, İtalya, Polonya, Romanya, Kanada ve Fransa ilk 10 ülke içinde yer alan diğer pazarlar olmuştur.

2023 yılında ihracatımızın artmasını sağlayan birçok projeyi başarıyla yürüttük.

Yurtdışı tanıtım faaliyetleri kapsamında toplam 32 üye firmamızın katılımıyla yürüttüğümüz ve Ticaret Bakanlığımızın yüzde 75 oranında desteklediği 2 Urge Projemizi, Endonezya ve Singapur ticaret heyetleri ile sonlandırdık” ifadelerine yer verdi.

YENİ ROTA HEDEFLERİ
2024 yılında  yeni rota hedeflerinin olduğunu aktaran Uçak, “Vakit kaybetmeden yeni bir Urge projemiz için kolları sıvadık ve bu ay itibariyle 39 firma ile yeni Urge programımıza start veriyoruz. Yine yurtdışı fuar katılımlarında Almanya, Rusya, İngiltere, İspanya, ve Hong Kong’da fuar katılımlarımız oldu, bu fuarlarda bölgemiz ihraç ürünlerinin tanıtımını yaparak yeni talepler topladık.2024 yılında da rotamızı biraz daha uzak pazarlara çevirerek Singapur, Çin, Güney Kore gibi pazarlarda tanıtım faaliyetlerimize devam edeceğiz” dedi.

BİZLERİ ZORLU BİR YIL BEKLİYOR
Uçak son olarak 2024 hedeflerini anlatarak, “58.yılına giren Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliğimiz;2024 yılında da en büyük hedefi ihracatını artırmak olan, üyelerinin sorunlarına çözüm arayan, onlara yeni pazarlar ve imkânlar sunan, devletimizin sunduğu olanaklardan ülkemiz menfaati doğrultusunda yararlanan örnek bir meslek kuruluşu olarak bir aile sıcaklığında çalışmalarına devam edecektir.

4 Ocaktaki toplantımızda 2024 yılını Ümit Yılı olarak ilan etmiştik, elbette bu yıl biz ihracatçıları zorlu bir yıl beklediğinin farkındayız. Ancak, Birlik olarak tüm zorlukların üstesinden geleceğimize ve 2024 yılı sonunda 1 milyar 450 milyon dolarlık ihracat hedefine ulaşacağımıza tüm kalbimle inanıyorum” dedi

 
Arkas Spor'un yeni rakibi Olympiacos
 
Aday Adayı Atila iddialı: Sokakta da anketlerde de birinciyiz
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Emekliye ek zam Meclis'te görüşülmeye başlandı
Emekliye ek zam düzenlemesinin de dahil edileceği işsizlik sigortası kanun ...
Veli-Der’in başkanı açıkladı… Servis ücreti 5 bin TL’ye çıkacak
Veli-Der İzmir Şube Başkanı Necati Kalafat, özel okullara yapılması planlanan ...
Dolar, TL karşısında rekor tazeledi
Dolar TL, eylül ayı başından beri kademeli yükselişine devam ederek 30.18 ...
 
Ertesi gün hapı 512 lira oldu
İlaç fiyatlamasında kullanılan Euro kuru güncellenerek, yüzde 25'lik artış ...
Emekli kadınlardan zam tepkisi
Çağdaş Emekli Kadınlar Derneği(ÇEKAD) Başkanı Emel Gündüz Denizaslanı, ...
17 Türk bankasının görünümü pozitife çevrildi
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, 17 Türk bankasının ...
 
Grev kararı alınmıştı... MESS ile anlaşma sağlandı
Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) ile Türk Metal Sendikası, ...
Kamu işçisine ek zam talebi: Bakan Işıkhan'a iletildi
TÜRK-İŞ, 700 bin kamu işçisini ilgilendiren Kamu Toplu İş Sözleşmeleri ...
Faizsiz 150 bin TL evlilik kredisinde sona gelindi
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, yeni evlenecek ...
 
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Stoilov’a nazar değdi!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Gönlüm hep seni arıyor neredesin?
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
Kirpi ikilemi – Hayır deme sanatı
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmirli giderek kendini daha kötü hissediyor
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Netameli meseleler 7
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bir portre: Sadullah Usumi
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Tire pazarında…
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
İsrailli çocuklara mektuplar (2) Barış sizin elinizde çocuklar!
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Nasıl toprak reformu yapılmalı?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Yaşamak...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva