HABERLER>EKONOMİ
23 Şubat 2023 Perşembe - 08:35

Yapı denetimcilerden çarpıcı rakam: 151 bin binadan 132’si yıkıldı!

Yapı Denetim Kuruluşları Birliği Derneği Başkanı Tayfun Gücenmez, deprem bölgesindeki 11 ilden üçünün 2001, diğerlerinin 2011'den itibaren yapı denetim kapsamına alındığını hatırlatarak, "Toplamda bu illerde 151 bin 990 bina yapı denetimden geçmiş, bunların sadece 132'si yıkılmış. Yıkılan denetimli bina oranı, yüzde 1, hatta yüzde 0,5 bile değil. Yıkılanlar, yapı denetimin olmadığı yıllara ait değil. Eğer yapı denetimciler, müteahhitlerin hatalarına, eksiklerine göz yumuyor olsaydı, biz bugün denetimli olduğu halde yıkılmış 132 binayı değil, binlerce yıkılan binayı konuşuyor olurduk" dedi.

Yapı denetimcilerden çarpıcı rakam: 151 bin binadan 132’si yıkıldı!

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ - 6 Şubat'ta Kahramanmaraş'ta meydana gelen, çevresindeki 10 ilde de etkili olan, 43 bin canımızı yitirdiğimiz büyük deprem, yapıların aldığı mühendislik hizmetinin yanı sıra yapı denetim eksikliğini de gündeme getirdi. Yapı denetim kuruluşlarının, müteahhitlerin eksiklerini görmezden geldiği iddiaları ayyuka çıkarken, Yapı Denetim Kuruluşları Birliği Derneği Genel Başkanı Tayfun Gücenmez, Egedesonsöz'e önemli açıklamalarda bulundu.

Başkan Gücenmez, yapı denetim kuruluşlarını suçlarken verilere bakarak konuşmak gerektiğini belirterek, "İhmali olanlar zaten yargı önünde hesap verecek. Deprem bölgesindeki 11 ilde 151 bin 990 denetimli binadan sadece 132'si yıkılmış. Bunların içinden asgari 50'sinin kolonu kesilmiş, duvarlarıyla oynanmış ya da imar barışına girmiş olduklarını düşünürsek, geriye 80 kadar bina kalır. Görüldüğü gibi, yıkılan binaların çoğunun, yapı denetimin olmadığı yıllara ait yapılar olduğu gerçeğiyle karşı karşıyayız" dedi.

TÜM HESAPLAR BİR BÜYÜK DEPREME GÖREDİR, İKİNCİSİ HESAPLARI BOZDU
Kahramanmaraş ve çevresindeki illerde gerçekten çok büyük bir yıkım olduğunu, can kayıpları ve binaların çoğunun yıkılmasından dolayı çok üzgün olduklarını belirten Başkan Gücenmez, açıklamalarına, "Yapı denetimleri korumak, kollamak için değil, verilerle, referanslarla konuşacağım" cümlesiyle başladı. Yapı denetimleri suçlarken, verilere soğukkanlılıkla bakmak gerektiğine vurgu yapan Başkan Gücenmez, "İhmali olanlar varsa, onlar zaten yargı önünde hesap verecek. Bizim böyle bir durumda kimseyi kollayacak, koruyacak halimiz yok" dedi ve şunları söyledi:

"2001 yılından bu yana yapı denetimden geçmiş binalarda böyle bir durumla, yani böylesine büyük bir depremle hiç karşılaşmadık. Kamuoyunda yapı denetime karşı bir güven vardı. Son depremdeki manzaraları gördüğümüzde bu güvenin sarsıldığını görüyoruz. Yapı denetimleri suçlamaya yönelik çabalar, depremin psikolojik bir yansımasıdır. Burada unutulmaması gereken iki önemli konu var. Birincisi; çok büyük iki deprem oldu ve 9 saat arayla oldu. Deprem yönetmeliğinin öngördüğünün üzerinde büyüklükte deprem oldu. Hocalarımız bu gerçeği çeşitli platformlarda dile getirdiler. İkincisi, birinci büyük depremin ardından gelen ikinci deprem tüm hesapları bozdu. Tüm tasarımlar, bir büyük depreme göredir. Bugüne kadar tasarlanan tüm yapılar, sadece bir büyük deprem için tasarlanmış, planlanmıştır. Tüm hesaplar, bir depreme göre yapılır, deprem sonrası insanlar canlı olarak binadan çıkar, eşyalarını rahatlıkla alır. Fakat ikinci deprem geldiğinde ne olacağıyla ilgili herhangi bir referans yok. Böyle bir şey ilk defa başımıza geliyor. Bu sürpriz durum, yıkımları da can kayıplarını da artırdı."

DEPREM BÖLGESİNDE SADECE ÜÇ İL PİLOT BÖLGE KAPSAMINDAYDI
Yapı denetim kanunun 1999 Marmara depreminden sonra 2001 yılında çıktığını hatırlatan Yapı Denetim Kuruluşları Birliği Genel Başkanı Tayfun Gücenmez, rakamlarla şu değerlendirmelerde bulundu:

"Yasa çıktığında yapı denetimin uygulanacağı 19 pilot il arasında bugünkü deprem bölgesinden sadece üç il vardı; Adana, Gaziantep ve Hatay...  Adıyaman, Diyarbakır, Elazığ, Malatya, Kahramanmaraş, Şanlıurfa, Kilis ve Osmaniye'de yapı denetim kapsamına 2011 yılında girdi. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı'nın paylaştığı verilere göre, bu 11 ilde toplam 151 bin 990 bina denetimli bina grubunda yer alıyor. Yıkılan denetimli bina sayısı a 132 olarak açıklanmış. 2001'den bu yana denetimli Adana'da denetimli binalardan bir tane, Gaziantep'te 26 tane, Hatay'da ise 41 tane bina yıkılmış. Yıkılan binaların, denetimin başladığı süreçten sonra yapılan binalar olduğu şeklinde bir algı yaratılmaya çalışıyor. Oradaki yıkımların çoğunun, denetimin olmadığı yıllarda inşa edilmiş binalar olduğu ortadadır. Denetimli olduğu halde yıkılan 132 binanın bir kısmının kolonlarının kesildiğini, duvarlarıyla oynandığını, imar barışına sokulduğunu düşünürken, yıkılan denetimli bina sayısı 80 civarındadır. Onlar da ilk büyük depremden 9 saat sonra gelen büyük deprem ve başlı başına yıkıcı özellik taşıyan 6 büyüklüğündeki artçı depremlerde yıkılmıştır. Denetimli olduğu halde yıkılmamış bina sayısının 151 bin 858 olması, yani denetimli binalarının yüzde 99,91'inin yıkılmamış olması, onca büyük sarsıntılara rağmen güzel bir şey değil midir? Diğer bir deyişle denetimli olduğu halde yıkılan bina oranı, yüzde 1, hatta yüzde 0,5 bile değil. Yıkımın en çok olduğu Hatay'da denetimli olduğu halde yıkılan bina sayısının 41 olduğunu tekrar hatırlatmak istiyorum. Elazığ'da, Diyarbakır'da, Şanlıurfa'da, Kilis'te, Osmaniye'de denetimli binalardan yıkılan olmamıştır. Yine yıkımın büyük olduğu Kahramanmaraş'ta yıkılan denetimli bina sayısı 26'dır. Şu unutulmamalıdır; yapı kullanma izin belgesi alındığında, yapı denetimin görevi orada biter. Kim kolonu kesmiş, kim duvarlarla oynamış, kim binasını imar barışına sokmuş, onunla ilgilenmez. Yapı kullanma belgesi alındıktan sonra sorumluluk, tapu sahibindedir."

BURADA PSİKOLOJİK VE DUYGUSAL BİR YORUM SÖZ KONUSU
Beş gün boyunca deprem bölgesinde incelemelerde bulunduğunu anlatan Başkan Tayfun Gücenmez, "Gönül isterdi ki, hiç kimsenin burnu dahi kanamamış olsun. Ama hiç hesapta olmayan, birinci büyük depremin ardından çok sayıda büyük ve etkili depremler yaşandı" dedi ve yapı denetimin, zemini denetleme gibi yetkisi olmadığına vurgu yaptı:

"Yıkılan binaların yarıdan fazlasının zemin kaynaklı olduğu düşünülüyor. Yapı denetimin, zemini denetlemek gibi bir yetkisi yok. Bize zemin laboratuvar sonuçları gelir, sondajlar yapılmıştır, incelemeleri yapılmıştır ve biz formata uygunluğuna bakarız. Yapı denetimciler, müteahhitlerin eksiklerini görmezlikten geliyormuş! Bu doğru değil. Eğer yapı denetimciler, müteahhitlerin hatalarına, eksiklerine göz yumuyor olsaydı, biz bugün denetimli olduğu halde yıkılmış 132 binayı değil, binlerce yıkılan binayı konuşuyor olurduk. Denetimli olduğu halde yıkılan bina sayısının 132 olması bile çok şey anlatıyor aslında. Burada, yapı denetimler aleyhine yapılan yorumlarda psikolojik ve duygusal bir yorum var. Yıkılan binaların önemli bir kısmının 2011 yılından öncesine ait olduğu, yani yapı denetimin devreye girmesinden önceki süreçte inşa edildiklerini unutmamak lazım. Bir kere bu lafları edenler, mevzuatı bilmiyorlar. Yapı denetim olarak bir binanın sorumluluğunu alıyorsunuz. Kanun diyor ki, siz, tapu sahibi ve kamu adına denetim yapın. Eğer iddia edildiği gibi müteahhitlerin eksiklerini, hatalarını görmezlikten gelenler varsa, onlar zaten tespit edilip cezalandırılıyor. Normalde işin doğasına aykırı bir şey bu. Müteahhitle, denetim ve denetlenen dışında bir işimiz yok, olamaz da. Biz tapu sahibi ve kamu adına denetim yaparız"

 
Çin-Tacikistan sınırında 7.2'lik deprem!
 
Deprem bölgesi için yeni kararlar!
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
23 Şubat 2023 Perşembe 12:59

132 bina neden yıkılmış? 44 bina yaptim , sadece 4'u yıkıldı diye bir açıklama görmüştüm. Ona benzemiş.

Yorumu oyla      2      3  
Yusuf Karaoğlu 23 Şubat 2023 Perşembe 09:31

Yanlış bilgilendirme; YAPI DENETİMİ UYGULAMA YÖNETMELİĞİ Yapı denetim kuruluşunun görev ve sorumlulukları MADDE 5 –( 1) Yapı denetim kuruluşu, Kanunun 2’nci maddesinde belirtilen görevleri, Kanun ile belirlenmiş süreler içinde, imar planına, fen, sanat ve sağlık kurallarına, standartlara, yürürlükteki mevzuata ve mesleki ahlak kurallarına uygun ve tam olarak yerine getirmek zorundadır. (2) Yapı denetim kuruluşu proje denetimi safhasında; a) Yapının inşa edileceği parseli ilgilendiren imar durumu belgesi, aplikasyon krokisi, tapu kaydı örneği, ZEMİN ETÜDÜ RAPORU ile gerekli diğer belgelerin mevzuata uygun olup olmadığını KONTROL EDEREK kopyalarını dosyasında muhafaza eder. hükmü bulunmaktadır.

Yorumu oyla      4      4  
vatandaş 23 Şubat 2023 Perşembe 09:12

sizin okulda deprem jeolojisi dersi var mı?Transkribinizde var mı?

Yorumu oyla      4      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
'Depremzedelerimize günlük 133,44 TL nakdi ücret desteği veriyoruz'
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, "İş yeri deprem nedeniyle ...
Başkan Özgener'den Valiliğe ve Büyükşehir'e davet: İzmir'i depreme hazırlamalıyız!
İZTO Başkanı Mahmut Özgener, 10 kentte büyük yıkıma neden olan deprem ...
Yorgancılar 'hatalar zinciri var' dedi: Deprem Suçları Bürosu çok doğru bir adım!
EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, deprem bakanlığı kurulması ...
 
Borsa Başkanı Kestelli’den deprem sonrası acil çağrı: Ekonomide kalıcı önlem şart!
İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, düzenlenen ...
İzmir'in emlak kralının AVM'si kurtuldu... Tek kalemde 600 milyon TL!
İzmir'den gittiği ABD'de emlak kralı olan ve geçtiğimiz günlerde İzmir'de ...
Reel Kesim Güven Endeksi Şubat'ta arttı
Reel Kesim Güven Endeksi, şubatta bir önceki aya göre 0,7 puan yükselerek 102,4'e çıktı.
 
Merkez Bankası faiz kararını yarın açıklayacak
Merkez Bankası, Para Politikası Kurulu faiz kararını yarın açıklayacak. ...
İzmir'de istihdam seferberliği: 'Bir tek afetzede işsiz kalmayacak'
Torbalı Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Abdulvahap Olgun, deprem ...
Deprem desteğine haciz iddiasına açıklama
Hazine ve Maliye Bakanlığı, vergi dairelerinin Kahramanmaraş merkezli ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Köprü üstü kalabalık
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İngiltere seçimini okuyalım
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'Bozkurt' işareti Avrupa'ya neden dert oldu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kültürel İslam, Siyasal İslam...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çocuk istismarı
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Ormanlarımız yanar gider!
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
İnsan insanı yakar mı?
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Türk Milleti!!!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Az okumuşlar
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva