HABERLER>EKONOMİ
2 Eylül 2014 Salı - 10:39

Yanlış yatırıma dikkat: Yumurta Rusya'da kırılmasın!

Rusya'nın yumurtayı Avrupa yerine Türkiye'den alma kararı, sektörü harekete geçirdi. Bir çok üretici tesislerini büyütmeye hazırlanırken, para kazanmak isteyenler de yumurtacılığa başladı. Ege Canlı Hayvan ve Su Ürünleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Derya Pala'dan, "Talebi dikkate almadan yanlış yatırım yapan batar" uyarısı geldi.

Yanlış yatırıma dikkat: Yumurta Rusya da kırılmasın!

Sinan DOĞAN/EGEDESONSÖZ-Avrupa Birliği'ne ambargo uygulayan Rusya'nın gıda ürünlerini Türkiye'den karşılama talebi, yumurta üreticilerini harekete geçirdi. Sektörde faaliyet gösteren yumurtacılar tesislerini büyütmeye hazırlanırken, Rusya pazarının getirdiği fırsattan para kazanmak isteyenler de sektöre yatırım yapmaya başladı.

Yumurta sektöründe yaşanan bu gelişmeler üzerine sektörün temsilcilerinden uyarı geldi. Ege Canlı Hayvan ve Su Ürünleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu ve İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Üyesi Derya Pala, şu ana kadar Rusya'ya bir tane yumurta bile gitmediğini belirterek, yatırımcıları geçici talebi dikkate alarak yanlış yatırım yapmamaları yönünde uyardı.
Rusya'ya ihracatın 15 Eylül'de başlayacağını ancak şu ana kadar herhangi bir ihracat bağlantısı kurulmadığını dile getiren Pala, "Pazarın kalıcı olup olmadığını bilmiyoruz. Geçici bir yüksek talep olursa içeride yumurta üretimi artacak. Bu da sektörün aleyhine olacak. Çünkü bir yıllık ihracattan bahsediliyor. Bir yıl sonrasında Avrupa ile Rusya yeniden ticaret ile ilgili bir gelişme yaşayabilir. Bizim zaten Irak ve Ortadoğu'da pazarlarımız var. Ama Rusya uzun vadede yatırım anlamında cazibe yaratacak. Yumurtada zaten yüzde 25 üretim fazlası var. Rusya pazarı için yatırım yapanlar bir yıl sonra ne yapacak? Ani pazar artışları hiçbir zaman sektörün lehine olmaz. Yatırımcıların dikkatli olması lazım. Pazarın ne olacağını görmeleri lazım. Tekstilde de geçmişte dış talep nedeniyle yanlış yatırımlar oldu. İhracata dayalı büyüme modeli hayata geçti. Ama sonra ihracat durunca bir çok fabrika atıl kaldı. Yumurta sektöründe de aynı şey olabilir" dedi.

FİYAT ARTTI
Öte yandan yumurta fiyatları mart ayından bu yana en yüksek fiyata ulaştı. Başmakçı Tavukçuluk Kooperatifi'nde double yumurta fiyatı 26 kuruşa çıktı. Bu artışın iç talepten karşılandığını belirten Pala, "Her yılki seyre bakarsanız, 15 Ağustos'tan itibaren yumurta fiyatları artıyor. Marttan bu tarihlere kadar tüketimin en düşük olduğu sezon. Her yıl bu grafiği görebilirsiniz. Tamamen iç piyasadaki tüketimden kaynaklanan bir artış. Hatta okulların açılması ile fiyat biraz daha artar" diye konuştu.

Irak'a yumurta ihracatının ise artarak devam ettiğini dile getiren Pala, "Irak pazarı çok bozulmadı. Bir hafta, 10 gün yavaşlama oldu. Haftada 150 TIR gidiyordu, bir ara 120 TIR'a düştü. Sonra düzeldi. Yumurta temel gıda maddesi olduğu için bir sorun olmadı. Orada da tüketim artıyor" şeklinde konuştu.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
EİB ihracatı Ağustos ayında yüzde 7 arttı
Ege İhracatçı Birlikleri 2014 yılı Ağustos ayında 957 milyon 37 bin dolarlık ...
Dünya Barış Günü'nde İTB'de Diyabakır rüzgarı
Diyarbakır Valisi Cahit Kıraç, Emniyet Müdürü Dr. Halis Böğürcü, Diyarbakır ...
Kritik analiz: Türkiye her yıl büyüyor ama...
Ülkelerin ekonomik büyümelerini toplumsal ve sosyal gelişmeye ne kadar ...
 
Sanayiciler Diyarbakır'a köprü kurmak istiyor
Diyarbakırlı sanayici ve işadamları, Ege Bölgesi Sanayi Odası'nı ziyaret ...
ASKON'dan Dünya Barış Günü mesajı
Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) İzmir Şube Başkan Yardımcısı ...
TTO Başkanı Olgun: Torbalı meslek eğitim üssü ilan edilmeli
TOBB’a bağlı odaların ortak yönetim kurulu toplantısında konuşan TTO Başkanı ...
 
İzmir Üniversitesi’nden her iki öğrenciden birine burslu eğitim
Türkiye genelindeki 72 vakıf üniversitesi arasında en fazla öğrenci yerleştirilen ...
Türkiye'deki 10 otomobilden 4'ü LPG'li oldu
Türkiye'de kullanılan otomobillerin yüzde 30'unu benzinli, yüzde 28'ini ...
İzmirli ihracatçılardan Rusya çıkarması
İzmir'den Rusya'ya gıda ihracatı yapmak için ilk etapta başvuran firma ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Rahmetliyi nasıl bilirdiniz?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva