HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
18 Mart 2022 Cuma - 14:57

Yaldız'dan Buca Metrosu için 'Üçyol' örneği… Geçmişte yaşanmış bir travma var!

İzmir'de tartışmalara neden olan Buca Metrosu'nun ihale kararının iptal edilmesi ile ilgili geçmişi hatırlatarak değerlendirmelerde bulunana İntegral Araştırma Şirketi Koordinatörü Ümit Yaldız, "Bayındır İnşaat sürecinin incelenmesi gerekli diye düşünüyorum... Devletin bankasından finansal gücü ile ilgili belge almıştı ancak battı. Bozoğlu Firması aldı ancak sonra o da battı. İzmir'de 6-7 yılda AK Parti'den kim siyaset yaptıysa bu metro davulunu çaldı. İzmir'in yakın geçmişinde en düşük travma durumu var zaten. Ben İBB'nin bu endişeyle karar verdiğini düşünüyorum" dedi

Yaldız dan Buca Metrosu için  Üçyol  örneği… Geçmişte yaşanmış bir travma var!

EGEDESONSÖZ -  Türkiye'nin kamu kaynaklı en büyük ihaleleri arasında yer alan, İzmir Büyükşehir Belediyesi, 3 milyar TL’lik Buca Metrosu ihalesini en düşük ücret veren ikinci firma olan Gülermak A.Ş’nin  aldığı 6 Aralık 2021 tarihinde açıklanmıştı.

İki aşamalı ihale sürecine toplamda 13 firma katılmış ve uygun kriterleri taşıyan 8 firmadan teklif istenmişti. İhale sonucunun açıklanmasının ardından, İzmir’de muhalefet konumunda olan AK Partili siyasiler, Büyükşehir’e “Buca Metrosu’ ihalesini, ‘525 Milyon TL’ zararla ikinci firmanın kucağına bırakıverdi. Nerede şeffaflık?” ifadeleriyle tepki göstermişti. Tamamlanan ihale sonrası Buca Metrosu için Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun da katılımı ile temel atma töreni düzenlenmişti.

Tören sonrası firmanın çalışmalara başlaması beklenirken İzmir 4'üncü idare mahkemesinden flaş bir karar çıkmıştı. İhalede 3 milyar 392 milyon teklif vererek birinci sıraya oturan Nurol İnşaat ve Ticaret Anonim Şirketi ile Yapı Merkezi İnşaat Sanayi Anonim Şirketi ortak girişiminin yaptığı başvuruyu değerlendiren İzmir 4’üncü İdare Mahkemesi, Gülermak A.Ş’ye verilen metro projesi yapım işini Nurol İnşaat – Yapı Merkezi ortak girişimine verilmesinin önünü açmıştı.

Kentte AK Parti ve Cumhuriyet Halk Partisi arasında yoğun tartışmalara neden olan proje ilgili  İntegral Araştırma Şirketi Koordinatörü Ümit Yaldız SONSÖZ TV'ye konuştu.

DÜŞÜK BİR RAKAM DEĞİL
Mahkeme kararını 'garabet' olarak yorumlayan Yaldız, "Hukuk garabete dönüştü. Burada rakamlar, 500 küsür milyon TL daha ekonomik teklif varken neden ikinci sıradakine verildi diye tartışılıyordu... İzmir'in kaynakları 500 milyon daha fazla veriliyor diye tartışılıyor... Rakam düşük bir rakam değil. Sosyal yardım yapılsa 2 yıl İzmir'de sosyal yardım girmeyen ev kalmaz. AK Partililer 'İzmir'in kaynakları çarçur ediliyor', CHP'liler 'Bizi engelliyorsunuz' argümanları geliştiriyor. Geçmişte ne olduysa, ona bakmak lazım. Bana en büyük AK Partili ismi de koysanız karşıma; 'Türkiye'de en son hangi büyük ihale yapıldı?' diye sorsak bilmezler. Çünkü ihale yapılmıyor. Bugün Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nin maliyeti açıklanmadı. Ortada cevaplanamamış çok sayıda sorular var" diye konuştu.

EN DÜŞÜK TEKLİFİ VERENE İHALE VERİLİR DİYE BİR ŞEY YOK
İzmir için en önemli metro hatlarından biri olan Üçyol-Üçkuyular Metro hattını hatırlatan Yaldız, "İzmir'in yakın geçmişinde 2005 tarihli Üçyol-Üçkuyular Metro projesi var... Dönemin belediye başkanı Kocaoğlu, en düşük teklifi veren Bayındır İnşaat firmasına ihaleyi verdi. Ne oldu sonra? Deniz Baykal'ın katıldığı şaşaalı bir açılış ile fotoğraf verildi. 600 gün sonra metro bitecekti. 6 yılda gidebildi mi? En düşük teklif, bazı işlerde tek geçerli durum değildir. En düşük teklifi verene ihale verilir diye bir şey yoktur. Ekonomik teklif verdiğiniz teklif ile maliyet arasındaki uyumdur. İzmir'de de opera binasında da uygulandı aynı sistem. En düşük teklife verilmemişti ihale. Buca Metrosu biraz daha özellikli bir iş. Orada eğer kötü niyet olduğu düşünülüyorsa, ister istemez Bayındır İnşaat sürecinin incelenmesi gerekli diye düşünüyorum. Devletin bankasından finansal gücü ile ilgi belge almıştı ancak battı. Bozoğlu Firması aldı ancak sonra o da battı. İzmir'de 6-7 yılda AK Parti'den kim siyaset yaptıysa bu metro davulunu çaldı... İzmir'in yakın geçmişinde en düşük travma durumu var zaten... Ben İBB'nin bu endişeyle karar verdiğini düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

Mahkemenin verdiği kararın bilimsel bir dayanağı olması gerektiğini vurgulayan Yaldız, "Türkiye'nin ve İzmir'in en büyük yatırım projelerinden biri hakkında karar verilirken bilimsel bir karara dayandırmanız lazım. Büyükşehir' savunmasında 70-80 iş alanında maliyet gösterilmediğini söylemiş. İBB geçmişte en düşük golünü kalesinde gördüğü için biraz daha tedbirli davranmış olabilir" dedi.

 
Karabağlar Çanakkale Zaferi'nini şehitlerini unutmadı
 
Bu sefer fatura vurgunu... Ödemeleri yapmadan kaçtı!
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Ali Zengin 19 Mart 2022 Cumartesi 12:23

AKP''li müteahitler avanta alamadıkları için,her zaman ve her yerde güzel hizmetleri engellemeye çalışıyorlar.Şimdiye kadar hükümetin veya herhangi bir AKP belediyesinin yasalara,hakkaniyete, adalete,vicdana uygun bir ihalesini,icraatını gören var mı?

Yorumu oyla      2      3  
Fıkralarla Türkiye 18 Mart 2022 Cuma 17:40

Buca-otogar arası tünelde de en düşük teklife verilen iş, itiraz sonucu KİK tarafından iptal edilmiş. Bir üst teklife iş verilmiş.

Yorumu oyla      2      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Karabağlar Çanakkale Zaferi'nini şehitlerini unutmadı
Karabağlar, Çanakkale Deniz Zaferi’nin 107. yıldönümünü anlamlı etkinliklerle ...
Çevreci tesis açılıyor... İzmir'i geleceğe taşıyacak!
İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü, Kemalpaşa Ulucak Atıksu ...
Beydağ'da 18 Mart için çelenk sunma töreni düzenlendi
Atatürk Anıtı’nda 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü kapsamında ...
 
İZSU'dan dikkat çeken atıksu hamlesi... Zeytinliklerin tam ortasında!
İZSU Kemalpaşa atıksu tesisi yapmak için harekete geçerken tesisin yapılmak ...
Başkan İduğ şehit aileleriyle buluştu
Bornova Belediye Başkanı Dr. Mustafa İduğ, 18 Mart Çanakkale Şehitlerini ...
Narlıdere Metrosu'nda sona doğru... Soyer: Gururlanıyoruz!
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, yüzde 88’i tamamlanan Narlıdere-Fahrettin ...
 
Çanakkale Şehitleri Bayraklı’da da unutulmadı
Çanakkale Zaferi’nin 107’nci yıl dönümü Bayraklı’da da kutlandı. Atatürk ...
Üretici Kadınlar Pazarı’na büyük ilgi
Kadınların ekonomik hayata katılımlarını artırmak için çalışmalar yürüten ...
Danışma Kurulu 'yıkılmasın' demişti… Mimarlar'dan Soyer'e çağrı!
İzmir Büyükşehir Belediye Sarayı'nın yıkımı için Büyükşehir Belediyesi'nin ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Kaçın, demokratlar geliyor!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Deniz çayırlarına çocuklarınız için acıyın…
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Ormanlarımız yanar gider!
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Neden itibardan tasarruf olmaz?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İnsan yakmak ve Madımak!
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
İnsan insanı yakar mı?
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Türk Milleti!!!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Az okumuşlar
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Karl Marx ve Mehmet Şimşek!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva