HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
24 Kasım 2014 Pazartesi - 10:08

Valilikten CHP’li belediyeye 13 milyonluk fatura!

Çiğli Belediyesi taşınmaz kültür varlıklarının korunmasına ait katkı payını altı yıldır ödemediği için valilik ile karşı karşıya geldi. Vali Mustafa Toprak imzalı gönderilen yazıda faizi ile birlikte 13 milyon TL’yi bulan borcun ödenmemesi halinde haciz işlemi uygulanacağı belirtildi. Belediye Başkanı Hasan Arslan, “Bu parayı ödememiz mümkün değil. Haciz kararı alsalar da neyimizi götürecekler” dedi.

Valilikten CHP’li belediyeye 13 milyonluk fatura!

Fatih YAPAR/EGEDESONSÖZ - Yerel seçimlerin ardından yaşanan ekonomik kriz ve işçi eylemleri ile gündeme gelen Çiğli Belediyesi şok bir karar ile karşılaştı. Mali sorunları çözüp, bütçeyi düzene sokmak için çabalayan belediye valilik ile karşıya geldi.  Valilik, taşınmaz kültür varlıklarının korunmasına ait katkı payını altı yıldır ödemediği için belediyeye yazı gönderdi. Faizi ile birlikte 13 milyon TL’yi bulan parayı ödemesini isteyen valilik aksi takdirde haciz işlemi uygulanacağını belirtti. Yazı, doğrudan Vali Mustafa Toprak imzalı gönderildi.
 
ÖDEYEMEM
Seçimden sonra göreve geldiği ilk hafta “belediyenin 300 milyon TL’ye yakın borcu var” diyerek dikkatleri üzerine çeken Belediye Başkanı CHP’li Hasan Arslan, valilikten gelen karar ile şok yaşadıklarını söyledi. Arslan, “Bu parayı ödememiz mümkün değil. 2008 yılından bu yana valiliğe ödenmesi gereken pay ödenmemiş. Rakam bizim için çok yüksek. Zaten uzun süredir belediyenin mali yapısını düzene sokmak için çalışıyoruz. Bir yandan gelir-gider dengesini ayarlamaya çalışırken diğer yandan da projeleri hayata geçirmeye gayret gösteriyoruz. Valilik haciz işlemi yapsa da alacak bir şey bulamaz. Neyimizi alacak? Birçok taşınmazımız ve gayrimenkul üzerindeki borçlar nedeniyle şerhler yeni kalkıyor. Makam arabam ve makamımdaki eşyalar var” diye konuştu.


 
NE YAPTIKLARINI AÇIKLASINLAR!
Belediyelerin emlak vergilerinden alınan bedellerle oluşan havuzda toplanan paraların valilik tarafından dağıtıldığını vurgulayan Başkan Arslan, harcamaların nerelere yapıldığını da bilmediğini söyledi. Arslan, “2008 yılından bu yana Çiğli Belediyesi’nin ödeyeceği faturayı önümüze getirdiler. Valiliğin ne yaptığını, hangi kültürel varlığı koruduğundan haberim yok. Valilik önce bunun açıklamasını yapması gerekiyor. Ne yazık ki kanun gereği bu paraları topluyorlar ama toplanan yerlere yatırım yapılmıyor. Valilik, Çiğli’ye ne yaptığını açıklarsa biz de bilgilenmiş oluruz” dedi.
 
SİSTEM NASIL ÇALIŞIYOR?
Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından çıkartılan “Taşınmaz Kültür Varlıklarının Korunmasına Ait Katkı Payına Dair Yönetmelik” gereği Büyükşehir, ilçe belediyeleri ve belde belediyelerinin yıllık tahakkuk ettiği emlak gelirlerinin yüzde 10’u bir havuzda toplanıyor. Büyükşehir belediyesi olan illerde özel idareler kapatıldığı için para son düzenleme gereği valilikte oluşturulan bir hesaba aktarılıyor.
 
Belediyelerce tahsil edilen katkı payları özel bir hesapta izlenirken en geç tahsilatı takip eden ay sonuna kadar doğrudan bu amaçla açılan Taşınmaz Kültür Varlıklarının Korunmasına Katkı Payı hesabına yatırılıyor. Tahsil edilen katkı payının süresi içinde Taşınmaz Kültür Varlıklarının Korunmasına Katkı Payı hesabına aktarılmasından belediye başkanı ve hesap işleri müdürü birlikte sorumlu tutuluyor. Katkı payı hesabının sekretarya hizmetleri il özel idareleri, olmayan yerlerde valilikteki birim tarafından yürütülüyor. Valilikçe katkı payı hesabının tahsil ve dağıtımına ilişkin gerekli kayıt düzeni kuruluyor. Tahsil edilen katkı payının süresi içinde açılan hesaba aktarılmaması veya katkı payının başka amaçla kullanılması halinde sorumlular hakkında yasal işlem yapılabiliyor.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 7 yorum var, 7 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
ESKI CHPLI 24 Kasım 2014 Pazartesi 23:01

Ne imiş alınan emlak vergisinin %10 nu katkı payı olarak valiliğe gonderılecekmiş. Gönderilme isteği olmadığına göre neden vatandaşdan emlak vergisinin %90 ı tahsil edilmiyor. Bu %10 nu kim almış, nereye gitmiş, inek dağa kaçmış........

Yorumu oyla      12      5  
24 Kasım 2014 Pazartesi 18:30

diyarbakır belediyesine haciz gönderebilirler mi acaba

Yorumu oyla      16      10  
Bir dost 24 Kasım 2014 Pazartesi 17:54

Herkes devlete karsi borcunu odememek icin ne yapilda isteniyor tavri icinde olursa ne olur? Dogru olan belediyenin bu meblagi ne yaptigidir. Ben de cikarsam belediye calismiyir deyip emlak vergimi odemesem ne olacak.

Yorumu oyla      17      7  
Mustafa Y 24 Kasım 2014 Pazartesi 17:42

peki valiklik bu paraları napıyor, nerede kullanıyor. bu paralar gerekli şekilde mi kullanılıyor.valilik korunması gereken kültür varlıklarına ne kadar kaynak aktarmış. sayıştay bunuda araştırsın.

Yorumu oyla      18      9  
Sonsöz 24 Kasım 2014 Pazartesi 16:01

Dün Ankara Büyükşehirin hazine borçlarını ödemedi diye siyaset yapanlar, kendi borçları olunca borcu ödemeyenlerden hesap sorma yerine, ne yapıldı ? deyip haklı çıkmaya çalışmasının Ankara Büyükşehirden ne farkı var?

Yorumu oyla      17      10  
Çiğlili 24 Kasım 2014 Pazartesi 15:00

Çiğli belediyesi 2008 den beri partiniz tarafından yöneltilmiyor mu? Meblağ fahiş ne yapıldı diye soruyorsunuz. Ben de Ataşehir Mahallesinde rant için çiğliye dahil olmuş sitede yılda 1.000 TL nın üzerinde emlak vergisi verdim. Çiğli belediyesi bu sitelere ne hizmet vermiş. Seçimden sonra acemice eski yönetimin yolsuzluklarından bahsettiniz ve sustunuz .

Yorumu oyla      18      9  
mustafa 24 Kasım 2014 Pazartesi 12:34

sende esnafı icraya veriyoan hasan aslan işçilerin kapı kapı esnafa tebliğ dağıtıyor

Yorumu oyla      21      8  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İZSU’dan Çamlı isyanı: 5 yıldır hazırız ama…
İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü, 5 yıldır yatırım programında ...
AK Partili başkandan Bakan'a proje dosyası!
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi Selçuk Belediyesi'ni ziyaret etti. Selçuk ...
Başkan Tosun’dan 24 Kasım mesajı
Dikili Belediye Başkanı Mustafa Tosun, 24 Kasım Öğretmenler Günü dolayısıyla ...
 
Sinema ve fotoğrafa atölye: Karşıyaka filmleri geliyor
Sinema ve fotoğrafa gönül veren Karşıyakalılar için iki ayrı atölye kuran ...
Başkan Soylu’dan Öğretmenler Günü mesajı
24 Kasım Öğretmenler Günü nedeniyle Menderes Belediye Başkanı Bülent Soylu ...
Başkan Atila: Her zaman öğretmenlerimizin yanındayız
Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila, 24 Kasım Öğretmenler Günü öncesi ...
 
Urla kadına şiddete 'Dur' dedi
Urla Belediyesi ve Urla Kent Konseyi “25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle ...
Başkan Selvitopu’ndan Özcan’a ziyaret
Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu, İzmir Barosu'nun yeni ...
Büyükşehir'den örnek yarışma: 'Rüzgar ve Güneş...'
İzmir Büyükşehir Belediyesi, çevre kirliliği ve doğal kaynakların tükenmesine ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çoban ateşini 'topuklu' yaktı!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva