HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
1 Aralık 2015 Salı - 15:39

Vali’den yatırım zirvesinde ‘bürokrasi’ isyanı: Talimat veriyoruz…

İzmir Valisi Mustafa Toprak, kentin kanaat önderleriyle bir araya geldi. “Yatırım Ortamının Geliştirilmesi ve Bürokratik Tıkanıklıkların Azaltılması” konulu toplantıda Vali Toprak yatırımları geliştirmek için çağrı yaparken kurumlar arası iletişime vurgu yaptı. Kurumlar arası iletişimsizlikten yakınan Toprak, “Bakıyorum ki talimat veriyoruz, mesafe almaya çalışıyoruz, üç gün sonra aynı noktaya geliyoruz” dedi.

Vali’den yatırım zirvesinde ‘bürokrasi’ isyanı: Talimat veriyoruz…

EGEDESONSÖZ - Yatırım ortamının geliştirilmesi kapsamında, İzmir’de yatırım ortamına ilişkin sorunları tespit etmek, yatırımla ilgili düzenlemeleri rasyonel hale getirmek ve yatırım ortamının rekabet gücünü artıracak gerekli koordinasyonu ve bürokrasiyi azaltacak düzenlemeleri yerine getirmek amacıyla Vali Mustafa Toprak’ın başkanlığında bir toplantı gerçekleştirildi.
 
Valilik Makam Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıya, İzmir Valisi Mustafa Toprak, Vali Yrd. Cemil Özgür Öneği, Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Engin Bişar, KOSGEB İzmir Güney Müdürü Recep Özçevik, KOSGEB İzmir Kuzey Müdürü Dr. Özgür Armaneri, İŞKUR Müdürü Kadri Kabak, SGK İl Müdürü Engin Bilgili, Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Selahattin Varan, Tapu ve Kadastro 3. Bölge Müdürü Burhan Usta, Tarım İl Müdürü Ahmet Güldal, Ege Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürü Kaptan Kılıç, Nüfus İl Müdürü Mehmet Kaya, İZKA Genel Sekreteri Murat Yılmazçoban, Kültür ve Turizm İl Müdürü Abdülaziz Ediz, İl Defterdarı Tamer Utkucu, Vergi Dairesi Başkanı Rıfat Engin, Devlet Su İşleri 2. Bölge Müdürü Hayati Çelenk, Orman Bölge Müdürü Sahin Aybal, Ticaret Odası Başkanlığı Araştırma Girişimcilik ve Meslekleri geliştirme Müdürü Birol Efe, EBSO Başkanı Ender Yorgancılar, Büyükşehir Belediyesi ve YİKOB Temsilcisi şube müdürleri katıldı.


 
YATIRIMLARI HIZLANDIRMAMIZ GEREKİYOR
Genel olarak yatırımcıların sorunları ve sorunların çözümü noktasında tüm kurumlar olarak ortak bir paydada ve kolaylaştırıcı bir yol izlenmesi gerektiğinin altını çizen Vali Toprak; “İzmir’e yatırımcılarımızı çekmemiz gerekiyor. Özellikle doğrudan yabancı yatırımların İzmir’e gelmesinin doğurduğu çok olumlu etkiler var. İstihdamından, sermaye akışından, teknoloji gelişiminden, buradaki yan sanayilerin gelişmesine kadar çok alanda katkıları var. Bu manada bizim de tüm bu yatırımları ülkemizdeki yerli diğer yatırımlar da olmak üzere iş ve işlemlerini, yani bürokratik işlemler adı altında ortaya çıkan işlemleri azaltarak çalışma talepleri hızla sonuçlandırmamız gerekiyor” diye konuştu.
 
ÜÇ GÜN SONRA AYNI NOKTAYA GELİYORUZ
Toplantıda yatırımların hızlanması için işlemlerin hızlandırılması gerektiğini söyleyen Toprak, “Ben şunu görüyorum, benim de devreye girmemi gerektiren çok olaylar oluyor. O zamanlarda dahi bakıyorum ki talimat veriyoruz, mesafe almaya çalışıyoruz, üç gün sonra aynı noktaya geliyoruz. Dolayısıyla aslında bugün bu toplantıyı sizlerle yapmamızın sebebi, özellikle bu gibi iç ve dış yatırımların yapılması öncesinde gerekli olan evrakların, işlemlerin süreçlerinin, özelikle siz yatırımcı kuruluşların ya da belge vermesi gereken kuruluşların hep birlikte bu iradeyi, bu kolaylaştırıcı etkiyi herhangi bir tıkanmaya yol açmadan olumlu sonuca bağlamaktır. Ülkemizin kaynaklarını, çevresini, ortamını mutlaka da koruyacağız. Bu bizim uymamız gereken bir konu ama aynı zamanda insanlarımızı da refah içerisinde müreffeh ve gelecekten emin olacak şekilde yaşatmamız gerekiyor. Onun için el birliği ile işlerimizi ülkemize katkı sağlayacak şekilde yapıcı ve olumlu kılmamız gerekiyor” şeklinde konuştu.

BİLGİLERİ GECİKTİRMEMEMİZ LAZIM
Yerelde iletişime dikkat çeken Toprak, “Burada yerelde bizler, Ankara’da da devletimizin diğer kurumları da baktığımızda sorunları çözüyor. Ankara’da çoğu olayda yine bizim işleri zamanında sonuçlandırmamızı, tıkandığı zaman bizim bir konuyu iyi bir şekilde tahlil ve analiz edip ona göre makul ve doğru bir şekilde çözülmesi için yukarıya bilgi akışını geciktirmeksizin aktarmamızı istiyor. Ama işin özünde bu işlerin ülkemizin hayrına, insanlığın hayrına ve mevzuata uygun olarak yarar ve güzellikler getirecek şekilde sonuçlanması için eksiksiz ve geciktirmeden aktarmamız gerekiyor. Burada zaman içerisinde Valilikte yatırım destek ofisleri vesaireler kuruldu. İlgili kurumlarımızın bünyesinde kuruldu ve şimdi özellikle Kalkınma Ajansımızın, yatırımcılar yurt dışından ve yurt içinden geldiklerinde, onların karşılaşabilecekleri bürokratik işlemlerin hızla sonuçlandırılması,  asgari düzeye çekilmesi ya da ortadan kaldıracak şekilde sorumluluklarını yine getirecek şekilde bir görev ve yetki veriyor” dedi.


 
KÜMELENME HAREKETİ
Vali Toprak,”Bakıyorsunuz zaman içerisinde bir yabancı sermaye gelmiş ve bu yabancı sermayenin kendini zaman içerisinde var ettiğini daha da geliştirdiğini görüyoruz. Ayrıca sadece kendini büyütmek ve geliştirmekle kalmıyor, bununla birlikte o bölge, o fabrika dışındaki tüm alanlarda da teknolojiyi ve altyapıyı geliştirdiğini ve katkı sağladığını görüyoruz. Çünkü yatırımcı geldiğinde nitelikli insan, iş gücü arar, sermaye gücünü artırmak ve güçlendirmek ister, altyapının uyumlu olmasını ister ve iyi bir pazarlama ve satış ağı ve noktalarına ulaşabileceği merkezlere yönelik çalışmak ister. İzmir’de de bu var, Bursa’da da var şurada da var burada da var. Ama en kestirmeden baktığımızda bir yatırım geldiğinde kendi yan sanayisini de kuruyor ve geliştiriyor. Yan sanayisi kurulduğunda ve geliştiğinde de artık o yatırım alanı ve benzer yatırımlar için yerli sanayi gelişiyor ve bir kümelenme hareketi ortaya çıkıyor” diye konuştu.
 
MEVZUATLARI TAKİP ETMEKTE ZORLANIYORUZ
Sektörel konular hakkında konuşan Toprak, “Bu toplantıya da aslında esas mantıksal altyapı oluşturan konu,  şirket kuruluşları, çalışma izni, oturma izni, çevresel etki değerlendirme raporu, iş yeri açma ve çalıştırma ruhsatı, yapı ruhsatı ve benzeri birçok işlemin yatırımcıyı bunaltmayacak şekilde hızla sonuçlandırılması… Yer seçimi, tesis kurma izni, çevre izinleri, gayri sıhhi müessese ruhsatı izni, sektörel izninler ki bunların her biri detay ve 15-20 daha da alt branştaki izni gerektiriyor. Yatırım süreçlerindeki yoğun bürokrasi, yabancılara ilişkin ruhsat, belge ve izinlerin alınması, diğer izin ve ruhsatların alınması, nitelikli personel bulunması, yabancı dil düzeyi ve benzeri mevzuatlarda sürekli değişikliklerin olması yatırımcıları zorlayan hususlardır. Yani biz uygulayıcılar olarak dahi mevzuatları zaman zaman takip etmekte zorlanıyoruz. Peki bundan etkilenenler nasıl takip edecek? Hakikaten ciddi katkı sağlamamız, yönlendirici ve çözüm odaklı çalışmamız, yol göstermemiz gerekiyor. Dolayısıyla biraz daha yapıcı, anlatıcı, ikaz edici uyarıcı, kolaylaştırıcı bir davranışı sadece kendimiz değil tüm elemanlarımızla birlikte benimsememiz gerekiyor. Örneğin Haberleşme, her türlü altyapının yapılması ve geliştirilmesi ile enerji temini gibi konularda hızla çözümü  bulmamız özellikle yatırımcılarımız için hayati önemde ivedilik arz etmektedir” ifadelerini kullandı.


HESABINI SORMA ANLAYIŞINA SAHİP OLMAMIZ GEREKİYOR
Vali Toprak konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bazen mesela bize ve size mutlaka geliyorlar ve diyorlar ki; şurada şöyle bir tıkanma var. Ve bakıyorum bunun bir sorun olmaması gerekiyor diyorum. Sonra diyor ki efendim o evrak orada kalmış, burada kalmış, onu ben hemen hallediyorum diyor ve bir saat içerisinde halloluyor. Yani benim söylememle bir saat içerisinde halloluyorsa o zaman masamızın üzerindeki ya da en ücradaki memurun masasının üstünde hangi evrak var ise bizim onu kontrol etme, denetleme, hesabını sorma anlayışına sahip olmamız gerekiyor. Bazıları da bana çok ayrıntıya bakıyorsun diyor. Ayrıntıya bakıyoruz da bu memlekette detay bazı konuları bilmeden işimizi yaparsak bizi de yönetirler. İdare etmek değil, yönetmek lazım. Sorumlusu olduğumuz kurumları da yönetmeliyiz.  Onun için en aşağıdaki elemanın önünde hangi evrak var, ne zaman geldi ve neden bugüne kadar sonuçlandırılmadı diye sorgulama anlayışına girersek emin olun çok başlı da olsa bu işler hızlı yürür.”
 

 
THK Foça Şubesi’nden Demirağ’a teşekkür
 
Kırkyama kursuna kadınlardan yoğun ilgi
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
1 Aralık 2015 Salı 21:02

Sayın Valim Siz önce mahkeme kararıyla Büyükşehir Belediyesine geçen İZMİR'in mallarını iade edin.Mahkeme veriyor mahkeme kararınıda tanımıyorsunuz.Neden Bu İzmir'e karşı olan tavrınız ? Siz İzmir Vaisisiniz ama bu tavrınız devam ettiği müddetçe İzmir'li malesef sizi sevgiyle saygıyla anmayacak

Yorumu oyla      24      8  
izmirli vatandaş 1 Aralık 2015 Salı 20:30

İzmir'in haline bak işler tırt

Yorumu oyla      16      5  
ali tanıl 1 Aralık 2015 Salı 16:42

Sayın valim İzmirin büyümesi için o kadar çok toplantıya gerek yok, siz 2 kez expo ya aday olup dünyaya hayran bırakan inciraltını moloz döküm yeri olmaktan kurtaramadığınız sürece çok zor..

Yorumu oyla      20      12  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
THK Foça Şubesi’nden Demirağ’a teşekkür
Türk Hava Kurumu Foça Şube Başkanı Orhan Gürer, Yönetim Kurulu Üyeleri ...
Çiğli deve güreşleri ile şenleniyor
Çiğli Belediyesi tarafından geleneksel hale getirilen Deve Güreşleri Festivali’nin ...
Başkan Kocaoğlu ‘memlekete’ gitti
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu memleketi Tokat’a gitti.
 
Karşıyaka’da can dostlarına tam donanımlı hizmet
Karşıyaka Belediyesi, bu yıl beslenmeden sağlığa kadar her alanda sunduğu ...
Konak’ta ‘engelleri kaldıran’ hamle!
Konak Belediyesi akülü sandalye kullanan bedensel engelli yurttaşların ...
Dünyaca ünlü dergininin gündemi Torbalı!
Torbalı’daki Metropolis Antik Kenti, İngiltere’de yayımlanan Current World ...
 
Yeni Kent Merkezi’nde yeni kriz!
İzmir 1. İdare Mahkemesi, Alsancak-Turan arası Yeni Kent Merkezi Nazım ...
81.yıla özel: Siyasette İzmir’in Kadınları!
İzmir Büyükşehir Belediyesi, 5 Aralık Türk Kadınına Seçme ve Seçilme Hakkı’nın ...
Bergama’da UNESCO toplantıları devam ediyor
UNESCO’nun 999.Dünya Mirası Bergama’da, Bergama Belediyesi Alan Başkanlığı ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Rahmetliyi nasıl bilirdiniz?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva