HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
28 Ocak 2015 Çarşamba - 12:03

Vali Toprak: Taş ocaklarına, o fabrikalara ben de karşıyım ama…

Bornovalı işadamlarının katıldığı toplantıda önemli mesajlar veren İzmir Valisi Mustafa Toprak, şehrin içinde kalan taş ocaklarına, çimento fabrikalarına kendisinin de karşı olduğunu söyledi. Toprak, “Belkahve’den baktığımda ‘Bu şehir nedir, İzmir’e mi giriyorum?’ diyorum. Ben de çimento fabrikaları kalksın diyorum. Taş ve kireç ocakları, sanayi siteleri taşınsın. Ama bu yetmiyor. Bunu nasıl kaldıracağız?” dedi.

Vali Toprak: Taş ocaklarına, o fabrikalara ben de karşıyım ama…

Sinan DOĞAN/EGEDESONSÖZ - İzmir Valisi Mustafa Toprak, Bornova Sosyal Yaşam ve Kent Kültürünü Yaşatma Derneği’nin (BOYAD) toplantısına katıldı. Bornovalılar toplantıda Pınarbaşı’ndaki taş ve kireç ocaklarının kapatılmasını, uyuşturucuyla etkin mücadele edilmesini, trafik sorununun çözümünü, metronun Pınarbaşı’na uzatılmasını talep etti.



BOYAD Kurucu Başkanı Metin Aztekin ise geçtiğimiz günlerde bir yangın geçiren tarihi Paterson Köşkü’nün yap-işlet-devret modeliyle kendilerine verilmesini istedi.
 
Bornova’da Colo Cafe’de düzenlenen toplantıya Bornova Kaymakamı Kadri Canan, BOYAD Başkanı Hasan Yerakar, Orkide Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Küçükbay, Yaşar Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Murat Barkan, Eski Bornova Belediye Başkanı Prof.Dr. Kamil Okyay Sındır, BOYAD Kurucu Başkanı Metin Aztekin, BOYAD Eski Başkanı Osman Kebapçı, Ege Otomotiv Derneği Başkanı Mustafa İduğ, BMC Genel Koordinatörü Cemal Öztürk ve çok sayıda işadamı katıldı.
 
‘TAŞIYALIM AMA NASIL TAŞIYALIM?”
Bornovalıların sorunlarını ve taleplerini dinleyen Vali Mustafa Toprak ise “Ben de çimento fabrikaları kalksın diyorum. Taş ve kireç ocakları, sanayi siteleri taşınsın. Ama bu yetmiyor. Bunu nasıl kaldıracağız?” dedi.
 
Her ülkenin ve şehrin kimliğiyle yaşadığını dile getiren Toprak, şöyle konuştu: “Bornova da kimlikli bir şehir. O kimliği oluşturan 8 bin 500 yıllık tarih, insani değerler ve erdemlerdir. Bornova zaman içerisinde kontrolsüz ve hızlı büyümenin sorunlarını yaşıyor. Çimento fabrikası kalkınmaya, gelişmeye katkı sağlamak için kurulduğunda ülkemiz adına bir itici güçtü. İnsanlarımızın zihninde bakışlar değiştikçe, çevre bilinci oluştukça, üretme ile yaşama birlikte ele alınıyor. Çimento fabrikası kurulması gerekiyordu, kuruldu. Sanayi siteleri oluşması gerekiyordu, oluştu. 100 yıllık, 200 yıllık planlar yapsaydık bugün fabrikaların şehir içinde kalma sorununu konuşmayacaktık. Bunu başaramadık. Toplumun reflekslerinin, hızının gerisinde kaldık.”


 
‘BELKAHVEDEN BAKTIĞIMDA…’
Belkahve’den İzmir’e girdiğinde farklı bir manzarka ile karşılaştığını belirten Toprak, “Belkahve’den baktığımda ‘bu şehir nedir, İzmir’e mi giriyorum?’ diyorum. Filmlerde duman çıkan bir yere mi giriyorum? Şehre girerken bizi çimento fabrikasının yarattığı olumsuzluk karşılıyor. Çimento fabrikaları önemli bir katkı sağlıyor mu evet. Şehrin içinde kalıyor mu evet. Zaman içinde bir başka yere taşıyabiliriz. Bu noktada el birliği ile merkezi ve yerel yönetimle beraber sizlerin çabası önemli. Ben de çimento fabrikaları kalksın diyorum. Ama bu yetmiyor. Bunu nasıl kaldıracağız? Taş ocakları ve kireç ocaklarının taşınması, sanayi bölgelerin de taşınması gerektiğini düşünüyoruz” dedi.
 
AKALAN’I ÖRNEK GÖSTERDİ
İstanbul-İzmir Otoyolu projesi kapsamında köylerinde taşocağı istemeyen Kemalpaşa’nın Akalan köylülerine atıfta bulunan Toprak, “İstanbul-İzmir Otoyolu projesi çok önemli. 2016 sonunda köprü ve deniz geçişi ile beraber Bursa’nın belli noktasına kadar otoyol bitmiş oluyor. Burada da devam ediyor. İki tane de tünel yapılıyor. Otoban, Belkahve’yi tünel ile geçecek. Köyün merkezinden 1.7 kilometre öteden bir malzeme alınacak. Öyle bir duyarlılık oluştu ki bu işi nasıl yapacağız? Ama çözümü mutlaka koymamız gerektiğini düşünüyorum. Kalkınmanın temeli üretim, üretimin temeli de bunlardan geçiyor. Bazen denge kaçabilir. Burada sizin refleksleriniz bize yardımcı olacak” diye konuştu.
 
‘İKİNCİYİZ AMA İŞSİZLİK…’
İzmir’in en hızlı gelişen şehirler kategorisinde ikinci olduğunu dile getiren Toprak, “Bu bir onur ama bu gelişme neye dayanıyor? Neden kaynaklanıyor bu hızlı büyüme? İşsizlik oranımız yüzde 15.4. Dünyanın ikincisiyiz ama. Yüksek katma değerli büyümeyi sağlamalıyız. Büyüme sağlıklı ve nitelikli olmalı” dedi.

Bornova Kültür Merkezi’nin ihale sürecinin devam ettiğini, İl Yatırım Koordinasyon Kurulu’na ödenek geleceğini belirten Toprak, Paterson Köşkü konusunda da Büyükşehir, Kültür Bakanlığı ile ortak bir çözüm bulunabileceğini ifade etti.
 
‘TARİHİ KÖŞKÜ BİZE VERİN’
Bornova Eski Belediye Başkanı Prof.Dr. Kamil Okyay Sındır, “Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın bir metrekare yatırımı yok. Sizden talebim Bakanlığın Bornova’ya bir spor tesisi yapması. Bornova Kültür Merkezi’nde ilerleme yok” diye konuştu.

Toplantıda konuşan Osman Özkebapçı, Bornova’nın okul ihtiyacı olduğunu, çimento fabrikalarının sıkıntı yarattığını söyledi. Özkebapçı, “Askeri tesisler çok şehrin içinde kaldı. Onlar da bu durumdan rahatsız. İmar ve yerleşim olarak bunlar da ilgili girişim olursa mutlu olacağız” dedi.

Metin Aztekin de tarihi Paterson Köşkü’nün yap-işlet-devret modeliyle kendilerine verilmesini istedi. Bornova’daki Murat Köşkü’nün de kamu kurumuna tahsis edilmemesi gerektiğini belirten Aztekin, köşkün Bornovalıların hizmetine sunulmasını önerdi.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 7 yorum var, 7 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
mustafa 29 Ocak 2015 Perşembe 01:03

çed raporu izin değildir,ruhsat vermemek gerekir asıl

Yorumu oyla      12      5  
28 Ocak 2015 Çarşamba 19:24

ÇED yapmadan, otoyol için , onlarca taş ocağı , kırma eleme tes.hazır beton ve asfalt şantiyesi kurulması ve işletilmesi tam bir çevresel yıkım. Hukuku eğip bükerek, kamu yararı diyerek nereye kadar? Köylüler yaşam alanlarını savunacaklar. Haklılar.

Yorumu oyla      14      6  
Süleyam 28 Ocak 2015 Çarşamba 14:08

Sayın vali bildiğimiz gibi yine İzmir'e muhalif...sanki başka bir ilin valisi gibi konuşuyor...nasıl kaldıracağız diyor...arkadaş sen İzmir'in 1 numaralı mülki amirisin...bulacaksın bir yolunu...ben mi bulucam...şaka gibir şahsiyet kendisi vallaha billaha...

Yorumu oyla      22      5  
cevat 28 Ocak 2015 Çarşamba 13:55

Valimizin bu konunun takipçisi olacağına inanmak istiyoruzzzzzzzz

Yorumu oyla      16      8  
ercan 28 Ocak 2015 Çarşamba 13:13

sayın vali demiş ki izmirin büyümesi gurur verici ama işssizlik demiş.Yüksek katma degerli büyüme saglamlıyız demiş.Sayın vali iyi demiş güzel demişte o söyledigi zaten ülkeninde sorunu.Bir de teşvik adaletsiziligi durumu var.İş merkezi hükümette.Manisa da ki teşvigi kaldırsın.KAldıramıyorsa da bir sistem geliştirsin.İzmirirn organize sanayi bölgelerinin yarısı boş.Yzık.Bunlar milli servet..20 KM ÖTEDE TEŞVİK VARKEN KİMSE BURALARDA İŞ YAPMAZ.Taş ocakları konusuna hiç girmesydi keşke.Bu durumun en büyük sebeplerinden birisi de kendisi.

Yorumu oyla      20      5  
konak 28 Ocak 2015 Çarşamba 13:00

20 senedir o bornova kültür merkezi bitmedi ama istanbula harbiye ve sütlüce kongre merkezlerini yapmayı bildiler akp ye oy yok

Yorumu oyla      30      6  
Mustafa Y 28 Ocak 2015 Çarşamba 12:36

sn.vali taş ocaklarına karşıymış ama, ilçelerdeki yeni taş ocakları ve madenlere çed raporuna gerek kalmadan izin veriyor. şimdi bu sözlere inanacakmıyız....

Yorumu oyla      29      6  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Konak Tünelleri’den deneme geçişi başladı
İzmir’de, Yeşildere ve Mustafa Kemal Sahil Bulvarı'ndan gelip Konak'ta ...
TCDD’den Başkan’a onay: İZBAN’da o isim kalktı!
Menderes Belediyesi’nin talebi üzerine TCDD Aliağa-Menderes Hattı’nın ...
Karşıyaka’dan sokaklar için acil müdahale ekibi
Kentin farklı noktalarında eskiyen ya da bozulan sokak ve kaldırımları ...
 
Karabağlar'dan örnek uygulama
Karabağlar Belediyesi ekipleri trafiği ve yaya geçişini engelleyen plastik ...
Çiğlili çocuklar Başkan Arslan'la film izledi
Çiğli Belediyesi tarafından geleneksel hale getirilen yarıyıl tatili sinema ...
Büyükşehir’den ikinci grafiti harekatı
Kentin üç farklı noktasındaki elektrik trafolarına yapılan grafitiler ...
 
Menderes Vergi Dairesi açıldı
Menderes Belediyesi binası içerisinde yer alan vergi dairesi, belediye ...
Metroya taze kan: 23 genç iş başında!
Türkiye’de ilk kez İzmir Metro A.Ş. ile Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) ortaklığında ...
Liselilerden Acar’a ziyaret
Heydar Aliyev Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi öğretmen ve öğrencileri ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Rahmetliyi nasıl bilirdiniz?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva