HABERLER>GÜNCEL
10 Eylül 2024 Salı - 10:54

Vali Elban'dan yıllık rapor... İzmir'in 1 yıllık suç dosyası açıklandı!

 İzmir Hükümet Konağı’nda düzenlenen basın toplantısında konuşan  İzmir Valisi Süleyman Elban kent genelindeki suç oranları ile ilgili bilgi verdi. Vali Elban, "1 Ağustos 2022 ve 31 Ağustos 2023 döneminde 23 bin 497 narkotik olayımız var. 30 bin 130 kişi gözaltına alınmış. Geçen yıl yani 31 Ağustos 2023-31 Ağustos 2024 döneminde olay sayımız 27 bin 47. Yüzde 15 artış var. Gözaltına alınan kişi sayısı 31 bin 750. Bunda da yüzde 5'lik bir artış var.  Trafik denetimlerin bir önceki yıl kontrol edilen araç sayısı 5 milyon 485 bin. İşlem yapılan araç sayısı 1 milyon 40 bin" dedi.

Vali Elban dan yıllık rapor... İzmir in 1 yıllık suç dosyası açıklandı!

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ - İzmir Valisi Süleyman Elban kentte gerçekleştirilen güvenlik ve asayiş konularına ilişkin istatistikî verilerin de paylaşıldığı bilgilendirme toplantısı düzenledi. Toplantıda Vali Elban’a kolluk kuvvetleri amirleri de eşlik etti.

NARKOTİK SUÇLARDA YÜZDE 15 ARTIŞ VAR
Sözlerine narkotik suçlarla başlayan Vali Elban, “Bugün sizlerle 31 Ağustos 2022-31 Ağustos 2023 dönemini bir önceki dönem diye söyleyeceğim. Geçen yılla bir önceki yılın olaylarını değerlendireceğiz. Narkotik suçlarda bir önceki yıl yani 31 Ağustos 2022 ve 31 Ağustos 2023 döneminde 23 bin 497 narkotik olayımız var. 30 bin 130 kişi gözaltına alınmış. Geçen yıl yani 31 Ağustos 2023-31 Ağustos 2024 döneminde olay sayımız 27 bin 47. Yüzde 15 artış var. Gözaltına alınan kişi sayısı 31 bin 750. Bunda da yüzde 5'lik bir artış var.  Trafik denetimlerin bir önceki yıl kontrol edilen araç sayısı 5 milyon 485 bin. İşlem yapılan araç sayısı 1 milyon 40 bin. Geçen yıl ise kontrol edilen araç sayısı 5 milyon 790'a çıkmış ve işlem yapılan araç sayısı 1 milyon 356 bine çıkmış.  Bu kontrol edilen araçlar hem emniyet müdürlüğümüz hem jandarma komutanlığı tarafından kontrol edilen kara araçlarını kapsıyor. Denizlerde yapılan denetimler ise bir önceki yıl  8 bin 992 iken yapılan işlem 2 bin 212 olmuş. Geçtiğimiz dönem ise 12 bin 96 denetim yapılırken, işlem yapılan 2 bin 50'ye düşmüş” ifadelerini kullandı.

EN FAZLA ARTIŞ UZUN NAMLULULARDA
Yakalanan silahlar hakkında bilgi veren Elban, “Organize suç örgütleri ile yapılan mücadelede bir önceki dönem 36, geçen yıl ise 68 organize suç örgütü çökertildi. Aranan şahıslarla ilgili bir önceki yıl 19 bin 659 şahıs yakalanmış bir önceki yıl. Bunlardan  5 yıl ve üzeri hapis cezası olan 3 bin 196. Geçen yıl ise 21 bin 886 olmuş. Bunlar içerisinde 5 yıl ve üzeri mahkumiyeti olup yakalanan kişi sayısı 4 bin 586. Yani burada yüzde 43,49 artış var. Ele geçen silahlar ise önceki yıla göre ele geçirilen tabanca sayısında yüzde 15,43'lük artış var. Bir önceki dönem 3 bin 662 tabanca yakalanmışken geçen yıl 4 bin 226 tabanca yakalanmış. Tüfek sayısı bir önceki dönem 658 iken bu yıl 861 yakalanmış. Uzun namlulu silah sayısı bir önceki dönem 6 iken 16'ya yükselmiş durumda” diye konuştu.

İZMİR DUYARLI BİR KENT
Mala karşı suçlarda azalma olduğunu belirten Elban, vatandaşlara çağrıda bulunurken, “Mala karşı işlenen suçlarda hırsızlık suçlarında bir önceki dönem ile son 1 yıl içerisinde yapılan suçlar çalışmasında yüzde 53'lük bir düşüş söz konusu. Evden hırsızlık 2 bin 658'den bin 622'ye düşmüş. En fazla düşüş yankesicilikte yaşanmış. Bunda rakamlar 712'den 152'ye düşmüş durumda. Yapılan çalışmalarda suç ve suçlu ile yapılan mücadelede yapılan trafik, kara ve denizde yapılan denetimlerde kontrol sayılarda belli bir artış ancak yapılan işlem sayılardan daha fazla artış görüyorsunuz. Hırsızlık ve mala karşı suçlarda ciddi bir düşüş var. Bunda arkadaşlarımızı etkin bir mücadelesinin etkisi ile burada İçişleri Bakanlığı'na teşekkür ediyorum personel sayımızda ve araç sayımızda  temin edilmesi nedeniyle mücadelemiz devam ediyor. Hem İçişleri Bakanımız hem biz suç ve suçlu ile mücadelede 112 hattında yapılan ihbarların önemli olduğunu söylüyoruz. Vatandaşımızın bu konuda duyarlılığı... İzmirimiz bu konuda çok duyarlı bir kent. Vatandaşlarımızın bu hassasiyeti 112'ye suçun önlenmesi konusunda ihbarda bulunursa çok memnun oluruz. Bir önceki yıla göre  112'ye yapılan çağrıda yüzde 4'lük bir artış var. 1 milyon 371 bin civarında bir önceki dönemde çağrı varken 1 milyon 424 bin civarında son 1 yılda çağrı aldık. 112'ye yapılan ihbar ve şikayetlerinde daha çok artmasını ve duyarlı hemşehrimizin daha çok hemşehrimizin destek olmasını önemsediğimizi belirtmek istiyorum” dedi.

SİLAHLANMAYA YÖNELİK ARTIŞ EMARESİ YOK
Yakalanan silah sayısındaki artışların nelerden kaynaklandığının sorulmasına yanıt veren Elban, “Silahlanmanın artışı ile ilgili bir emare yok. Rakamlar açıklarken vurguladığım gibi emniyet jandarma ve sahil güvenliğimizin etkin mücadelesini çok arttırdı. Teknolojiyi de bunu yanında kullanmaya başladık. Bu vesile ile sadece yakalanan silahlarda değil hırsızlığı düşüşünde, narkotik ile mücadelede trafik ile denetimde, hırsızlığın azalmasında hepsinde olumluya evrilme var. Bu kadar mücadele yapılırken onların en çok kullandığı enstrümanlarından biri silah onlar yakalanırken yanlarında silah yakalanması doğal. Yoksa silahlanmaya yönelik artış emaresi yok” ifadelerini kullandı.

ÖZENSİZ DANVRANIŞLARDAN KAYNAKLI
Kentte yaşanan orman yangınlarında bir suç tespit edilip edilmediği sorusuna yanıt veren Elban, “Ülkemizin geneli aşırı sıcak bir yaz geçirdi.Buna paralel olarak yaz dönemi yağışın az olmasından toprağın çok kuru olması, hem rüzgarların nemin azalması nedeniyle en ufak bir faaliyet ki bunların tamamı orman dışındaydı maalesef çok hızlı bir yangına dönüştü ve kısa sürede ilimizin bir çok yeri orman olduğu için ormana sıçrama durumu oldu. Bu çıkan yangınlardan yaptığımız tespitlerinden sabotaj veya kasıt unsuruna rastlamadık. 2 yangınımızda elektrik tellerinden kaynaklı çıkmıştı. Bunu dışındaki yangınları tamamı vatandaşlarımızın ihmali özensizliği nedeniyle. Çok basit dikkatle önlenebilecek konularda özensiz davranılmasından kaynaklı orya çıktı. Bu sene yangınların fazla olması nedeni iklimsel nedenler ve aşırı rüzgardan kaynaklı hızlı yayılmasından kaynaklı oldu.Bizim yangına müdahale süremiz 10 dakikanın altına düştü. Aşırı sıcağın ve rüzgarın olmadığı günlerde yangınlara hızlı mücadele ediyoruz. Ancak hava çok sıcak olmadığı rüzgar çok hızlı olmadığı zaman 10 dakikalık mücadele yangını kontrole edebiliyoruz. Ancak bu şartlar oluşunda yangına müdahale ettiğimizde yangın büyümüş oluyor ve yangını söndürülüp kontrol altına alınması ciddi zaman alıyor” diye konuştu.

ÖNLEYİCİ TEDBİR AMACIYLA ÇALIŞMAMIZ VAR
Okulların açılması ile birlikte velilerde yaşanan uyuşturucu endişesinin sorulmasına yanıt veren Elban, “Okul önlerinde velilerimiz içi rahat olsun. Okulların açılmasından önce fiziki çalışmalar yaparken bir yandan da çocuklarımızın güvenliği ile ilgili çalışmalar yapıyoruz. Bunlarında  başında uyuşturucu geliyor. Okullarımızın hemen hemen etrafında bir polis ve Jandarmamız görevlendiriyoruz. Bunların bir kısmı velilerimiz görebiliyor ancak bir kısmını sivil oldukları için göremiyorlar.  Uyuşturucu ile mücadele konusunda esas mücadelemiz önleyici tedbirler. Onların müptela olmama konusunda ciddi çalışmalarımız var. İlgili tüm kamu kurum ve kuruluşları, STK'ların işbirliği yaparak önleyici tedbir amacıyla çalışmamız var” ifadelerini kullandı.

 
Çeşme’den Sabancı’ya yer vetosu!
 
Kaf-Kaf'tan forvet takviyesi!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
DGS sonuçları açıklandı
Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezince (ÖSYM) iki yıllık meslek yüksekokulu ...
Bakanlıktan suç duyurusu... İZSU'ya kirlilik cezası!
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, İzmir Körfezi'nde meydana ...
KPSS branş bazında sıralamalar açıklandı
Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezince (ÖSYM), 2024 Kamu Personel Seçme ...
 
DEÜ'den 9 Eylül'e özel panel
İzmir’in kurtuluşunun 102’nci yıl dönümü kutlamaları dolayısıyla Dokuz ...
İzmir'de çifte terör baskını!
İzmir merkezli 13 ilde terör örgütü DEAŞ'a ve İzmir merkezli 2 ilde terör ...
'Pahalılık' cinayeti: Marketçi baba ve kızı öldürüldü
İstanbul-Sultanbeyli'de bir market sahibi, başka bir market sahibi ile ...
 
Kardeşlerin miras kavgası cinayete dönüştü!
Gaziosmanpaşa'da Aköz kardeşlerin miras tartışmasına kayınbiraderleri ...
Ölümden ve polisten kaçan manda ünlü oldu
ABD'nin Iowa eyaletinde bir manda, önce sahibinden sonra da polisten kaçarak ...
Bursa-İzmir Otoyolu'nda kaza: 1 ölü, 1 yaralı
Bursa-İzmir Otoyolunda sürücüsünün kontrolünden çıkıp bariyerlere çarptıktan ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türkiye'nin İslam’la sınavı
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve bugün Türkiye (1)
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kamu yararı Çeşme Projesi’nin neresinde?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
12 Eylül ve yeni Anayasa
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
İlk '4' madde neden rahatsız ediyor?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Atatürk’ün Toprak Kanunu ya da feodalizmin tasfiyesi uğraşısı
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Siber ve milli!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Germir bağları
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Müzik ve mandolin
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
 Narin (İnce) Habercilik ve Medya Etiği
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva