HABERLER>SAĞLIK
14 Nisan 2023 Cuma - 11:32

Uzmanı uyardı: Aktif olun, stresinizi yönetin

Her 4 ölümden birinin kalp hastalığı nedeniyle gerçekleştiğine dikkati çeken Prof. Dr. Bilal Boztosun, “Hayatımızda yapacağımız küçük değişiklikler kalp sağlığımız için büyük fark yaratabilir. Bunun için sigarayı ve alkolü bırakın, tuzu azaltın, diyetinize ve kilonuza dikkat edin, aktif olun, stresinizi yönetin, kan basıncınızı ve kolesterol seviyenizi kontrol ettirin, aile öykünüzü öğrenin, koroner kalp hastalığının erken belirtileri konusunda farkında olun” dedi.  

Uzmanı uyardı: Aktif olun, stresinizi yönetin

Medipol Mega Üniversite Hastanesi Kardiyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Bilal Boztosun, 10-16 Nisan Kalp Sağlığı Haftası kapsamında kalp sağlığının korunmasına ilişkin uyarılarda bulundu. Prof. Dr. Bilal Boztosun, kalp hastalığının dünya çapında önde gelen ölüm sebeplerinden biri olduğunu vurgulayarak “Kalp hastalığı her 4 ölümün birinden sorumludur. Kalp hastalıkları her yıl, tüm kanser türlerinin toplamından daha fazla insanın ölümüne yol açıyor. Bununla birlikte kalp hastalığından korunmak için sağlıklı kiloyu koruma, fiziksel aktivitede bulunma ve kalp sağlığına uygun bir diyet izleme gibi alışkanlıklar sayesinde mucizeyle çığır açan bir tedavi gerektirmeden de önlenebilir” diye konuştu.  

EN ÖNEMLİSİ SİGARAYI BIRAKIN, TUZU AZALTIN, HAREKETE GEÇİN
Günlük yaşamda yapılacak küçük değişikliklerle büyük fark yaratabileceğimizi ve bu nedenle farkındalığın önemine dikkati çeken Prof. Dr. Bilal Boztosun, 10 basit değişikliği şu şekilde açıkladı: 

“Sigarayı bırakın. Sigarayı bırakmak, bir insanın daha uzun yaşamak için yapabileceği en önemli şeydir. Sigara içiyorsanız, kalp krizi geçirme olasılığınız sigara içmeyen birine göre iki kat daha fazladır. Ancak sigarayı bıraktığınız andan itibaren kalp krizi riski azalmaya başlar. Halka açık yerlerde sigara içme yasakları sigarayı bırakmak için insanlara çok büyük bir motivasyon sağladı.

Tuzu azaltın. Çok fazla tuz, koroner kalp hastalığı geliştirme riskini artıran yüksek tansiyona neden olabilir. Cips, tuzlu yemişler, konserve ve paket çorbalar ve soslar, kuru fasulye ve konserve sebzeler, etli turtalar, pizzalar ve hazır yemekler gibi yiyeceklerden kaçının. Sağlıklı görünen birçok kahvaltılık gevrek ve ekmek aynı zamanda yüksek düzeyde tuz içerir, bu yüzden bunlara da dikkat edin.

Diyetinize dikkat edin. Sağlıklı bir diyet, kalp hastalığı geliştirme riskini azaltmaya yardımcı olabilir ve ayrıca kalp krizinden sonra hayatta kalma şansını artırmaya yardımcı olabilir. Bol miktarda taze meyve ve sebze, yağlı balık, tam tahıllı ekmek, makarna ve pirinç gibi nişastalı yiyecekler içeren dengeli bir beslenmeye çalışmalısınız. Bisküvi, kek, hamur işleri ve süt ürünleri gibi doymuş yağ ve şeker oranı yüksek yiyeceklerden kaçının” 

“ÇOK FAZLA ALKOL KALP KASINA ZARAR VEREBİLİR” 
“Alkolü bırakın. Çok fazla alkol kalp kasına zarar verebilir, kan basıncını artırabilir ve ayrıca kilo alımına neden olabilir. Aşırı içme kalp krizi geçirme riskinizi artıracaktır. Daha önceleri ılımlı alkol tüketimi kalp sağlığına faydalı olabileceği ifade edilse de son yayınlar ışığında günde bir kadeh içecek bile kalp sağlığı üzerine olumsuz etki gösterebiliyor. Bu nedenle alkolü alıyorsanız mutlaka bırakmalısınız” 

“Aktif olun. Kalp bir kastır ve her kalp atışında vücudunuza verimli bir şekilde kan pompalayabilmesi için formda kalması için onun da egzersiz yapması gerekir. Günde 30 dakika orta yoğunlukta egzersiz yapmayı hedeflemelisiniz. Bu zor gibi görünüyorsa, yavaş tempoda başlayın ve kademeli olarak artırın. Formda kalmak sadece fiziksel sağlığınıza fayda sağlamakla kalmaz, aynı zamanda zihinsel sağlığınızı ve esenliğinizi de geliştirir” 

“Kilonuzu kontrol edin. Tüm Dünya’da aşırı kilolu insanların sayısı hızla artıyor - yetişkin nüfusun yarısından fazlası zaten aşırı kilolu veya obez. Yağ olarak çok fazla ağırlık taşımak sağlığınızı büyük ölçüde etkileyebilir ve koroner kalp hastalığı ve diyabet gibi yaşamı tehdit eden hastalıkların riskini artırır. Fazla kilolu veya obezseniz, yediklerinizde küçük ama sağlıklı değişiklikler yaparak başlayın ve daha aktif olmaya çalışın” 

“KAN BASINCINIZI VE KOLESTEROL SEVİYENİZİ KONTROL ETTİRİN”
Prof. Dr. Boztosun önerilerine şöyle devam etti: 

“Kan basıncınızı ve kolesterol seviyenizi kontrol ettirin. Kan basıncınız ne kadar yüksekse, yaşam beklentiniz o kadar kısadır. Yüksek tansiyonu olan kişilerde inme veya kalp krizi geçirme riski daha yüksektir. Karaciğer tarafından doymuş yağlardan üretilen kandaki yüksek kolesterol seviyeleri, koroner arterlerinizde koroner kalp hastalığı, felç ve dolaşımı etkileyen hastalıklar riskinizi artıran plak birikintilerine yol açabilir. Egzersiz yaparak ve yulaf fasulye, bakliyat, mercimek, kuruyemiş, meyve ve sebze gibi yüksek lifli yiyecekler yiyerek kolesterol seviyenizi düşürmeye yardımcı olabilirsiniz” 

Stres seviyenizi yönetmeyi öğrenin. İşlerin üstünüze geldiğini fark ederseniz, doğru dürüst yemek yiyemeyebilir, çok fazla sigara ve içki içebilir maalesef bu da kalp krizi riskinizi artırabilir.

Aile geçmişinizi kontrol edin. Özellikle birinci derece akrabanız yüksek tansiyon, yüksek kolesterol, diyabet ya da bazen hiçbir neden bulunamasa bile koroner kalp hastalığına yakalanmış ise o zaman siz de risk altında olabilirsiniz.

Koroner kalp hastalığının erken belirtilerinin neler olduğu konusunda farkındalık. Göğüste, boyunda, kolda veya midede efor sarf ettiğinizde ortaya çıkan ancak istirahatle geçen gerginlik veya rahatsızlık, tedavi edilmediği takdirde kalp krizine yol açabilen kalp ağrısının ilk belirtisi olabilir." (DHA)

 
Ameliyatsız bölgesel incelmede bunlara dikkat
 
Evde Bakım Yardımı hesaplara yatırılmaya başlandı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Ameliyatsız bölgesel incelmede bunlara dikkat
 Ameliyatsız bölgesel incelme uygulamalarının hiçbir cerrahi müdahaleye ...
Uzmanı açıkladı: Egzersizler kalp krizine neden oluyor!
Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. İsmail Özturan, bilinçsiz yapılan ...
Kabızlık ve tansiyon varsa dikkat... Hasta olabilirsiniz!
Ankra Bilkent Şehir Hastanesi nöroloji kliniği eğitim görevlisi Prof. ...
 
Uzmanı uyardı: Kalp hastalıklarında risk faktörlerine dikkat!
Sağlıklı bir yaşam için kalp sağlığının korunması büyük önem taşıyor. ...
Spor yaralanmalara dikkat!
Spora olan ilginin tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de arttığı biliniyor. ...
Ozon terapisi, bağışıklık sistemini güçlendiriyor
Ozon uygulamasının hücre yenileyici özelliğe sahip olduğunu vurgulayan ...
 
Bu belirtiler varsa dikkat... Hasta olabilirsiniz!
Parkinson hastalığının beyinde dopamin adı verilen beyin hücrelerinin ...
3 farklı kanser türünü yendi... Hastalara umut oldu!
İzmir'de Gaziemir İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'nde Şube Müdürü olan Nezahat ...
Bakan duyurdu: Şap hastalığına 12 milyon aşı!
Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Şap hastalığına karşı yaklaşık 12 ...
 
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (9) 'Bizim radyo tiyatrolarımız vardı'
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bektaşi Devleti tartışmaları!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
‘Erkekler bastığım kaldırımı öperdi!’
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Parti tabanı Özel’den kopuyor mu?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
CHP ne yapmalı?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Neden toprak reformu yapılmalı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Eril toplumda kıyamet alametleri...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’e kruvaziyer niye gelsin?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva