Fırat BAŞARAN / EGEDESONSÖZ – 17 Aralık'ta gerçekleşen Büyük Rüşvet operasyonu sonrası ardı arkası kesilmeyen tapelerle Türkiye'nin gündemine oturan Urla'nın Zeytineli Köyü, Hacılar Koyu'ndaki villalar hakkında çok önemli bir gelişme yaşandı.

Kamuoyunda 'Büyük Rüşvet'in ikinci dalgası olarak adlandırılan ve 'ölü doğan' 25 Aralık soruşturmasında adı geçen ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yakın dostu Latif Topbaş'a ait arazide yapılan villaları 'kurtarma operasyonu'nda son dönemece girildi!

Valiliği ve İl Özel İdare'nin yıkım kararı verdiği, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun grup toplantısı konuşmasında İzmir Valisi Cahit Kıraç'ın bu karar nedeniyle şehirden gönderildiğini ileri sürdürdüğü, Çevre ve Şehircilik İl Müdürü'nün sürpriz bir kararla görevden alındığı, İl Genel Meclisi'nin villaların SİT alanı üzerine yapıldığını ve hazine arazisi üzerinde olduğunu kanıtlayan belgeler sunduğu, Başbakan Erdoğan'ın talimatıyla araziye villa yapmaya başladığı iddia edilen işadamı Mustafa Latif Topbaş'ın 35 yıl önce satın alma savunmasının Google verileriyle yalanlandığı süreçte şok bir gelişme yaşandığı ortaya çıktı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü söz konusu kaçak villaların içinde bulunduğu 20 hektarlık alanı Birinci Derece SİT kapsamından çıkardı.

ASKIYA ÇIKTI: 15 GÜN İTİRAZ SÜRESİ VAR
Tescil değişikliği Şehir Plancıları Odası'nın İzmir Şubesi'nin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na söz konusu alanla ilgili bilgi isteme amaçlı başvurusu ile ortaya çıkarken, bakanlık odaya şu yanıtı verdi: 'Söz konusu alan 1. Derece SİT alanı içerisinde bulunan yaklaşık 20 hektarlık alanda Doğal SİT statüsünün yeniden irdelenmesi amacıyla hazırlanan Ekolojik Temelli Bilimsel Araştırma Raporu İzmir Valiliği'ne sunulmuştur.

Bahse konu rapor, İzmir 1 Numaralı Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu'nda 28.112013 tarihinde görüşülerek 20 hektarlık alanın 'Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı' olarak tescil değişikliği uygun görülmüştür.

Anılan karar onaylanmak üzere Bakanlık makamına sunulmuş ve Bakanlık makamınca 25.12 2013 tarih ve 12788 sayılı olur ile onaylanmıştır.

Söz konusu Bakanlık makamı oluru 29.01.2014 tarih ve 742 sayılı yazı ile İzmir Valiliği'ne(Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü) dağıtımı yapılmak üzere gönderilmiştir.

Tescil değişikliği(Arazilerin SİT kapsamında çıkarılması) Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nde 15 gün süre ile askıda kalacaktır.'

İŞTE O YAZI



YARIMADA TEHLİKE ALTINDA!
Öte yandan konu hakkında detaylı bir açıklama yapan Şehir Plancıları Odası İzmir Şube Başkanı Özlem Şenyol Kocaer, villaların üzerinde bulunduğu arazinin bu şok kararla SİT kapsamından çıkarılması durumunda Yarımada için büyük bir tehlikenin kapıda olacağına dikkat çekti.

Kocaer, 'Kaçak villaların bulunduğu alan Birinci Derece Doğal SİT kapsamındaydı. Hatta Valiliğin ve Özel İdare'nin yapılaşmalarla ilgili yıkım kararları vardı. Şimdi yapılan değişiklikle kaçak inşaatların bulunduğu alan SİT kapsamından çıkarıldı. SİT'in kaldırılması kaçak yapıların yasal hale getirilmesinin ilk aşamasıdır. Bundan sonra kaçakların bulunduğu bölgede bir plan yapılıp Çevre Bakanlığı'na sunulacaktır. SİT kararını kaldıran Bakanlığın, villaları yasallaştırmak için bu planı da onaylayacağı anlaşılıyor. Ama Yarımada'da özel bir alanın SİT kapsamından çıkarılması İzmir'in doğal değerleri açısından gelecekte ciddi tehlikelere neden olacak. Çeşme, Urla ve Seferihisar Yarımadası'nda şu anda mevcut planlı ve yasal yapılaşmanın bulunduğu alanların dışındaki her yer SİT kapsamında.

Gelecekte Urla'daki 20 hektarlık alan için verilen karar diğer yerler için de emsal olacaktır. Akdeniz Foku( Monachus monachus) için Türkiye'deki en öncelikli beş yerden biri bu alanlardır. Tüm bu doğal güzellikler alınan kararla tehlike altına girdi' ifadelerini kullandı.

ŞİMDİ NE OLACAK?
Zeytineli Muhtarı Kamuran Erol, Egedesonsöz'e yaptığı açıklamada tescil değişikliği yazısının 13 Şubat günü asıldığını duyurdu. 15 günlük itiraz süresi bu tarihten itibaren başladı. Kanunen 28 Şubat'a kadar sadece ilgili kurumlar yani Valilik ve İl Şehircilik Müdürlüğü değişikliğe itiraz edebilecek.

YARGI YOLU AÇIK
Öte yandan 28 Şubat'a kadar 2 kurumdan herhangi bir itiraz gelmezse tescil değişikliği kanunlaşacak ve villa inşaatlarının üzerinde bulunduğu arazi SİT kapsamından çıkacak ve yapılaşma yasallaşacak. Ancak odalar, belediyeler ve şahısların 60 gün içerisinde karara dava açma hakkı bulunuyor. Şehir Plancıları Odası Başkanı Kocaer daha önce de benzer süreçlerin yaşandığını inşaat başlasa bile davanın kazanılması durumunda yıkım kararı çıkarak arazinin yeniden SİT alanı ilan edileceğini söyledi.