HABERLER>GÜNCEL
7 Temmuz 2024 Pazar - 15:21

Ünlü tarihçi Ortaylı’dan Büyükşehir'e ‘Yücel Erten’ çıkışı: Kimse unutmasın diye gayret edeceğim!

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde görevden alınan İzmir Şehir Tiyatroları Kurucu Genel Sanat Yönetmeni Yücel Erten ile ilgili sanat ve bilim camiasından eleştiriler gelmeye devam ediyor. Son olarak ünlü tarihçi İlber Ortaylı kaleme aldığı köşesinde, “Yeni İzmir Büyükşehir Belediyesi hiçbir şekilde anlamadığım bir tasarrufla, üstelik sanat yönetmenleriyle alışılagelmiş nezaket ve protokolü koruyamadan, Yücel Erten’i saf dışı etti. Bunun da iyi bir not olmadığını belirtmeliyim. Bazı şeyleri gördüğümüz gibi unutmuyoruz. Ben şahsen kimsenin de unutmaması için gayret edeceğim” dedi.

Ünlü tarihçi Ortaylı’dan Büyükşehir e ‘Yücel Erten’ çıkışı: Kimse unutmasın diye gayret edeceğim!

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde başkanlık görevine gelmesinin ardından belediye kadrosunda revizyona giden Cemil Tugay, son olarak İzmir Şehir Tiyatroları Kurucu Genel Sanat Yönetmeni Yücel Erten ile çalışmayacağını Erten’e bildirmişti. Bunun üzerine sanat camiasından Başkan Tugay’a yoğun eleştiriler getirilmişti. Ünlü oyuncu Zafer Algöz, Başkan Tugay’a ‘saygısızlık ediyorsun’ ifadelerini kullanmıştı.

Ünlü tarihçi İlber Ortaylı bugün kaleme aldığı ‘Almanlar’ başlıklı köşe yazısının bir kısmını Yücel Erten’e ayırdı.

Ortaylı, köşesinde şu ifadeleri kullandı:

KIDEMLİ BİR TİYATRO ADAMI: YÜCEL ERTEN
O bir devirdi; 1960’lı yıllar. Ankara Halkevi Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin yanında şimdi yıkılan bir muhdes binadaydı. Halkevleri’nin genel merkezi de orasıydı. Halkevini yeniden diriltenler eski CHP’liler ve 27 Mayısçı idarecilerdi. Doğrusu, kurumun eski havası var ama kültürel faaliyet ruhuna da dikkat edildi. Hoş bir binanın dikkatlice kullanıldığını gördüm.

Ankara’daki yönetim kurulunu Prof. Dr. Hıfzırrahman Raşit Öymen Hoca yönetiyordu. Kıymetli üyeler vardı. Onlara yardım eden birkaç gençten biri de bendim. Bir iki seminer yapıldı, bunlar zayıftı. Bir “düşün ve konuş” kursu vardı, tanıdığım birçok sima sonradan Mülkiye’de arkadaş olacağım Hasan Celal Güzel bile orada kurs alıyordu, faydalıydı. Edibane bir kurstu ama asıl önemlisi tiyatro koluydu.

DÖNEMLERİNİN PARLAK SANATÇILARI OLDULAR
1960’ların sonunda Türk sahnelerinde gördüğümüz genç ve önemli isimler o zaman oralardaydı. Ebediyete intikal eden İstemi Betil, sonra Nurşim Demir, Çetin Tekindor, Alpay İzbırak, Rüştü Asyalı, Ayten Uncuoğlu başta Yücel Erten ve Cihan Ünal onlardan tanıdığımdı. Kursu ve sahneye konan oyunları ciddiye alıyorlardı. Can Gürzap İstanbul’a gelmişti. Nitekim bu işi ciddi yürütenlerin içinde DTCF öğrencisi Nurhan tanıdıklarımdandı. Şimdi galiba Devlet Konservatuvarı’nda ve Bilkent’te hocalık yapan sevgili arkadaşım Sevgi Doster de o dönemde tiyatro kursuna uğrayanlardandı. Birkaç başarılı oyun dışında asıl o gençlerin diksiyon, ses kullanımı ve telaffuz, artikülasyon gibi sorunları daha konservatuara gitmeden orada hazırlık olarak çözümlediklerini gördüm. 1965 yılının Devlet Konservatuarı imtihanları sırasında kabul edilen öğrencilerin içinde bu grubun hatırı sayılır yeri vardı ve bunlar dönemlerinin parlak sanatçıları oldular.

Yücel Erten onlardan galiba bir sene evvel girmişti. Mezun olduktan sonra Devlet Tiyatrosu sahnelerinde göründü mü hatırlamıyorum ama burslu olarak Almanya’ya gitti ve orada birkaç senede tiyatro sanatını olağanüstü başarıyla geliştirdi. Oradan döndüğünde sahneye çıkacak kadar nefis bir Almancası vardı. İyi bir rejisörlük tekniği öğrendiği anlaşılıyordu ve tiyatro literatürüne hâkim bir genç tiyatro adamıydı. Özellikle Ergin Orbey’in Devlet Tiyatroları’ndaki yönetimi sırasında temayüz ettiğini gördük. Sahneye koyduğu oyunlarla ödül üstüne ödül alıyordu. Dönemin tiyatrocuları özellikle bu nesil kendinden evvelki kuşakla iyi bir ustalık ilişkisi içindeydi. Handan Uran, Kerim Avşar, Tijen Par, usta tiyatro adamı Nihat Akcan, Semih Sergen gibi aktörlerle sorunlu, küçümseyen veya itişmeli bir ilişki içinde olduklarını görmedim, duymadım. Ankara Sanat Tiyatrosu tiyatroda zıt bir kuruluş olarak ortaya çıkmıştı ama Devlet Tiyatrosu’nun bu kuşağının içindekiler gerekli ve başarılı sanatçılarla kaynaşmayı bilmiştir.

DAHA ÖĞRETECEK ÇOK ŞEYİ VAR
Sözün kısası, genç Yücel Erten’i prensip olarak uyumlu ve geçimli “efendi” takımından bir insan olarak hatırlıyorum. Hep öyle kaldı. 1960’lı, 1970’l yılların İstanbul, Ankara Devlet Tiyatrosu ve özel tiyatrolarının rekabetli ortamında bile uyumlu olmayı, geçinmeye, meslek grubuyla her zaman bir olmayı bilen sanat adamlarındandır. Bu kıdemli tiyatro adamının bugün bile öğretecek çok şeyi olduğuna bu sıralardaki sahneye koyduğu eserlerden ve yorumlardan anlıyoruz.

Yeni İzmir Büyükşehir Belediyesi hiçbir şekilde anlamadığım bir tasarrufla, üstelik sanat yönetmenleriyle alışılagelmiş nezaket ve protokolü koruyamadan, Yücel Erten’i saf dışı etti. Bunun da iyi bir not olmadığını belirtmeliyim. Bazı şeyleri gördüğümüz gibi unutmuyoruz. Ben şahsen kimsenin de unutmaması için gayret edeceğim.

Köşe yazısının tamamına buradan ulaşabilrsiniz

 
Altınordu ile Efeler 09 SK arasında işbirliği anlaşması
 
Bodrum'da PKK hükümlüsü yakalandı
YORUMLAR
Toplam 6 yorum var, 6 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
İzmirli 8 Temmuz 2024 Pazartesi 10:26

Konu ile ilgili tüm görüşler İzmirlinin Cemil Tugay ile ilgili görüş ve intibası ile buluşuyor. ÇÖZÜMÜ: izmirli CHP yi seçti bu kişiyi Özel oraya koydu dolayısı ile çözümünü ÖZGÜR ÖZER den İzmirli bekleyecek. Nasıl yapacak o onun çözümü, eğitecekmi, yontacakmı?

Yorumu oyla      2      2  
izmirli 8 Temmuz 2024 Pazartesi 10:20

İyide seçilmiş başkan istediği kişi ile çalışamaz mı, Soyer Yücel erten le çalışmış olabilir, önceden başkası vardı o koltukta. Cemil beye tonla laf söylemiş birileri de , bu Yücel erten dayatması olmuyor mu. Yücel bey de emekli olsun, gençler de görev yapsın.

Yorumu oyla      1      1  
Ali Haydar 7 Temmuz 2024 Pazar 22:49

Cemil bey insan ilişkilerinde oldukça kötü, maalesef asosyallik seviyesinde birisi, bu nedenle de iletişim yoluyla bir şeyler yapabilmesi, karşı tarafı ikna edebilmesi mümkün değil, kişisel karizması ve hitap gücü de yok, geçmişte de böyleydi şimdi de böyle, karşısındaki kendisiyle aynı fikirde değilse anında yüzünden anlayabilirsiniz, duygudurumu çok kolay bozulur konuşmayı bitirir, tabiri caizse 5 yaşındaki çocuk gibi size küser ve sizi kendisine düşman olarak tanımlar. Yakında vatandaşla da kavga etmeye başlayacak göreceksiniz, Karşıyaka’da çok nadir sokağa çıkardı, vatandaş yüzüne şikayet ve taleplerini ilettiğinde vatandaşı dinlemek yerine kendisinin çok özverili çalışan bir başkan olduğundan bahsederek kendi kendini överdi, şimdi tüm kameralar onu çekerken vatandaşla bir muhatap olsun da görün curcunayı

Yorumu oyla      11      0  
özgür 7 Temmuz 2024 Pazar 20:28

Hocam bu zatı muhterem kendini o kadar önemsiyor ki seni bile ciddiye almaz. Öyle bir adam işte. Sayın Özel sagolsun.

Yorumu oyla      14      0  
nedim 7 Temmuz 2024 Pazar 20:15

Sayın Dr. Cemil Tugay’ın sorun çözme yöntemi, randevu vermeyerek ve karşı tarafın anlamasını sağlamaya çalışmakla sınırlı kalmıştır. Bu yaklaşım, iletişim kurmaktan korktuğunun bir göstergesidir. Aynı tutumu, belediye memurları için de sergilemiş ve onlarla muhatap olmayarak maaş dayatması yapmaktadır. Kendi kararlarını ve görüşlerini dikkate almak yerine, eski belediye başkanı Aziz Kocaoğlu’nun fikirlerini benimseyerek hareket etmektedir. Bu durum son derece ilginç ve düşündürücüdür. Belediyenin başında olan bir kişinin, kendi inisiyatifini ve liderlik vasıflarını göstermesi beklenirken, başkalarının gölgesinde hareket etmesi kabul edilemez. Belediyenin ve halkın sorunlarına çözüm bulma sorumluluğundan kaçmak, yöneticilik vasfına gölge düşürmektedir.

Yorumu oyla      14      1  
sade vatandaş 7 Temmuz 2024 Pazar 16:04

chil o hocam

Yorumu oyla      6      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir’de asayiş uygulamalarında 45 tutuklama
İzmir’de düzenlenen asayiş operasyonlarında çok sayıda ruhsatsız silah ...
Taksiyle uyuşturucu sevkiyatına 3 gözaltı
İzmir'in Foça ilçesinde polis ve jandarmanın ortak operasyonuyla durdurulan ...
Kuryelerin başkanından Emniyet'e çağrı: Yunuslar gibi eğitim istiyoruz!
Eğitimlerinin yetersiz olduğunu ve ölümle sonuçlanan hatalar yaptıklarını ...
 
Mobilya dükkanından cephanelik çıktı
Adana'da Seyhan polisinin bir mobilya dükkanına yaptığı baskında 26 ruhsatsız ...
Evini taşlayan damadını öldürdü!
İstanbul Esenler'de Orhan D., kapısına dayanan ve evini taşlayan damadı ...
Meteoroloji'den 5 il için 'sarı' uyarı
Erzurum, Kars, Ağrı, Ardahan ve Artvin için gök gürültülü sağanak bekleniyor. ...
 
Otomobil 5 metreden düştü: 3 ölü, 4 yaralı
Erzurum'un Horasan ilçesinde, kontrolden çıkan bir otomobil 5 metre yüksekten ...
Bilimden 'zemin çöküyor' uyarısı: İzmir'i su basacak!
Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Çevre, Biyoçeşitlilik ve İklim Değişikliği ...
SGK emeklilere özel internet sitesi açtı
SGK, emeklilere yönelik hizmetlerin duyurulması için yeni bir site oluşturdu. ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türkiye'nin İslam’la sınavı
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve bugün Türkiye (1)
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kamu yararı Çeşme Projesi’nin neresinde?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
12 Eylül ve yeni Anayasa
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
İlk '4' madde neden rahatsız ediyor?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Atatürk’ün Toprak Kanunu ya da feodalizmin tasfiyesi uğraşısı
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Siber ve milli!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Germir bağları
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Müzik ve mandolin
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
 Narin (İnce) Habercilik ve Medya Etiği
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva