HABERLER>GÜNCEL
6 Ekim 2024 Pazar - 18:03

Ülkenin özeti: 40 bin lira için öldüler!

İzmir'de temmuz ayında yaşanan elektrik faciasındaki ölümlerin kabloların olması gereken derinlikte olmaması ve mazgalın kabloyu ezerek izolasyon hasarına neden olduğu gerekçesiyle meydana geldiği tespit edildi. Bu işlemlerin maliyetinin ise sadece 40 bin TL olduğu belirtildi.

Ülkenin özeti: 40 bin lira için öldüler!

İzmir Alsancak’ta sağanak yağış sırasında sokakta yürürken su birikintisine basan ve elektrik akımına kapılan Özge Ceren Deniz ve İnanç Öktemay'ın 40 bin liralık işlemin yapılmaması nedeniyle hayatını kaybettiği tespit edildi.

T24'ten Cengiz Ali Bölükbaş'ın haberine göre; Dosyaya sunulan bilirkişi raporunda, kabloların olması gereken derinlikte olmadığı, kablo koruyucu borunun iptal edildiği ve mazgalın kabloyu ezerek izolasyon hasarına neden olduğu tespit edildi. Raporda, kabloların olması gereken derinliğe gömülmesi işleminin maliyetinin 40 bin TL olduğu belirtildi. Trafo merkezinden dağıtım panolarına giden enerji kabloların risk yaratıp yaratmadığına ilişkin olarak da, ''Ancak kablo üzerlerinin kazı yapılmak sureti ile açılarak tespit edilebileceği ve bunun da mevcut durumda mümkün olmadığı' görülmüştür'' denildi. 

İzmir’de 12 Temmuz tarihinde etkili olan sağanak yağışta Özge Ceren Deniz ve İnanç Öktemay’ın elektrik akımına kapılarak hayatını kaybettiği, İZSU ve GDZ Elektrik AŞ.’den 13’ü tutuklu toplam 42 kişinin yargılandığı davada, avukatlar Senih Özay ve Murat Fatih Ülkü'nün sorumluların ve denetim eksikliğinin tespiti hakkında İzmir 7. Sulh Hukuk Mahkemesi'nden talep ettiği bilirkişi raporu dosyaya sunuldu. 

'KABLO DERİNLİĞİ YETERLİ DEĞİL'
Kabloların 80 cm derinliğe gömülmesi gerektiği, bu derinliğin zorunlu haller durumunda özel koruyucu önlemler alınarak 20 cm dolaylarında azaltılabileceği aktarılan bilirkişi raporunda, enerji kablosunun mazgalın hemen altında bulunduğu, rögar kapağı bitisiğinden geçirilen beyaz renkli drenaj borusunun kabloları kapağa doğru yükseltmesi ve bu arada kablo koruyucu borunun bu bölümde iptal edildiği, buradan kablo derinliğinin yaklaşık 15 cm civarında olduğu, kablo derinliğinin yeterli olmaması ve kablo koruyucu borunun bu bölümde iptal edilmesi nedeni ile mazgalın kabloyu ezerek izolasyon hasarına neden olduğu, buradan elektrik akımının kabloların yeterli derinlikte olmaması nedeni meydana geldiği belirlendi. 

Raporda ayrıca, mevcut durumda keşif sırasında yapılan incelemede kablo üstlerinin kapatıldığı ve üzerine asfalt atıldığı görüldüğü için dağıtım şirketi olan GDZ Elektrik Dağıtım A.Ş.’ nin kaza sonrasında nasıl bir tadilat işlemi yaptığı hususunda bir tespit yapılamadığı belirtildi.

'İŞLEM MALİYETİ 40 BİN TL'
Trafo merkezinden dağıtım panolarına giden enerji kabloların risk yaratıp yaratmadığının tespitine ilişkin olarak da, ''Ancak kablo üzerlerinin kazı yapılmak sureti ile açılarak tespit edilebileceği ve bunun da mevcut durumda mümkün olmadığı görülmüş, bu nedenle trafo merkezinden dağıtım panolarına giden kabloların risk yaratıp yaratmadığı tespit edilememiştir'' denildi. 

Bilirkişi raporunda, yapılan incelemede dosyada bulunan fotoğraf ve bilgi belgelerden enerji kablolarının mazgalın hemen altında kaldığı görüldüğü, fotoğraflardan kabloların hemen altında doğalgaz borusunun bulunduğu görüldüğünden kabloların özel koruma içine alınarak yönetmelikte belirlenen kablo derinliğine göre gömülmesi gerektiği, bu işlemler için gerekli maliyet bedelinin maktuen 40 bin TL olabileceği tespiti yer aldı. 

Ne olmuştu?
İzmir'in Konak ilçesinde bulunan Alsancak semtinde 12 Temmuz'da yaşanan sağanak yağışta yolun karşısına geçmek isteyen Özge Ceren Deniz su birikintisine basarak elektrik akımına kapılmış, ona yardım etmek isteyen çalışan İnanç Öktemay da elektrik akımına kapılarak yaşamını yitirmişti. Olaya ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında haklarında gözaltı kararı verilen 48 şüpheli yakalanırken, 14'ü tutuklanmış, 1 kişi itiraz sonrası serbest bırakılmıştı. Bilirkişi raporunun hazırlanmasının ardından gözaltına alınan 10 kişiden Gdz Elektrik Dağıtım Genel Müdürü Uğur Yüksel, İZSU Genel Müdürü Gürkan Erdoğan ve bu kurumun eski genel müdürü Ali Hıdır Köseoğlu'nun da bulunduğu 8'inin yurt dışına çıkış yasağı şartıyla serbest bırakılmasına, 2'sine ise ev hapsi verilmesine karar verilmişti. (T24)

 
İzmir'de TYF Yelken Ligi'nin 1. Ayak Yarışları tamamlandı
 
Aliağa Petkimspor sezona galibiyetle başladı
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
KAMU HİZMETLERİ DEVLETLEŞTİRİLMELİDİR 6 Ekim 2024 Pazar 21:22

KAMU HİZMETLERİNİ KÂR KAPISI GİBİ GÖREN ÖZEL ŞİRKETLER BU TÜR FELAKETLERE HER ZAMAN GEBEDİR, ELEKTRİK VE DİĞER KAMU HİZMETLERİ BİR AN ÖNCE DEVLETLEŞTİRİLMELİDİR!

Yorumu oyla      0      0  
6 Ekim 2024 Pazar 19:04

Kablolar yeterli derinlikte olsa mazgal kabloyu ezmez, bu olay da olmazdı. Ayrıca bu nasıl kablo ki ezildiği zaman hemen deforme oluyor? Gediz elektrik kesintileri için hiçbir çalışma yapmıyor. Hava sıcak veya soğuk olduğu zaman başlıyor kesintiler. Önlem niye alınmıyor?

Yorumu oyla      1      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Aracının kapısı açık seyreden sürücüye para cezası
Kayseri'de trafikte kapısı açık seyreden otomobil sürücüsüne 32 bin 177 lira ceza kesildi.
Irak'ın kuzeyinde 12 terörist etkisiz hale getirildi
Irak'ın kuzeyinde 28-29 Eylül'de düzenlenen operasyonda 12 terörist etkisiz hale getirildi.
2 kişi hayatını kaybetmişti... İzmir'deki elektrik faciasında yeni gelişme!
İzmir'in Konak ilçesinde 12 Temmuz'da sağanaktan korunmaya çalışırken ...
 
Ege Denizi'nde 4,2 büyüklüğünde deprem
Ege Denizi'nde 4,2 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Sarsıntının Çanakkale'nin ...
Kızıl kabustan geriye kalanlar!
Kızıl kabustan geriye kalanlar!
Korku Evi'ne müdahale!
Bornova sokağındaki "Korku Evi" adlı mekanın dışına bulunan maket biçimde ...
 
Bakan Yerlikaya açıkladı: İzmir'deki siber zorbalığa gözaltı!
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, sosyal medyada tehdit edildiğini öne süren ...
YÖK, 'üniversite sistemi değişiyor' haberini yalanladı
Yükseköğretim Kurulu (YÖK), "Üniversite sistemi değişiyor" iddiasının ...
Irak ve Suriye'de 4 terörist etkisiz hale getirildi
Irak’ın kuzeyindeki Gara bölgesinde 2 PKK’lı terörist ile Suriye’nin kuzeyindeki ...
 
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Başıboş canileri toplamak!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yemek kitabı değil Kültürel Miras!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
İşte 'gülen' ilk fotoğrafı!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (9) 'Bizim radyo tiyatrolarımız vardı'
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bektaşi Devleti tartışmaları!
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Parti tabanı Özel’den kopuyor mu?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva