HABERLER>İŞ DÜNYASI
22 Nisan 2022 Cuma - 10:08

Turizm harcamaları 11 milyar lirayı geçti

Yerli turistlerin, yurt içinde yaptıkları seyahat harcamaları geçen yılın 4. çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 48,9 artarak 11 milyar 497 milyon 945 bin lira olarak gerçekleşti.

Turizm harcamaları 11 milyar lirayı geçti

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) geçen yılın dördüncü çeyreğine ilişkin hanehalkı yurt içi turizm istatistiklerini açıkladı.

Buna göre, 2021 yılı ekim, kasım ve aralık aylarından oluşan IV. çeyrekte, yurt içinde ikamet eden 8 milyon 948 bin kişi seyahate çıktı. Seyahate çıkanların bir ve daha fazla geceleme kaydı ile ülke içinde yaptıkları toplam seyahat sayısı bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 48,9 artarak 10 milyon 706 bin seyahat olarak gerçekleşti. Bu çeyrekte seyahate çıkanlar 80 milyon 378 bin geceleme yaptı. Ortalama geceleme sayısı 7,5 gece oldu.

Yıllık olarak değerlendirildiğinde, toplam seyahat sayısı bir önceki yıla göre yüzde 23,2 artarak 52 milyon 774 bin olarak gerçekleşti. Bu yılda seyahate çıkanların yaptıkları toplam geceleme sayısı bir önceki yıla göre yüzde 2,2 azalarak 458 milyon 872 bin olarak gerçekleşti. Ortalama geceleme sayısı 2021 yılında 8,7 gece oldu.

Seyahate çıkanlar, 11 milyar 497 milyon 945 bin TL harcadı
Yerli turistlerin, yurt içinde yaptıkları seyahat harcamaları 2021 yılının IV. çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 98,7 artarak 11 milyar 497 milyon 945 bin TL olarak gerçekleşti. Bu harcamaların yüzde 93,4'ünü 10 milyar 744 milyon 441 bin TL ile kişisel harcamalar, yüzde 6,6'sını ise 753 milyon 504 bin TL ile paket tur harcamaları oluşturdu. Seyahat başına yapılan ortalama harcama ise 1 074 TL oldu.

Bu yıl, yurt içindeki seyahatlerde yapılan toplam seyahat harcamaları geçen yıla göre yüzde 80,2 artarak 58 milyar 104 milyon 752 bin TL oldu. Bu harcamaların yüzde 91,2'sini 53 milyar 9 milyon 281 bin TL ile kişisel harcamalar, yüzde 8,8'ini ise 5 milyar 95 milyon 471 bin TL ile paket tur harcamaları oluşturdu. Seyahat başına ortalama harcama ise 1 101 TL oldu. 

Bu çeyrekte harcama türlerinin toplam seyahat harcamaları içerisindeki dağılım oranları incelendiğinde en fazla paya yüzde 32,6 ile yeme ve içme harcamaları, yüzde 31,5 ile ulaştırma harcamaları ve yüzde 10,4 ile konaklama harcamaları sahip oldu. Bu harcama türlerinin geçen yılın aynı dönemine göre değişim oranları incelendiğinde ise yeme ve içme harcamalarında yüzde 82,8, ulaştırma harcamalarında yüzde 90,6 ve konaklama harcamalarında ise yüzde 146,8'lik artış görüldü.

Yıllık olarak harcama türlerinin seyahat harcamaları içerisindeki dağılım oranları incelendiğinde ise en fazla paya yüzde 31,4 ile yeme ve içme harcamaları, yüzde 26,3 ile ulaştırma harcamaları ve yüzde 14 ile konaklama harcamaları sahip oldu. Bu harcama türlerinin geçen yılın aynı dönemine göre değişim oranları incelendiğinde ise yeme ve içme harcamalarında yüzde 54,7, ulaştırma harcamalarında yüzde 62,6 ve konaklama harcamalarında ise yüzde 118,9'luk artış görüldü.

Yakınları ziyaret amacı ile yapılan seyahatler yüzde 61,6 ile ilk sırada yer aldı
Seyahate çıkış amaçlarında ikinci sırada yüzde 23,6 ile "gezi, eğlence, tatil", üçüncü sırada ise ile yüzde 7 ile "sağlık" yer aldı.

Seyahate çıkış amaçları yıllık olarak değerlendirildiğinde ise, yüzde 58,8 ile "yakınları ziyaret' birinci sırada yer alırken, ikinci sırada yüzde 30,2 ile "gezi, eğlence, tatil", üçüncü sırada ise yüzde 5 ile "sağlık" amacıyla yapılan seyahatler yer aldı.

Seyahate çıkanlar en çok arkadaş veya akraba evinde kaldı
Bu çeyrekte seyahate çıkanlar 51 milyon 628 bin geceleme sayısı ile en çok "arkadaş veya akraba evinde" kaldı. Konaklama türlerine göre geceleme sayısında ikinci sırada 17 milyon 532 bin geceleme ile "kendi evi" yer alırken, "otel" 5 milyon 270 bin geceleme sayısı ile üçüncü sırada yer aldı.

Konaklama türleri yıllık olarak değerlendirildiğinde, seyahate çıkanlar 305 milyon 542 bin geceleme sayısı ile en çok "arkadaş veya akraba evinde" kaldı. İkinci sırada 84 milyon 814 bin geceleme ile "kendi evi" yer alırken, "otel" 34 milyon 218 bin geceleme sayısı ile üçüncü sırada yer aldı.

 
CHP’li Kılıç sordu: O müdürü kimler koruyor?
 
Odanın talebi UKOME’den geçti… Bir zam da servislere!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
BDDK izin verdi: Dijital katılım bankası geliyor
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, Hayat Katılım Bankası unvanlı ...
Kinder çikolata ürünlerine toplatma kararı
Tarım ve Orman Bakanlığı, Belçika'da üretilen Kinder markalı bazı ürünlerin ...
Bankacılık sektörünün mevduatı arttı
Bankacılık sektörünün mevduatı 6 trilyon 260,8 milyar lira, kredi hacmi ...
 
Tek tip şarj kablosu ve cihazı geliyor
Akıllı telefonlarda tek tip şarj kablosu kullanılmasının zorunlu hale ...
Tüketici güven endeksi düşüyor
Tüketici güven endeksi, nisanda aylık bazda yüzde 7,3 azalarak 67,3 değerini aldı.
Egeli dericilerden 2026 için 300 milyon dolar ihracat hedefi
Pandemi döneminde Türkiye’nin ilk sanal fuarını düzenleyen Ege Deri ve ...
 
Bakan Nebati ABD'li şirket yöneticileriyle görüştü
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, ABD'de sağlık hizmetleri, altyapı, ...
Borsa İstanbul'da rekor kapanış
Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, günü yüzde 0,27 kazançla 2.525,93 ...
Yorgancılar bakanlığa sordu: Yangınlara hazır mıyız?
EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, sosyal medya hesabından ...
 
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Başıboş canileri toplamak!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yemek kitabı değil Kültürel Miras!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
İşte 'gülen' ilk fotoğrafı!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (9) 'Bizim radyo tiyatrolarımız vardı'
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bektaşi Devleti tartışmaları!
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Parti tabanı Özel’den kopuyor mu?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva