HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
17 Haziran 2023 Cumartesi - 09:48

Tüketici derneğinden yaş sınırına ‘hayır’ çağrısı!

İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclisi’nde yer alan indirimli öğrenci ulaşım kartına yaş sınırı getirilmesi ile ilgili değerlendirmede bulunan TükoDer İzmir Şube Başkan Yardımcısı Tamer Gören ulaşımın önemli bir harcama kalemi olduğuna dikkat çekerek Büyükşehir meclis üyelerine hayır oyu kullanma çağrısı yaptı.

Tüketici derneğinden yaş sınırına ‘hayır’ çağrısı!

Metehan UD/ EGEDESONSÖZ - İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclisi’ne verilen önerge ile ESHOT, İZBAN, vapur, metro gibi ulaşım araçlarında öğrencilere uygulanan indirime yaş sınırı getirilmesi gündeme gelmişti.  Ulaşım Daire Başkanlığı tarafından hazırlanan gündem maddesine göre 26 yaşından gün almış ve öğrencilik hakkı devam eden vatandaşlar önerinin kabul edilmesi halinde ilk binişe 3 TL yerine, ‘öğretmen-60 yaş’ tarifesi olan 7 lira 56 kuruştan kullanması önerildi. Hukuk-Plan ve Bütçe-Ulaşım komisyonlarına gönderilen önergenin önümüzdeki ay Büyükşehir Meclisi’ne sunulması bekleniyor.

Tüketiciyi Koruma Derneği (TükoDer) İzmir Şubesi, öğrenci kartına getirilmesi planlanan yaş sınırını Egedesonsöz’e değerlendirdi. Şube Başkan Yardımcısı Tamer Gören, Büyükşehir Belediyesi Meclis üyelerine çağrıda bulunarak ‘hayır’ oyu kullanmalarını talep etti.

İSTANBUL’DA VETO, ANKARA’DA 27 YAŞ
Bir çok Büyükşehir Belediyesi’nde indirimli öğrenci kartına yaş sınırı getirilmesi konusunda farklı uygulamalar yapıldığını kaydeden Gören “Benzer bir öneri 2022 yılında İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi tarafından reddedilmişti. Bursa’da yaş sınırlaması kaldırılmıştı. Ankara Büyükşehir Belediyesinde ise örgün öğretimde yaş sınırı olmaksızın Açık Lise ve Açık Öğretim öğrencilerinde 27 yaş şartı getirilmiştir.” dedi.



‘ULAŞIM ÖNEMLİ BİR KALEM’
İzmir’in bu konuda öncü olması gerektiğini dile getiren Gören “TükoDer olarak; “Evrensel Tüketici Haklarının birinci basmağı olan “Temel Gereksinimlerin Karşılanması Hakkı” çerçevesinde değerlendirme yapmamız gerekiyor. Yüksek enflasyon etkisiyle halkın gerçek gündemi içerisinde yer alan hayat pahalılığı; beslenme, barınma, ulaşım giderlerini olumsuz yönde etkilemiştir. Öğrencilerimizin, öğretim yaşamı içinde yer alan ulaşım masrafları oldukça önemli bir yer tutmaktadır. Devletimizin ve dolayısı ile belediyelerimizin yurttaşı önceleyen uygulamaları benimsemesi gerektiğini düşünüyoruz. Bu konuda İzmir’in öncü olmasını arzu ederiz. Belediye meclisi üyelerimizin de benzer bir düşünceyle hareket ederek, indirimli öğrenci kartlarında yaş sınırı uygulamasına HAYIR demesini bekliyoruz.” ifadelerini kullandı.

 
Yaz okulları açılıyor... Karabağlar’da spor zamanı
 
Nazilli Uğur Mumcu Parkı’nda Aydın Büyükşehir’den kafe hizmeti
YORUMLAR
Toplam 13 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Mehmet 30 Haziran 2024 Pazar 01:47

Kazanılmış haklar geri alınamaz. Burası muz cumhuriyeti değil. Derhal alınan karar iptal edilmelidir. Boşuna mı üniversite harcı ödüyoruz?

Yorumu oyla      1      1  
gökçe 2 Haziran 2024 Pazar 19:02

Sayın Yetkili Merci, 1 Haziran'da öğrenci kartı ile ulaşımın fiyatlarının tam statüsünde değerlendirileceğine dair bir bilgi yayımlandı. Ve İzmir uygulamaya başladı. Türkiye'nin yaşanan ekonomik ve geçim sıkıntılarının üstüne bir külfet ulaşım imkanlarından geldi. Bu hukuken adaletsiz bir durumdur. Öğrencilik hakları öğrenci statüsü ile gelir, yaşla değil. Eğitim haktır, hangi yaşta olunursa olunsun, kazandıkları bu hakkı bir gecede elinden insanların aldınız. ÖSYM girerek bir puan aldık. DGS kazanarak ya da herhangi Yüksek Lisans, Doktora fark etmez eğitime 30 yaşından sonra bile devam etme imkanı bulduk. Devlet eğitim hayatında sadece liseye kadar destek veriyor. İnsanlar gecikmeli Üniversiteye başlayabiliyor. İlkokul, AÖF okuyanlarda dahil, bir harç yatırıyorlar ve öğrenci olarak sınava gidiyorlar. Eğitim haklarını sürdürüyorken, ulaşımı onlara külfet haline getirmek ne derece adil?? Eğitimin getirdiği statüyle ulaşım hakkı ve bir çok öğrencilik hakları kazanılmış haklardır. Keyfi kaldırılamaz, Alınamaz. Bu Hukuku olarak da bir dava sebebidir. Haklara saldırıdır. Bu kararın iptal edilmesini ve öğrencilikte yaş sınırlamasının sosyal devlet ilkesine aykırı olduğunu beyan ederim. İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak aldığınız bu kararı kınıyoruz, alınan kararı tekrar değerlendirmenizi ve siz yetkililerin işlemleri durdurulmasını, iptal edilmesi yönünde çalışma istiyoruz. Öğrenci statüsünün yaşla belirlenemez. Eğitim hakkının getirdiği olanaklardan faydalanmak için bir bedel ödeniyorsa rakamsal, sosyal hayatın gerekliliğinde kurumların ve ulaşımın eşit derecede müdahale ile bunu dengelediği durumdur ulaşımda öğrenci kartı kullanmak. Sosyal devlet ilkesine aykırı hareket edilmiştir. Bu beyanım yasal bir itiraz sürecidir. Yapılan işlem hukuksuzdur. Eğitim ve öğretim hayatında teşvik ve destek sağlayan kurumlar olmasını, zorlaştıran değil, kolaylaştıran, hayat boyu eğitimi destekleyen bir yönetim bir devlet kademeleri istiyoruz. Arz ederim.

Yorumu oyla      2      1  
Gereksiz 17 Haziran 2023 Cumartesi 23:55

Daha çok seçim kaybedersiniz. Ben Kemal gelemiyorum muş. Ögrenci biletleriyle uğraşacağınıza az için ayyaşlar.

Yorumu oyla      4      5  
Ziyaretçi 17 Haziran 2023 Cumartesi 19:51

Aktarma ücretsiz olmalı. Ayrıca bedavacilik kalkmalı hastanede bile yeni doğmuş çocuğa ilaç katılım payı varken neden otobüs e katılım payı yok bedavadır yazık. Lastik çok pahalı şoför maaşı vs.. gibi ekonomi. Herkes bedava binmek istiyor. Anlaşılan.fakat belediye kaldıramaz. Bedavacilikta kaldırılmalı.. lütfen herkes destek versin..

Yorumu oyla      5      4  
Cafer Dağkurs 17 Haziran 2023 Cumartesi 19:09

Yerinde bir karar, gerçek öğrenciler ilk okuldan Üniversiteliye kadar öncelikli olmalı sonrası yüksek lisans ve yaş sınırı olmalı. Şahiş memur, öğretmen vs yüksek lisans yapıyorum öğrenci kartı kullanılması yanlış zira maaş olan kişiler.

Yorumu oyla      5      5  
Mustafa Bakkal 17 Haziran 2023 Cumartesi 18:13

Öğrenmenin yaşı yoktur. Yaş sınırına hayır

Yorumu oyla      5      6  
Metin 17 Haziran 2023 Cumartesi 14:52

öğrenci için yaş sınırı olmalı, 65 yaş üstü bedava değil cüzi de olsa bir ücret alınmalı, öğretmen, polis vb. indirimler de kalkmalı.

Yorumu oyla      4      5  
Şerafettin Zeyrek 17 Haziran 2023 Cumartesi 11:44

aslında hiç bir şey parasız olmamalı. en azından maliyeti alınmalı. 65yaşın üstüne de yüzde yirmibeş para ödetilmeli. 35*40 yaşında öğrenci mi olur. yazıl açık öğretime. sonra toplumun olanaklarından öğrenciyim diye yararlan. olmaz. 30 yaş sınırı uygundur.

Yorumu oyla      6      6  
Adil ve Eşit hizmet alma hakkı 17 Haziran 2023 Cumartesi 11:32

İzmir BB'si kamu hizmeti olan toplu ulaşımda ayrımcılık yapıyor. İzmir merkez ilçelerindeki metro ,otobüs , vapur ve tramvaylarda 120 dk. aktarma (120 dk.içinde 1.ci aktarma 3.50.-TL.2.ci aktarma 2,00.-TL.3.ve sonraki aktarmalar ise tüm fiyata dahildir.) hakkı VAR. İzmir çevre ilçe belediye otobüslerinde ( ESHOT ) 13.02.2016 tarihinden itibaren 90 dk. ( 2020 Eylül itibariyle 120 dk. ) aktarma hakkı YOK. Bugün itibariyle merkezde ( A tarife ) ilk biniş tam 8,78.- TL. Kırsalda ( B tarife - 120 dk. aktarma hakkı YOKTUR ) her biniş tam 9,06.- TL. Tüketici Koruma Derneği İzmir Şubesi ; İzmir BB'nin bu adil ve eşit olmayan uygulamasında ( İzmir merkez ilçelerde 120 dk. aktarma hakkı VAR. İzmir çevre ilçe otobüslerinde 120 dk. aktarma hakkı YOK.) sizler neredeydiniz. ' farenin geçtiğinden değil yol olacağından korkarım. ' İzmir çevre ilçe otobüslerinde ; İzmir merkez ilçe toplu ulaşım araçlarında uyguladığı 120 dk. aktarma hakkını vermeyen zihniyet , öğrencilere de 26 yaş sınırlamasını da onaylamaktan çekinmez. İzmir BB'si ; İzmir çevre ilçelerdeki otobüslerde önce 2016 / Şubat ayında 90 dk. aktarma hakkını iptal etti, sonra ( oy verdikçe ) 2019 / Aralık ayında ; çevre ilçelerdeki belediye otobüslerini (ESHOT ) tamamen hizmetten çekerek , ulaşımı İZTAŞIT ( özel halk otobüsçülüğü ) adı altında özelleştirmekte ısrar ediyor . 'Hak, hukuk , adalet ' miş. Söz uçar, icraatlar kalıcıdır, inandırıcıdır. ÇÖZÜM : İzmir çevre ilçe otobüslerinde de ; 136 km.lik İZBAN hattındaki tarife ve ücretlendirmelerin ( BEDAVA DEĞİL ) uygulanması.

Yorumu oyla      3      7  
sezarın hakkı sezara 17 Haziran 2023 Cumartesi 11:23

elini kolunu sallayanın açık öğretime girebildiği bir ülkede bence de yaş sınırı getirilmeli.

Yorumu oyla      9      7  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Yaz okulları açılıyor... Karabağlar’da spor zamanı
Karabağlar Belediyesi tarafından çocuklar ve gençlerin yaz aylarını en ...
Bornovalı miniklerin yıl sonu heyecanı
Son ders zilinin çalmasıyla birlikte 2022-2023 Eğitim ve Öğretim Yılı ...
İzmir'in turistik ilçesinde SİT'kondular!
Seferihisar Akarca’daki birinci derece arkeolojik SİT alanında kaçak yapıların ...
 
Aydın Büyükşehir'den dolu dolu yaz kursları
Her yıl olduğu gibi bu yıl da eğitimden sanata, spordan temel ihtiyaçlarına ...
Göl Gazinosu devrinde dikkat çeken tartışma… ‘Kimse Soyer’in aklını karıştıramaz’
İzmir'in göbeğinde yer alan Kültürpak’ta bulunan ve sembol yapılarından ...
Başkan Karakayalı ‘geri gönderelim’ dedi… Büyükşehir’de gündem Kemalpaşa planları
Kemalpaşa’da yapılması planlanan plan değişikliği önerisi görüşmelerinde ...
 
Büyükşehir'den 'otel' talebine veto... AK Parti ve CHP arasında 'vizyon' tartışması
Bostanlı'da yer alan bir binanın otele dönüştürülmesi önerisi mecliste ...
Madalyalı gençlerden Başkan Çerçioğlu'na ziyaret
Aydın Büyükşehir Belediyesi’nin Otizm Destek Merkezi’ne ve Otizm Spor ...
İzmir Metro'da adım adım greve!
İzmir’de ulaşımın ana damarlarından olan metro ve tramvaydaki TİS görüşmelerinin ...
 
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Stoilov’a nazar değdi!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Gönlüm hep seni arıyor neredesin?
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
Kirpi ikilemi – Hayır deme sanatı
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmirli giderek kendini daha kötü hissediyor
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Netameli meseleler 7
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bir portre: Sadullah Usumi
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Tire pazarında…
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
İsrailli çocuklara mektuplar (2) Barış sizin elinizde çocuklar!
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Nasıl toprak reformu yapılmalı?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Yaşamak...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva