HABERLER>EKONOMİ
4 Nisan 2023 Salı - 09:07

Tekstil sektörü yüzünü ithale döndü… Pamukta endişe!

Nisan ayının ardından başlayacak pamuk ekimi için çiftçinin gözü yağışlarda. Ekim döneminde nemli bir toprak isteyen pamukta ekim alanlarının fiyatlar yüzünden daralacağı belirtiliyor. Kuraklığın vurduğu pamuk tekstil sektörünü de ithal alıma yönlendiriyor.

Tekstil sektörü yüzünü ithale döndü… Pamukta endişe!

Diren ÇELİK/EGEDESONSÖZ- Türkiye’de tarımsal üretimin önemli bir parçası olan pamuk yine kuraklık riski ile karşı karşıya. Bu yıl yağış almayan tarım arazileri önümüzdeki günler için de tehlike oluşturuyor. Nisan aylarında ekimi yapılacak pamuğun diğer ürünler gibi istediği suya kavuşamaması anlamına geliyor. Tekstil sektörünün en önemli kaynağı olan pamukta yaşanan kuraklık Türk pamuğunu etkileyerek ithal alıma mecbur bırakıyor.

Öte yandan su sorunu yaşayan üreticiler çareyi pamuk ekiminden vazgeçmekte görüyorlar.

YOLA İTHAL PAMUKLARLA DEVAM EDECEĞİZ
Ege Giyim Sanayicileri Derneği (EGSD) Yönetim Kurulu Başkanı Hayati Ertuğrul ise pamuk üretiminde yaşanan sıkıntılar dolayısıyla Türk pamuğu yerine ithal pamuk kullanılacağını ifade ederek, “Pamuk üretim sırasında oldukça fazla su isteyen bir bitki.  Dolayısıyla yaşanan kuraklık, üretimimizi etkileyecektir. Bu durumda yolumuza ithal pamuklarla devam etmek zorunda kalacağız. İthalat pamuk, içerideki dengeyi de değiştirecektir. Türk pamuğu dünyada eşi benzeri olmayan bir pamuk. Dışarıdan, ithal gelen pamuk kaliteyi mutlaka düşürecektir. Kalitesiz, istenmeyen şekilde dokuma yaparsak bu da sektörümüz için eksi anlamına geliyor. Suyu mutlaka tasarruflu kullanmalıyız. Sadece tekstil sektörü için değil tüm sektörler için gerekli. Bunun yanı sıra, biz de, tasarruf amacıyla geri dönüşüm çalışmaları yapıyoruz. Üretimde de susuz üretim gibi alternatiflere yönelinmeli” diyerek sözlerini tamamladı.

VAHŞİ SULAMADAN VAZGEÇİLMELİ
Pamuktaki kuraklığın etkilerini ve yaratacağı sonuçları, Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Hakan Çakıcı, su tasarrufu için bir an önce vahşi sulamadan vazgeçilmesi gerektiğini kaydederek, “Türkiye’de özelikle Ege’de Pamuk ekimi yıldan yıla değişiklik gösteriyor. Bunun en önemli sebebi; fiyat dengesizliği. Çiftçi emeğinin ve masrafının karşılığını alamayınca pamuk ekiminden vazgeçiyor. Son yıllarda ise su ve sulama ile ilgili sorunlar çok arttı. Pamuk bitkisi üretimde çok fazla su gerektiren bir ürün. Sulamanın maliyeti bir yana bırakırsak. Sulama kanallarından su alan çiftçilere DSİ tarafından yeterli su veremeyince kuyulara yükleniliyor. Kuyularda da seviye çok düştü. Maalesef modern sulama sistemi de çok yaygın değil. Su tasarrufu yapılamıyor. Hala karık ve tava usulü dediğimiz “vahşi sulama” diye nitelenen klasik sulama şekli uygulanıyor. Tarımda vahşi sulama ile topakta tuz oranı ve su israfı artıyor. Devlet, modern sulamaya geçiş için çiftçiyi desteklemeli. Devlet eli ile baraj gölet ve sulama kanallarından oluşan yüzey sulama yatırımları yapılmalı. Yeraltı suyu rezerv su olarak değerlendirilmeli. Burada da, yüzey ve yeraltı sularının kirlenmesi karşımıza çıkıyor. Artık çoğu havzamızda pamuk gibi su gerektiren ürünleri ekmek zorlaşıyor. Havzalara ve ovalara göre yeni ürün desenleri üzerinde çalışmalıyız. Kuru tarımı seçeneklerini düşünmeli. Hatta kuraklığa dayanıklı çeşitleri geliştirmeliyiz. Bu konuda bakanlıklar ve üniversiteler birlikte çalışma yapmalı. Susuzluğa karşı üretici kendi önlemini alıyor. Ege’de daha az su isteyen ayçiçeğinin ekilmeye başlaması bunun bir örneği. Ancak suya bağlı ürün desenleri konusunda devlet teşviklerle yönlendirici olmalı” ifadelerine yer verdi.

MENEMEN’DE EKİN ALANLARI 20-25 BİN DÖNÜME GERİLEYEBİLİR
Menemen Ziraat Odası Başkanı Yücel Altıntaş, üreticilerin Menemen Ovası’nda pamuk üretmekten vazgeçtiğini vurgulayarak, “Bu yıl, en kötü pamuk sezonunu yaşadık. 2022 yılında kuraklığa rağmen hasat daha verimliydi. Pamuğun fiyatı 15 TL ve borsada işlem görmüyor. Menemen’de 220 bin dönüm ovanın 110 bin dekarında kuraklık yaşanıyor. Pamuk para etmediği için bu yıl kuru tarıma geçilerek buğday tercih edildi. Çiftçi kararsız. Kuraklık sürerse ekim alanları 20-25 bin dönümlere geriler. Nisan ayından sonra ekimi yapılması beklenen pamuk üretiminde Menemen’de vazgeçildi” şeklinde konuştu.

 
Turistik beldede dehşet: 4 ceset bulundu
 
Dünyaca ünlü şefler DEÜ'de buluştu
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Elvan inan 4 Nisan 2023 Salı 10:19

Eldeki pamuklar ne olacak,hani ciftciyi oldurdukleri pamuk ektiklerine pisman ettikleri dusuk fiyatlarla depolarda bekleyen pamuklar ne olacak.tabiki ciftci bu yil ekmiycek kuraklik degil sebep maliyet yuksek verilen fiyat maliyeti karsilamiyor..Yazik ettiler ciftcilere cok yazik.

Yorumu oyla      5      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
'Kiracıların da krediden faydalanabilmesine imkan sağlıyoruz'
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Kentsel dönüşüm kredileri hakkında ...
Bakan Nebati: Enflasyonu kalıcı şekilde indireceğiz
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, yüksek enflasyonun negatif etkilerinin ...
TÜİK Mart ayı enflasyon rakamlarını açıkladı!
Mart ayında yıllık enflasyon yüzde 50.51 oldu
 
Yeni iddia: Sigaraya dev zam geliyor!
Son olarak yıl başında zamlanan sigara fiyatlarında bir kez daha artışa ...
Türkiye'nin mega projelerinde sona gelindi
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Türkiye'nin dört bir ...
'Ülkemiz hedeflerine kararlı adımlarla ilerliyor'
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, bu hafta Bankacılık Düzenleme ...
 
Çilekte dönüşüm... Emiralem değil Adana!
İzmir’de çilek hasadına az bir süre kala çilek üreticisi Hasan Aydın, ...
İzmir'de öğrenci servislerine zam!
İzmir'de öğrenci servisleri ücretlerine güncelleme yapıldı. Öğrenci servislerinde ...
İstanbul'un enflasyonu yüzde 73,02
İstanbul Ticaret Odası'nın (İTO) verilerine göre mart ayında İstanbul’da ...
 
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Neden toprak reformu yapılmalı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Eril toplumda kıyamet alametleri...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’e kruvaziyer niye gelsin?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İzmir’in sokakları hem kız hem deniz kokar… 
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Titre oligarşi, sosyalizm geliyor!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çocuk nasıl şımarır?
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve bugün Türkiye (8) 'Sokak satıcıları'
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bağırın ki sesimiz duyulsun!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bir acayip zor yarış!
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva