HABERLER>EKONOMİ
22 Ekim 2014 Çarşamba - 09:55

Teftiş Kurulu Başkanı’ndan kritik mesajlar: İnşaata büyük gözaltı

İstanbul'da yaşanan asansör faciasından sonra yoğunlaşan iş denetimleri kapsamında İzmir Bölgesi'nde 98 inşaat ile 2 maden işletmesinin faaliyetleri durduruldu. İş Teftiş Kurulu İzmir Grup Başkanı Şuayup Er, 27 ekiple inşaatları, 7 ekiple mermer ocaklarını denetlemeye devam ettiklerini açıkladı. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Gaziemir'deki Yeni Fuar Alanı Projesi'ni durdurmalarının arkasında siyasi bir baskı olmadığını dile getiren Er, "Durdurduğumuz 98 inşaat içinde her partiden insanın inşaatı var" dedi.

Teftiş Kurulu Başkanı’ndan kritik mesajlar: İnşaata büyük gözaltı

Sinan DOĞAN/EGEDESONSÖZ - Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Teftiş Kurulu İzmir Grup Başkanı Şuayup Er, İzmir başta olmak üzere kendilerine bağlı olan 9 ilde iki hafta önce başlayan denetimlerde 98 inşaat ile 2 maden işletmesini iş güvenliği kurallarına uymadığı gerekçesiyle durdurduklarını açıkladı. Er, denetimlere reaksiyoner şekilde devam edeceklerini belirtti.

En riskli gördükleri iki alanın maden ve inşaat olduğunu belirten Er, özellikle inşaatın acil ve yakın tehlike içerdiğine dikkat çekti. Er, "Hedefimiz yeraltı maden işletmelerini yılda iki kez, diğer madenleri ise bir kez denetlemek. İnşaatları ise mümkün olduğunca denetliyoruz. Bakanlığımızın talimatı ile gördüğümüz bütün inşaatları Türkiye genelinde 500 müfettiş arkadaşımız denetliyor. Bize bağlı 9 ilde ise 27 ekiple inşaatları, 7 ekiple madenleri denetliyoruz. Bu ay 70 mermer işletmesini denetleme kapsamında inceleyeceğiz. Denetlenecek inşaat sayısı ise 324. Denetimleri ağırlıklı olarak büyükşehirlerde ve ve büyük projelere yönelik yaptık. Şimdi sıra 2-3 katlı küçük inşaatlarda" diye konuştu.



'BASKI ALTINDA DEĞİLİZ'
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Gaziemir'de yaptığı Yeni Fuar Alanı Projesi'ni durdurduklarını hatırlatan Er, "Ne bürokratik ne siyasi etki altında değiliz. Böyle bir baskı hissetmiyoruz. Basında ve insanlarda yanlış bir kanaat var. Fuar alanı gerçekten büyük bir inşaat... Zaman zaman 450-500 işçi çalışıyor. Açık ki bazı tedbirler alınmamış. Bize gelen ihbarları değerlendiriyoruz. Basına düşen ihbarları öncelikle denetliyoruz. 10-15 günlük süre içinde 98 inşaatı durdurduk. Bunların içinde her partiden insanın inşaatı var" dedi.

Er, 2015 yılı içinde inşaat ve madenciliğin yanı sıra petro-kimya tesisleri, plastik, ağaç sanayi ve Aliağa'daki Gemi Söküm Bölgesi'ni denetleyeceklerini açıkladı.

'ÖLÜYORSA BENİM İŞÇİM ÖLÜYOR'
Denetimlerde ilginç tepkilerle karşılaştıklarını anlatan Er, "İşverenin biri 'ölüyorsa benim işçim ölüyor' diye bize karşı çıktı. Bir işçide kişisel koruyucularını giymeyerek 'bana kimse giydiremez bunları, işi bırakıyorum' şeklinde bir tepki verdi" dedi.
 
Soma'da yaşanan maden faciasına değinen Er, bir işyerinin denetlenmesinin o işyerinde kaza olmayacağı anlamına gelmediğini söyledi. Er, iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerinin alınması halinde kazaların yüzde 98 önlenebileceğini vurguladı.
 
Er, şöyle devam etti: "İş kazası ile teftiş arasında bir bağlantı yok. İşveren iş güvenliğini kendisi almak zorunda... İş müfettişleri de işverenin yükümlülüklerini yerine getirip getirmediğini denetliyor. Türkiye'deki 100 işyerinden sadece 3'ü denetlenebiliyor. Bu oran dünyadaki standartlara da uygun... İnsan odaklı denetimin amacı işçi ve işverenlere  iş güvenliğini aldıkları takdirde can ve mal güvenliğinde sıkıntıya girmeyeceklerini anlatmak. Biz bilgilendirme ve rehberlik yaparız. Teftiş eder, uyulmuyorsa da cezai işlem uygularız."

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
ılgın 23 Ekim 2014 Perşembe 08:11

gerçekten adaletti yapın inceleyyinn insan hayatı önemli arkanızdayız...bu fuarda olur folkart ta...

Yorumu oyla      11      8  
yurttaş 22 Ekim 2014 Çarşamba 11:50

Şuayup beye bir sual sormak istiyorum acaba İzmir dışında İş müfettişlerinin denetlediği bir belediye yatırımı var mı ? İzmir'de hiçbir belediye de iş kazası olmamasına rağmen neden İzmir'in en büyük yatırımı olan fuar alanı denetlendi bu çifte standartın arkasında iktidara hoş görünmek olabilir mi?

Yorumu oyla      25      11  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Mevzuat değişti: Altında flaş taksit kararı
Ekonomi yönetimi, altın alışverişinde taksiti yasaklayan mevzuatı değiştirdi. ...
Ortaylı İzmir’in Borsası’nda hükümeti vurdu: Hayalci!
Tarihçi Prof.Dr. İlber Ortaylı, İzmir Ticaret Borsası'nda yaptığı konuşmada ...
Akaryakıtta indirim üstüne indirim!
Petrol fiyatları son dört yılın en düşük seviyelerinde seyrederken, motorinin ...
 
Denizcilik ve lojistik sektörü Aliağa’da buluşuyor
İzmir'in Sanayi ve Deniz Ticaret kenti Aliağa, geçtiğimiz yıl ilkini düzenlediği ...
İzmir’den bir EXPO geçti!
İzmir Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde İZFAŞ tarafından İzmir Uluslararası ...
Ünlü yatırımcı 1 milyar dolar kaybetti
IBM'de 70,2 milyon hissesi bulunan ünlü yatırımcı Warren Buffett, bir ...
 
Türkiye’nin balıkları Paris vitrininde!
Su Ürünleri Tanıtım Grubu, Fransa'nın Başkenti Paris'te düzenlenen SIAL ...
Ege’de Putin bereketi!
Rusya'nın Avrupa Birliği ülkelerine uyguladığı gıda ambargosu, Egeli gıda ...
EBSO'da ‘borç yapılandırma’ zirvesi
Ege Bölgesi Sanayi Odası, İzmir Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü işbirliğinde, ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Manisa bir 'olmaz'ı nasıl 'olur' yaptı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Endüstriyel futbol öğütüp yutuyor!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva