HABERLER>TARIM
1 Aralık 2023 Cuma - 09:50

Tarım Yazarı Yıldırım detayları anlattı… Zeytinyağı neden pahalı?

Tarım yazarı Ali Ekber Yıldırım, zeytin ve zeytinyağı fiyatlarının Avrupa’daki üretim krizinden etkilendiğini belirterek, “Hem İtalya’dan hem İspanya’dan Türkiye’ye ciddi bir talep oldu. Onların kendi tüketimi için ihracat için yağ ihtiyacı var. Bu açığı kapatmak için Türkiye’den talep edilince bizde de fiyatlar arttı. Mesela ihracatta, biz 40 bin ton civarında ihracat yaparken bu yıl 150 bin tondan fazla ihracat yapıldı. Bu da dışarıdan gelen talebin fiyatlara etkisi olduğunu gösteriyor. Avrupa’da da fiyatlar arttı. Orada üretimle ilgili kriz yaşanıyor" dedi.

Tarım Yazarı Yıldırım detayları anlattı… Zeytinyağı neden pahalı?

Diren ÇELİK-Büşra ÇETİNKAYA/ EGEDESONSÖZ –  Rekoltedeki azalış ve artan maliyetler zeytinyağı fiyatlarını katladı.

Bu yıl ise zeytinyağının litre fiyatı neredeyse 300 lirayı buldu. TARİŞ, yaptığı açıklamada, 2023- 2024 sezonu zeytinyağı alım fiyatını kilogram başına 295 lira olarak belirlediklerini duyurmuştu. Zeyinyağının beş litresi neredeyse altın fiyatları ile yarışıyor.

Tarım yazarı Ali Ekber Yıldırım, zeytinyağı fiyatları ve ihracat kısıtlaması hakkında Egedesonsöz’e değerlendirmelerde bulundu.

‘TÜRKİYE’YE TALEP ARTTI’
Avrupa’da yaşanan kuraklığın zeytin üretimini olumsuz etkilemesi üzerine Türkiye’ye talebin arttığını dile getiren Yıldırım, “Zeytin ve zeytinyağında Türkiye geçen sene rekor bir üretim verdi. 2.9 milyon ton zeytin üretimi oldu. Buradan 730 bin ton civarında sofralık zeytin, 421 bin ton da zeytinyağı elde edildi. Bu Türkiye tarihinde bir rekordur. Türkiye’de rekor üretim varken Avrupa’da da kuraklık nedeniyle ciddi bir üretimde azalma oldu. İspanya dünyanın en büyük üreticisi. İspanya’da yüzde 50’den fazla üretim azaldı.  Normalde 1.4 milyon ton zeytinyağı üreten İspanya, 780 bin tona kadar geriledi. Bu ciddi bir düşüş… Tabii İtalya’da da azaldı. Onlarda da 350 bin tondu, 235 bin tona düştü. Böyle olunca hem İtalya’dan hem İspanya’dan Türkiye’ye ciddi bir talep oldu. Onlar kendi tüketimi için ihracat için yağ ihtiyacı var. Bu açığı kapatmak için Türkiye’den talep edince Türkiye’de fiyatlar arttı. Aslında Avrupa’da da arttı. Çünkü orada üretimle ilgili kriz yaşanıyor. İspanya’da fiyatlar yüzde 80, İtalya’da yüzde 68, Yunanistan’da yüzde 120 arttı. Bizde yüzde 300-400 arttı” dedi.

‘NORMALE DÖNDÜK, FİYATLAR ARTMAYA DEVAM EDİYOR’
Yıldırım, zeytin ve zeytinyağı ihracatının artmasıyla birlikte tüketicilerin zeytinyağına ulaşmakta zorlandığını ifade etti. Yıldırım, “Bu durum Türkiye’de tağşiş dediğimiz sahte yağların da piyasaya daha çok sürülmesine neden oldu. Bu sene normale döndük. Normalde bu sene yok yılı ama Türkiye’de yine 180 bin ton yağ, 420 bin ton civarında da sofralık zeytin var. Yani biz normale döndük ama fiyatlar artmaya devam ediyor. Tariş’in açıkladığı 0,3 asit yağ için 295 lira fiyat. Piyasada yağlar sanki o fiyattan satılacak gibi algılandı. Dolayısıyla üretici fiyat daha çok yükselecek diye bekliyor. Tüketici zaten  almakta zorlanıyor. Türkiye zeytin ağacı varlığını arttırdı, bundan sonra iklimden etkilenecek, üretim artacak veya etkilenecek ama burada önemli olan istikrarlı çizgiyi yakalamak. Mesela ihracatta, biz 40 bin ton civarında ihracat yaparken bu yıl 150 bin tondan fazla ihracat yapıldı. Bu da dışarıdan gelen talebin fiyatlara etkisi olduğunu gösteriyor” ifadelerini kullandı.

‘ÜRETİCİ DESTEKLENMELİ’
Avrupa’daki üretimin normale dönmesi halinde Türkiye’de fiyatların gerileme ihtimalinin olduğuna dikkat çeken Yıldırım, üreticiye desteğin önemine vurgu yaptı ve şöyle konuştu:

“Maliyetleri de dikkate almak lazım. Fiyatların düşmesi üretici açısından sıkıntı olur. İşçilik maliyeti çok arttı, destekler uzun zamandır hiç arttırılmıyor. Dane zeytinin kilosunda 15 kuruş destek var. 4-5 yıldır hiç arttırılmadı. Zeytinyağında 80 kuruş ve 7 yıldır arttırılmıyor. Orada da üreticiyi destekleyecek, tüketiciye yarayacak bir destekleyici sistemin olması lazım.”

YASAK ÇÖZÜM DEĞİL
Dökme ve varilli zeytinyağı ihracatına yönelik 1 Kasım 2023 tarihinde sonlanması öngörülen ihracat kısıtlaması süre verilmeden uzatılmıştı. Bu konu üzerinde değerlendirmede bulunan Yıldırım, “Türkiye’de hangi ürünün fiyatı artarsa hemen ilk yapılan iş ihracatı yasaklayalım, fiyatı düşürelim. Bunun işe yaramadığını gördük. Çünkü yasağın geldiği temmuz ayında zeytinyağı fiyatı 185 lira civarındaydı. Şu an geldi 350 liraya. Bu yasağın hiçbir işe yaramadığını görüyoruz. 1 Kasım itibarıyla sona erecekti ama süresiz olarak uzatıldı. Yasağın çözüm olmadığını düşünüyorum” diye konuştu.

 
Hastane sapığından savunma: Psikolojik sorunlarım vardı!
 
Afet derneği dikkat çekti: Tüm kıyılar risk altında!
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Adem 4 Aralık 2023 Pazartesi 20:02

İşçi bulamıyoruz zeytin toplamaya .

Yorumu oyla      3      4  
gazo 1 Aralık 2023 Cuma 12:39

Yani ihracatçı para kazansın diye halk pahalıya yağ alsın deniliyor.Devlette bu acımasız düzene göz yumuyor.

Yorumu oyla      3      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Tarım arazileri su altında kaldı!
Bursa'nın İznik ilçesinde kuvvetli sağanak sele yol açtı. Taşan Çakırca ...
Türkiye'nin AB coğrafi işaretli ürün sayısı artıyor!
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türk Patent ve Marka Kurumu ...
Ayçiçek yağı üreticisine ödeme desteği!
Karadeniz Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (KARADENİZBİRLİK) ...
 
‘Mandalinanın başkenti’nde şok… Yüzde 50 kayıp var!
Seferihisar’da etkili olan dolu yağışları dolayısıyla üretici zarar gördü. ...
Tarımsal amaçlı örgütler derecelendirilecek!
Tarımsal amaçlı kooperatifler, üretici birlikleri ve ıslah amaçlı yetiştirici ...
Çiftçiye tarımsal destek arttırıldı!
2024 yılında çiftçiye yapılacak tarımsal desteklerle ilgili tebliğ Resmi ...
 
Çiftçi Kayıt Sistemi'nde değişiklik
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, "Çiftçi Kayıt Sistemi'ne çeşitli ...
Bal analizinde yeni uygulama kararı
Tarım ve Orman Bakanlığınca, piyasada satılan ballara dışarıdan madde ...
Tarımsal girdi fiyatları yükselişte!
Tarımsal girdi fiyat endeksi (Tarım-GFE), eylülde aylık bazda yüzde 2,63, ...
 
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (9) 'Bizim radyo tiyatrolarımız vardı'
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bektaşi Devleti tartışmaları!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
‘Erkekler bastığım kaldırımı öperdi!’
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Parti tabanı Özel’den kopuyor mu?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
CHP ne yapmalı?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Neden toprak reformu yapılmalı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Eril toplumda kıyamet alametleri...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’e kruvaziyer niye gelsin?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva