HABERLER>DÜNYADAN
24 Nisan 2014 Perşembe - 08:13

Tarihi metin flaş haber: Dünya nasıl gördü?

Başbakan Erdoğan'ın 1915 olaylarına ilişkin yayınladığı mesaja ABD yönetimi, basını ve AB'de yankı buldu.

Tarihi metin flaş haber: Dünya nasıl gördü?

WASHINGTON - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 1915 olaylarına ilişkin yayınladığı mesaj, ABD basınında da geniş yer buldu.
 
Associated Press haber ajansı, Erdoğan'ın açıklamasını "Ermenilere yönelik eşi görülmemiş bir gönül alma mesajı" olarak yorumladı.
 
Washington Post'ta da yer alan köşe yazısında, "1915 yılı olaylarının yıllarca Türkiye'de çok az konuşulduğu" ifade edilerek, bu açıdan Erdoğan'ın bu sözlerinin kayda değer bir durum olduğu belirtildi.
 
Erdoğan'ın açıklamasının Ermenice dahil 9 dilde yayımlanmasının "Türkiye'nin bu konuda bir etki yaratma amacı taşıdığını gösterdiği" değerlendirmesinde bulunuldu. Yazıda, "Erdoğan'ın açıklamasının dili, açıkça üzerinde çok düşünülmüş bir dil, Ermeni toplumunun çoğuna göre ise üzerinde aşırı derecede düşünülmüş bir açıklama" ifadesini kullanıldı.
 
Gazetedeki yazıda, Erdoğan'ın açıklamasının, "Türkiye ile Ermenistan arasındaki normalleşme sürecinde önemli bir adım yaratabileceği ve tarihteki bir trajik ana yönelik diyalogları başlatabileceği" kaydedildi. Yazıda ayrıca, "Başbakan Erdoğan'ın özellikle de Kürtler olmak üzere azınlıklarla ilişkileri geliştirmeye çalıştığına" işaret edildi. Ancak, yine de "açıklamanın dili ve zamanlamasının birçok insanı tatmin etmediği" yorumu yapıldı.
 
"TAZİYELERİNİ SUNDU"
Los Angeles Times, Başbakan Erdoğan'ın mesajını "Türk lider Ermenilere 'soykırım' nedeniyle taziyelerini sundu" başlığıyla okuyucularına duyurdu.
 
Söz konusu mesajın 9 dilde yayımlandığını aktaran gazete, "Türkiye Başbakanı Erdoğan, Türkiye'nin hala 'soykırım' olduğunu reddettiği vahşetin 99'uncu yıl dönümü öncesinde, Ermenilerin 'soykırım' kurbanı torunlarına taziyelerini sundu" ifadesini kullandı.

 
Haberde, Erdoğan'ın açıklamasından, uzlaştırıcı üslubu nedeniyle Türk akademisyenlerin takdirle söz ettiğine yer verilirken, açıklamanın Ermeni toplum liderleri tarafından ise eleştirildiğine değinildi.
 
"EŞİ GÖRÜLMEMİŞ VE UZLAŞTIRICI"
World Street Journal gazetesinin internet portalında, "Türkiye Başbakanı Erdoğan Ermeni ölümleri hakkında taziyelerini sundu" başlıklı haberde, "Erdoğan, yaklaşık yüzyıl önceki 'Ermeni soykırımının' yıldönümünün gecesinde, Ermenilere bugüne dek eşi görülmemiş, uzlaştırıcı mesaj sundu" cümlesine yer verdi.
 
Erdoğan'ın Birinci Dünya Savaşı sırasında meydana gelen olayları "ortak acımız" diye adlandırdığını belirten gazete, Erdoğan'ın Ermenilerin 1915'teki tehcirinin gayr-ı insani sonuçlar doğurduğunu hatırlattığını kaydetti.
 
"TARİHİ BİR ADIM"
Reuters ise haberinde Erdoğan'ın 1915 yılı olaylarını 'insanlık dışı' olarak tanımladığını ve diğer Türk liderlere göre daha uzlaşmacı bir dil kullandığını yazdı. Ajans, Türk hükümeti yetkililerinin yorumlarına değinerek, ilk defa bir Türk başbakanının açıkça taziye sunduğu ve mesajı 'tarihi bir adım' olarak tanımladıkları görüşüne yer verdi.
 
"100 YIL SONRA ACIYI PAYLAŞTI"
İngiltere'nin köklü yayın organı BBC tarihi mesajı ön plana çıkarırken, Fransa , Rusya ve İtalya'da yayınlanan gazetelerin internet siteleri ve radyoları da, açıklamayla, "İlk kez ölenler için taziyede bulunulduğuna" dikkat çekti.
 
İsveç'teki gazete, televizyon ve radyo haberlerinde ise mesaj, ''Erdoğan 100 yıl sonra acıyı paylaştı'' başlığıyla verildi.
 
AB VE ABD MEMNUN
Öte yandan Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, mesajın memnuniyetle karşıladı.
 
AB Komisyonu'nun genişleme ve komşuluk politikasından sorumlu üyesi Stefan Füle, Twitter mesajında, "Başbakan Erdoğan'ın Ermenilere ilişkin açıklamasını memnuniyetle karşılıyorum. Barışma kilit AB değeridir. Bu ruha uygun adımların takip edeceğini umuyorum" ifadelerine yer verdi.
 
ABD de mesajı 'tarihi' olarak niteledi. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki, gündelik basın toplantısında, Erdoğan'ın açıklamalarına ilişkin sorulara verdiği yanıtta, ABD'nin Erdoğan'ın verdiği mesajlardan memnuniyet duyduğunu söyledi.
 
Erdoğan'ın açıklamasını tarihi ve olumlu bir adım olarak gördüklerini belirten Psaki, "Başbakan Erdoğan'ın, Ermenilerin 1915 yılında yaşadığı acıları kamuoyu önünde tarihi kabulünden memnuniyet duyuyoruz. Bunun, gerçeklerin tam, dürüst ve adil olarak kabul edilebileceğine yönelik olumlu bir işaret olduğuna inanıyor, Türkler ve Ermeniler arasındaki uzlaşı sürecini ileriye götüreceğini umuyoruz" diye konuştu.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Arabistan’da hac öncesi virüs paniği!
Suudi Arabistan'da yayılan MERS virüsü, Hac öncesinde endişeleri artırdı. ...
Tarihi metinden ABD memnun, Ermeniler değil!
Erdoğan'ın 1915 olaylarına ilişkin açıklaması Ermeni diasporasını tatmin ...
Filistin'de tarihi uzlaşma
Filistin'de El Fetih ile Hamas arasında tarihi bir uzlaşmaya varıldı. ...
 
Erdoğan'ın '24 Nisan mesajı'na dünyadan ilk tepki
Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ilk kez, 1915 olaylarının yıldönümü vesilesiyle, ...
Rusya: Saldırılara karşılık veririz
Ukrayna'nın doğusunda tansiyon yeniden yükseliyor. Geçiçi Devlet Başkanı ...
Kayıp uçak hakkında yeni iddia!
8 Mart’ta kaybolan Malezya uçağı ile ilgili 'uçağın bir yere indiği iddiası' ortaya atıldı.
 
Kumşu'da kriz intiharları artıyor!
İngiltere'deki Portsmouth Üniversitesi'nin yaptığı bir araştırma Yunanistan'daki ...
Putin'den Cumhuriyet Nişanlı lidere yasak!
Rusya, Tatar lider Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu'nun ülkeye girişini yasakladı. ...
Suriye 3 Haziran'da sandığa gidiyor
Meclis Başkanı Muhammed Cihad Lahham, devlet başkanlığı seçimlerinin 3 ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Rahmetliyi nasıl bilirdiniz?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva