HABERLER>POLİTİKA
2 Nisan 2015 Perşembe - 08:49

Talimat Davutoğlu'ndan: 4 gazeteye terör soruşturması

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu, Hürriyet, Cumhuriyet, Posta ve Bugün gazeteleri hakkında, "Terör örgütünün propagandasını yapmak" suçundan soruşturma başlattı. Şehit savcı Mehmet Selim Kiraz'ın dün yapılan cenaze törenine de çok sayıda gazete, ajans ve TV kanalı alınmadı.

Talimat Davutoğlu ndan: 4 gazeteye terör soruşturması

Hürriyet dahil Doğan Grubu ile bazı gazetelerde çalışan muhabirler şehit savcı Mehmet Selim Kiraz'ın cenaze törenine ve Başbakan Davutoğlu’nun basın toplantısına alınmadı. Yasağa gerekçe olarak Savcı Kiraz’ın başına silah dayanmış haldeki fotoğrafının basılması ve görüntüsünün kullanılması gösterildi. Bu yayınları 'ahlaksızlık' olarak niteleyen Davutoğlu, “Akreditasyon talimatını ben verdim. Ne eleştiri gelirse gelsin hepsine hazırım” açıklamasını yaptı. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti ve Basın Konseyi uygulamayı kınadı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu, Hürriyet, Cumhuriyet, Posta ve Bugün gazeteleri hakkında, “Terör örgütünün propagandasını yapmak” suçundan soruşturma başlattı.

‘FOTOĞRAF' SORUŞTURMASI
İstanbul Adalet Sarayı’nda önceki gün yaşanan terör saldırısına ilişkin, Hürriyet, Cumhuriyet, Posta ve Bugün gazeteleri hakkında ‘terör örgütünün propagandasını yapmak’ suçundan soruşturma başlatıldı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu tarafından resen başlatılan soruşturmanın, gazetelerin dünkü nüshalarında savcı Mehmet Selim Kiraz’ın rehin alındığı fotoğrafların yayınlanarak "terör örgütü DHKP-C’nin propagandası yapıldığı" iddiasıyla, 3713 Sayılı Terörle Mücadele Kanunu’nun 7’nci maddesinden yürütüldüğü belirtildi.

CENAZEDE YASAK
Şehit Savcı Mehmet Selim Kiraz için Eyüp Sultan Camisi’nde düzenlenen cenaze töreninde ve Başbakan Davutoğlu’nun basın toplantısında akreditasyon krizi yaşandı. Savcı Kiraz’ın başına silah dayanmış fotoğrafını bastıkları ve görüntüsünü kullandıkları gerekçesiyle Hürriyet, Cumhuriyet, Bugün, Milat, Taraf ve Zaman gazeteleri ile CNN Türk, Bugün TV, Kanaltürk, İMC TV, Samanyolu TV, Cihan Haber Ajansı ile Doğan Haber Ajansı muhabir, foto muhabir ve kameramanları camiye ve basın toplantısına alınmadı. Cenaze törenini izleyecek gazeteciler tek giriş kapısından kartları korumalar tarafından kontrol edilerek alındı. Uygun bulunmayanlar geri çevrildi. 6 gazete, 5 TV ve 2 haber ajansın temsilcilerinin içeri alınmama talimatının Başbakanlık’tan geldiği söylendi.

DAVUTOĞLU: BENİM TALİMATIM
Aynı uygulama cenazeden sonra Eyüp Kaymakamlığı’na giden Davutoğlu’nun basın açıklamasında da yapıldı. Davutoğlu burada konuyla ilgili şunları söyledi: “Medyamızın büyük bir kesimi, son derece sağduyulu bir şekilde ailenin bu acısını paylaşırken, Türkiye’ye dönük bu saldırıya ortak kader bilinciyle hareket ederken, başka bir kesimi, dün şakağına silah dayanmış resimleri yayımlama cüreti ve açık söylüyorum nezaketsizliğini, ahlaksızlığını göstermişlerdir. Akreditasyon talimatını ben verdim. Ne eleştiri gelirse gelsin hepsine hazırım. Medyadan dikkatli olunması için rica ettim. Birçok kere söyledik. Gece yarısından itibaren sayfaları gördüğümüzde insani duyarlılık görmedim ben. Muhterem eşleriyle görüştüğümde neler hissettiğini ben biliyorum. Evladını gördünüz, sabah bu gazeteyi gördüğünde ne hissetti? Patronlarına da söylüyorum, her türlü eleştiriyi bize yaptılar. Tek bir yerde basına yönelik bir şeyde bulunmadım. Yayın yasağı getirdik, neden gelir o yasak? Operasyon bitince de yasağı kaldırdık. Peki yürekteki yasak kalkar mı? Bu savcımızın bu fotosunu yayınlama hangi nasıl bir ahlaktır? Bir daha olursa bir daha veririm bu talimatı. İnsanların acısına saygı duyacak herkes. Teröristlerin propagandası yapmayacaklar. Bundan sonra herkes dikkat edecek. Onların bugün o cenazeye katılma hakları, o çocuğun karşına çıkma hakları yoktu.”
 
'AKREDİTASYONU KINIYORUZ'
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu akreditasyon uygulamasıyla ilgili bir açıklama yaparak yasağı kınadı. Açıklamada şöyle denildi: “Başbakan Davutoğlu’nun toplumun birlik ve dayanışma içinde olması gerektiğini belirttiği bir günde basına akreditasyon, gazeteciler arasında eşitlik ilkesine aykırıdır. Halkın bilgi alma hakkına yönelik yeni bir engellemedir.”
 
'ANTİDEMOKRATİK UYGULAMA'
Basın Konseyi’nden akreditasyon uygulamasıyla ilgili, “Şehit savcımızın söz konusu fotoğrafının yayımlanmasının etik açıdan doğruluğu tartışılabilir. Fakat bir idari kararla bunun ‘cezasını kesmek’, basın özgürlüğüne ve halkın haber alma hakkına açık bir müdahaledir” açıklaması yapıldı. Açıklamada “Ne yazık ki, eleştirilere rağmen, Başbakan Davutoğlu’nun Eyüp’te yaptığı basın toplantısına gazetecilerin alınmaması da endişelerimizi arttırmaktadır” denildi.
 

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
'Daha cenaze defnedilmeden siyaset yapıyorlar'
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, savcı Mehmet Selim Kiraz'ın adliyedeki ...
Yıldırım: Japonlar abartmış ama fark ödenir
Dönemin Ulaştırma, Haberleşme ve Denizcilik Bakanı Binali Yıldırım, ‘Marmaray’da ...
Erdoğan taziye evinde: Cübbeli aranmaz diyorlar...
Şehit Savcı Kiraz'ın evine taziyede bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Demek ...
 
Kılıçdaroğlu: Savcıyı öldürenler insan değil!
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu,"Bir savcının katledilmesi, hele ...
Flaş! Davutoğlu açıkladı: Çağlayan Adliyesi’nin adı…
Başbakan Ahmet Davutoğlu Çağlayan'daki istanbul Adalet sarayı'na şehit ...
Bahçeli: Berkin Elvan bir kez daha katledildi!
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Savcı Mehmet Selim Kiraz, olayında görünürdeki ...
 
Bakan Şimşek: Türkiye’de bir Kürt sorunu vardır!
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Kürt sorunu yoktur'" sözlerinin ...
AK Parti İzmir’de sabah içtiması dönemi!
AK Parti İzmir İl Başkanı Bülent Delican seçim öncesi çalışmaların startını ...
Çıray o iddiayı Meclis’e taşıdı: Ege’de Yunan işgali!
CHP İzmir Milletvekili Dr. Aytun Çıray, Ege Denizi’ndeki Yunanistan işgalini ...
 
Filiz SEZER
Filiz SEZER
Etkili fedakârlık ve kayıp milyarlar
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’in deprem bölgesindeki büyük dayanışması…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu seçimin neden bunca talibi var?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva