HABERLER>GÜNCEL
2 Ekim 2024 Çarşamba - 11:05

Tabiat parkı için sevindiren karar!

Çeşme Tabiat Parkı’na inşa edilmek istenen turistik tesis Çeşme Belediyesi tarafından açılan dava sonucu mahkeme tarafından iptal edildi. Projenin ortaklarından Sadunoğlu İnşaat’ın sahipleri arasında yer alan Mehmet Zeki Sadunoğlu daha önce AK Partili Beylikdüzü Belediyesi’nde başkan yardımcılığı ve meclis üyeliği yapmıştı. 

Tabiat parkı için sevindiren karar!

Metehan UD / EGEDESONSÖZ - Tarım ve Orman Bakanlığı 4. Bölge Müdürlüğü İzmir Şube Müdürlüğü tarafından yapılan ihaleyi kazanan  Su 5 Enerji AŞ ile Sadunoğlu İnşaat ortaklığı İzmir Çeşme’deki 30,29 hektarlık Tanay Tabiat Parkı’na turistik tesis yapmak için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan ’ÇED Gerekli Değildir’ kararı almıştı. 

Proje kapsamında 95 bin 716 metrekarelik bölgede, çadır ve kamp alanı, dokuz adet kır kahvesi, mescit, ocak, iki yüzme havuzu ve otopark inşa edilecekti ve 150 ünite ve 358 kişi kapasiteli çadırlı kamp alanından oluşacak projeyle birlikte 250 kişilik üç adet lokanta da yapılacaktı. 

Ancak karar Çeşme Belediyesi tarafından yargıya taşındı. Dosyayı inceleyen 4. İdare Mahkemesi Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın kararını iptal etti. Karar doğrultusunda bakanlık ÇED sürecinin sonlandırdığını duyurdu. 

Kararda şu ifadeler yer aldı:

İlimiz,  Çeşme  İlçesi,  Celal  Bayar  Mahallesi,  5221.  Sokak,No:78  Tanay  Tabiat  Parkı  sınırları içerisinde (96 Ada ve14-15-20 Parseller/ 648 Ada/1 Parselde) Su 5 Enerji A.Ş. ve Sadunoğlu İnş. Taah. Day. Tük. Mal. A.Ş. İş Ortaklığı unvanlı işletme tarafından gerçekleştirilmesi planlanan "Tanay Tabiat Parkı Çadır Kamp Alanı ve Günübirlik AlanProjesi (Toplam ÇED Alanı 95.716,32 m /Çadır 2 Kamp Alanı63.703,54 m / Günübirlik Alan 23.967,45 m / Otopark 8.045,33 m ve 150 adet Çadır)" 2 2 2 projesi ile ilgili olarak hazırlanan ve Müdürlüğümüze 23.09.2024 tarihinde sunulan 52752 id numaralı Proje  Tanıtım  Dosyasının  ÇED  (Çevresel  Etki  Değerlendirmesi)  Yönetmeliği  çerçevesinde  e-ÇED üzerinden sunulmuş olup daha öncesinde Çeşme Belediye Başkanlığı tarafından İzmir İli, Çeşme İlçesi, Celal Bayar Mahallesi,  5221  Sokak,  No:78  adresinde  bulunan  Tanay  Tabiat  Parkı  sınırları içerisinde, tapunun  96  ada,  14-20  parsellerde  Su  5  Enerji  A.Ş.  ve  Sadunoğlu  İnş.  Taah.  Day.  Tük. Mal.  A.Ş.  İş ortaklığı tarafından gerçekleştirilmesi planlanan Tanay Tabiat Parkı Çadır Kamp Alanı ve Günü Birlik Alan  Projesi  (Toplam  ÇED  Alanı  100.868,50  m /Çadır  Kamp  Alanı  63.703,74  m /Günübirlik  Alan 2 2 23.967,45 m /Otopark 8.045,33 m  ve 150 adet Çadır)" faaliyeti için alınan 27/04/2023 tarih ve 2023126 2 2 sayılı "Çevresel Etki Değerlendirmesi Gerekli Değildir" kararının iptal edilmesine ilişkin İzmir 4. İdare Mahkemesinin  2023/1307  Esasına  kayden  Valiliğimiz  aleyhine  açılan  davaya  ilişkin  Mahkemenin 27.03.2024  tarihli  ve  K.2024/521  sayılı  kararı  ile  dava  konusu  işlemlerin  iptaline  karar  verildiği görülmüştür.

Bu  kapsamda mevcut  projede İzmir 4. İdare Mahkemesinin kararına esas durum ve gerekçeler değişmediğinden çevresel etkileri ön inceleme ve değerlendirmeye tabi  proje  olarak sunulan Proje Tanıtım Dosyasına ilişkin devam eden ÇED süreci format kontrolü yapılmadan iptal/iade edilerek sonlandırılmıştır.

PATRON AK PARTİLİ
Projenin ortaklarından Tekirdağ merkezli Sadunoğlu İnşaat’ın sahipleri arasında yer alan Mehmet Zeki Sadunoğlu daha önce AK Partili Beylikdüzü Belediyesi’nde başkan yardımcılığı ve meclis üyeliği yapmıştı.

ÇEVRE DERNEĞİ: ÇEŞME’NİN YEŞİL DOĞASININ ÖNEMLİ BİR PARÇASI
Çeşme Çevre Derneği Başkanı Ahmet Güler, Tanay Tabiat Parkı’nın günübirlik turizme açılarak tahrip edilmesinin durdurulmasının önemli bir gelişme olduğunu belirterek, "Bu kadar büyük yeşil bir alan Çeşme’nin gittikçe yok olan yeşil doğasının çok önemli bir parçasıydı. Buranın bir firma tarafından günübirlik turizm çerçevesinde yapılaşması Çeşme’ye çok zarar verecekti. Çeşme Belediyesi burada çok enerjik bir şekilde dava açarak ÇED gereksizdir kararını mahkemede ÇED gereklidir sonucuna ulaştırmıştır. Çeşme Belediyesi’ne bu çerçevede teşekkür ediyoruz. Eğer firma resmi ÇED sürecini başlatırsa biz dernek olarak buna tamamen karşı çıkacağız” dedi.

 
Kızıl Goncalar Cüneyd'e ne oldu?
 
Belediye başkanı yokluğu anlattı: Bir greyderim bile yok!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
97 yaşındaki annesine dehşeti yaşatmıştı... Cani evlat tutuklandı!
İzmir'in Konak ilçesinde 97 yaşındaki annesini darbettiği iddiasıyla gözaltına ...
DEÜ’de çevre kirliliği masaya yatırıldı
İzmir Biyotıp ve Genom Merkezi (İBG) ve Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) ...
Otomobil sulama kanalına devrildi: 1 ölü, 2 yaralı
Şanlıurfa'da otomobilin sulama kanalına devrilmesi sonucu 1 kişi hayatını ...
 
Yaşlı adam şok oldu... İzmir'de ATM önünde gasp!
İzmir'in Konak ilçesinde ATM'den para çeken kişinin gasbedilmesi güvenlik ...
MİT ve Emniyet'ten FETÖ operasyonu
Milli İstihbarat Teşkilatı ve Ankara Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele ...
Kemalpaşa'da uyuşturucu ele geçirildi
İzmir'in Kemalpaşa ilçesinde 90 sentetik ecza, 18,9 gram uyuşturucu madde ele geçirildi.
 
Mahallede büyük endişe: İzmir’in Çernobili’nde ölüm kokusu!
İzmir’in Çernobili olarak bilinen Gaziemir’deki nükleer atık alanda temizlik ...
İzmir'de 'ByLock' baskını!
İzmir merkezli iki ilde düzenlenen FETÖ'ye yönelik düzenlenen operasyonda ...
Zonguldak'ta eğitime 1 gün ara verildi
Zonguldak'ta olumsuz hava koşulları nedeniyle 2 Ekim Çarşamba günü hem ...
 
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bir acayip zor yarış!
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
157. yaş günü sürprizi körfezin ölü balıkları!
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (7) 'Yazlık Sinemalar'
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Kartla ödemede 'derin' sorular!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Yolun sonu
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Buraya kadar!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Pişmanlıklar
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Gürgen Kral
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Stoilov’a nazar değdi!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva