HABERLER>EKONOMİ
30 Mart 2016 Çarşamba - 11:10

TURAB EXPO kapılarını Çeşme’de açtı!

TURAB EXPO 3.Gıda ve Gıda Teknolojileri - 1.Tarım ve Tarım Teknolojileri Fuarı Çeşme’de kapılarını açtı. İzmirli firmaların 22 ülkeden 500 Arap iş adamıyla buluştuğu organizasyonda İzmir ile Arap ülkeleri arasında ticaret köprüsü kuruldu.

TURAB EXPO kapılarını Çeşme’de açtı!

Onur DENİZ/EGEDESONSÖZ - İzmir’den yapılan ticarette büyük paya sahip Arap ülkelerinin iş adamları Çeşme’de buluştu.

Türk-Arap Ülkeleri İşadamları Derneği destekleriyle TURAB Fuarcılık tarafından Sheraton Çeşme’de düzenlenen TURAB EXPO 3.Gıda ve Gıda Teknolojileri - 1.Tarım ve Tarım Teknolojileri Fuarı ile iki ülke arasındaki iş ilişkileri geliştirilecek.

Fuar’ın açılış törenine Ekonomi Bakan Yardımcısı Fatih Metin, İzmir Vali Yardımcısı Hüseyin İçten, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Nihat Pakdil, Arap Birliği Büyükelçisi Muhammed El Fatih El Naciri, Filistin Tarım Bakan Yardımcısı Abdullah Kasım Salih, Sudan Kızıldeniz Vilayeti Ekonomi ve Tarım Bakanı Muhammed Tahir Muhammed Odab, İzmir Valiliği’ne bağlı il müdürlükleri ve çok sayıda iş adamı katıldı.

DESTEK OLMAK ZORUNDAYIZ 
Fuarın açılış töreninde ev sahibi Türk-Arap Ülkeleri İşadamları Derneği İzmir Şube Başkanı-TURAB Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Sabuhi Attar ilk olarak kürsüye çıktı. TURAB olarak iki ülke arasında çalışmalara ağırlık vereceklerini ifade eden Attar, bölgede yaşanan terör olaylarının aşılması için birlik mesajları vererek, “Arap ülkeleri ve Türkiye çok zor günlerden geçmektedirler. Biz bu toprakların evlatları olarak birbirimize destek olmak zorundayız” dedi.

SİYASİ SORUNLAR ÇÖZÜLMELİ
Attar’ın ardından konuşan TURAB Genel Başkanı Canan Sunay, “Türkiye’nin iş insanları olarak Türk-Arap ilişkilerinin gelişmesindeki esas güçleriz. İki ülke içindeki ticarette daralmadan dolayı üzüntü duymaktayız. Bizler ilişkilerin gelişmesi için çalışmaları sürdüreceğiz. Bunun için bir an önce siyasal sorunların aşılması gerekiyor. Eksik reformları gerçekleştirmeliyiz. Bütün dünyada huzurun teminatı ticaretin gelişmesindedir. Sahip olduğumuz global kaynak zenginliğini halkımızın gelişmesi için harcamak ve ticaret köprülerini kurmak zorundayız” şeklinde konuştu.

KOMŞUSU AÇKEN TOK YATAN BİZDEN DEĞİLDİR
Toplantıda konuşmasını gerçekleştiren Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Nihat Pakdil, “İnsanlık tarihi boyunca değişmeyen tek şey beslenmemiz. Bunun kaynağı tarımsal faaliyetlerdir. Öncelikle tarım yapmamız lazım. Bunun için sahip olmanız gereken toprak, su ve iklimdir. Coğrafyanın sunduğu imkanlarla bunları yapabiliyorsunuz. Her ürün her yerde yetişmiyor. Günümüzün şartlarında bütün insanlar her türlü gıda maddesini tatmak istiyor. Sınırlı alanlarda tarım yapıldığı için de tarım potansiyeli olan ülkelerin diğer coğrafyadaki insanlar için de bir görevi var. Komşusu açken tok yatan bizden değildir. Onun için komşu ülkelere yardım etmek bizim görevimiz” açıklamalarında bulundu.

İZMİR LOKOMOTİF BİR ŞEHİRDİR
Toplantıda son olarak Ekonomi Bakan Yardımcısı Fatih Metin kürsüye çıktı. İzmir’in Türkiye ve dünya için önemli bir ticaret merkezi olduğunu söyleyen Metin, “İzmir kendi bölgesinde ve Türkiye’de lokomotif bir şehirdir. Bu organizasyon bizim kardeşlik hukukumuzun sağlam temeller üzerinde devam etmesinde önem taşıyor” şeklinde konuştu.

10 MİLYAR DOLAR HARCAMA YAPTIK
Dünyadaki terör gündemi ve Suriye sorunu hakkında konuşan Metin, “Bölgemizde ve dünyada arzu etmediğimiz bir zulüm var. Ama Allah’ın izniyle bu zulme beraberce karşı durmalıyız. Beraberce her türlü hizmeti gerçekleştirmeliyiz. Suriyeli, Filistinli kardeşlerimizin sorunları bizim sorunumuzdur. Bu süreçte 10 milyar dolarlık bir harcamamız var. Ama bu bizim için hiç sorun değil. Çünkü güçlü bir Türkiye var” dedi.

46 MİLYAR DOLAR İHRACAT
Türkiye’nin dünya ticaretindeki konumu üzerinde duran Metin, “Biz Türkiye olarak çok önemli bir coğrafyadayız. Dünya enerji hattının 3’te 2’sinin geçtiği bölge Türkiye. Türkiye demek Orta Doğu demek, Balkanlar demek, Kafkasya demek. Türkiye, ticari anlamda çok önemli bir kapı, önemli bir kavşaktır. Bu ilişkilerin daha sıkı devam etmesi lazım” şeklinde konuştu.

Türkiye’nin Arap ülkeleri ve dünya ticaretindeki ticaretine yönelik rakamları aktaran Metin, ”2008’de dünyada bir finansal kriz yaşandı. Bu krizin etkileri hala devam ediyor. Yüzde 11 daralan bir ekonomide biz Türkiye olarak büyümemizi sürdürdük. Biz bütün bu ilişkilerde, Arap ilişkilerde önemli yol kaydettik. Bu başarının sırrı hükümetimizdeki istikrardır. İhracatta Türkiye ile Arap ülkeleri arasındaki ilişki 2003’te 5 milyar dolarken, günümüzde 46 milyar dolara çıkmıştır” dedi.  

TÜRKİYE AVRUPA TARIMINDA BİRİNCİ SIRADA
Türkiye’nin tarım ve gıda alanında önemli yatırımlara yer verdiğini söyleyen Metin, “Son 13 yılda 23 milyar dolar olan tarım ihracatı, 57 milyar dolara yükselmiştir. Türkiye, Avrupa’daki tarım üretiminde birinci sıradadır. 2023 yılında tarım vizyonumuzda dünyanın ilk 5 ülkesi arasında yer almak istiyoruz” ifadelerini kullandı. 

500 ARAP FİRMA İLE TİCARET KÖPRÜSÜ
Önceki gün kapılarını açan fuar 2 Nisan’a kadar açık kalacak. Gıda ve tarım ürünleri olmak üzere iki farklı alanda toplam 147 Türk firmanın stant açtığı organizasyona 22 ülkeden 500 Arap iş adamı katılım gerçekleştirdi. Fuar içerisinde kurulan platformlarla Arap iş adamları, Türk firmalarla bir araya gelerek ikili görüşmeler gerçekleştirdi.

 
Karataş’tan CHP ve AK Parti’ye: Çok komik oluyorlar!
 
Ve onay çıktı: Porselen devi Çeşme’ye RES yapacak!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Rekabet Kurulu’ndan ‘Basmane Çukuru’na onay!
80 milyon dolarlık satışa Rekabet Kurulu’ndan onay geldi.
İzmirliler, #izmirborsasarayı ile Instagram’da buluşacak
Türkiye’nin ilk Ticaret Borsası olarak 1891 yılında kurulan ve bu yıl ...
İzmir konut satışında zirveye oynuyor!
Knight Frank şirketi, Küresel Konut Şehirler Endeksi'nde 156 kentteki ...
 
İTB Başkanı’ndan ‘süt tozu’ yorumu: Aspirin tedavisi değil…
İzmir Ticaret Borsası Mart ayı meclisinde konuşan Başkan Işınsu Kestelli ...
Şimşek'ten 'yeşil pasaport' açıklaması
Başbakan Yardımcısı Şimşek, "Kesinlikle memurlara yeşil pasaport verilmemesi ...
DTO Başkanı Öztürk’ten teşvik çıkışı: Turist sadece otele gitmiyor!
İMEAK Deniz Ticaret Odası meclisinde İzmir’in deniz turizmi masaya yatırıldı. ...
 
İzmir’de üreticiler sütü bedava dağıttı
İzmir’in Bergama İlçesi'nde, süt fiyatlarındaki düşüşe ve süt tüketiminde ...
İTB'den Türk pamuğu için radikal öneriler
21. Yüzyılda Pamuk Çalıştayı, 23-24 Mart tarihlerinde Kahramanmaraş Sütçü ...
Pamuğun 21. yüzyıldaki yeri tartışıldı
21. Yüzyılda Pamuk Çalıştayı, 23-24 Mart tarihlerinde Kahramanmaraş Sütçü ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türkiye'nin İslam’la sınavı
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve bugün Türkiye (1)
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kamu yararı Çeşme Projesi’nin neresinde?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
12 Eylül ve yeni Anayasa
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
İlk '4' madde neden rahatsız ediyor?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Atatürk’ün Toprak Kanunu ya da feodalizmin tasfiyesi uğraşısı
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Siber ve milli!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Germir bağları
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Müzik ve mandolin
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
 Narin (İnce) Habercilik ve Medya Etiği
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva