HABERLER>EKONOMİ
26 Aralık 2021 Pazar - 07:49

TESK'ten fahiş fiyat tepkisi: Cezalar caydırıcı değil!

Türkiye Esnaf ve Sanatkar Federasyonu (TESK) Başkanı Bendevi Palandöken, döviz kurlarındaki düşüşün ardından indirim bekleyen vatandaşın, zamlarla karşı karşıya kaldığını ileri sürdü. Palandöken, “Kur yukarı çıkarken günde 4 kere etiket değiştirenlerde 4 gündür ses yok. Son 3-4 gün içinde gazlı içecekler yüzde 25, kaşar peynir ve beyaz peynir yüzde 20, yumurta yüzde 10 ilave zam yedi. Cezalar arttırılmalı ve denetimler sıklaştırılmalı” dedi.

TESK ten fahiş fiyat tepkisi: Cezalar caydırıcı değil!

Son günlerde Döviz kurlarında yaşanan hızlı düşüşün ardından, tüketiciler market fiyatlarında da Indirim beklemeye başladı. Ancak beklene indirimler henüz gerçekleşmedi. Türkiye Esnaf ve Sanatkar Federasyonu (TESK) Başkanı Bendevi Palandöken ise indirim bir yana marketlerde yeni zamların olduğunu iddia etti. Ekonomide ve dövizde yaşanan en ufak dalgalanmada, bunu bahane ederek tüm ürün gruplarında zam yapan marketlerin, şimdi döviz düşüşü devam ederken aynı hızı indirim yaparak göstermeleri çağrısında bulunan Palandöken, “18 liradan 11 liraya kadar Dolar kuru düştü. Doğal olarak indirim beklerken, fiyatların aynı kalması bile zam sayılırken, bir de peçeteden suya, zeytinden peynire hemen hemen tüm ürüne yani döviz ile ilgisi olan ürüne de olmayan ürüne de tekrar yüzde 15 ile yüzde 25 arasında yeni zam yapılıyor. Bu durum kabul edilemez” dedi.

CEZALAR CAYDIRICI DEĞİL
Kimsenin vatandaş ve ekonomi üzerinden fırsatçılık yapmasına müsaade edilmemesi gerektiğine dikkat çeken Palandöken, “Fahiş fiyata 4 katına çıkan cezalar da artık caydırıcılığını yitirdi. Çünkü o cezaları bile birkaç günlük ciro ile ödeyebiliyorlar. Enflasyonu arttırıp, piyasalardaki güveni azaltan bu fırsatçılar için gerekli önlemler zaman kaybedilmeden alınmalı” dedi. Devletin zincirlerin akaryakıt bahanesini ortadan kaldırmak için indirime gitmesini isteyen Palandöken, sözlerini şöyle sürdürdü: “Tedarikçi zincir marketlere sattığı fiyattan bakkala, tuhafiyeye, züccaciyeye, nalbura kısaca küçük esnafa vermiyor. On binlerce şubesi olan bu zincirler, döviz bahanesiyle günde 4 kere etiket değiştirirken, şimdi 4 gün oldu, fiyatları indirmedikleri gibi üstüne yeni zamlar yapıyorlar. Ama bütün mesele yeni Perakende Yasasının çıkmaması. 10 bin dükkanı olan adamla başa çıkmak mümkün değil. İstanbul’da da Hakkari’de de aynı anda istediği fiyatı uyguluyor. Bunlar tekelci zihniyet. Sokak aralarına kadar girdikleri sürece fiyatları tek tipleştirdiler. Bakkal kapandı, bunlardan 2 liralık helva alamazsın. Ya 250 gram ya bir kilo, yarım kilo alacaksın. Rekabet Kurulu’ndan yedikleri milyarlık cezaları vatandaştan çıkarmaya çalışıyorlar. Bunlar için bir an önce yasal düzenleme çıkarılıp, serbest piyasa ekonomisine geri dönülmeli.”

ESNAF REKABET EDEMİYOR
Marketlerin her hafta aralarında anlaştığını ileri süren Palandöken, şunları söyledi: “O hafta biri giyimde, öteki temizlikte, bir diğeri tabak çanakta indirime giriyor. İndirimli tek bir ürün için içeri giren vatandaş raftaki diğer ürünlerden yumurta, bakliyat, yağın fiyatına bakmadan alıp çıkıyor, oysa fiyatı yüzde 10, 20, 30 artık ne uygun gördüyse yükselmiş oluyor. Adam cuma günü televizyon satıyor, her bir şubeye birer tane alsa 10 bin, 3’er tane alsa 30 bin televizyon ediyor. 10’ar tane boya, çamaşır sepeti gönderse 100 bin kutu boya, 100 bin sepet oluyor. Hangi esnaf bu rakamla rekabet edebilir. Ya da yağ, cam suyu, tabak çanak, çatal kaşık... Piyasada ufak aktör kalmayınca fiyatların düşmesi mümkün değil. Tıpkı bireysel çiftçiliğin bitişi gibi; 10 bin ineği olan fiyatını düşürür mü düşürmez. 10 bin şubesi olan da düşürmüyor. Bu sisteme derhal son verilmeli. Beyaz eşya, züccayiye, bardak, kırtasiye, yeni yıl hediyesi satamamalı.” (Hürriyet)

 
Tatar: Dayatmayla çözüme yanaşmayız!
 
Annesini öldürdüğü iddia edilmişti... 'Kendi, kendini bıçakladı' dedi!
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Ağam bizimle eğleniy 26 Aralık 2021 Pazar 10:30

Halbuki eskiden marketler yokken esnaf sürekli indirim yapardı. Hiç stok yapan yoktu. Ocak ayı zamlarından sonra da marketler indirim yapmıyor demeye devam. Sanırsın dolar 1 liraya, benzin 3-4 liraya düştü.

Yorumu oyla      3      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kurtulmuş'tan memur ve emekli maaşı açıklaması
AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, "Önümüzdeki günlerde inşallah ...
Türkiye'de ilk kripto para cezası
BN Teknoloji şirketine (Binance) MASAK tarafından yapılan yükümlülük denetiminde ...
Türk Metal Sendikası'ndan grev kararı
Metal işçileri greve gidiyor. 130 bin işçiyi ilgilendiren toplu iş sözleşmesi ...
 
Türk-İş'ten etiket fiyatlarına takip talimatı
Kurdaki düşüşün etiketlere yansımasıyla ilgili Türk-İş de harekete geçti. ...
TükoDer’den ‘kur’ değerlendirmesi: Düşüş yok, zamlar sürüyor!
Kurdaki düşüşün fiyatlara yansımamasını Egedesonsöz’e değerlendiren Tüketiciyi ...
Erdoğan: TL mevduatlar 23,8 milyar lira arttı
Cumhurbaşkanı Erdoğan, yaptığı açıklamada, "Programın açıklanmasından ...
 
LPG’de 72 kuruş, motorinde 5 kuruş indirim
LPG'de bu gece yarısından geçerli olmak üzere gerçekleşecek 1,72 liralık ...
Bakanlık'tan marketlere 'fahiş fiyat' denetimi
Ticaret Bakanlığı ekipleri, döviz kurunun düşmesinin ardından marketlerde ...
6 yılın ardından 49 gemi rezervasyonu! İzmir turizminin umudu: Kruvaziyer
Kruvaziyer turizminde 2016 yılına kadar popüler destinasyonlar arasında ...
 
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (9) 'Bizim radyo tiyatrolarımız vardı'
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bektaşi Devleti tartışmaları!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
‘Erkekler bastığım kaldırımı öperdi!’
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Parti tabanı Özel’den kopuyor mu?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
CHP ne yapmalı?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Neden toprak reformu yapılmalı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Eril toplumda kıyamet alametleri...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’e kruvaziyer niye gelsin?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva