HABERLER>GÜNCEL
5 Ağustos 2023 Cumartesi - 09:29

Stoklar boşaldı, simsarlar ortaya çıktı… Kan ilanı dolandırıcılığı!

İzmir Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Uzman Dr. F. Yüce Ayhan sosyal medyada dolaşıma giren para karşılığı acil kan ilanları ile ilgili olarak , “Tüm Türkiye’de ve İzmir’de kan stokları yetersiz durumda. Dolandırıcılığa konu olacak şekilde kan sıkıntısı bulunuyor” dedi.

Stoklar boşaldı, simsarlar ortaya çıktı… Kan ilanı dolandırıcılığı!

Diren ÇELİK/EGEDESONSÖZ- İzmir’de kan stoklarının kritik seviyeye düşmesinin ardından sosyal medya üzerinden “para karşılığı acil kan ilanı” verilmeye başlandı.

Bir sosyal medya adresinde yayınlanan ilanda Akdeniz Anemisi hastası için para karşılığı kan bağışı çağrısı yapıldı. İlanda, “Kan bağışı bulunan kişiye 500 TL verilecek. Hemen havalesi yapılacak. Acil kan arıyorum maalesef devlet kan bankası boş. Kan veren kişi bana özelden yazsın. Kim ne kadar arkadaşı varsa tüm ailesiyle yüzlerce kişi olabilir. Toplu halde gidebilirsiniz. Akdeniz anemisi hastası içindir” ifadeleri yer aldı.

HESABIN SAHTE OLMASI VEHAMETİ AZALTIMIYOR
İzmir Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Uzman Dr. F. Yüce Ayhan, Egedesonsöz’e değerlendirmelerde bulunarak yayınlanan ilanın sahte olduğunun belirlendiğini söyleyerek vatandaşlara uyarılarda bulundu. Doktor Yüce Ayhan yaptığı açıklamada, “Hesabın sahte olması işin vahametini azaltmıyor. İstismar edilebilecek şekilde ülkede bir kan sıkıntısı var. Dolandırıcılığa konu olacak şekilde kan sıkıntısı bulunuyor” şeklinde konuştu.

HASTANIN PARA ALIŞVERİŞİ İLE İLGİSİ YOK
Dr. Yüce Ayhan açıklamasında “Tüm Türkiye’de kan bağışı ile ilgili mevzuat kesinlikle bu işin para karşılığı yapılmasını önleyen bir mevzuat. Kan parayla alınıp satılabilen bir ürün değil. Kızılay’a ödenen paralar da, SGK tarafından belirlenmiş masraflara ilişkin bir ödemedir. Özel hastaneler kendi kafalarına göre bunu bir hizmet bedeli olarak alamıyorlar. Bu parayı hasta ödemiyor. Hastanın para alışverişi ile hiçbir şekilde ilgisi yok. Sadece kurumlar arasına bütçe aktarımı şekilde süreç ilerliyor. SGK’nın belirlediği maliyet karşılığı o bedel kurumlar tarafından aktarılıyor” dedi.

KAN STOKLARI YETERSİZ, AMELİYATLAR ERTELENİYOR
İzmir’de kan stoklarının yetersiz olduğuna vurgu yapan Ayhan, “Depremin ardından, Kızılay’ın üst yönetimine ilişkin basında çıkan iddialar, kurumsal prestijini ortadan kaldırınca insanların Kızılay’a yönelik iyi niyeti ile birlikte bağış hassasiyeti ortadan kalktı. Kızılay kan merkezi yeterli bağış toparlayamıyor. Bunun sorumlusu Kızılay Kan Merkezi değil, üst yönetimi olabilir. Çünkü kan merkezlerinde mevzuatın ötesinde uluslar arası kalitenin gerektirdiği her türlü standartlar  uygulanıyor. Kan bağışı durunca, Kızılay, donör seçim standardını gevşetmek durumunda kaldı ve takas bağış dediğimiz yönlendirilmiş hasta yakınlarını kabul etmek zorunda kaldı. Geldiğimiz noktada kişiler bağışçı yönlendirmeden kan bulamıyorlar, ameliyatlar erteleniyor. Akdeniz Anemisi hastaları gibi planlı transfüzyonlar zamanında yapılamıyor. Hastane kadroları, hastalar ve Kızılay zor duruma giriyor.  Bu konu aynı zamanda sağlık bakanlığının da sorumluluğu olmalı.  Kızılay kan bulamıyorsa bunun alternatifini sağlık bakanlığı yaratmak zorunda. İnsanların para karşılığı bu durumun vahametini ortaya koyuyor. İzmir’de kan stokları kötü durumda. Acil hastalar için Kızılay yönlendirme yapıyor ancak planlı ameliyatlarda belirli bir periyotta yapılıyor bunu Kızılay’dan talep ettiğinizde taahhüdünü resmi olarak veremiyor. İzmir’de de Türkiye’de de stokların kritik seviyede olduğunu biliyoruz” şeklinde konuştu.

 
DEÜ'de Klinik Araştırma Koordinasyon Birimi açıldı
 
Telefonda kandırıp parasını gasp ettiler... Yaşlı adama dolandırıcı tuzağı!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
DEÜ'de Klinik Araştırma Koordinasyon Birimi açıldı
Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ), hastalara daha hızlı tanı ve tedavi imkanlarının ...
Bıçaklı kavga: Ayırmaya çalışırken canından oldu!
Gaziantep'in Şahinbey ilçesinde iki aile arasında çıkan bıçaklı kavgayı ...
Veliefendi'de yangın: Kundaklama şüphesi!
Bakırköy Veliefendi Hipodromu önünde yarış atlarını taşıyan 5 kamyonetin ...
 
TIR askeri araca çarptı: 5 kişi yaralandı!
Erzurum’un Horasan ilçesinde tırın askeri araca arkadan çarpması sonucu ...
Asayiş uygulaması: 390 şüpheli yakalandı
İstanbul'da yapılan asayiş uygulamasında çeşitli suçlardan aranan 390 ...
Reklam panosuna sıkışan çocuk kurtarıldı
Adana'nın Ceyhan ilçesinde arkadaşlarıyla oynayan bir çocuk, içine girdiği ...
 
Refüjden yolun karşısına geçiyorlardı, araç çarptı... 2 ölü!
Muğla'nın Menteşe ilçesinde, otomobilin çarptığı motosikletin sürücüsü ...
Otomobilde silahla vurulmuş kadın ve erkek cesedi bulundu
Sivas'ın Yıldızeli ilçesinde köylüler, park halindeki otomobilin içinde ...
AK Parti Sözcüsü Çelik'ten AİHM'deki PKK propagandasına tepki
AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, Strazburg’da PKK yandaşı kişilerin Avrupa ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Latife Hanım çam devirince!
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve bugün Türkiye (3): 'Dans eden ayılar' ve 'Sokak hayvanları'
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Eskidendi çok eskiden...'
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
Metanoya!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türkiye'nin İslam’la sınavı
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kamu yararı Çeşme Projesi’nin neresinde?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
12 Eylül ve yeni Anayasa
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Atatürk’ün Toprak Kanunu ya da feodalizmin tasfiyesi uğraşısı
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Siber ve milli!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Germir bağları
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva