HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
3 Aralık 2023 Pazar - 11:01

Soyer’den hükümete ‘26 milyar’ tepkisi: Yatırım yapacak yer mi yoktu?

Yerel Yönetimler Çalıştay’ında konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, merkezi hükümete İzmir’e ayrılan paylar üzerinden yüklenirken, “İzmir'den devletimiz 890 milyar TL vergi toplamış. İzmir Büyükşehir Belediyesi bu verginin yüzde 6'sını almış. Bu yetersiz bir rakam. Bu da 44,7 milyar TL ediyor. 890 milyarın sadece 26 milyarını devletimiz altyapı olarak İzmir'e harcamış. Hangi keyfiyet ile sadece 26 milyarı İzmir'e harcıyorsunuz? Yatırım yapacak yer olmadığı için mi?” dedi.

Soyer’den hükümete ‘26 milyar’ tepkisi: Yatırım yapacak yer mi yoktu?

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ- Cumhuriyet Halk Partisi ve Sosyal Demokrasi Derneği Yerel Yönetimler Çalıştay İzmir programında bir araya geldi. 

Ahmet Adnan Saygun Sanat Merkezi Küçük Salon’da gerçekleştirilen programa İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in yanı sıra STK temsilcileri ve çok sayıda ilçe belediye başkanı katıldı.

SOYER: DEMOKRASİ 5 YILDA BİR SANDIĞA GİTMEK DEĞİLDİR
Sözlerine sosyal demokrasiyi konuşmanın kendisini mutlu ettiğini belirterek başlayan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Sosyal demokrasiyi konuşmak insanın içine su serpiyor. Nasıl bir kent sorusuna cevap aranacak bugün. Ondan önce belki nasıl bir iklimde yaşıyoruz irdelemekte fayda var. Demokrasinin krizi diye bir şey söz konusu değil. Demokrasi uyarlamasında uygulanmasında kriz yaşıyor olabilir. Demokrasinin erdemleri değerlerinin hiçbirinde kriz yok. Demokrasi 5 yılda bir sandığa gitmek değil. Demokrasi şeffaflık, katılımcılık, temel hak ve hürriyetler... Bunların bir araya gelmesiyle ortaya çıkar. Demokrasinin teknoloji ile ilişkisinde, hayata uyarlamasında zafiyetler olabilir. Onları gidermek yerel yönetimlerin borcudur. Nasıl bir kent sorusu en öncelikli sorularından biri sosyal demokrasinin uygulandığı bir kent olmak. Tek başına sosyal demokrasi yetmiyor. İki sosyal demokrasiden daha bahsediliyor. Biri 'Ekonomik demokrasi'... Diğeri de ‘Ekolojik demokrasi’... Doğanın da masada olduğunun kabul edildiği bir demokrasi. Biz kainatın 1,5 derece ısınması ile birlikte hasta bir gezegende yaşamaya başladık. Bu hasta gezegen iyileşmeden bizim sağlıklı bir hayat yaşamamız mümkün değil. Doğa ile uyumlu tarım, ekonomik, turizm politikaları gibi konularla olacak. Hayatın her alanında doğa ile uyumu sorguladığımız bir süreç içinde olmak zorundayız. Sosyal demokrasi, ekonomik demokrasi, ekolojik demokrasi tümü bütün bir demokrasi anlayışından bahsediyoruz. Nasıl bir kent sorusunun temel cevabı bu soruların arasında saklı. Geleceğin dünyası kentlerin dünyasında saklı” diye konuştu.

SADECE YÜZDE 6’SINI GERİ ALABİLDİK
Merkezi hükümetin İzmir’e yatırımlarını hatırlatan Soyer, “İzmir'den devletimiz 890 milyar TL vergi toplamış. İzmir Büyükşehir Belediyesi bu verginin yüzde 6'sını almış. Bu yetersiz bir rakam. Bu da 44,7 milyar TL ediyor. 890 milyarın sadece 26 milyarını devletimiz altyapı olarak İzmir'e harcamış. Hangi keyfiyet ile sadece 26 milyarı İzmir'e harcıyorsunuz? Yatırım yapacak yer olmadığı için mi? Sosyal demokrasinin hayata geçmesi için dayanışmaya ihtiyaç var.  Asla kaybetmememiz gereken güler yüzlü siyaset. Tüm bunları insanların yüzünü güldürmek için konuşuyoruz. Biliyorum ki, diliyorum ki sosyal demokrasi eninde sonunda kazanacak” dedi.

ONUR: AYDINLIK KARANLIĞI MUTLAKA YENECEK
SDD İzmir Şube Başkanı Cengiz Onur, “Cumhuriyetin ilanı ile Mustafa Kemal Atatürk ile özdeşleşen İzmir, özgürlüğün, çağdaşlığın simgesidir. Ülkemizin pek çok adresinden gelenleri kaynaştırılmış, farklı inanç ve kültürlere ev sahipliği yapmıştır. Baskı ve dayatmaya hep karşı durmuş, aynı zamanda barış ve hoşgörünün kentidir İzmir. Yerel yönetimler kentlerde yaşayan insanlara kirli değil temiz havayı solutmak görevi vardır. Yerel demokrasi manifestosunu yazabilmek için Cumhuriyetin ikinci yüzyılında yerel yönetim ilkelerini sosyal demokratik bir şekilde yazılması gerekir. Kent manifestomuzu hazırlamak için yan yana durmalı ve birbirimize destek vermeliyiz. Partiler artık iktidara sadece halkla gelmiyorlar. Birilerinin arkasında ulusal ve uluslararası sermayeler ve cemaatler varsa, sosyal demokrat belediyeler arkasında ise sendikalar  ve vatandaşlar vardır.  2018'de adam kazandı demişlerdi. 31 Mart 2019'da adam kazamdı. 31 Mart 2019bize umudu örgütlemeyi öğretmişti. Adam b kez de kazanamayacak. Seçimler bu kez bize umudu iktidar yapmayı öğretecek. Hiç karamsar değiliz. 31 Martta güneş doğacak ve aydınlık karanlığı mutlaka yenecek” diye konuştu.

DOĞAN : GENEL İKTİDARI KAZANMAK ÇOK DAHA KOLAY
SDD Genel Başkanı Sami Doğan ise, "Mart 2024’te yapılacak yerel seçimlerde ülkemiz yeni bir sınav verecek. Bu seçimde Cumhuriyetin temel değerlerinin yükseltildiği, taşıyıcı kolonlarının güçlendirildiği bir sürece dönüştürebiliriz. Bizler bugünden başlayarak yerel yönetim ilkelerimizi netleştirmek, topluma mesajlarımızı daha net verebilmek adına bu çalıştayı düzenledik. Temel hareket noktamız nasıl bir kent istediğimizdir.  Sosyal demokrasinin iktidara gelmesinde yerel yönetimlerin önemi büyük. Yerel yönetimlerde başarılı olunursa genel iktidarı kazanmak çok daha kolay" ifadelerini kullandı.

 
Adım adım engelsiz Menderes
 
Büyükşehir’den can dostlar için uygulama!
YORUMLAR
Toplam 25 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Yav he he 4 Aralık 2023 Pazartesi 11:56

Trollük yapmanın adı samimi yorum olmuş :) Sabah akşam belediyeye sallayanların hükümete tek laf etmemesi ne kadar da inandırıcı değil mi? CHP'li taklidi yapmayı bırakın. Her seçim aynı taktikle bu iş olmuyor. Soyer'i, belediyeyi boş verin de son 5 yılda İzmir'e yapılan bakanlıkların kamu yatırımlarını konuşun. Var mı? Verilen vergiler nerede? Belediye şu an 2 metro, 1 tramvay hattı yapıyor; bunun karşılığında İZBAN deniyorsa orada bir sıkıntı var. 2005-2010 arası yapılan banliyö hattı geçmişte kaldı. Yeni ne var? Yok ki!

Yorumu oyla      2      3  
4 Aralık 2023 Pazartesi 11:08

Soyer diyen mi var, trol arkadaşım. Konu Soyer mi?

Yorumu oyla      2      3  
ksk li 4 Aralık 2023 Pazartesi 10:50

Karşıyaka ve soyer değişmelidir. İzmirli ve chp li kesim asla memnun değil. Akp liler memnun olabilir çünkü bu gidişler akp alır izmiri. Ayrıca karşıyaka belediye ve soyer savunmacılarını anlamıyorum, birisi soyeri yada karşıyaka belediyeyi eleştirse hemen türüyorlar bir yerlerde, bu yeni oldu, medya ekibi kurmuşlar ve maşallah iyi çalışıyorlar, anket oluyor hop bunlar orada , haber çıkıyor hepsi orada sosyal medyada sayısız fake hesaptan müdahale başlıyor, araştır çoğu gerçek kişi değil boş hesap, keşke hizmet için çalışsalardı ama troll ordusu ile çalışıyorlar ve samimi yorumlara troll damgası vuruyorlar. Bu oyun tutmaz, eğer ısrar ederlerse sandıkta cevabını alırlar.

Yorumu oyla      3      4  
izmirli 4 Aralık 2023 Pazartesi 10:39

Troller trolü, soyer dışında chp de aday yok mu, nedir bu soyer ısrarı, biz akp mi dedik, chp doğru düzgün birini aday yapsın diyoruz. İş yapma sonra hükümeti eleştir, sayıştay ı eleştir mağduru oyna 5 yıl daha izmiri mağdur et, yok öyle yağma. Senin derdin izmiri savunmak değil soyere askerlik yapmak. Bunu da neden yaptığın belli.

Yorumu oyla      3      5  
troller 4 Aralık 2023 Pazartesi 09:55

İzmirli trolü otoyolu vergilerden mi yaptılar? Kuzey çevre yolu bile YİD. Niye? geçerken para ödüyorsun. Şehir hastanesi de kamu yatırımı değil. Vergilerin tamamı belediyeye verilsin diyen yok. Tutturmuşsunuz bir konser, heykel gidiyor. Hep ezber, içi boş trol eleştiriler. İZBAN dediğin şey 2005 yılında yapıldı. konak tüneli 10 yıl önce yapıldı. Verilen verginin yanında bunlar çerez parası bile değil. Aradan geçen sürede bu şehir vergi vermedi mi? Siz şehri değil, partiyi savunuyorsunuz. Trollük de tam bu oluyor.

Yorumu oyla      4      4  
4 Aralık 2023 Pazartesi 01:47

bir otogar metrosu türküsü diyen arkadaşım, şimdiki bahaneniz de bu mu? o hat 9 yıldır yapılmayı bekliyor 9! Hızlı tren için ne gibi bahaneniz var? 10 yılda bir hat bitmez mi? Katı atık tesisine onay vermeyen siz ama yapamayan belediye öyle mi? Seçim zamanı görüşür.

Yorumu oyla      5      6  
4 Aralık 2023 Pazartesi 01:43

teşkilat, 2014 yılında bakanlık otogar metro hattını devraldı. Kim, neye izin vermedi? Alay mı ediyorsun?

Yorumu oyla      5      3  
Kırsal - Ucuz Kira -Yaşam kolay 3 Aralık 2023 Pazar 21:51

İzmir'e toplu ulaşımdaki ayrımcılığa son verecek aday istiyoruz. İzmir merkez ilçelerindeki metro , otobüs , vapur ve tramvaylarda 120 dk. aktarma hakkı var. İzmir kırsal ilçe otobüslerinde 120 dk. aktarma hakkı yok. 'Sosyal demokrat belediyecilik ' Ben yaptım oldu. Yerel yönetimdeki başarınız bu adil ve eşit olmayan hizmetlerle nasıl olacak ? Kırsal ilçelerin iptal edilen 90 dk. aktarma hakkı neden iade edilmiyor ?

Yorumu oyla      6      5  
TEŞKİLAT... 3 Aralık 2023 Pazar 21:47

2011 Yılında izmire tüm metro htlarını yapalım dediler hükümet olarak ama izmirde ki yerel yönetim kabul etmedi o zaman ki baskan izin vermedi kimse edebiyet yapmasın...

Yorumu oyla      6      7  
izmirli 3 Aralık 2023 Pazar 20:54

Hükümet topladığı tüm parayı belediyeye versin, soyer onunla bol bol konser yapsın, her köşeye çirkin heykeller koysun, tüm avrupa şehirlerinde gereksiz izmir ofisleri kursun iyi mi. Keşke konuştuğu kadar iş yapsa, iş yapamayan ağlıyor. Hükümet topladığı vergilerden sağlığa, eğitime, güvenliğe, ulaşıma bütçe ayırıyor. Bunu demek istedim bir sürü trol saldırmış. Ayıp ya hükümet otoyol yaptı, konak tüneli, okul, hastane izban vs bir sürü yatırım yaptı, eski dandik yolları çift şeritli yaptı, havaalanını yeniledi vs. Metro yapmamış öyle mi, sanki dersin soyer cebinden metro yapıyor. Soyer başarısız oldu ağlıyor gitmemek için mazeret arıyor trolleri saldırıyor. Hangi projesi bitmiş, her yer çöp çukur şehir merkezi dahil bakımsızlıktan ağlıyor hala savunuyorsunuz. Mesele parti değil iş yapan izmire sahip çıkacak başkan lazım.

Yorumu oyla      10      6  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Adım adım engelsiz Menderes
Menderes Belediyesi’nin engelli vatandaşlara yönelik çalışmaları dikkat çekiyor.
CHP'li Murat Aydın Karşıyaka için yola çıktı
İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi CHP Grup Başkanvekili ve Karşıyaka Belediye ...
İzmir'i anlatan kitaplar raflarda yer almaya başladı
İzmir Büyükşehir Belediyesi (İzBB) Yayınlarının kent arşivi niteliğinde ...
 
Başkan Çalkaya'dan miting gibi adaylık başvurusu
Balçova Belediye Başkanı Fatma Çalkaya, kalabalık bir vatandaş topluluğu ...
Başkan Selvitopu'ndan aday adaylığı başvurusu
Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvtopu yeniden aday olmak için başvurusunu yaptı.
Başkan Soyer, Altıntaş sakinlerinin konuğu oldu
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Altıntaş Mahallesi sakinlerinin ...
 
Soyer: Cesaretiniz arttıkça özgürleşirsiniz
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, EÇEV tarafından düzenlenen ...
İkinci durak Bornova... İzmirli Kahve zinciri büyüyor
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin pahalılıktan etkilenen gençler için açtığı ...
Karşıyaka’da ‘Yeni Yıl Pazarı’na geri sayım
Yaklaşan yeni yılın coşku ve heyecanını ilçenin kalbinde yaşatmaya hazırlanan ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Kaçın, demokratlar geliyor!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Deniz çayırlarına çocuklarınız için acıyın…
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Ormanlarımız yanar gider!
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Neden itibardan tasarruf olmaz?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İnsan yakmak ve Madımak!
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
İnsan insanı yakar mı?
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Türk Milleti!!!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Az okumuşlar
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Karl Marx ve Mehmet Şimşek!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva