HABERLER>İNŞAAT/EMLAK
22 Ocak 2024 Pazartesi - 10:26

Sondaj vuruldu, su çıktı... Kordon'da büyük tehlike!

Kordon’da bulunan İzmir Vergi Dairesi binası için deprem dayanım raporunda yerin bir buçuk metre altında yer altı suyu ile karşılaştırıldığı ifade edildi. Raporda binanın zemininde sıvılaşma riski olduğuna dikkat çekilirken İnşaat Mühendisleri Odası sıvılaşma riskine karşı Kordon’daki binalar için önlem alınması gerektiği çağrısında bulundu. Öte yandan Başkan Batur da Kordon’daki sıvılaşma riskine dikkat çekmişti.

Sondaj vuruldu, su çıktı... Kordon da büyük tehlike!

Metehan UD / EGEDESONSÖZ – Hazine ve Maliye Bakanlığı Vergi Denetim Kurulu tarafından İzmir’in Konak ilçesinde bulunan İzmir Vergi İadeleri Denetim Daire Başkanlığı binası için yaptırılan için yaptırılan deprem dayanım performans analizi raporunun sonucu dikkat çekti.

Kordon’da bulunan vergi dairesi binasının raporunda yaklaşık 1,5 metre derinlikte yer altı suyu ile karşılaşıldığı belirtildi. 



Raporda “İnceleme alanında Yeraltı Su Seviyesine (YASS) yüzeyden 1,5 metre derinlikte rastlanmıştır. Zeminin mühendislik özellikleri, YASS'nin yüzeye yakın olması ve sıvılaşabilir zemin türlerine sahip olması nedeniyle zemin sınıfı ZF olarak belirlenmiştir.  İdealize zemin profilinden yola çıkarak mevcut binanın zemininde sıvılaşma kontrolü yapılmıştır. TBDY 2018'e göre potansiyel olarak sıvılaşabilir zeminler, yeraltı su seviyesinin altında yer alan kum, çakıllı kum, siltli killi kum, plastik olmayan silt ve silt- kum karışımları olarak tanımlanmıştır. Yapılan analiz sonucunda mevcut binanın zemininde sıvılaşma riski olduğu tespit edilmiştir” ifadeleri yer aldı.

Raporun sonuç kısmında binanın sıvılaşmaya karşı zemin iyileştirme yapılarak üst yapının güçlendirmesi yapılması gerektiği vurgulandı.



İHALE İPTAL EDİLDİ
Öte yandan İzmir Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı tarafından söz  binanın zemin iyileştirilmesi için yapılan ihale ise ‘Bütün Tekliflerin Alıma Ayrılan Ödeneğin/ Yaklaşık Maliyetin Çok Üzerinde Olması Nedeniyle’ iptal edildi. Yeniden ihaleye çıkılması bekleniyor.

Konak Belediye Başkanı Abdül Batur'dan 24 Temmuz Mesajı:

BATUR DA DİKKAT ÇEKMİŞTİ
Konak Belediye Başkanı Abdül Batur da Son Söz TV’de yaptığı açıklamada Kordon’daki sıvılaşma riskine dikkat çekmişti.

Batur “Konak’ta en sıkıntılı yerler sıvılaşma riski olan ve deniz kenarında olan yerler. Güzelyalı, Göztepe’den başlayıp Birinci Kordon… Sıvılaşma riski var. Denize yakın olan yer sıvılaşma riski taşıyan zemindir. Bina sağlamsa bir şey olmaz. O zemine göre bina yapmak lazım. Kordon, Güzelyalı’da bina yaparken kazık sistemi ile yapmak lazım.” İfadelerini kullanmıştı.



İMO’DAN DEĞERLENDİRME
Raporu Egedesonsöz’e değerlendiren TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Eylem Ulutaş Ayatar da özellikle denize yakın yerlerde betonarme yapıların elemanlarının, fiziksel ve kimyasal etkilere maruz kalabileceğinin altını çizdi.

Ayatar “Bu maruziyetin derecesini yeraltı su seviyesi, yapının ıslanma- kuruma bölgesinde kalıp kalmadığı gibi hususlar etkilemektedir.  Bu gibi durumlarda zaman içerisinde beton geçirimliliğinin artması, betonda bozulma veya beton dayanımın azalması gibi sorunlarla karşılaşılabilir” dedi.

Alınması gereken önlemleri belirten Ayatar şunları söyledi:

İzmir'de bu etkiye maruz kalan kıyı sahil şeridinde birçok yapı bulunmaktadır ancak bu yapıların sayısı, imalat yılları ve yapım şartlarına dair net bir bilgi olmadığından, kaç binanın bu etki altında olduğunu net olarak ifade edemeyiz. Ancak, bu konuda iş işten geçmeden önlemlerin alınması gerekiyor.

Güncel yönetmeliklere göre projelendirilmiş bir yapı projesine uygun bir şekilde imal edilmiş olsa bile yapıdan beklenilen performansı zaman içerisinde gösterebilmesi için maruz kaldığı dış etkilere karşı mümkün olduğu kadar dayanıklı olması gerekiyor. Bunun için inşaat faaliyetinde kullanılacak malzemelerin üretiminde ya da sonrasında imalat aşamasında dıştan yapılacak yalıtımla önlem alınabilir.

Betonarme yapılarda betonun suya maruz kalması durumunda, betonun içinde bulunan donatının çevresinde bulunan tabaka zarar görmüşse ve korozyon oluşmuşsa korozyonun hızlanması söz konusu olacaktır. Bu durum da, yapının tasarımında kullanılan beton dayanım değerinin azalmasına yol açacaktır.

Suyun etkisine kalmış mevcut yapılarda bir korozyon riski söz konusuysa bu korozyonun  miktarının ve ilerleme hızının öncelikle tespit edilmesi ve çok geç olmadan önlemlerin alınması gerekmektedir.

 
Arabalı vapur seferleri normale döndü
 
Milli triatloncunun hedefi en az 3 madalya!
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Mehmet Yeğen İnş.yük.müh. (E.Ü 1977) 25 Ocak 2024 Perşembe 01:24

Kıyı şeridindeki mevcut yapılar, teknoloji şartname vede zaman içinde meydana gelen depremler nedeniyle yorgun ve riskli yapılar olup bir an önce dönüşüm sağlanmalıdır. Beton su geçirir ve içindeki donatı korozyana uğrar dayanıklılık ve performans değeri düşer. Bostanlı gibi bataklık zeminlerde ise kesinlikle temel kazık sistemi ile yapılmalı.! Emlak konutları ile sahildeki Beşikcioğlu Camii (tarafımdan yapılı 1991) 24mt. derinlikte sağlam zemine kadar çakılan kazıklar üzerine inşaa edilmiştir. Sevgili İMO başkanım Eylem hanımın dediği gibi temel ayrıca suya karşı tecrit edilmeli.. Saygılarımla.

Yorumu oyla      1      1  
EminYeşilmen Mimar 22 Ocak 2024 Pazartesi 14:55

Gayet iyi

Yorumu oyla      1      1  
Emin YEŞİLMEN mimar(I.D.G.S.A.)1978 22 Ocak 2024 Pazartesi 14:52

Deniz kıyılarında yapilacak betonarme yapilar mutlak sert zemine kadar temel kazık ve depre izatatorleri şartir İnş.statik hesaplara uzman İnş.mühendisler tarafindan ve İnş.Müh. denetlenmeli aksi takdirde bunlar yapilmadiği takdirde ve bohçalama sisteminde mecbürüdür İnş.yapi denetim denetlenmesi şartir koruzyona uğrasa binani artık yaşiyici özeliğini kaybeder her hangi bir depremde kumgibi ayrişil 46 yil serbest caliştim bu tip inşaatlar zamanında sağlam yapimali bir ata sözü var zamaninda işini sağlam yapmasa ileride daha fazla maliyetlere sebeb olur deprem olmadan tedbirini al ilahi takdiri Allah’a birak.teşekkürler uzman mimar emin yeşilmen İzmir Karşiyaka fan selamlar

Yorumu oyla      3      1  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Karabağlar’daki özel plan mahkemelik!
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın kentsel dönüşüm kapsamına ...
Bakanlık'tan kira gelirini beyan etmeyenlere inceleme
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Tapu ve nüfus verilerinin incelenmesi ...
Yüzde 119'luk artış... 2023'te İzmir'de kiralar cep yaktı!
Konut değerleme platformu Endeksa verilerine göre İzmir'de 2023 yılı ...
 
İzmir’de konut satışlarında sert düşüş!
TÜİK’in açıkladığı verilere göre İzmir’de geçtiğimiz yıl 65 bin 465 konut ...
Konut satışında son 9 yılın en düşük rakamı
Türkiye genelinde konut satışları aralık ayında bir önceki yılın aynı ...
Sakin Şehir için kritik dava… Gözler mahkeme kararında!
EGEÇEP ve vatandaşlar tarafından yargıya taşınarak iptali istenen Seferihisar ...
 
İzmir Emniyeti'nden fiyat güncellemesi... Maliyet 1 yılda 3'e katlandı!
Kentte yaklaşık 3 yıl önce yaşanan deprem sonrası hasar alan ve boşaltılan ...
Hedef 2027... İzmir'in ölüm yoluna 200 milyonluk bütçe!
Kamuoyunda ‘Ölüm-Yolu’ olarak bilinen Tire Belevi yolu için 2024 bütçesinde ...
Kiracısına zam baskısı yapan ev sahibine emsal ceza
Kirayı artırmak için kiracısının huzurunu kaçıran ev sahibi mahkemelik ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türkiye'nin İslam’la sınavı
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve bugün Türkiye (1)
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kamu yararı Çeşme Projesi’nin neresinde?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
12 Eylül ve yeni Anayasa
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
İlk '4' madde neden rahatsız ediyor?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Atatürk’ün Toprak Kanunu ya da feodalizmin tasfiyesi uğraşısı
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Siber ve milli!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Germir bağları
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Müzik ve mandolin
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
 Narin (İnce) Habercilik ve Medya Etiği
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva