HABERLER>EKONOMİ
14 Kasım 2023 Salı - 09:29

Son tarih 2027… İş dünyasına ‘ağır ekonomik kayıp’ uyarısı!

Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Eski Başkanı ve Çevre Yüksek Mühendisi Helil İnay Kınay,  iklim krizine karşı karbon salınımı konusunda Avrupa Birliği’nin hazırladığı yeşil mutabakatın başta ihracatçılar olmak üzere Türk ekonomisine olası getirileri için uyarıda bulundu. Kınay açıklamasında “Öncelikli sektörlerde AB ile ihracatı büyük ölçüde olan ülkemiz üreticilerinin de geç kalmamak, ağır ekonomik kayıplarla karşılaşmamak için geç kalmadan tüm paydaşları, ekonomisi, merkezi yerel uygulamaları ile kendini hazırlaması gerekiyor” dedi.

Son tarih 2027… İş dünyasına ‘ağır ekonomik kayıp’ uyarısı!

Diren ÇELİK/EGEDESONSÖZ- İklim krizine karşı alınan önlem kapsamında başta karbon ve sera gazlarının salınımı başta olmak üzere yeşil dönüşümün hedeflendiği Avrupa Birliği’nde Avrupa Yeşil Mutabakatı sağlanmıştı.

2030 yılına kadar karbon salımlarını yüzde 55 oranında azaltma ve 2050 yılına kadar dünyanın ilk karbon-nötr kıtası olma hedefini ortaya konulduğu süreç ile ilgili olarak ithalat-ihracat yapan firmalara sera gazı emisyonlarının azaltılması, ürünlerin karbon ayak izinin dikkate alınması ve karbon vergisi uygulamalarına uyum sağlanması konularında zorunluluklar getiriliyor.

BİR AN ÖNCE HAYATA GEÇİRMELERİ ÖNEMLİ
Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Eski Başkanı ve Çevre Yüksek Mühendisi Helil İnay Kınay, Egedesonsöz’e konuyla ilgili açıklamalarda bulundu.

Kınay, “Demir-çelik, alüminyum, çimento, gübre ve enerji sektörü  ve bu sektörlerin ardına eklenecek olan  kimya ve plastik sektöründeki üreticilerin vakit kaybetmeden karbon ayak izi raporlamaları, emisyonlarının azaltımına yönelik hedef, aşama ve uygulamalarını bir an önce hayata geçirmeleri önem kazanıyor” ifadelerinde bulundu.

2027 YILINDAN İTİBAREN…
Karbon ayak izi için vergi uygulamasının hayata geçirileceğini kaydeden Kınay, “İklim değişikliğine yönelik sera gazı emisyonlarının azaltılması, iklim nötr hedefleri, yeşil mutabakat süreci kapsamında AB; Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizmasını 1 Ocak 2023’de başlamak ve 2026 yılı sonuna kadar devam etmek üzere başlattı. Bu 3 yıllık süre sonunda; 31 Mayıs 2027’ den itibaren AB sınırından geçen ürünlerin karbon ayak izi için vergi uygulaması hayata geçecek. Belirlenen karbon ayak izin değerinin üzerinde olan ürünler için karbon vergisi uygulaması başlayacak” dedi.

SKDM SERTİFİKASI ZORUNLU OLACAK
Demir-çelik, alüminyum, çimento, gübre ve enerji sektörü uygulamanın öncelikli uygulanacağı sektörler olduğunu aktaran Kınay, “Belirlenen sektörlerde karbon salımının en aza indirilmesi ve üretim süreçlerinin çevre dostu teknolojilere yönlenmesi hedefleniyor. Üretildikleri ülkelerde karbon içeriği fiyatlandırılmamış olan mallar, AB sınırından girerken vergilendirilecek. Uygulama sürecinde; 2023-2026 döneminde ithalat yapan sektörler karbon emisyonlarını raporlamak zorunda 2026 yılı sonrası ise ithal edilen ürünler için Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması (SKDM)  sertifikası zorunluluğu getiriliyor” şeklinde konuştu.

YILIN HER ÇEYREĞİNDE RAPORLAMA ZORUNLULUĞU
Kınay, açıklamalarının devamında, “2023-2026 yılları bu uygulama için bir geçiş dönemi olarak görülüyor ve ithalatçılar için bir mali yükümlülük gerektirmiyor. Bu 3 yıllık süreçte ithalatçılar, yaptıkları ithalat süreçlerindeki karbon emisyonları ile ilgili yılın her çeyreğinde raporlama yapmak durumunda olacak. 2026 yılından sonra ise ithalatçıların ithal ettikleri ürünler için SKDM sertifikası almaları gerekiyor. SKDM sertifikası ile birlikte karbon vergisi ve mali yükümlülükler de hayata geçmiş olacak” ifadelerine yer verdi.

AB PAZARINI KORUMASI STRATEJİK ÖNEME SAHİP
Kınay, karbon kaçağı riskinin önüne de geçileceğini ifade ederek, “AB sanayi, emisyon salınımları ve çevresel etkiler temelinde yeni standart ve kuralları uygulamaya alırken, karbon kaçağı riskinin önüne geçerek AB rekabetçiliğinin korunması ve ticaret ortaklarının yeşil dönüşümünün teşvik edilmesi için ana araçlardan biri olarak geliştirildi. Uygulamanın hayata geçtiği sektörlere bakıldığında Türkiye bu süreçten doğrudan ya da dolaylı olarak etkilenecek.  Türkiye’nin AB ye ihracat oranlarına 2021 yılında baktığımızda alüminyum sektöründe yüzde 61.5, demir-çelik sektöründe yüzde 36.7, elektrik sektöründe yüzde 69.3, gübre sektöründe yüzde 27.9 ve çimento sektöründe yüzde 14.7 oranında olduğu belirtiliyor. Dolayısı ile ülkemizde bu sektörlerin AB pazarını koruması stratejik öneme sahip” dedi.

AĞIR KAYIPLARLA KARŞILAŞMAMAK İÇİN
AB’nin yeşil dönüşümle, kendi ekonomisini güvence altına aldığını ifade ederek, Türkiye’nin de üreticilerinin geç kalmamasını vurgulayarak, “Demir-çelik, alüminyum, çimento, gübre ve enerji sektörü ve bu sektörlerin ardına eklenecek olan  kimya ve plastik sektöründeki üreticilerin vakit kaybetmeden karbon ayak izi raporlamaları, emisyonlarının azaltımına yönelik hedef, aşama ve uygulamalarını bir an önce hayata geçirmeleri önem kazanıyor. Tüm bu sürece baktığımızda iklim değişikliği ile ilgili yapılan uluslararası toplantılar ve değerlendirmelerde iklim değişikliğine neden olan sorunları yaratan ülkeler,  sektörler ile mücadele sürecinde bedel ödeyenler arasındaki adalet ve ekonomi tartışmaları da ayrıca değerlendirilmeli. Kirletici sektörleri az gelişmiş ülkelere yönlendiren AB bu süreçte Yeşil Dönüşüm ve ekonomisi uygulamaları ile de kendi sektörü ve ekonomisini güvencesi altına alıyor. Öncelikli sektörlerde AB ile ihracatı büyük ölçüde olan ülkemiz üreticilerinin de geç kalmamak, ağır ekonomik kayıplarla karşılaşmamak için geç kalmadan tüm paydaşları, ekonomisi, merkezi yerel uygulamaları ile kendini hazırlaması gerekiyor” diyerek sözlerine son verdi.

 
Özel ile Akşener arasında kritik görüşme
 
Brent petrolün varil fiyatı 82,75 dolar
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
'Cari işlemler 1,9 milyar dolar fazla verdi'
Cari işlemler hesabı eylül ayında 1,9 milyar dolar fazla verdi. Böylece ...
Teknolojik cihaz desteğinin detayları belli oldu
Yükseköğretim öğrencilerine teknolojik cihaz ve internet desteği verilmesiyle ...
Bir rakı grubuna daha zam geldi!
Sigara zammının ardından bir zam da alkollü içkilere geldi. Zam haberini ...
 
Fahiş fiyat ve stokçuluk yapan firmalara 710 milyon lira para cezası
Ticaret Bakanı Ömer Bolat, fahiş fiyat, stokçuluk ve haksız ticari uygulamalarla ...
Cari işlemler hesabı, eylülde fazla verdi
Cari işlemler hesabı, Eylül'de 1 milyar 876 milyon dolar fazla verdi. ...
İzmir'de gevreğe zam gelecek mi?
İzmir Pide Gevrek İmalatçıları Esnaf Odası Başkanı Mehmet Şükrü Erişen, ...
 
'Evde Bakım Yardımı' hesaplarda
Bakıma ihtiyacı olan tam bağımlı vatandaşlar ve ailelerine ekonomik destek ...
Bakan Şimşek'ten ihracatçılara yeni finansman çözümü
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ihracatçıların Türk Eximbank kredilerine ...
Borsa yeni haftaya yükselişle başladı
Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, haftaya yüzde 0,17 yükselişle 7.784,33 puandan başladı.
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türkiye'nin İslam’la sınavı
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve bugün Türkiye (1)
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kamu yararı Çeşme Projesi’nin neresinde?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
12 Eylül ve yeni Anayasa
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
İlk '4' madde neden rahatsız ediyor?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Atatürk’ün Toprak Kanunu ya da feodalizmin tasfiyesi uğraşısı
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Siber ve milli!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Germir bağları
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Müzik ve mandolin
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
 Narin (İnce) Habercilik ve Medya Etiği
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva