HABERLER>EGE
21 Ekim 2014 Salı - 12:15

Soma’da güvenlik dehşeti: Zeytinine sahip çıkan köylülere...

Manisa’nın Soma İlçesi Yırca Mahallesi'nde kurulması planlanan termik santralle ilgili bu sabah zeytinlik alanlara dozerlerle girerek ağaç kesimi yapan şirket görevlileri ile tepki gösteren köylüler arasında arbede çıktı. Şirketin güvenlik görevlileri 11 köylüyü kelepçeledi. Jandarma tarafından şirket görevlilerinin elinden alınan ve tartaklandıklarını belirten köylüler, kelepçeli halde hastaneye götürüldü. Darp raporu alan köylüler şikayetçi oldu.

Soma’da güvenlik dehşeti: Zeytinine sahip çıkan köylülere...

Bakanlar Kurulu tarafından alınan kararla, Soma'daki zeytinlikler, Soma Kolin Termik Santrali'nin yapımı için, acele kamulaştırıldı. Bunun üzerine, Soma'ya yapılacak üçüncü termik santralin kurulacağı Yırca Mahallesi ile bu santrale verilecek kömürün bulunduğu saha olan Deniş Mahallesi'nde oturanlar, zeytinliklerin kamulaştırılmasına tepki amacıyla geçen 1 Eylül'de eylem yaptı. Acele kamulaştırma sürecinin yürütmesinin durdurulması ve iptali için de dava açıldı. Davaya rağmen Kolin Şirketler Grubu, zeytinliklerin çevresini, tel örgü ile çevirdi.
 
Zeytinliklerin bulunduğu Yırca Mahallesi sakinleri ve Greenpeace yetkilileri, Soma Kaymakamlığı ve Soma Belediyesi'ni durumdan haberdar edip, şirketin zeytinlik alanlara zarar vermesi olasılığına karşı gerekli önlemlerin alınmasını için suç duyurusunda bulundu. Suç duyurularını değerlendiren Soma Cumhuriyet Başsavcılığı da kamulaştırma kararı nedeniyle 'kovuşturmaya gerek yok' kararı verdi.
 
Öte yandan acele kamulaştırmanın yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle açılan dava sonuçlanmadan 17 Eylül'den itibaren bölgede aralıklarla ağaç kesimi yapılmaya başlandı.
 
BU SEFER DE BİNE YAKIN AĞAÇ KESİLMİŞ
Bugün sabah saatlerinde zeytin toplamak için bölgeye giden yaklaşık 80 köylü, şirkete bağlı 4 dozer ve 100 görevlinin ağaç kesimi yaptığını gördü. Yaklaşık bin ağacın kesilmesine tepki gösteren köylüler ile şirket çalışanları arasında tartışma çıktı. Arbedeye dönen tartışmada tartaklandığı iddia edilen 11 köylü, ayrıca yere yatırılıp kelepçelendi.


 
Köylülerin ihbarı üzerine olay yerine gelen jandarma, kelepçelenen köylüleri şirket çalışanlarının elinden aldı. Dayak yediğini belirtilen köylüler, jandarma aracıyla hastaneye kaldırıldı. Şirket çalışanlarının anahtarlarını kaybettiğini söylemesi üzerine köylülerin kelepçeli hastaneye götürüldüğü öğrenildi. Tedavilerin ardından taburcu edilen köylüler, İlçe Jandarma Komutanlığı'na götürüldü. Jandarma köylülerin kollarınki kelepçeleri açtı. Anahtarları bulunamadığı için tamamen çıkartılamayan kelepçelerin köylülerin tek kollarında takılı halde durduğu belirtildi. İfadelerine başvurulan köylülerin şikayetçi oldu.

11 GÖZALTI
Bu gelişmenin ardından Yırca Mahallesi'nde ağaç kesimi yaparken kendileriyle tartışan köylüleri tartakladığı ileri sürülen 3'ü dozer operatörü 11 kişinin gözaltına alındı.

ÖZEL TWITTER’DAN PAYLAŞTI
Bu arada CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel de şirketin güvenlik görevlilerinin köylülere yaptığı müdahalenin dehşet fotoğraflarını Twitter’dan paylaştı. Özel, “İşte Yırcalı köylü zeytinini korumak isteyince başına gelenler. Kolin'in özel güvenlikçilerince darp edildi” ifadelerini kullandı.


 
Öte yandan; olayı cep telefonuyla görüntüleyen köylülerin yanlarına gelen bazı şirket çalışanlarının, kendilerini sivil jandarma olarak tanıtıp kaydedilen görüntüleri sildirdiği ileri sürüldü.
 
O ANLARI ANLATTILAR
Şirket görevlilerinin kendilerini tartakladığını belirten çiftçi 34 yaşındaki Oktay Uyan, "Sabaha karşı şirket yetkilileri iş makinesi ile zeytinlik araziye girmişler. Biz de zeytin ağaçlarını kesmemeleri için müdahale ettik, engel olmaya çalıştık. Bizlere kelepçe taktılar" dedi. Bir diğer köylü 18 yaşındaki Ercan Demir, "Bizi yere yatırdılar. Cop ve tekmeleyerek darp ettiler. Özel güvenliğin kelepçe takma yetkileri yok" diyerek tepkisini dile getirdi.

GREENPEACE'TEN AÇIKLAMA
Sabah çıkan arbedenin ardından Greenpeace Avukatı Deniz Bayram da konuyla ilgili yazılı açıklama yaptı. Greenpeace üyelerinin ve köylülerin dövüldüğü vurgulanan açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Kolin Şirketler Grubu 'ağaçları keserek cezasını öderim, ağaçları da keserim' yaklaşımı ile hukuksuz ağaç kesimini devam ettiriyor. Hukuk çerçevesinde zeytinliklerini korumak için mücadele eden köylüler darp ediliyor. Bu projeyle ilgili kurumlara sorduğumuz her soruya aldığımız yanıtta ayrı bir skandalla karşılaştık. Tarım Bakanlığı yazılı olarak bize, bölgenin tarım dışı kullanımına izin vermediğini açıkladı. Kolin Şirketler Grubu'nun henüz bir imar planı da yok. Acele kamulaştırma kararını şirkete ağaçları kesme hakkını vermiyor, çünkü kanunlara göre zeytinlik alanlar acele kamulaştırma kapsamına giremez. Yasadışı ağaç kesimine engel olmak için alanda tüm engelleyici tedbirler alınmalı, Kolin Şirketler Grubu'nun zarar verici eylemleri önlenmeli. Bu kararın uygulanmasında ve zeytinliklerin dava süreci sonuçlanana kadar kesilmemesini sağlamak Vali ve Kaymakamın görevi. Daha fazla ağacın kesilmemesi için yetkilileri göreve çağıyoruz" dedi. (dha)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 4 yorum var, 4 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
hakan sadan 21 Ekim 2014 Salı 13:31

erdal erzincan olay yanlış ama 5000 tl maaş alsa herşeyi yapabilir o zaman güvenlikçiler nedir bu özel güvenlik düşmanlığı 800 tl senin gibi zihniyetin yüzünden veriliyor insanları aldıkları paralarla değerlendirme

Yorumu oyla      20      13  
Ahmet Türkan 21 Ekim 2014 Salı 13:04

AKP her zaman sermayenin ve talanın yanında. Ama gariban köylü bunlara oy veriyor bu kısır döngü kırılmadıkça daha çok köylü yerlerde sürüklenir termik santral, HES ve RES için.

Yorumu oyla      29      9  
ERDAL ERZİNCAN 21 Ekim 2014 Salı 12:49

BU NE BÖYLE ÖZEL GÜVENLİKÇİLER SİZ KİMSİNİZ YA SİZ POLİS MİSİNİZ JANDARMAMI KİMSİNİZ SİZE KİM BU YETKİYİ VERDİ, KENDİNİZİ BİŞEY SANMAYIN 800 TL MAAŞLA KENDİNİ BİŞEY Mİ ZANNETTİN....

Yorumu oyla      29      12  
ado 21 Ekim 2014 Salı 12:38

aynı olayı doğuda yapında görelim buldunuz bizim devletine sadık yörükleri vurun bakalım

Yorumu oyla      39      10  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Denizli göllerinde korkutan virüs ihtimali!
Denizli'nin Işıklı ve Gökgöl göllerinde yaşanan toplu balık ölümlerini ...
Bodrum'da 70 km'lik fırtına sörf heyecanı
Bodrum'da, iki saat süren sörf festivali, 70 kilometre hızla esen fırtınada ...
‘Diyarbakır görevi’nde konserve ve bayat ekmek!
Diyarbakır’da, Suriye'nin Kobani kentindeki IŞİD saldırılarını protesto ...
 
Manisa Valiliği ‘bonzai şarkısı’nı yasakladı!
Manisa'da içerisinde sentetik uyuşturucu maddesi 'bonzai'nin adının geçtiği ...
Ekoturizm için 'Latmos'a sahip çıkın' uyarısı
Aydın'ın Söke İlçesi'nde bulunan, Batı Anadolu'nun en ilginç coğrafyalarından ...
Muğla alev alev: Kabus gecesinin ardından yine yangın!
Marmaris'in 14 saat alevlerle savaştığı yangının bir gün sonrasında bu ...
 
Fethiye’deki inşaatta korkunç ölüm
Muğla’nın Fethiye İlçesi'nde, kalıp ustası olarak çalıştığı inşaatta dengesini ...
Epilepsi hastası 2 çocuklu kadın 4 gündür kayıp
Manisa'nın Kula İlçesi'nde epilepsi hastası evli 2 çocuk annesi 30 yaşındaki ...
Fethiye'de dram: Çocukları parka bıraktı!
Fethiye’de çocuklarının sokağa terk ettiği 58 yaşındaki Şerife Doğancı, ...
 
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Manisa bir 'olmaz'ı nasıl 'olur' yaptı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva