HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
11 Aralık 2021 Cumartesi - 12:41

Selçuk’ta Zeytinyağı tadım atölyesi düzenlendi

Efes Tarlası Yaşam Köyü Toprak Okulu’nda “Zeytinyağında Kalite Faktörleri ve Tadım Atölyesi” konulu eğitim düzenlendi. Zeytin ve zeytinyağı üreticilerinin katıldığı etkinlikte Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Birliği Katile ve ARGE Müdürü Gıda Mühendisi Meltem Zengin, zeytinyağında kalite faktörleri konulu bir sunum yaptı.

Selçuk’ta Zeytinyağı tadım atölyesi düzenlendi

Toprak Okulu’nda düzenlenen eğitime katılan Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel, Efes Tarlası Yaşam Köyü’nde yer alan Toprak Okulu’nun her yaştan birey için kurulduğunu belirterek; “Toprak Okulu’nu kurmamamızın sebebi okul öncesi çocuklardan başlamak üzere yetişkinlere, ilk defa tarımla uğraşacak olanlara ya da uzun yıllardır tarımla uğraşanlara konvansiyonel tarımın içinde nasıl bir tarım yapıldığını anlatabilmek; aynı zamanda gelişen teknoloji ile birlikte doğal ürünlerin yetişmesini sağlayacak eğitimler düzenlemek gibi bir derdimiz var Toprak Okulu’nda. Toprak Okulu Selçuk Belediyesi tarafından yapılmıştır ama toprak ile bütünleşmek isteyen herkese aittir” dedi.

Sunumuna natürel zeytinyağının tanımını yaparak başlayan Meltem Zengin; “Natürel zeytinyağı, zeytin ağacı meyvesinden doğal yöntemlerle sadece hafif bir ısıl ortamda yıkama, dekantasyon, santrifüj ve filtrasyon işlemleri gören, mekanik ve fiziksel işlemlerden geçmiş bir yağdır” bilgisini verdi.

ZEYTİNYAĞININ KALİTESİNİ ZEYTİN BELİRLİYOR
Zeytinyağının kalitesine etki eden faktörlerin zeytinden başladığını belirten Meltem Zengin; “Zeytinyağının kalitesini etkileyen faktörler iklimsel şartlar, zeytinin bakımı ile sıkma tesisleri, depolama olarak devam eder. İklim özellikle bu faktörlerin içinde çok önemlidir. Son beş altı yıldır küresel ısınmadan kaynaklı natürel sızma zeytinyağı ya da tüm zeytinyağlarında saflık kriterlerinde, kalite kriterlerinde ciddi problemler yaşıyoruz. Zeytin normalde 40 ve – 7 derece sıcaklık aralığında bulunmalıdır. Bu sıcaklıkların altı ya da üstü zeytinin kalitesini olumsuz etkiler” dedi.

Zeytinin yetiştirilmesinden toplanmasına kadar geçen süreçte birçok faktörün kaliteyi etkilediğini belirten Meltem Zengin; “Toprak çok önemli, killi topraklarda yetişen zeytinlerin yağları daha koyu renk oluyor. Aynı bölgede bile toprak yapısından kaynaklı farklı özelliklerde, farklı renklerde yağlar elde edilebiliyor. Zeytin için en elverişli toprak yapısı derin, kalkerli, kumlu, killi ve su geçiren yapıdaki topraklardır. Zeytinyağının kalitesine ve duyusal özelliklerine en çok etki eden faktörlerden biri de zeytin hastalıklarıdır. Zeytin hastalıklarıyla mücadelede iyi bir zeytinyağı elde etmek için oldukça önemli. Budama, sulama, doğru ve verimli gübreleme, hasat şekli, hasat zamanı da zeytinyağının kalite faktörlerine etki eder. Zeytinin hasattan en fazla 24- 48 saat sonra artık toplanan zeytinlerin sıkılıp yağa dönüşmesi gerekir. Zeytin ne kadar beklerse kalitesinden kayıp yaşanır. Zeytinler toplandığında maalesef çuval çok kullanılıyor. Biz çuval yerine kasaları öneriyoruz” dedi.

Meltem Zengin’in sunumunun ardından farklı kalitedeki zeytinyağlarının katılımcılar farklı zeytinyağları üzerinden tadım yaptılar. Efes Tarlası Yaşam Köyü Toprak Okulu’nda düzenlenen Zeytinyağında Kalite Faktörleri ve Tadım Atölyesi katılımcılara Başkan Sengel tarafından belgelerinin verilmesinin ardından son buldu.

 
Altay'dan hüzünlü açılış
 
Tahir Güven cinayetinde 26 kişiye gözaltı
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Vatandaş 12 Aralık 2021 Pazar 23:12

Artık zeytin yağıda manda yoğurdu gibi zenginlerin alacağı besin maddesi oldu,kimler alacak acaba...

Yorumu oyla      2      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Başkan Sandal: Aydınlık yarınlar ve özgür bir gelecek için!
Bayraklı Belediyesi, Dünya İnsan Hakları Günü dolayısıyla Yerel Yönetimler ...
Büyükşehir 'Acil İzmir'le bir ile daha örnek oldu!
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin geliştirdiği "Acil İzmir" uygulaması Eskişehir ...
Anlamlı zirvede 'birlikte mücadele' çağrısı
İzmir’de düzenlenen Üçüncü Uluslararası Bir Arada Yaşam Zirvesi (Living ...
 
Başkan Batur'dan amatöre büyük destek!
Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, amatör spor kulüplerine verdiği desteği ...
Karabağlar 'Bir Garip Orhan Veli'yle buluştu
9. Uluslararası İzmir Tiyatro Festivali kapsamında Karabağlar Belediyesi ...
'Altın Bilezik' işsize ilaç oluyor
Bornova Belediyesi’nin ödüllü projesi Altın Bilezik iş arayanlar ve işverenleri ...
 
Kültürpark planları netleşti... İşte ayrıntılar!
Kent gündeminde tartışmalara neden olan Kültürpark planlarının son hali ...
Soyer: Bu hikâye yerelden değişecek
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin ev sahipliğinde yapılan Üçüncü Uluslararası ...
Bergama şehitlerinin anısını yaşatacak
Şehitlerimizin aziz hatırasının sonsuza kadar yaşatılması için Bergama’da ...
 
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Türk Milleti!!!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Az okumuşlar
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Karl Marx ve Mehmet Şimşek!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Kabiliyetsiz milletin Atatürk’ü olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
1 Temmuz eşiği ve normalleşememe!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Despina Vandi Çeşme’de… Kaçırmamak gerek
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Kaytara kaytara!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Oxford şehitleri
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Varlık-Hiçlik ekseninde gerilen insan
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Ya o vergiler hayatımıza girerse!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva