HABERLER>SAĞLIK
18 Aralık 2021 Cumartesi - 10:50

Sağlıkçılar tepkisini koydu: 15 Aralık sadece bir uyarıydı!

15 Aralık’ta yaptıkları iş bırakma eylemlerini Egedesonsöz’e değerlendiren sağlık meslek örgütlerinin temsilcileri taleplerinin karşılanmaması durumunda iş bırakma eylemlerinin artarak devam edeceğini dile getirdi.

Sağlıkçılar tepkisini koydu: 15 Aralık sadece bir uyarıydı!

Metehan UD/EGEDESONSÖZ - Türk Tabipler Birliği (TTB), KESK’e bağlı Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), Birleşik Kamu-İş’e bağlı Genel Sağlık İş Sendikası, DİSK’e bağlı Dev Sağlık İş Sendikası ve Birinci Basamak Sağlık Çalışanları Birlik ve Dayanışma Sendikası üyesi sağlık emekçileri özlük haklarının iyileştirilmesi amacıyla 15 Aralık günü iş bıraktı. İş bırakma eylemi kent içindeki pek çok hastanede etkili olurken, aciller, yoğun bakımları, onkoloji merkezleri, diyaliz merkezleri, COVID klinikleri, doğumhaneler dışında sağlık çalışanları hizmet vermedi.  

İzmir Tabip Odası Başkanı Lütfi Çamlı ve SES İzmir Şube Eş Başkanı Erkan Batmaz, Egedesosonsöz’e yaptıkları iş bırakma eylemini değerlendirdi ve önümüzdeki süreçte izleyecekleri yol haritalarını anlattı.

ÇAMLI:HALKTAN DESTEK GÖRDÜK
İzmir Tabip Odası Başkanı Lütfi Çamlı, sağlık emekçilerinin mesleki hakları ve çalışma koşulları konusunda başlatmış olduğu eylemlere yeterince cevap verilmediği ve taleplerinin kulak ardı edildiğini belirterek, "15 Aralık bir uyarıydı ve çok kısa sürede örgütlendi.  Buna karşın Tüm Türkiye’de olduğu gibi İzmir’de de çok etkili oldu. Bazı hastanelerde sağlık emekçilerinin tamamı iş bıraktı. Başta Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Sağlık Bilimleri Üniversitesi Dr. Suat Seren Göğüs Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim Hastanesi ve Eşrefpaşa Hastanesi olmak üzere pek çok hastanede etkili oldu. Halkımız konuya çok anlayışlı yaklaştı ve bir çok hastanede desteklerini dile getirdiler.” dedi.

‘GÜÇLÜ BİR UYARI YAPTIK’
15 Aralık’taki iş bırakma eyleminin bir ‘uyarı’ olduğunu ifade eden Çamlı, “Bu uyarının Sağlık Bakanlığı ve ülkeyi yönetenler tarafından dikkate alınmasını ve en kısa sürede sağlık emekçilerinin ve hekimlerin mesleki hakları, ücretleri ve çalışma koşulları ile düzenlemelerin yapılmasını umuyoruz. Güçlü bir uyarı yaptık. Eğer gerekli düzenlemeler için adım atılmazsa eylemlilik süreçleri büyüyerek devam edecek. Sağlık emekçilerinin çoğu yoksulluk sınırı altında kalıyor. Bu konuyla ilgili talebimiz maaşlarımızın yoksulluk sınırının üzerine çekilmesi ve performans ödemeleri gibi ek ücret değil emekliliğe de yansıyacak temel bir ücret istiyoruz. Ve yine ek göstergelerin kademeli olarak 7200’e çıkarılmasıdır” diye konuştu.

BATMAZ:BİR İSYAN ÇIĞLIĞIYDI
Yaptıkları iş bırakma eyleminin sağlık emekçilerinin dayanacak gücünün kalmadığı ve özlük haklarının eridiği bir dönemde isyan çığlığı olarak nitelendiren KESK’e bağlı Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) İzmir Şubesi Eş Başkanı Erkan Batmaz ise şu ifadeleri kullandı:

“İş bırakma eylemimiz sağlık emekçilerinin yoksulluk sınırının altınta açlık sınırının biraz üstünde aldığı maaşlara isyanıydı. Sağlığa yönelik politikalardan kaynaklı sağlığa erişiminin mümkün olmamasına isyanıydı. Türkiye genelinde olduğu gibi İzmir’de de çok başarılı bir iş bırakma eylemi oldu.  Meclise getirilen düzenleme eksik ve güdük bir düzenlemeydi ve sağlık emekçilerinin kendi arasında ayırıyordu. Sonrasında geri çektiler. Yanyana olduğumuz tüm meslek gruplarının bir arada olduğu bir eylem süreci oldu. Bizi ayrıştırmaya çalıştılar ama başaramadılar. Bunu bir kez daha iş bırakma sürecinde gördük.”

‘MAAŞLAR ASGARİ ÜCRETİN ALTINDA KALDI’
Önümüzdeki günlerde torba yasanın yeniden gündeme geleceğini hatırlatan Batmaz, “O süreçte ek bir zam talebi gündeme gelmek zorunda. Bu görüşmelerden hiçbir şey çıkmadığı halde tabi ki yeni bir planlama süreci içine gireceğiz. Yine iş bırakma eylemleri örgütleyeceğiz. Bir çok sağlık emekçisinin eline geçen net maaşı asgari ücretin altında kaldı. Şunun da altını çizmek de gerekir ki asgari ücrete yapılan zam az olmakla beraber şu anda yok hükmünde. Artış yeni zamların habercisi durumunda. Her sağlık emekçisinin ayrı bir maaşı var, ondan dolayı net bir zam oranı söylemiyoruz ama bizlerin talebi yoksulluk sınırının üstünde tek kalemde maaş verilmesi. Bize 3 kalemde maaş veriliyor ve çoğu emekliliğe yansımıyor. Amacımız sadece kendi haklarımız iyileştirilmesine yönelik değil aynı zamanda herkesin nitelikli sağlığa ulaşmasını talep ediyoruz” dedi.

SAĞLIK ÇALIŞANLARININ TALEPLERİ NEYDİ?
-Emekliliğe de yansıyacak yaşanabilir temel ücret verilmesi

-Çalışma koşullarının iyileştirilmesi güvenceli çalışmanın sağlanması

-Şiddete karşı etkili yasa, güvenli işyerleri, sağlıklı çalışma ortamlarının oluşturulması.

-COVID-19 başta olmak üzere meslek kaynaklı hastalıklara karşı bütüncül bir meslek hastalıkları yasası çıkarılması

-Ağır ve tehlikeli işler kapsamında faaliyet yürüten tüm işkolu emekçileri için 5 yıla 1 yıl yıpranma payı verilmesi; ek göstergelerin 3600’den 7200’e kadar kademeli olarak yükseltilmesi

 
Ege’ye kar geldi... İzmir’e ne zaman yağacak?
 
İzmir'de 6 ton sahte etil alkol ele geçirildi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Omicron endişesi büyüyor... Üç doz aşı yeterli mi?
Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) bildirdiğine göre Türkiye de dahil olmaz ...
Bakanlık'tan 'tarihi geçmiş aşı' açıklaması
Sağlık Bakanlığı, "Aşıların son kullanma tarihlerinin geçmesi gibi bir ...
Son 24 saatte 190 can kaybı 18 bin 141 yeni vaka
Sağlık Bakanlığı, 'Günlük Kovid- 19 Tablosu' verilerini açıkladı. Son ...
 
Vücudunu gerdirmek istiyordu... Artık uykuları kaçıyor!
İngiltere'de yaşayan Selda Gümüş (50), 6 yıl önce geldiği İzmir'de geçirdiği ...
Sinovac Omicron'a karşı ne kadar koruyor?
Corona virüsün (Covid-19) Omicron varyantı, aşıların etkinliği önemli ...
Salgında günün bilançosu: 167 vefat, 18 bin 100 yeni vaka!
Türkiye'nin 16 Aralık 2021 günlük corona virüs tablosu açıklandı.
 
İzmir'e yakışan tablo: Aşı merkezlerinde yoğunluk
İzmir'de yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşılama takvimine göre son dozun ...
Omicron'un gizemi çözüldü!
Son günlerde gündemden düşmeyen Omicron varyantı ile ilgili bilim insanları ...
Omicron Avrupa'yı sardı! Hangi ülke ne önlem aldı?
Covid-19’un yeni ortaya çıkan ve daha bulaşıcı olduğu belirtilen Omicron ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmirli giderek kendini daha kötü hissediyor
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Acılar unutulsa da yaralar kapanmıyor!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Netameli meseleler 7
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bir portre: Sadullah Usumi
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Tire pazarında…
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
İsrailli çocuklara mektuplar (2) Barış sizin elinizde çocuklar!
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Nasıl toprak reformu yapılmalı?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Yaşamak...
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
19’undaki genç, dedesi yaşındaki adama nasıl yumruk atar?
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Namağlup Göztepe!!!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva