HABERLER>SAĞLIK
11 Şubat 2022 Cuma - 11:05

SMA ilacına getirilen düzenleme yüzleri güldürdü

İzmir'de yaşayan (Spinal Musküler Atrofi) SMA Tip 2 hastası 9 yaşındaki Çınar Vardar ve ailesi dokuzuncu dozunu aldığı 'Spinraza' adlı ilaçta kriter zorunluluğunun kaldırılmasının mutluluğunu yaşıyor. Hastalığın hızını yavaşlatan ilaç için 4 ayda bir belirli bir skorlamadan geçtiğini anlatan Çınar, "Bu konuya katkısı olanlara çok teşekkür ederim. SMA ilacının zorlayıcı kriterlerinin kalkmasından dolayı çok mutluyum" dedi.

SMA ilacına getirilen düzenleme yüzleri güldürdü

Buca ilçesinde yaşayan güvenlik görevlisi Yasin Vardar (42) ve ev kadını Gülgün Vardar (41) çiftinin ilk kızı Buse Vardar'ın (12) ardından dünyaya gelen oğulları SMA Tip 2 hastası Çınar'ın, 3 yıl önce ilk dozunu almaya başladığı 'Spinraza' isimli ilaç sayesinde hastalığının hızı yavaşladı. Vardar, fizik skorlama puanına göre bir sonraki dozu belirlenip, omurilikten iğne yoluyla verilen bu ilaçtan bugüne kadar 9 kez yararlandı. SMA hastası çocukların ilaç giderlerinin SGK tarafından karşılanması için aranan kriterlerin yeniden düzenlenmesiyle skorlamanın kaldırılması Vardar ve ailesine büyük sevinç yaşattı.

İlkokul 2'nci sınıf öğrencisi olan ve okuma yazmayı öğrendiğini dile getiren Çınar Vardar, "SMA ilacının zorlayıcı kriterlerinin kalkmasından dolayı çok mutluyum. Bu konuya katkısı olanlara çok teşekkür ederim. Beni çok mutlu ettiniz. 'Spinraza' için hastaneye gitmem gerekiyor, ancak aynı etken maddeli 'Risdiplam' isimli şuruptan yararlanabilirsem hastaneye gitmek zorunda kalmadan ilacımı alabileceğim. Bu konuda da bir çalışma yapılmasını istiyoruz" ifadelerini kullandı.

'HER 4 AYDA BİR BU STRESİ YAŞIYORDUK'
Sağlıklı biçimde dünyaya gelen Çınar'ın 15 aylık olana kadar emeklediğini anlatan Gülgün Vardar, oğluna 17 aylıkken SMA Tip 2 hastalığı tanısı konulduğunu söyledi. Kriterlerin kalkmasına çok sevindiklerini ifade eden Vardar, "İlacımızın 10'uncu dozunu alacağız. Kriterlerin kalkması bizim için iyi oldu. Sürekli strese giriyorduk. Fizik puanlamasında hem biz hem de çocuğumuz bu stresi yaşıyordu. Her 4 ayda bir bu stresi yaşamak bizi yıpratıyordu. Çınar bu ilacı 9 doz aldı. Hareketleri arttı, fizik hareketlerine daha uyumlu" dedi. 

Çınar'ın okul hayatına da kısa sürede uyum sağladığını kaydeden Gülgün Vardar, okuldan arta kalan zamanlarda düzenli fizik tedavi aldıklarını belirterek, "Yaz aylarında yüzmeye gidiyor. Onun yaşam kalitesini yükseltmek için elimizden geleni yapıyoruz" ifadelerini kullandı.

 'BİZLER İÇİN YENİ BİR DÖNEM BAŞLADI'
Sağlık Bakanlığı'nın yeni tebliğiyle beraber tüm SMA hastaları gibi kendileri için de yeni bir dönem başladığını ifade eden Çınar'ın babası Yasin Vardar da, "Fizik doktoru skorlama puanı veriyordu. Aldığı puana göre bir sonraki ilacımızın dozu için onay veriliyordu. 4 ayda bir aynı stresi yaşıyorduk. Düşük puan alırsak ilacımızın kesilmesi riskine girebilirdik. Bu yüzden bizim için yeni bir dönem başladı. Bundan sonra yeni tebliğ ile beraber skorlama kalktı" dedi.

Spinraza'nın faydalarını yakından gözlemlediklerini kaydeden Vardar, "Bu ilaç faydası olan bir ilaç. Gözümüzün önünde çocuğumuzun hareketleri güçlendi. Kesilmesini istemiyorduk, şimdi daha rahatız. Bu ilaç omurilikten iğne yoluyla veriliyor. Hastanede bir gün kalmamız gerekiyor. 4 ayda bir devletin doktorunu, hastanesini, yatağını meşgul ediyoruz. 'Spinraza' ile aynı etken maddeli 'Risdiplam' isminde bir ilaç var. Bu ilaç ağızdan alınıyor. Buna da ulaşmak istiyoruz. SMA hastaları ağızdan alınan bu ilaçtan faydalansın istiyoruz."

 
İzmir Doğalgaz dolandırıcılara karşı uyardı!
 
CHP’li Beko, maden ocaklarındaki denetimi sordu
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Japonya'dan korona haplarına kullanım izni
Japonya'da Sağlık Bakanlığı, Pfizer üretimi Covid-19 ilacı Paxlovid'e acil kullanım izni verdi.
Salgında günün bilançosu: 264 vefat, 98 bin 602 yeni vaka!
Türkiye'nin 10 Şubat 2022 günlük corona virüs tablosu açıklandı.
Bakan Koca: Uzaktan sağlık hizmeti başlıyor
Resmi Gazete'de yayımlanan uzaktan sağlık hizmetleri yönetmeliğine göre ...
 
BioNTech 4. doz randevuları açıldı
3. doz BioNTech aşısı üzerinden 3 ay geçenler için dördüncü doz randevuları açıldı.
Mehmet KARABEL yazdı... Aşıdan kaçanlar rus ruleti oynuyor!
Mehmet KARABEL yazdı... Aşıdan kaçanlar rus ruleti oynuyor!
Bakan Koca: Ücretler yeniden belirlendi
Sosyal medya hesabı Twitter üzerinden bir paylaşımda bulunan Sağlık Bakanı ...
 
Salgında günün bilançosu: 266 vefat, 108 bin 563 yeni vaka!
Türkiye'nin 9 Şubat 2022 günlük corona virüs tablosu açıklandı.
DSÖ çağrısını yeniledi: Bu yıl kontrol altına alınabilir
Dünya Sağlık Örgütü, COVID-19 ile mücadelede gerekli araçların ihtiyaç ...
2 ilaç daha ödeme listesine alındı
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, 2 ilacın daha geri ödeme ...
 
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Stoilov’a nazar değdi!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Gönlüm hep seni arıyor neredesin?
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
Kirpi ikilemi – Hayır deme sanatı
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmirli giderek kendini daha kötü hissediyor
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Netameli meseleler 7
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bir portre: Sadullah Usumi
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Tire pazarında…
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
İsrailli çocuklara mektuplar (2) Barış sizin elinizde çocuklar!
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Nasıl toprak reformu yapılmalı?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Yaşamak...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva