HABERLER>EKONOMİ
5 Nisan 2022 Salı - 13:25

Rusya ile ihracatta sert düşüş

Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşın üzerinden 40 gün geçerken, 24 Şubat'tan itibaren Rusya'ya yaptırım uygulamayan ülkeleri bile etkileyen ekonomik savaş nedeniyle Türkiye'nin Rusya'ya ihracatında en az yüzde 40 gerileme kaydedildi.

Rusya ile ihracatta sert düşüş

Rusya-Ukrayna savaşına dair gelişmeler piyasalarda ana gündem maddesi olmaya devam ediyor.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, Türkiye, Rusya'ya şubatta 435 milyon 866 bin dolarlık ihracat yaparken söz konusu rakam martta 252 milyon 380 bin dolara geriledi.

Geçen ay Rusya'ya yapılan ihracat, bir önceki aya göre yüzde 42,1 gerilemiş oldu. Rusya'ya ihracat, geçen yılın mart ayına göre ise yüzde 39,9 düşüş kaydetti.

Türkiye'den Ukrayna'ya ise 219 milyon 833 bin dolarlık ihracat gerçekleştirirken bu tutar martta 41 milyon 706 bin dolar oldu. İhracat, söz konusu dönemde yüzde 81 azaldı. Ukrayna'ya ihracat, geçen yılın mart ayına göre ise yüzde 79,9 düşüş gösterdi.

TİM Başkanı İsmail Gülle, Rusya-Ukrayna Savaşı'nın en büyük etkisini mart ayı ihracat rakamlarında gördüklerini söyledi.

Gülle, "Şubat ayında çok büyük etki görmemiştik ama mart ayına bakınca Rusya'ya ihracatta yüzde 40, Ukrayna'ya yüzde 80'lik düşüş söz konusu.

Üç aylık baza yani ocak-şubat-mart toplamına baktığımızda Rusya'ya binde 5'lik düşüş var, yüzde 5'lik de Ukrayna'ya düşüş gözüküyor. İnşallah umut ediyoruz ki barış görüşmeleri işi bir noktaya getirir, dünya ticareti de bizim ticaretimiz de bu işten en az etkiyle devam eder" diye konuştu.

Rusya-Ukrayna Savaşı'nın çıkmasıyla Ticaret Bakanı Mehmet Muş ile birlikte bu ülkelerle ticaret yapan tüm sektör temsilcilerini bir araya getirdiklerini vurgulayan Gülle, şu değerlendirmede bulundu:

"Buradan hem alan hem de satan bütün arkadaşlarla konuyu birçok boyutuyla gerek lojistik, gerek tedarik gerekse para transferiyle ilgili bütün konuları konuştuk. Zaten bu üç konu var. Sipariş konusunda çok büyük sıkıntı yok.

Türkiye'den tedarik yönünde olumlu tablomuz var. Lojistik konusunda Rusya'ya ihracatı engelleyen olumsuz tablo gözükmüyor. Ukrayna'nın durumu ise malum."

"EN ÖNEMLİ SORUN PARA TRANSFERİ"

Gülle, en önemli konusun finansman yani para transferi olduğuna dikkati çekerek, "Döviz transferinin olmadığı ortamda ruble ile olan paranın transferini gerçekleştirmekte kurun oynaklığı nedeniyle sıkıntılar var.

Bu nedenle Bakanlığımız Rusya heyetleriyle görüşmeler yaptı. Biz de bu çalışmaların içindeyiz. Biz de ticari meslektaşlarımız ve karşıt kurumlarımızla bunları konuşuyoruz.

Burada önümüzdeki aylar içinde ihracatımızın özellikle Rusya'ya kısa zaman içinde büyüyeceğini görüyoruz. Lojistikte de sorun olmayınca bu para transferini hallettiğimizde her iki ülke hem alma hem satma konusunda önemli sorunu aşmış olacaklar.

Kesin olan bir şey var ki merkez bankalarının bu işin içinde olması. Burada her iki ülkenin ticaret yapmasını sağlayacak para dengesini sağlayacak bir formül üretilmesi gerekiyor. Bunu çözdükten sonra ihracatımızda çok büyük bir sorun kalmayacak." ifadelerini kullandı.

"RUBLE İLE TİCARETTE BAŞLANGIÇTAKİ TEDİRGİNLİK GEÇTİ"

İki ülke ticaretinde yürütülen para transferi çalışmasına açıklık getiren Gülle, şunları kaydetti:

"Kesilen faturalar dolar ve euro cinsindendi, onlar arasındaki parite karşılığında neyin karşılığını transfer edecekler, bunun sağlanması, bunun bağlantısının yapılması gerekiyor. Şu anda ruble ile gelen paraların bazı bankalarımızdan alındığını, ruble ile ticaretin gerçekleştiğini görüyoruz. Daha büyük volümlü, daha büyük ticaret için de bu düzenleme gerekiyor.

Rubleyle ilgili başlangıçtaki tedirginliğin geçtiğini görüyoruz. Şu anda firmalarımıza gelen rublelerin bankalar tarafından alındığını, ticaretin devam ettiğini biliyoruz."

Gülle, Türkiye'nin bu süreçte güvenilir tedarikçi liman olarak öne çıktığını belirterek, "Bunun Türkiye'ye ciddi avantaj getireceğine inanıyorum. Bu talebin ve siparişlerin, para transferi konusunu da çözeceğine inanıyorum. Her iki taraf da bu işi çözmek için istekli" dedi.

Türk lirası üzerinden beyanname açılarak yapılan ihracatın arttığına da işaret eden Gülle, "Bunun yüzde 40'a yakın artışla 9,6 milyar lira seviyesinde olduğunu görüyoruz.

Yerel paralarla ticaret, ihracatımıza ciddi katkı sağlıyor. Yerel paralarla ticaretin artması ve genişlemesi Türkiye'nin ihracat hamlesi içinde önemli bir başlık" diye konuştu.

 
Aydınlılar Büyükşehir'in iftar sofrasında buluştu
 
Fransa Türkiye'yi turuncu listeden çıkardı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kripto yasası ne zaman çıkacak?
Kripto para yasal düzenlemesi için çalışma yaklaşık 5 ay önce başladı. ...
Ramazan'ın incisi cep yakıyor... Kiloyla alma devri bitti!
Ramazan ayının gelmesiyle birlikte hurma satışları başladı. Vatandaşlar ...
3600 ek göstergede ayrıntılar netleşiyor!
Kamu çalışanlarının 3600 ek gösterge düzenlemesi ile ilgili ayrıntılar ...
 
Euro Bölgesi'nde yatırımcı güveni düştü
Euro Bölgesi'nde yatırımcı güveni, Temmuz 2020'den bu yanaki en düşük ...
İzmir'in zam şampiyonu: Karnabahar yerini neye bıraktı!
TÜİK tarafından açıklanan Mart ayı enflasyon verilerine göre İzmir'de ...
3600 ek gösterge mayısta Meclis'e sunulacak
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, "3600 ek gösterge çalışmaları ...
 
Eskinazi'den 'zam' uyarısı: Hedefleri saptıracak!
Türkiye’ye 2021 yılında 225 milyar dolar döviz kazandıran, 2023 yılı için ...
Enflasyon rakamları belli oldu
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), mart ayı enflasyon rakamlarını açıkladı. ...
Merkez Bankası faiz kararını gelecek hafta açıklayacak
Merkez Bankası, Para Politikası Kurulu yılın dördüncü faiz kararını 14 ...
 
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (9) 'Bizim radyo tiyatrolarımız vardı'
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bektaşi Devleti tartışmaları!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
‘Erkekler bastığım kaldırımı öperdi!’
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Parti tabanı Özel’den kopuyor mu?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
CHP ne yapmalı?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Neden toprak reformu yapılmalı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Eril toplumda kıyamet alametleri...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’e kruvaziyer niye gelsin?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva