HABERLER>SAĞLIK
6 Temmuz 2023 Perşembe - 08:52

Ruhsal bağışıklığı güçlü tutmak için bunları yapın!

Ruh sağlığının da bağışıklık sistemi üzerinde etkisi olduğunu hatırlatan Uzman Klinik Psikolog ve Diyetisyen Merve Öz, “Ruhsal olarak kötü hissettiğimizde hastalıklara daha kolay yakalanabiliriz. Bu noktada ruhsal bağışıklığımızı güçlendirmenin genel sağlığımıza da yarar sağlar” dedi. 

Ruhsal bağışıklığı güçlü tutmak için bunları yapın!

Ruhsal bağışıklığı güçlü tutmak için Yeditepe Üniversitesi Koşuyolu Hastanesi’nden Uzman Klinik Psikolog ve Diyetisyen Merve Öz, konuyla ilgili önemli bilgiler vererek, 9 öneride bulundu. 

KENDİNİZE RUH HALİNİZLE İLGİLİ SORULAR SORUN
İnsanların kendilerine ‘Şu an ne hissediyorum’, ‘Neden böyle hissediyorum’ sorularının gün içinde birkaç kez sorması gerektiğini ifade eden Öz, “Bilmiyorum cevabını, cevap olarak kabul etmeyin. Düşünün ve birkaç cevap bulmaya çalışın. Stres ve mutsuzluk duygularınızı takip ederek olumsuz duygularınıza sebep olan düşüncelerinizi tespit etmeye çalışın. Tespit ettikten sonra çözümleri aramaya başlayın. Kendinize en az 5 tane çözüm önerisi sunun ve bir yerden uygulamaya başlayın. Kurtarıcı aramaktan vazgeçin. Çevrenizde tutunacak dal arıyor olsanız da ağacın kendiniz olduğunu unutmayın” diye konuştu. 

KENDİNİZLE İYİ GEÇİNİN
Çoğu kişinin iltifat etme ve takdir etme konusunda başkalarına ne kadar cömert davransa da kendilerine o kadar cömert davranmadığını söyleyen Öz, “Kendinize kötü davranmayı bir kenara bırakın ve kendinize güzel sözcükler söyleyin. Hata yaptığınızda kendinize kızmak yerine kendinizle dalga geçin, olaylara gülün. Zayıf yönlerinizi ve güçlü yönlerinizi tespit edin. Zayıf yönlerinizi bilmeniz, zayıf yönlerinizin üzerine gitmeniz konusunda size avantaj sağlarken güçlü yönlerinizi bilmeniz de sorunların çözümünde kolaylık sağlayacaktır” dedi. 

HEDEFLERİNİZİ BELİRLEYİN
Bir amaç doğrultusunda hareket etmenin insanların yaşamdan zevk almasını kolaylaştıracağının vurgulayan Öz, “Hedef belirlemenin performans ve iş tatmini üzerindeki etkilerini incelemek için yapılan bir çalışmada, hedef belirlemenin performans ve memnuniyeti artırmada etkili olduğu saptanmıştır. Bunun için hedefleriniz olsun, gelecek planları yapın. Unutmayın hayaller gerçeklerin provasıdır. Çözümünde zorlanılan konuları da rafa kaldırmak yerine sorunların üzerine gidilmesi gerekir. Bazı durumlar, bazı olaylar can yakıcıdır. Fakat sorunları rafa kaldırmanın size faydası olmayacak hatta zararı olacaktır. Sorunları çözmek istiyorsanız ne kadar canınız yanarsa yansın sorunların üzerine gitmelisiniz. Göreceksiniz ki, aynı sorun bir süre sonra sizi daha az üzecek, sizi daha az yoracaktır” ifadelerini kullandı. 

KENDİNİZE VAKİT AYIRIN
İnsanların mutlu olabilmeleri için kendilerini nelerin mutlu ettiğini bilmeleri gerektiğini söyleyen Öz, “Hobileriniz neler? Sizi ne mutlu eder? Bu soruların cevaplarını biliyor musunuz? Kendinizi ne kadar tanıyorsunuz? Bu soruların cevaplarını bulabilmek ve kendinizle baş başa kalabilmek için sosyal medyadan, televizyondan, insanlardan uzakta, kendinize günlük en az 20 dakika zaman ayırın” diye konuştu. 

HAYIR DEMEYİ ÖĞRENİN
Başkalarını kırmaktan korktuğunuz için kendinizi kırmak pahasına sürekli ‘evet’ diyorsanız sizin için en kolay yerden hayır demeye başlayın diyen Öz, birçoğunun yapmakta zorlanabildiği hayır diyememe problemi ile ilgili olarak “Evet, olumlu ve güven verici bir cevaptır ve çoğu insan evet cevabını vermekten veya almaktan mutludur. Ancak gereğinden fazla ‘evet’, fazla iş yüküne neden olabilir. Evet yanıtı ancak anlaşma koşulları, kişinin kişisel ve mesleki sınırlarına uyduğunda verilmelidir. Zamanınızın ne kadar değerli olduğunun farkına varın. Kendinize ‘hayır’ diyebilme pratiği yapın. Mümkün olduğu kadar sık hayır demek, bu konuda daha iyi olmanın ve kelimeyi söylerken daha rahat olmanın harika bir yoludur. Herkesin işinde, ebeveynlikte, sosyal sorumluluklarda ve aile dinamiklerinde çeşitli rolleri var. Bu roller, sınırları belirleme yeteneklerimizi zorlayabilir. Hayır demeyi öğrenmek, sınır oluşturmak için bir araçtır. Bu kulağa harika geliyor ama korkarım meşgulüm, çok isterdim ama korkarım zamanım yok, bu benim programıma uymuyor, bu sefer yardımcı olamayacağım gibi cümlelerle kibarca hayır diyebileceğinizi unutmayın” dedi. 

SOSYAL MEDYADA GEÇİRDİĞİNİZ SÜREYİ SINIRLAYIN
Sosyal medya aracılığıyla sürekli başkalarının hayatlarına maruz kalmak ve başkalarının en iyi anlarına tanık olmak, başkaları ile kendimiz arasında kıyaslama yapmamıza neden olduğu için bizi ruhsal anlamda kötü etkileyebileceğini belirten Öz, “Genç yetişkinlerin fazla Instagram kullanımının psikolojik sorunlara neden olup olmadığını araştıran bir çalışmada genç yetişkinlerin aşırı Instagram kullanımının anksiyete ve depresyona neden olabileceği görülmüştür. Ayrıca 17-25 yaş aralığında 100 bireyin anket yöntemi ile katıldığı bir çalışmada sosyal medya ve anksiyete bağlantısı araştırılmıştır. Çalışmanın sonucu olarak sosyal medya kullanımı ile anksiyete arasında bir bağlantı bulunmuş olup sosyal medya bağımlılığının ruh sağlığı üzerindeki önemli etkisi saptanmıştır. Bu nedenle sosyal medyada herkesin, en iyi anlarını paylaştığı unutulmamalı ve sosyal medyada geçirilen süre olabildiğince minimuma indirilmelidir” diye konuştu. 

DOĞADA VAKİT GEÇİRMEYE ÇALIŞIN
Ruhsal bağışıklığı güçlü tutmak için doğada vakit geçirmenin yarar sağlayacağını ifade eden Öz, “Temiz hava, daha sakin düşünmeye katkı sağlayarak rahatlatıcı etki yaratabilir. Çiçeklerle, bahçe işleri ile ilgilenmekte ruhsal sağlığı destekler. Belgrat’ta 30 psikiyatri hastasıyla yapılan çalışmada bahçe işleri ile uğraşmanın, katılımcılarda var olan stres, depresyon, anksiyete semptomlarını azaltıp ruhsal sağlığı iyileştirdiği görülmüştür” dedi. 

MÜMKÜNSE EVCİL HAYVAN SAHİPLENİN 
Washington Üniversitesinde yapılan bir çalışmada evcil hayvanlarla birlikte yaşayan insanların yüksek benlik saygısına, olumlu ruh haline, yüksek yaşam doyumuna ve düşük seviyede yalnızlık hissine sahip olduklarının saptandığını söyleyen Öz, “Evcil bir hayvan ile geçirilen vakit ruhsal sağlığa katkı sağlayabilir. Evcil hayvanları okşamak, evcil hayvanın yanına oturmak ya da onunla oynamak; ruh sağlığını destekleyip rahatlamaya yardımcı olurken oksitosin hormonu salgılamayı da sağlıyor. Oksitosin hormonu, stres ve anksiyeteyi azaltmaya yardımcı oluyor” diye konuştu. 

SPOR YAPIN, İYİ UYUYUN
İngiltere de 1252 kişi ile yapılan bir çalışmanın doğada yapılan egzersizin hem özgüveni hem de ruh halini geliştirdiğinin ortaya konduğunu ifade eden Öz, “Fiziksel aktivite, fiziksel sağlığı iyileştirmenin yanı sıra psikolojik açıdan da önem arz etmektedir. Yapılan birçok çalışma, fiziksel aktivitenin, ruhsal hastalıkların semptomlarında iyileştirici, düzenleyici etkisinin olduğunu göstermiştir. Düzensiz ve yetersiz uykunun da ruhsal bağışıklığın düşmesine neden olur. 20 yaşında ve 80 yaşındaki katılımcıların karşılaştırılarak, yetersiz uykunun ruh hali üzerindeki etkisi araştırılmıştır. Her iki grupta da yetersiz uyku, ruh hali ve performansta bozulmalara yol açmış olup yetersiz uykunun, gençleri, yaşlılardan daha çok etkilediği saptanmıştır. Kaliteli uyku bağışıklık sistemi gibi ruhsal bağışıklık için de olmazsa olmazların başında geliyor. Sorunlarla baş etmekte zorlanıldığında ya da durumun daha kötüye gittiği gibi bir hisse kapıldığınızda mutlaka bir uzmana başvurulması gerekir” ifadelerini kullandı. (DHA)

 
İzmirli oda başkanından sektör raporu... Lokantalar eriyor!
 
Meslek Fabrikası’nda sertifika heyecanı!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Vegan beslenme B12 eksikliğini artırdı!
Hematoloji Uzmanı Doç. Dr. Mehmet Gündüz, “Son dönemlerde kullanılan ilaçlar ...
AFAD'dan boğulma vakalarını önlemek için tedbirler
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) suda boğulmaların önlenmesi ...
Dikkat! Bütün gün oturmak bu hastalıklara davetiye çıkarıyor
Akademik tıp dergisi Annals of Internal Medicine'de yapılan bir inceleme, ...
 
Diş fırçalamamak kalp hastalığı riskini arttırıyor!
Japonya'da yapılan araştırma, gece uykusundan önce diş fırçalamamanın ...
Sağlık turizminde hedef: 1,8 milyon turist
Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Firuz Bağlıkaya, "2023 ...
İzmirli sağlıkçılar bayram dinlemedi!
Sağlık Bakanlığının pilot uygulaması kapsamında İzmir'in 5 ilçesinde konuşlandırılan ...
 
Tiroit kanserine dikkat: Sinsi ilerliyor!
Tiroit kanserinin kan tahlilleriyle değil ancak ultrason ile ortaya çıkabileceğini ...
Uzmanından kalp hastalarına uyarı: Olumsuz etkiler artıyor!
Sıcak havaya uzun süre maruz kalınmasının vücut sıcaklığını belli sınırlarda ...
'Kesilen hayvanlarda kist bulunan organlar, gömülerek bertaraf edilmeli'
Göğüs Hastalıkları Uzmanı Türk Toraks Derneği Kars Temsilcisi Gökhan Perincek, ...
 
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (9) 'Bizim radyo tiyatrolarımız vardı'
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bektaşi Devleti tartışmaları!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
‘Erkekler bastığım kaldırımı öperdi!’
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Parti tabanı Özel’den kopuyor mu?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
CHP ne yapmalı?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Neden toprak reformu yapılmalı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Eril toplumda kıyamet alametleri...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’e kruvaziyer niye gelsin?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva