HABERLER>DÜNYADAN
1 Şubat 2022 Salı - 22:55

Putin: Rusya’nın ana endişeleri göz ardı ediliyor

Rusya Devlet Başkanı Putin, ABD’nin Rusya’ya güvenlik garantilerine ilişkin verdiği yanıtı cevaplamaya henüz hazır olmadıklarını belirterek, “Rusya’nın ana endişelerinin göz ardı edildiği görülüyor. Kolay olmayacak ama bir karar alacağız." dedi.

Putin: Rusya’nın ana endişeleri göz ardı ediliyor

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin,  Kremlin Sarayı'nda Macaristan Başbakanı Viktor Orban ile gerçekleştirdiği görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, Ukrayna krizine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

ABD ve NATO’nun Rusya’nın güvenlik garantilerine yönelik tekliflerine verdiği yanıtları eleştiren Putin, “ABD ve NATO’nun 26 Ocak’ta ilettiği yanıtları dikkatlice inceliyoruz. Rusya’nın ana endişelerinin göz ardı edildiği görülüyor. Bu artık net bir şekilde görülüyor.” diye konuştu.

Putin, söz konusu yanıtlarda, Rusya açısından kilit öneme sahip bazı unsurların yer almadığına işaret ederek “Batı'nın güvenlik garantileriyle ilgili tekliflere yanıtında, Rusya açısından 3 kilit unsuru göremiyoruz. NATO’nun genişlemesi, Rusya sınırları yakınlarında silah sistemlerinin konuşlandırılması ve ittifakın Avrupa’daki askeri altyapısının 1997’deki haline geri döndürülmesine yönelik yeterli yanıt göremedik.” ifadelerini kullandı.

ABD ve NATO’nun, Rusya’nın endişelerini görmezden geldiğini belirten Putin, “NATO, ülkelerin seçme özgürlüğüne işaret ediyor ancak birinin güvenliğini, bir diğeri pahasına güçlendiremezsiniz.” dedi.

NATO'ya "bizi kandırdılar" suçlaması
NATO’nun askeri altyapısının doğuya doğru ilerlememesi konusunda kendilerine söz verildiğini dikkati çeken Putin, “Bugün NATO’nun nerede olduğunu görüyoruz; Polonya, Romanya, Baltık ülkeleri. Bizi kandırdılar.” dedi.

ABD'nin Anti-Balistik Füze Anlaşması'ndan çekildiğini hatırlatan Putin, Romanya’da ise füze fırlatma sistemlerinin bulunduğuna dikkati çekti.

“Burada, MK41 füze fırlatma sistemleri bulunuyor. Bunlara Tomahawk yerleştirilebilir. Yani bu, füze savunma sistemi değil saldırı sistemi oluyor. Bu sistemler, 1000 kilometreye kadar topraklarımızı hedef alabilir. Bu bizim için bir tehdit değil mi?” diye konuştu.

Ukrayna’nın NATO’ya alınması ihtimalini de değerlendiren Putin, şunları söyledi:

“Ukrayna’nın belgelerinde Kırım’ın askeri güç yoluyla geri alınacağı yazılmış. Ukraynalılar bunu sadece söylemiyor, bu belgelerinde de yazıyor. Ukrayna’nın NATO üyesi olduğunu, Polonya ve Romanya’da olduğu gibi silahlarla donatıldığını ve Kırım’da operasyonu başlattığını farz edelim. Donbas’ı konuşmuyorum bile. Bu, Rusya’nın egemen toprağıdır. Bu konu bizim için kapatılmıştır. Bu durumda, NATO ile mi savaşmalıyız?”

Ukrayna'nın NATO'ya alınma ihtimaline eleştiri
Putin, Ukrayna’nın doğusu meselesine ilişkin Minsk anlaşmalarının uygulanmasıyla ilgili “Bir yandan Ukrayna’nın bu anlaşmalara uymak istediğini duyuyoruz. Bu anlaşmalara uymamakla bizi suçluyorlar. Aynı zamanda, Ukrayna’nın bu anlaşmalara uyması durumda bölüneceği yönünde açıklamalar yapılıyor." dedi.

ABD’nin Rusya’yı durdurmaya çalıştığını belirten Putin, “Bu durumda, Ukrayna bu hedefe ulaşmak için bir unsurdur.” ifadesini kullandı.

Rusya dahil tüm ülkelerin çıkarlarının dikkate alınması gerektiğini vurgulayan Putin, Ukrayna’nın NATO’ya alınmasının Rusya’nın güvenliğini “baltalayacağını” söyledi.

ABD ve NATO ile güvenlik konusunda diyaloğun devam edeceği umudunu paylaşan Putin, "(Rusya’nın ABD'ye yanıtı) Umuyoruz sonunda bir çözüm bulunur. Kolay olmayacak ama bir karar alacağız. Bugün nasıl bir yanıt olacağını söylemeye hazır değilim." diye konuştu.

 
Norveç'te Covid-19 önlemleri tamamen kaldırılıyor
 
Ahmet Davutoğlu’ndan ittifak açıklaması
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Norveç'te Covid-19 önlemleri tamamen kaldırılıyor
Norveç Başbakanı Jonas Gahr Store, corona virüs kısıtlamalarının 17 Şubat'ta ...
Yeni özellik yolda: Instagram Metaverse alemine dalıyor
Sosyal medya platformu Instagram, sanal gerçeklik algısını güçlendirecek ...
Cunta lideri, kendisini cumhurbaşkanı ilan etti
Burkina Faso'da 24 Ocak'ta yapılan darbenin arkasındaki isim Yarbay Paul-Henri ...
 
Kedi beyinleri 'evcilleşmeden' sonra küçüldü
Yeni bir araştırma, 10 bin yıl önce evcilleştirildiklerinde kedilerin ...
Ukrayna'da kadınlar orduya gönüllü kamuflaj örüyor
Ukrayna'nın doğusundaki Donbas'ta Kramatorsk şehrinde gönüllüler Ukrayna ...
Beyaz Saray: Rusya, her an işgal edebilir
Beyaz Saray Sözcüsü Psaki, "Rusya, her an Ukrayna'yı işgal edebilir" derken, ...
 
Oyun şirketinden hayranlarına: Animelere hediye göndermeyin
Japonya’da Koei Tecmo adlı bir video oyunu şirketi, kullanıcılarından ...
Metaverse'de cinsel taciz: Avatara saldırdılar
İngiliz Jane Patel, Meta'nın "geleceğin dünyası" diye tanıttığı sanal ...
Irak'ta IŞİD saldırısı: 2 polis öldü
Terör örgütü IŞİD, Irak'ın Kerkük kentinde federal polis güçlerine yönelik ...
 
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Neden toprak reformu yapılmalı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Eril toplumda kıyamet alametleri...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’e kruvaziyer niye gelsin?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İzmir’in sokakları hem kız hem deniz kokar… 
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Titre oligarşi, sosyalizm geliyor!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çocuk nasıl şımarır?
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve bugün Türkiye (8) 'Sokak satıcıları'
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bağırın ki sesimiz duyulsun!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bir acayip zor yarış!
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva