HABERLER>GÜNCEL
21 Mayıs 2016 Cumartesi - 16:30

Prof. Dr. Sancar: 5 TL’de DNA hatası var!

Nobel Ödüllü Türk bilim insanı Prof. Dr. Aziz Sancar, Merkez bankası’nın 5 TL üzerindeki DNA hatasının bulduğunu ancak uyarılarına rağmen bunun düzeltilmediğini söyledi.

Prof. Dr. Sancar: 5 TL’de DNA hatası var!

Nobel ödüllü Türk bilim insanı Prof. Dr. Aziz Sancar ile eşi Gwen Sancar, Bilfen Eğitim Kurumları'nın Üsküdar'daki okullarını ziyaret etti.

Okula gelişinde Sancar'ı keman orkestrası eşliğinde alkışlarla karşıladı. Matematik Odası ve Fen Laboratuarını gezen Sancar, sohbet ettiği öğrencilerin sorularını yanıtladı. Öğrenciler yaptıkları çalışmalarını gösterdikleri Sancar'la laboratuarda DNA testi yaptı.

Bir basın mensubunun 5 TL'nin üzerindeki DNA sarmalına ilişkin çalışmasını hatırlatması üzerine Sancar, paranın üzerindeki sarmalın olması gerekenin aksine ilerlediğini ve bu yanlışı 5 yıl önce Merkez Bankasına ilettiğini söyledi.

Daha sonra konferans salonunda düzenlenen programda, Prof. Dr. Sancar'ın hayatının ve bilimsel çalışmalarının anlatıldığı bir film gösterildi.

Sahneye davet edilen Sancar, aldığı ödülü Anıtkabir Müzesi'ne teslim ederken ne hissettiğinin sorulması üzerine, ödülü alır almaz onun Anıtkabir'e gitmesi gerektiğini düşündüğünü belirterek, "Bu Atatürk ve Cumhuriyet eğitim döneminin ödülüdür. Onların bana verdiği eğitimin ödülüdür, onlar beni buraya getirdi, ben onların bir uzantısıyım. Orada, Anıtkabir'de aslında İstiklal Savaşı'ndan sonrasını anlatan Devrim Tarihi Müzesi var, Ödül O devrimin bir uzantısıdır. Türkiye savaştan sonra bilimde ve öteki konularda devrimler yapmıştır ve o müzede sergileniyor. Ödül de o devrimin bir halkasıdır, yani o kadar." diye konuştu.

Öğrencilerin sorularını yanıtlayan Sancar, birçok hastalığın temel sebebi olarak gösterilen stresin, DNA'nın onarım mekanizması üzerinde olumsuz bir etkisi olup olmadığına ilişkin soruya, "Bildiğimiz konular var, bilmediğimiz konular var. Mesela ben Biyokimya'da Nobel Ödülü almış bir insanım. Bu her şeyi biliyorum anlamına gelmez, Bu konuda bir şey söylersem bunun faydadan ziyade zararı olur. Stres birçok hastalıklara sebep oluyor ama DNA'ya zarar vermesi konusunda ben bir çalışma yapmadım, o bakımdan bir şey söyleyemem." yanıtını verdi. Sancar'ın cevabı, salondakiler tarafından alkışlandı.

Prof. Dr. Aziz Sancar, yaptığı çalışmalara ilişkin şunları kaydetti:

"'Kanseri tedavi edecek mi?' diye çok insan sordu, belki bazılarınız medyada görmüşsünüzdür. DNA onarımı 2 yönden önemlidir, biri kanseri önlemek bakımından, öteki kanser tedavisinde. Önlemek bakımından şunu vurguladım, cilt kanserine güneş ışınları sebep oluyor, o bakımdan korunmak lazım. Tabi güneş ışınlarının faydası da var ama bu noktada orantılı yararlanmak lazım. Cilt kanseri pek tehlikeli değildir ama halk sağlığı bakımından ondan daha önemli konu akciğer kanseridir. Akciğer kanseri kanserden ölümlerin yüzde otuzuna sebep oluyor. Ve onu önlemek çok kolay, sigara içmeyin. Ben bunu çoğu ziyaretimde ve televizyonlarda söyledim. Sonradan öğrendim ki Cumhurbaşkanımız da bu konunun önemini anlatıyormuş, bu yönde önlem alınmasını vurguluyormuş. Bana sordular Cumhurbaşkanından emir mi aldın? Kardeşim ne Cumhurbaşkanının emiri, ben bunu 1982'den beri söylüyorum. 1982'de bu ikili kesimi ilk keşfettiğimizde bizim eyaletin gazeteleri benimle söyleşi yaptılar ve bunu orada da söyledim, aynı şeyi vurguladım. Ve daha sonra Amerika'da tekrar tekrar söylemişimdir. Türkiye ziyaretlerimde de basına söylemişimdir. Ama kimse dinlemiyordu, birden Nobel aldık diye herkes dinliyor şimdi."

Konuşmaların ardından Bilfen Eğitim Kurumları Yönetim Kurulu Başkan Vekili Fatih Öztürk tarafından Aziz Sancar'a plaket ve çiçek verildi, toplu hatıra fotoğrafı çektirildi. (a.a)

 
TSK’dan K.Irak’a hava harekatı
 
"Örgüte silah taşıyanlar Türkiye'den kaçıyor!"
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
TSK’dan K.Irak’a hava harekatı
Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) tarafından PKK hedeflerine hava harekatı düzenlendi.
O ilde 5 gün boyunca miting yapmak yasak!
Şanlıurfa Valiliği, kentte 5 gün boyunca yürüyüş, miting ve tüm etkinliklerin yasaklandığı duyurdu.
İzmir’de 33 saat sonra karar: Gülen’in yeğeni tutuklandı
Sulh Ceza Hakimliği, aralarında, cemaatin okullar ve dershaneler Türkiye ...
 
İzmir’de dehşet: Kadınların kavgasında bıçaklar konuştu!
İzmir’in Basmane Semti'nde, N.G. ile L.H. adlı kadınlar, cadde ortasında ...
Flaş! Tabura havanlı saldırı: 1 asker şehit
Hakkari’nin Şemdinli ilçesindeki tabura düzenlenen havan saldırısında bir asker şehit oldu.
1919 metrelik Türk bayrağı ile yürüyüş
Samsun’un Atakum İlçesi’nde 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’nın ...
 
Diyarbakır’da bomba yüklü traktör yakalandı
Diyarbakır’ın merkez Yenişehir İlçesi kırsal kesiminde bugün PKK’nın bomba ...
Konak’taki ruhsat krizine son: Ve o yıkım gerçekleşti
İnşaat tamamlanalı 6 ay olmasına rağmen, cami derneğinin mahkemeden aldığı ...
Flaş! İzmir'de büyük operasyon: 1 Vali, 5 eski müdür gözaltında
İzmir'de düzenlenen paralel yapı operasyonunda bir merkez valisi, 5 eski ...
 
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Stoilov’a nazar değdi!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Gönlüm hep seni arıyor neredesin?
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
Kirpi ikilemi – Hayır deme sanatı
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmirli giderek kendini daha kötü hissediyor
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Netameli meseleler 7
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bir portre: Sadullah Usumi
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Tire pazarında…
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
İsrailli çocuklara mektuplar (2) Barış sizin elinizde çocuklar!
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Nasıl toprak reformu yapılmalı?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Yaşamak...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva