HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
22 Aralık 2014 Pazartesi - 12:36

Pekdaş’tan Delican’a Osmanlıca cevabı: Çok istiyorsan…

Milli Eğitim Şurası’nın ardından müfredata girmesi planlanan Osmanlıca dersi ile ilgili tartışmalar devam ederken AK Parti İzmir İl Başkanı Bülent Delican’ın Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş’a üst üste yaptığı çağrıya yanıt geldi. Başkan Pekdaş, “Osmanlıca kursu bir kültür etkinliği olarak açılmıştı. Siyasi malzeme haline geldi. Dayatmalara karşıyız. Çok istiyorsa il başkanı kendisi açsın. Valilik ve kaymakamlık bünyesinde halk eğitim merkezleri yürütsün” dedi. Pekdaş, Delican’ın gündemi takip etmediğini de söyledi.

Pekdaş’tan Delican’a Osmanlıca cevabı: Çok istiyorsan…

Fatih YAPAR/EGEDESONSÖZ - Osmanlıca dersinin okullarda zorunlu olacağının açıklanmasının ardından ortaya çıkan tartışmalar devam ediyor. Milli Eğitim Şurası’ndan sonra gündeme gelen konuların başında gelen ders ülkede ana gündem maddesi olurken CHP’li Konak Belediyesi Halk Eğitim Müdürlüğü ile ortak açtığı Osmanlıca kursunu iptal etmişti. Daha önce “Kursu aç ilk ben kayıt olacağım” diyen AK Parti İzmir İl Başkanı Bülent Delican hafta sonu gerçekleştirilen dört ilçe kongresinde de yine konuyu gündeme getirdi. 
 
Delican’ın son olarak, “Madem bu kursu açtın devam ettir. Ancak bize cevap vermedi. Çağrımızı yineledik. Bu kursu açın il başkanı olarak ilk önce ben katılacağım. O kadar büyük baskı içindeler ki yapacakları işten bile vazgeçiyorlar. Bizim gibi ilerici insanlar söyledi diye bir kursu kapatacak kadar geri düşünüyorlar. Ne yürek var ne irade var. Buradan yineliyorum. Sayın Sema Pekdaş gel aldığın kararın arkasında dur ve o kursu aç. Eğer vatandaşın isteği üzerine o kursu açtıysan kutuplaşmaya izin verme o kursu aç” açıklaması yaptı.
 
Delican’ın çağrısına yanıt veren Başkan Pekdaş, konunun siyasi olarak gündeme getirildiğini söyledi. Pekdaş, süreci ayrıntılı bir şekilde anlattı ve “Kültür müdürlüğümüz çeşitli kurslar veriyor. Almanca, İngilizce ve Yunanca eğitimleri isteyene temin ediyoruz. Halk eğitim merkezi kurslara hoca gönderiyor. Sadece dil değil farklı alanlarda da kurslarımız oluyor. Geçen yıl Osmanlıca dersi için halk eğitim ‘hocamız yok’ diyerek bize yazı yazmış. Bu yıl Eylül ayından itibaren yeni kayıt listeleri oluşturuldu. Aralık ayına geldiğimizde ise Milli Eğitim Şurası’nın ardından Osmanlıca tartışmaları başladı. Hemen sonrasında halk eğitim bize hocayı gönderdi. Geçtiğimiz yıl hocayı bulamayan kurum ne hikmetse bu yıl buldu. Biz de tartışma siyasi noktaya geldiği için kursu yapmadık. Bu kararımızın arkasındayız” dedi.


 
KURSİYERLER DE DESTEK VERDİ
Osmanlıca’ya kültürel etkinlik olarak baktıklarını belirten Pekdaş, meselenin iktidar partisi tarafından dil ve yeni yazım sistemi olarak bakıldığını söyledi. Pekdaş, “Türkiye yüzünü Batı’ya dönerken Latin harflerini kabul etmiş. Buna göre kendini entegre ederek Dünya’daki gelişmelere ayak uyduruyor. Siz Osmanlıca’yı okullarda öğreteceğinizi açıklıyorsunuz. İl başkanı da defalarca meseleyi anlatmama rağmen çağrı yapıyor. Öncelikli olarak Osmanlıca’ya kültürel etkinlik mi yoksa bir siyasi mesele olarak mı baktıklarını söylesin. Bunun yanıtını versin. Ondan sonra konuşsun. Biz ‘kursu iptal edeceğiz’ dediğimizde kursiyerler gereken dersi de verdiler. Onlar ‘böyle bir siyasi ortamda kurs istemiyoruz’ dediler. Zaten başvuru yapan öğrencilerimiz tarih okuyanlardı. Onlar da eski eserleri okumak için kurs almaya karar vermişlerdi. Şimdi gelinen noktada belediyenin kursu yoktur” diye konuştu.
 
DAYATMAYA KARŞIYIZ
Meselesin artık çok siyasi hale geldiğini anlatan Başkan Pekdaş, dayatmalara asla pirim vermeyeceklerini söyledi. Pekdaş, “Biz bundan önce olduğu gibi bundan sonra da aldığımız kararın arkasındayız. Dayatmaya karşıyım. Kimse meseleyi siyasi olarak topluma dayatamaz.  İl başkanı Osmanlıca’nın siyasi dayatma olmadığını anlatabiliyorsa anlatsın. Bize göre mesele sadece kültürel bir eğitim ya da kurs açmaktan çıkmıştır. Böyle bir siyasi ortamda devam edemeyiz” dedi.
 
GÜNDEMİ TAKİP ET
Pekdaş, daha önce konuyla ilgili değerlendirmeler yaptığını ifade ederken AK Parti İl Başkanı Delican’ın halen daha kendisine çağrıda bulunmasına anlam veremediğini söyledi. Pekdaş, “Kendisi kentin gündemini, yapılan açıklamaları takip etmiyor. Eğer çok Osmanlıca kursu açmak ve kayıt olup eğitim almak istiyorsa kendisi açsın. Valilik ve kaymakamlık bünyelerinde eğitimler veriliyor. Halk eğitim merkezlerinden eğiticiler geliyor. Onlar açsınlar, il başkanı da faydalansın” ifadelerini kullandı.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 11 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
sümbül 23 Aralık 2014 Salı 11:53

Osmanlı kültürünü ve eserlerini merak eden Yunanlılar bile Osmanlıca kursu açtı. Devrimci geçinen bizim başkanlar var olan kursu kapatıyorlar. İnsan bu kadar geçmişine düşman olur.

Yorumu oyla      11      5  
CEMİL BEY MANTIĞI 23 Aralık 2014 Salı 10:48

Cemil bey, sizin bu mantığınızla bizim Osmanlıca değil Göktürkçe öğrenmemiz gerekir. Zira, Türkler tarafından kullanılan ilk alfabe Göktürk alfabesidir.

Yorumu oyla      11      5  
sılo 23 Aralık 2014 Salı 07:08

Sema abla Öğrencek dur yavaş

Yorumu oyla      12      5  
Dersim 22 Aralık 2014 Pazartesi 21:10

sema hanım gereken cevabı vermiş.

Yorumu oyla      19      7  
22 Aralık 2014 Pazartesi 20:21

"cemil bagatur" söylenen her şeye inanmayın :)) çinliler, ruslar gibi büyük uygarlıklar bile çok eski kitaplarını okuyamıyorlar. latin alfabesi türklerin kaçıncı alfabesi? çok çok eski yazıları da okuyamıyoruz. hiçbiri Türkçe seslerin karşılığını yansıtmıyor diye alfabemiz değişmiştir. bu arada A.B.D örneği de ayrı bir komedi :))

Yorumu oyla      13      6  
son dinazor 22 Aralık 2014 Pazartesi 19:22

Bundan önce 90 yıldır osmanlıca kursları düzenleniyordu, maksat kurs açıp açmamak değil. Bak yukarıda yazılmış ama sen okumamışsın galiba, Osmanlıca olsaydı hiç okumazdın sanırım , burada 'Dayatmalar' karşı tavır alınmış. Osmanlıcanın zorunlu ders olması dayatmadır. Bu dayatma olmasa her isteyen reşit kişi Osmanlıca kursuna gidebilir. Bunun ayrımını yapı versen, bu ülke de böyle olmaz zaten.

Yorumu oyla      14      6  
cemil bagatur 22 Aralık 2014 Pazartesi 19:00

sayın konak belediye baskanımız cinliler ve japonlar 3000 yıllık tarihlerini aynı alfabeyle okuyorlar amerikalıllar 400 yılık tarihlerini aynı alfabeyle okuyorlar ne acıdırki dunyada sadecene bızler ecdadımızın kitaplarını okuyamıyoruz sen neden bahsedıyorsun ingilizce oğrensın ama osmanlıca okumasın ogerenmesınmi dıyorsun

Yorumu oyla      13      14  
22 Aralık 2014 Pazartesi 18:29

Osmanlıca aksarayın maliyetini unutturmak için gündeme getirilmiş bir "gündem değiştirme" konusudur. altında başka cinliklerde yatmasına rağmen gündemi değiştirerek görevini yerine getirmiştir.

Yorumu oyla      19      6  
sedat 22 Aralık 2014 Pazartesi 18:00

Sema hanımı birazda belediye işleri ile ilgilenirken görsek

Yorumu oyla      19      14  
dinazor 22 Aralık 2014 Pazartesi 17:17

Siyasetçi yapacağı bir işin bir sonraki hamlede partisine ve ülkesine ne katkı sağlayıp sağlamadığını öngörmesi gerekir.Üç tane tarihçi için bu hamleye başlıdıysan ceremesini çekersin.Bu kursu açarken bağlı bulunduğu konak ilçe başkanından görüş sorsaydı bu polemikler yaşanmazdı.

Yorumu oyla      18      13  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Karşıyaka'da kaçak yıkım brifingi: Geçit yok
Kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında kaçak ve kural dışı yıkımlara karşı ...
‘Ev sahibi’ konuştu: Menderes’e çöp tesisi mi yapılacak?
Menderes Belediye Başkanı Bülent Soylu ilçeye çöp tesisi yapılacağı yönündeki iddiaları yanıtladı.
Başkan Pekdaş'tan muhtarlarla örnek işbirliği
İzmir’in 113 mahallesiyle en çok muhtarın görev yaptığı metropol ilçesi ...
 
Pınarbaşı’nın altyapısına büyük yatırım
Bornova Belediyesi ve Büyükşehir Belediyesi’nin işbirliğiyle Pınarbaşı’nın ...
Kemalpaşa’da hakikat yolunda ‘Mevlana’ vurgusu
Mevlana’nın İnsana Bakışı konulu konferansta konuşan Kemalpaşa Belediye ...
Buca'nın özel çocuklarından en güzel kulaçlar
Buca Belediyesi Gençlik ve Spor Kulübü,“Buca Belediyesi Özel Çocuklar Yüzme Şenliği” düzenledi.
 
Çiğli Belediyesi'ne AB Bakanlığı'ndan ödül
Çiğli Belediyesi, Türkiye’de faaliyet gösteren Eurodesk Temas Noktaları ...
Bayındır Kocaoğlu'nun yoluna çiçek serdi!
Bürokratlarıyla birlikte Bayındır’ın köylerine çıkarma yapan İzmir Büyükşehir ...
Çin Başkonsolosu'ndan İzmir'e övgüler
Çin’in İzmir Başkonsolosu Gaochao, kentteki 8 aylık izlenimini iki cümleyle ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
N'oluyor o balkonda?
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Kazanan yok, kaybedenler Gazze’deki Müslümanlar
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İki yüzlü ahlak her yerde…
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Koltuklar devredilirken!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva