HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
31 Mart 2015 Salı - 18:23

Pekdaş’tan 1.yıl toplantısında ‘önseçim’ sitemi: Üzüldüm çünkü…

Görevdeki birinci yıldönümünde basın mensuplarıyla buluşan Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş, 29 Mart’taki ön seçimde kadın adayların son sıralarda kalmasına çok üzüldüğünü söyledi.

Pekdaş’tan 1.yıl toplantısında ‘önseçim’ sitemi: Üzüldüm çünkü…

EGEDESONSÖZ - İzmir'in merkez ilçesi olan ve günde yaklaşık 1,5 milyon kişiyi ağırlayan Konak'ın seçilmiş ilk kadın Belediye Başkanı Sema Pekdaş, 30 Mart yerel seçimlerinin ardından geçen 1 yıllık hizmet süresini düzenlediği bir basın toplantısıyla değerlendirdi.



1 yılda yapılan hizmetleri ve gelecekte uygulanacak projeleri anlatan Başkan Pekdaş, katılımcı ve sosyal demokrat belediyecilik anlayışıyla çalıştıklarını, halkın parasıyla oluşan belediye bütçesini harcarken adil ve şeffaf bir yönetim sergilediklerini söyledi. Bir yılın muhasebesini yapan Pekdaş, "Şehrin değerlerini şehre kazandırıyoruz" dedi.

Tarihi Asansör'de gerçekleşen toplantıya İzmir'deki yerel ve ulusal basının temsilcileri ile köşe yazarları katıldı. Konak Belediyesi'nde görev yapan başkan yardımcıları da Pekdaş'ın bir yılın özetini çıkardığı toplantıda kendisine eşlik etti. Geride bırakılan bir yılda yapılanları içeren kısa filmin ardından konuşan Başkan Pekdaş, başlıklar halinde Konak'ta nelerin değiştiği hakkında bilgiler verdi. Hizmet döneminde katılımcı bir anlayış benimseyerek, halkın fikir ve düşüncelerini ön planda tuttuklarını dile getiren Başkan Pekdaş, altyapıdan spora, kültür-sanattan sosyal projelere kadar pek çok alanda yapılan hizmetlerde bu yönetim anlayışını uyguladıklarını söyledi.

İŞ BARIŞI SAĞLANDI
Göreve geldiklerinde karşılaştıkları sorunların başında belediye şirketi MERBEL'in yaşadığı ihale krizi olduğunu hatırlatan Başkan Pekdaş, sorunu çözüme kavuşturmak için yoğun mesai harcadıklarını ve çalışan personeli mağdur etmediklerini söyledi. İş barışına öncelik verdiklerini de belirten Pekdaş, daha önce farklı müdürlüklerce yapılan farklı dönemlerde yapılan hizmet alımı sözleşmelerini de Destek Hizmetleri Müdürlüğü bünyesine toplayarak tek bir hizmet alımı sözleşmesi gerçekleştirdiklerinden bahsetti.

ÇALIŞANIN YÜZÜ GÜLDÜ
Bir yıllık süreçte çalışan personelin huzurlu ve mutlu bir iş ortamına kavuşması için de yoğun mesai harcadıklarını söyleyen Pekdaş, bu amaçla ilk olarak iş barışını sağlayan adımlar attıklarını dile getirdi. En düşük işçi maaşına yüzde 50 civarında bir iyileştirme yaptıklarına vurgu yapan Başkan Pekdaş, bin 100 lira olan en düşük işçi maaşının bin 700 lira seviyesine çıkarıldığını söyledi. Başkan Pekdaş üç farklı binada hizmet vermek zorunda olan personelin daha iyi ve kaliteli hizmet verebilmesi adına yeni hizmet binası için proje çalışmalarına başladıklarını dile getirdi. Yeni binanın Yenişehir'de mülkiyeti belediyeye ait olan Yenişehir Kapalı Pazaryeri'nin yerine yapılacağının bilgisini veren Pekdaş; belediye binasının nasıl olması  gerektiğine yönelik başta sivil toplum kuruluşları ve bölge halkı olmak üzere kamuoyunun da fikirlerinin alındığını kaydetti. 



İLKLERİN BELEDİYESİ
Toplantıda geride bırakılan bir yılda yürütülen çalışmalardan özetler sunan Pekdaş, kentin anayasası olarak kabul edilen imar planları konusuna da ağırlık verdiklerini söyledi. Göreve geldiğinde Konak'ta hala planlaması olmayan pek çok bölgenin olduğunu tespit ettiğini anlatan Pekdaş, Planlama Müdürlüğü'nün sorunları ortadan kaldırmaya yönelik çalışmalarının sürdüğünü belirtti. İzmir'de Kadın, Aile Hizmetleri Müdürlüğü'nü kuran ilk belediye olduklarına vurgu yapan Başkan Pekdaş, ayrıca Spor Müdürlüğü'nü kurduklarını, Kent Tarihi Birimi'ni de faaliyete geçirdiklerini dile getirdi. Pekdaş, hizmetlerin daha hızlı çözüme kavuşması adına müdürlükler arasında koordinasyon kurulmasına dönük adımların atıldığını da belirterek, "Şehrin değerlerini şehre kazandırmak için çalışıyoruz" dedi. Göreve geldiğinde çoğu kiralık aracın sözleşmesini yenilemeyerek kaynak israfının önüne geçtiklerini dile getiren Başkan Pekdaş, "Bir yılda araç filomuzu genişlettik. 4 milyon liralık araç ve makine aldık. Bir yıllık süreçte temsil harcamalarımızı önemli ölçüde azalttık ve ihtiyaçlarımıza harcadık" diye konuştu. Bir yıllık süreçte tahmin edilen performans rakamlarının çok daha iyisine ulaştıklarını da belirten Pekdaş, "Gelirlerimizde yüzde 10'a varan bir artış var. Vadesinde ödenmeyen hiçbir borcumuzda yok. Mali yapısı en güçlü belediyelerin başında geliyoruz" dedi.

TEMİZLİK SEFERBERLİĞİ
Toplantıda soruları da yanıtlayan Sema Pekdaş, Konak'ın en büyük sorunun temizlik olduğunu belirtti. Belediye ekiplerinin canla başla çalıştığını, gece gündüz üç vardiya şeklinde yürütülen çalışmalarda günlük en az  650 ton çöpün toplandığını belirten Pekdaş, "Konak'ın 400 bin nüfusumuz var ama gün içinde 1,5 milyona yaklaşıyor. 2847 sokakta, 24 kilometrekare alanda hizmet veriyoruz. İzmir'in ikinci küçük ilçesiyiz ama en çok çöpü biz topluyoruz. Sokaklarımızın önemli bir kısmı da merdivenli sokak. Çok zor şartlarda çöp toplamaya çalışıyoruz. Molozdan kaynaklanan sıkıntılarımız da var. Bunları da düzenleyeceğiz" dedi.



DENETİMLER HER YERDE
Başkan Pekdaş, kaldırım işgalleri, sokak düzenlemeleri ve gürültü sorunuyla ilgili dile getirilen bir soruya ise; "Sokaklar ve kaldırımlar birlikte çalışılmalı. Kaldırımların işgal sorunu en büyük sorunlarımızdan biri. Zabıta ile birlikte çalışmalar yapıyoruz. Kaldırımların da ölçüleri farklı. Gürültü ve işgal sorununu çözmekte kararlıyız. Ancak gürültü sorunu cezalara rağmen sürüyor. Sürekli takipçisi olduğumuzu göstermeye karalıyız. İşgal içinde kararlıyız" şeklinde yanıt verdi. Yeni hizmet binasını yapılacağı alanda yer alan benzin istasyonuyla ilgili de herhangi bir sorunun bulunmadığını dile getiren Pekdaş, Şoförler Odası ile görüşüldüğünü ve sözleşmenin 2015 yılının Ağustos ayında biteceğini söyledi.

"KÜLTÜR TURİZMİ ÖNCELİĞİMİZ"
Konak'ın sadece İzmir'in değil Türkiye'nin önemli tarihi ve kültürel mekanlarına ev sahipliği yapan önemli bir merkez olduğuna değinen Başkan Pekdaş, kentin değerlerini gün yüzüne çıkarmak için çalıştıklarını söyledi. İzmir'deki Turist Rehberleri Odası ile çeşitli turlar organize edilerek, kentin tarihi mekanlarının tanıtıldığını söyleyen Başkan Pekdaş, eski ve yıkılmaya yüz tutmuş tarihi binaların kente kazandırılması konusunda yapılan çalışmaların neler olduğu sorusuna ise şu yanıtı verdi: "Konak'ta 2 bin 500 tescilli eserimiz var. Çoğu kötü durumda. Bunlar için kaynak yaratılması lazım. Belediye bütçesiyle kotarılacak iş değil. Tarihsel mekanların onarımı için ayrılan bir fon var ama bu fonlardan pay almadık. Aliağa Camisi'nin istinat duvarı ve bir bina için de 1,5 milyon kaynak ayrıldığı söylendi. Yıkılmasını hep birlikte seyrediyoruz. Emlak vergilerinden sadece bizden yıllık 4 milyon kesiliyor. Bu fondan geçen yıl hiç almadık bu yıl da 1,5 milyon liranın verileceği söyleniyor. Bu paralar Valilik tarafından kesiliyor. Şehrin değerlerini şehre kazandırmak için paylarımızın verilmesi gerekir. Büyükşehirle birlikte çalışarak İzmir'de çok önemli yerleri ortaya çıkartacağımıza inanıyorum."

PARKLAR YENİDEN YARATILIYOR
Park, yeşil alan ve pazaryerleri ile ilgili de bilgi veren Başkan Pekdaş, mevcut alanları korurken yeni parklar da yarattıklarını söyledi. Her mahallede çocuklar tarafından yaratılan parklar oluşturmayı istediklerini dile getiren Pekdaş, yakın zamanda bir Çocuk Hakları Parkı açacaklarını söyledi. Pekdaş, bir yıllık sürede engelli ve dezavantajlı guruplara yönelik de etkin çalışmalar yürütüldüğünü dile getirerek, yenileme çalışmalarında sona gelinen 'İkinci Bahar Evi'nin çok kısa bir süre sonra hizmete açılacağının bilgisini verdi.
 
SEÇİLECEK SIRA OLDU MU ERKEKLER YER VERMİYOR
Daha sonra basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Pekdaş, bir soru üzerine hem kadın siyasetçi olarak hem de kadının siyasette daha fazla yer alması konusunda duruş sahibi bir siyasetçi olarak, İzmir’deki önseçim sandığından çıkan sonucu değerlendirdi. CHP İzmir’de yapılan önseçimde her iki bölgede de kadınların seçilecek sıralamaya girememesi karşısında çok üzüldüğünü söyleyen Pekdaş, “Üzüldüm çünkü kadınlardan yana taraf olduğumu seçimden önce açıklamıştım. Ben açık sözlü bir insanım.. Düşündüğümü doğrudan söylerim.  Siyasette erk sahibi insanlar seçilecek sıralar söz konusu olduğunda ne yazık ki kadınlara şans tanımıyor. Ama seçilemeyecek yerler olursa mesela Yozgat, Afyon vs.. orada kadınlar liste başı olarak yer alabiliyor. Muhtemelen orada kadını vitrin süsü olarak kullanıyorlar. Ama İzmir gibi bir kentte seçilecek sıralarda hiçbir kadın adayın yer almaması, kadın siyasetçilerin ilk 10’a zar zor girmesi üzüntü verici bir durumdur. Umarım bu tablo değişir…” dedi.
 
RESTORASYON PAYIMIZ VERİLMİYOR!
Bir gazetecinin kentteki çoğu yıkılmak üzere olan tarihi binaların durumunu sorması üzerine Pekdaş, “Konak sınırlarında 2 bin 500 tescilli binamız var. Ve bunları kamulaştırmak, restore etmek ilçe belediyesi olarak üstesinden geleceğimiz bir şey değil. Ama çalışıyoruz. Ne yazık ki emlak vergilerimizden kesilen paylar Valilik tarafından bizlere verilmiyor. Örneğin geçen yıl 4 milyon lira pay kesilmiş.. Ama bize tek kuruş vermediler. Bu yıl üç proje için kaynak ayırmışlar. Ama Konak halkının emlak vergilerinden, ‘tarihi eserleri restore etmek için kesilen’ paylar adaletli bir şekilde ne yazık ki dağıtılmıyor” diye konuştu.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 9 yorum var, 9 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Hukuka uygun 1 Nisan 2015 Çarşamba 17:22

Yahu öyle ya da böyle demokratik seçimle başa gelmiş Sema Pekdaş doğal olarak 1'inci yılını değerlendirmiş. Gayet samimi şekilde bizden önceki başkan kendine çalışmış; biz de onu elimizden geldiğince düzeltmeye çalışıyoruz demiş. Bir yıl boyunca her şey hukuka uygun yapılmış. Belediyenin bozulan yapısına taşlar konmaya çalışılmış. Konak'ta değişim bekleyenler bir önceki başkan döneminde yapılan lay lay lom etkinlikleri istiyorlar galiba.

Yorumu oyla      12      5  
nurettin 1 Nisan 2015 Çarşamba 09:53

Kadın adaylar için çalıştınmı? Çalışmadın. Niye üzüldün. Başkaları benim üzüleceğimi düşünmedi. Laf ola torba dola.

Yorumu oyla      12      7  
Hasan 1 Nisan 2015 Çarşamba 09:21

İşte adını bile yazmaya korkan yorumcu özetlemiş. Konakta işler böylemi yürüyor? Birinin adamıysan ok yoksa yok. 1 yılda Konak' ta neler değişti? Anlatın da öğrenelim.

Yorumu oyla      12      7  
1 Nisan 2015 Çarşamba 09:11

Hasan kardeş biz Konaklılar da senin için üzülüyoruz :) kim bilir kimin adamısın

Yorumu oyla      13      7  
Hasan 1 Nisan 2015 Çarşamba 08:50

Konak için çok üzülüyorum...

Yorumu oyla      14      7  
konaklı 31 Mart 2015 Salı 22:18

vitrin süsü ne demek ya bu nasıl bir yorum.

Yorumu oyla      14      7  
Atatürk ve bayrak sevdalısı 31 Mart 2015 Salı 21:16

Önseçime bahane üretilemez.Üyeler kendi iradesini kullanarak milletvekili adaylarını seçti.Atanan ve sadece parti oyuyla seçilen biri için manidar açıklama

Yorumu oyla      18      9  
yakından tanıyan 31 Mart 2015 Salı 20:38

Neden partinin kadın adaylarının hakkını yediniz, geçiniz...

Yorumu oyla      14      9  
31 Mart 2015 Salı 19:39

Konak'ın on adayı vardı ardından siz geldiniz.. Eğerki önaecim olsaydı ve hasbrlkader aday olsa idi; kacıncı olurdunuz biliyormusunuz?

Yorumu oyla      23      8  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bornova'da İnogenç zirvesi
Bornova Belediyesi'nin katkıları ile Ege Üniversitesi İşletme Kulübü ve ...
Yarımada'nın geleceği masaya yatırılıyor
Seferihisar’da, İzmir Yarımadası’nın geleceğini etkileyecek çok önemli ...
Gaziemir sahnesinden ‘barışa’ mesajı
33. İzmir Tiyatro Festivali kapsamında, savaşın insanlık üzerindeki etkilerini ...
 
Bergama’ da mantar yetiştiriciliği başlıyor
Ege Üniversitesi Bergama Meslek Yüksekokulu, Bergama Kaymakamlığı, Bergama ...
Kocaoğlu'nun 11.yılında rekor geldi: 1,5 milyar TL
İzmir Büyükşehir Belediyesi, 30 Mart’taki yerel seçimlerin ardından 3. ...
Avrupalı çocuklar Karşıyaka'da
Avrupa'nın farklı ülkelerinden, Erasmus KA2 Okullararası stratejik ortaklık ...
 
İzmir'e bahar 'sanat yağmuru'yla geliyor
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Nisan ayında birbirinden renkli kültür-sanat ...
Çiğli’de Bardakçı Baba Sahnesi
Çiğli Belediyesi tarafından 27 Mart Dünya Tiyatrolar Günü nedeniyle düzenlenen ...
Suriyeli mültecileri sosyalleşmek istiyor
Karabağlar Kent Konseyi Mülteci ve Göçmen Çalışma Grubu tarafından düzenlenen ...
 
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Manisa bir 'olmaz'ı nasıl 'olur' yaptı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva