HABERLER>EKONOMİ
29 Nisan 2021 Perşembe - 16:14

Pazarcılar Odası Başkanı isyan etti: Esnafın ruhuna el-Fatiha!

Kabine toplantısında alınan karar doğrultusunda İçişleri Bakanlığı genelge yayımlayarak 18 günlük kapanma sürecinde açık olacak yerleri ve muaf olacak kişilerin listesini açıklamıştı. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Pazarcılar Odası Başkanı Hamdin Erişen, “Marketi, manavı, bakkalı, fırıncıyı, sucuyu, tüpçüyü açıyorlar pazar neden kapalı?” diye sorarak, “Pazarda 10 lira olan çilek, markette bugün 20 liradan aşağı değil. Esnafın ruhuna el-Fatiha” dedi.

Pazarcılar Odası Başkanı isyan etti: Esnafın ruhuna el-Fatiha!

Menduha Ceylan / EGEDESONSÖZ- Koronavirüs pandemisi dolayısıyla Cumhurbaşkanlığı kabine toplantısında alınan kararla 29 Nisan - 17 Mayıs tarihleri arasında “tam kapanma” olacağı belirtildi. Bu doğrultuda; market, manav, şarküteri, sucu, fırıncı, bakkal ve tüpçü gibi işletmelerin belirli saatlerde açık olacağı kararı alınırken; pazarların kurulmayacağı aktarıldı. Yayınlanan genelge doğrultusunda gelen kısıtlamalar hakkında konuşan Pazarcılar Odası Başkanı Hamdin Erişen, “Adaletsiz olduğunu düşünüyorum. Eğer adaletli olsaydı; her yer ya hep kapalı olacaktı ya da açık olacaktı. Marketi, manavı, bakkalı, fırıncıyı, sucuyu, tüpçüyü açıyorlar pazar neden kapalı?” diye sordu.

MARKETLER 3-4 KAT ZAM YAPTI!
Marketlerin kapanmayı fırsat bilerek ciddi zamlar yaptığını belirten Erişen, “Bugün sabah hem manavlardan hem de marketlerden bilgi aldım. Fiyatları 3-4 kat artmış. Millet şu an oralarda üst üste. Marketler 1000 metrekare içinde ve halk üst üste binmiş. 10 liradan aşağıya domates yok, salatalık aynı kabak aynı… Fiyatların 3-4 kat arttığını ben gördüm. Pazarda büyük bir fiyat farkı yok. Halde hafif bir oynama oldu. 2 liraya aldığımızı 2 buçuk liraya aldıysak biz de aldığımız farkı koyduk. Fakat marketler öyle değil. 5 liraya aldığı şeyi 12-15 liraya satıyor. Pazarda 10 lira olan çilek, markette bugün 20 liradan aşağı değil. Küçük esnafın cenazesine gideceğiz. Bir Fatiha okumamız iyi olur diye düşünüyorum. Esnafın ruhuna el-Fatiha” ifadelerini kullandı.“MARKETLER BİZE YA ÜVEY KARDEŞ YA DA KALLEŞ DİYOR”
Pandemi sürecinde olumsuz bir şey yapmak istemediklerini belirten Erişen, “Olumsuz şeylerde yapabiliriz. Ne yaparız? Bir mesaj çekeriz ‘Yarın herkes marketlerin önüne gelsin, arabasıyla tezgah açsın’ deriz ama biz istemiyoruz. Marketlerin önünde, sağında, solunda biz de mal satabiliriz ama olmaz biz kanunlara saygılıyız. Bu hastalık hepimizin derdi, bir sürü hocamız, sağlıkçımız vefat etti. Biz bu bilinçle hareket etmek istiyoruz. Market ise para gelirse gelsin de ne olursa olsun diyor. Marketler, manavlar da kapansaydı biz tamam derdik, hep beraber kapandık kardeşiz ama onlar bize kardeş demiyor. Ya üvey kardeş diyor ya da kalleş diyor. Sosyal medyada elinden gelse bizi vuracak insanlar var. Öyle klavye erkekliği istemiyoruz. Demek doğru yoldayız ki bu kadar eleştiriliyoruz. Öleceksen doğru yolda öl” diye konuştu.

“NEDİR BU ESNAFIN ÇEKTİĞİ?”
Erişen, kapanma sürecinde marketlerin hallerden aldıkları malı kat ve kat fazla fiyatlara satacaklarını vurgulayarak olanın yine esnafa ve vatandaşa olacağını söyledi. Kapanma süresi boyunca en azından 2 kez İzmir’in her yerinde aynı anda pazar yeri kurulması gerektiğini ifade eden Erişen, konuyla ilgili şu ifadeleri kullandı:

“Halden marketler mal alıyor, haldeki esnaf mecbur vermeye. Market 1 liraya alacak 15 liraya satacak. Bu durumda ziraatçiler nerede? Pazarcılar günde 100-150 ton halden mal çekiyor. Pazarcılar bu 17 günde gelmese ne olacak? Marketler alacak pahalıya satacak. Gelsinler bir toplanalım, bakalım durumlara. Bu ay içinde marketler milleti soyacak. Bayatı, çöpünü bizim pazar yerinde bedava verdiğimiz malı satacak. Marketlerin vergisi nerede belli değil, sermayesi nerede belli değil, oğlu nerede askerlik yaptı belli değil. Nedir bu esnafın çektiği? Kahvehanede oyun yok bir şey yok adam mesafeyle oturuyor,  kapattılar; otellerde rezervasyonlar eğlenceler yapılıyor açık, tıklım tıklım. Böyle bir şey olur mu? Türkiye genelinde 300 bin kişi var pazarcılık yapan. Benim 3 bin 700 4 bin üyem var. günah değil mi bu vatandaşa, esnafa? Şimdi vatandaş pahalı yiyecek. Oturalım rekabet yapalım, biz hazırız. Maalesef içimiz dolu, 3 gündür uğraşıyoruz ama bir arpa boyu yol kat edemedik. En azından bu 17 gün bizi kapatmayın.  1-2 gün İzmir’deki bütün pazarları açalım hem sirkülasyon azalır hem de vatandaş pahalı mal almaz marketten, kaliteli taze, ucuz mal alır.”

 
Büyükşehir'de 'yüzde 21 zam' coşkusu!
 
Bergama Belediyesi'nden TİS'i olmayan işçilere gıda yardımı
YORUMLAR
Toplam 5 yorum var, 5 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
halk 30 Nisan 2021 Cuma 08:52

tebrik ederim sayın başkan bizim içimizden gelenleri söylediniz

Yorumu oyla      3      4  
KSKLİ 30 Nisan 2021 Cuma 05:22

Tarlada 50 kuruş olan patatesi 10 TL ye sattığı günlere tutsun pazarcı esnafı. O dönemde kazandığınızı harcayın. Bu millet unutur nasılsa sanıyorsunuz unutmuyor başkan.

Yorumu oyla      4      5  
İzmir pazarcı esnafı murat yılmaz 30 Nisan 2021 Cuma 01:39

Gerçekten de bu küçük esnafın derdine dert eklemektedirler büyük esnafların servetine servet eklemektedir bu pandemi süreci sayın başbakanımızın da belirtiği gibi sebze ve meyvenin pazardaki fiyatla market ve manavlardaki fiyatın arasında çok çok büyük uçurumların olduğu göz önünde olması çok büyük haksızlık.

Yorumu oyla      3      4  
Ismayil kòybasi 29 Nisan 2021 Perşembe 21:10

Valahi pazarlar kapanmis manav acilmis kave kapanmis avemeler acilmis yok halde bu fiyat falan filin onu bunu herkez biraksin biz bu hastaligi ne kadar aza indiriz ona bakalaim sebze meyve yapan halcelerin izmir icin konusuyorum onlar bilir fiyatlari pazartesi salatalik 4 lira domstes 5 lira patlican 4 lira uzun lafin kisasi bu gun halde salatalik 8 lira domates 7 lira toptan biber 13 lira toptan ondan sonra halci bati halci pazarcayi kaziklasin pazarci vatandası kimde suc

Yorumu oyla      3      4  
Aysel Paladır 29 Nisan 2021 Perşembe 18:26

Esnaf Değersiz bir birey.herkesin ucuz baktığı kişiler.esnaflık Çok zor oldu.marketler yiyecekten gidadan başka ürün satmıyacak fırın zuççaciye tekstil herşey satıyor bu esnaf haftada bir gün satıyor Market her gün.birde Marketlerde çalışan yemek molası yok dışarı çıkmıyor elemanlar sabah öğle yemekleri marketten almaya mecbur bırakıyorlar.esnaf olarak biz bittik...Allahın Adaletine güveniyorum.

Yorumu oyla      3      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Sputnik V aşısını Türkiye'de üretecek şirket ilk kez konuştu
Sputnik V aşısının Türkiye’deki üretimi için düğmeye basıldı. Sağlık Bakanı ...
Merkez Bankası yıl sonu enflasyon tahminini artırdı!
Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, sunumunu yaptığı 2021 yılı ikinci ...
Nisan ayında ekonomik güven düştü
Nisan ayında ekonomik güven endeksi bir önceki aya göre yüzde 5.1 düşüşle 93.9 değerine geriledi
 
‘Tam kapanma’ öncesi İzmir Otogarı’nda yoğunluk!
‘Tam kapanma’ öncesi İzmir Otogarı’nda yoğunluk!
Bakanlık ekonomi paketi için hazırlığa başladı
Geçtiğimiz ay açıklanarak takvime bağlanan ekonomi reform paketindeki ...
AVM'ler mağazalardan 3 hafta kira almayacak
AVM'lerle ilgili binlerce kişiyi rahatlatacak karar alındı. 3 hafta kepenk ...
 
Lokantacıların başkanı Yenice: Para değil öteleme istiyoruz!
Tam kapatma kararını değerlendiren Türkiye Lokantacılar Federasyonu Başkanı ...
İzmirli seyyarlar isyan etti: Ya açlıktan öleceğiz ya da intihar edeceğiz!
Türkiye genelinde 18 gün boyunca uygulanacak tam kapanma süreci, seyyar ...
Bitcoin yeniden 55 bin dolar sınırına yerleşti
Bitcoin, ABD merkezli çok uluslu banka JPMorgan Chase'in belirli müşterilerine ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Gönlüm hep seni arıyor neredesin?
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
Kirpi ikilemi – Hayır deme sanatı
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmirli giderek kendini daha kötü hissediyor
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Netameli meseleler 7
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bir portre: Sadullah Usumi
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Tire pazarında…
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
İsrailli çocuklara mektuplar (2) Barış sizin elinizde çocuklar!
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Nasıl toprak reformu yapılmalı?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Yaşamak...
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
19’undaki genç, dedesi yaşındaki adama nasıl yumruk atar?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva