HABERLER>GÜNCEL
30 Mayıs 2021 Pazar - 10:30

Pastacılar da üretmek istiyor: Ekmek kavgası büyüyor!

Şekerciler ve Pastacılar Odası Başkanı İhsan Esen, 2007'de çıkan bir yönetmelik nedeniyle "Unlu mamüller" adı altında bir alan açıldığına dikkat çekerek, "Unlu mamüller de bizim odamıza kayıtlı. Ekmek fırınları hem ekmek yapıp hem de pasta, börek üretip çay servisi de yapıyorlar. Biz ekmek üretip kendi yerimizde satmak istiyoruz. Bu konuda Ticaret Bakanlığı'na gerekli başvurumuzu yaptık" dedi.

Pastacılar da üretmek istiyor: Ekmek kavgası büyüyor!

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ -  İzmir'de fırınlar, unlu mamuller ve pastacılar arasındaki "Ekmek kavgası" büyüyor. 1999 depreminden sonra elde edilen veriler çerçevesinde 2007 yılındaki yönetmeliğin ardından ortaya çıkan fırınlar gibi "Unlu mamüller" de pastacılar da ekmek üretebilmek için yasal düzenleme talebinde bulundu. İzmir Şekerciler ve Pastacılar Odası Başkanı İhsan Esen, "Ortada haksız rekabet var. Ekmek üretim ruhsatıyla Fırınlar hem ekmek üretiyor, hem pasta yapıyor, hem de masa sandalye koyup müşteri ağırlıyor. Oysa aynı işi yapmamıza rağmen bizim ekmek üretmemize izin verilmiyor. Bu haksız rekabete son verecek yasal düzenlemelerin yapılması için girişimleri başlattık" açıklamasında bulundu.

400 DERECEDE ÇALIŞAN, DIŞARIYA ISI VERMEYEN TEKNOLOJİK FIRINLAR VAR
1999 depreminde yıkılan pek çok binanın altında, 'kara fırın' olarak tabir edilen fırınların olduğunun tespit edilmesinden sonra, 2007 yılında çıkarılan Ekmek Ruhsat Yönetmeliği'nin artık yenilenmesi gerektiğine vurgu yapan Oda Başkanı İhsan Esen, "O dönemde fırınların sıcaklığının, yapıyı zayıflattığı öngörülmüş. Bugünkü teknolojide böyle bir sorun yok" dedi. Başkan Esen, şu değerlendirmelerde bulundu:
"2007'deki o yönetmelikten sonra, binaların altında faaliyet gösterecek fırınlara ruhsat verilmedi. 250 metrekare alan ve ayrık nizam şartları getirildi bu şartlarda şehirlerde hiçbir şekilde ekmek üretim ruhsatı alınamadı. Ve bu açığı kapatma adına Unlu mamuller adı altında ekmek üreten işletmelerimiz doğdu.Unlu Mamuller şu anda ruhsatsız ekmek üretiyor. Biz yasal üretim yapmak istiyoruz. Büyük firmalar, küçük esnafla haksız rekabet ederek onları eziyor. Odamıza bağlı 1350 işlerimizden 700'ü, unlu mamüller olarak faaliyetini sürdürüyor. Dünyanın hiçbir yerinde böyle bir zorlama yok. Gevrek, boyoz, 240-250 derecede pişiyor. Ekmek de öyle. Bugün 400 derecede çalışan elektrikli fırının dışına dokunun, eliniz yanmaz. Üst kata sıcaklık vermemesi için yalıtım yapılıyor. Dükkanlarımız da küçük değil. Bu şartlarda Unlu mamullerin, de ekmek üretmesinde hiçbir sakınca görmüyoruz. Bu hakkı elde etmek istiyoruz."

FEDERASYON NEZDİNDE ÖZEL KOMİTE OLUŞTURULDU
AK Parti İzmir İl Başkanı Kerem Ali Sürekli'ye taleplerini ilettiklerini, ayrıca İçişleri Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı'na başvuruda bulunduklarını, resmi yazıları yazdıklarını anlatan Başkan İhsan Esen, Türkiye Lokantacılar ve Pastacılar Federasyonu Başkanı Aykut Yenice'nin önderliğinde CHP'nin ekonomi kurmaylarından oluşan heyete de bilgi verdiklerini bildirdi. Ticaret Bakanlığı'ndan, yönetmelikte düzenlemeye gidilmesini talep ettiklerini belirten Başkan Esen, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Federasyon Başkanımız Aykut Yenice öncülüğünde, bu sorunun çözümü konusunda çalışacak bir komite oluşturduk. Komitenin amacı, pastane ve unlu mamüllerin sorunlarını çözmek. 8 Haziran'da Ankara'da toplanacağız. Yönetmeliğin değişeceğinden umutluyuz. Çünkü ortada kanunsuzluk var, haksızlık söz konusu. Haksız rekabet var. Ekmek fırınları, aldıkları ruhsatlarla ancak ekmek ve pide yapabilirler. Fakat görüyoruz ki pasta da yapıyorlar, sütlü tatlı üretiyorlar, masa koyup müşteri ağırlıyorlar. Ama biz ekmek yapalım dediğimizde, ekmek üretmeye başladığımızda, bizi şikayet ediyorlar, maddi ve manevi zarara uğratıyorlar. Ticaret Bakanlığı'ndan,  ayrık nizam şartının kaldırılmasını istedik. 250 metrekare zorunluluğunun, 150 metrekareye düşürülmesini talep ettik. Ekmek Ruhsat Yönetmeliği'nin değişime ihtiyacı var. Bu yönetmelik, insanların satın alma özgürlüğünü de kısıtlıyor. İnsanlar, marketlere, bakkallara, AVM'lere mahkum ediliyor. Oradaki ekmeğin hangi şartlarda geldiğini, kimlerin ellediğini bilmeden tüketiyoruz. İnsanlar, mahallesindeki güvendiği, tanıdığı yerden alsın ekmeğini. Biz, sadece kendi tezgahımızda satacağımız ekmeği yapmak istiyoruz, çok şey istemiyoruz."

YÖNETMELİĞİN DEĞİŞMESİ, İSTİHDAMI DA ARTIRACAKTIR
Yönetmeliğin değişmesi, pastacıların da ekmek üretimine geçmesi durumunda önemli sayıda istihdam sağlanacağına vurgu yapan İzmir Şekerciler ve Pastacılar Odası Başkanı İhsan Esen, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Yönetmelik değişirse, ekstra istihdam olacak. 100 bin işyeri olduğunu varsayalım. Yönetmelik değiştiğinde her pastacı, en az bir ekmekçi, bir de yardımcı alacak. İş akışı artacağı için bir de tezgahtar istihdam edecek. Sadece üç kişiye iş verildiğini varsayarsak, 300 bin kişi eder. Sanayiciler, yine ekmeklerini yapsın, buna itirazımız yok. Biz kesinlikle dışarıya ekmek vermeyeceğiz."

 
Yunanistan ziyareti öncesi 'pozitif gündem' açıklaması
 
Kritik yan etki uyarısı: Virüsü atlatanlar hangi aşıyı olmalı?
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Yunanistan ziyareti öncesi 'pozitif gündem' açıklaması
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Yunanistan'a gerçekleştireceği ziyaret ...
5 kez iptal edilen orkinos çiftliğinde yeni perde: Bas parayı, al raporu!
Seferihisar'da yapımı planlanan orkinos çiftliği için Başaran Su Ürünleri ...
Bakanlıktan Salda Gölü açıklaması!
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Salda Gölü kıyısındaki renk değişikliğinin ...
 
Mehmet KARABEL yazdı... Sırada hangi 'Devrim' var?
Mehmet KARABEL yazdı... Sırada hangi 'Devrim' var?
Eren- 15 Operasyonu'nda bir asker şehit oldu!
İçişleri Bakanlığı, "Eren- 15 Operasyonunda çıkan çatışmada jandarma personelimiz ...
'Cinsel terapi' bahanesiyle kadınları istismar etti!
Adana'da, E.M., sosyal medya hesabı üzerinden S.K. isimli kişinin kendisine ...
 
O ilçede vakalar sıfırlandı!
İzmir'in Çeşme Belediye Başkanı Ekrem Oran, ilçede bugün koronavirüs vakasına ...
Ekipleri bile şaşkına çeviren saklanma!
Kilis'te, çimento yüklü kamyonun gizli bölmesinde, Suriye'den Türkiye'ye ...
2 milyon TL'lik gümrük kaçağı!
İzmir'in Karşıyaka ilçesinde, gümrük kaçağı olduğu tespit edilen bir ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Şifa adası!
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Kaytara kaytara!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yeşil Yıkamacılara Ceza Yağdı!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Oxford şehitleri
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Varlık-Hiçlik ekseninde gerilen insan
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Pahalı, fahiş ve fuhuş!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Ya o vergiler hayatımıza girerse!
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Evlad-ı Fatihan ne yapacak?
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Belediye meclisleri
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Önemli bir düzeltme!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva