Metehan UD / EGEDESONSÖZ- İzmir'in Seferihisar ilçesine bağlı Orhanlı köyünün sakinleri, yaşam alanlarına yapılmak istenen Jeotermal Enerji Santrali (JES) projelerine karşı mücadelelerini sürdürüyor. Binlerce yıllık zeytin ormanlarının var olduğu ve kadim zeytin kültürünün yaşatıldığı Orhanlı köyü sınırlarında yapılmak istenen JES projelerine karşı 4 yıl içerisinde 5 hukuksal mücadele kazandı.
Son olarak mahkemenin daha önce ÇED sürecini iptal ettiği Küçük Menderes Enerji Petrol Jeotermal Maden Elektrik Üretim Şirketi tarafından küçük değişiklikler yaparak revize ettiği JES-GES-RES projesi için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın vermiş olduğu 'ÇED olumlu' kararını 98 kişi ve 5 kurum ile birlikte 6'ncı davayı açtı.
Önceki gün açılan davanın keşif duruşması görüldü. Duruşmaya mahkeme ve bilirkişi heyetinin yanı sıra Oranlı köylüleri ve çevre köylerden insanlar katıldı. Keşif duruşması sırasında Orhanlı köylüleri projenin Orhanlı Vadisi üzerindeki etkilerine değindi.
Gözler bilirkişi heyetinin vereceği raporda olacak. Raporda mahkemenin vereceği kararı yakından etkiliyor.
İLK PROJE İPTAL EDİLMİŞTİ
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın Küçük Menderes Enerji Şirketi'nin İzmir'in Seferihisar Orhanlı Köyü ile Menderes Yeniköy arasında kalan mevkiide inşa etmek istediği JES, GES ve RES ile ilgili vermiş olduğu 'ÇED olumlu' kararı İZSU, Doğa Derneği, Orhanlı Doğa Kültürü Derneği, Orhanlı Köyü Kültür Doğa Gençlik ve Spor Kulübü Derneği, Sınırlı Sorumlu Seferihisar Kavakdere Köyü Sulama Kooperatifi ve köylüler tarafından mahkemeye taşınmıştı. Dosyayı inceleyen İzmir 3'üncü İdare Mahkemesi Bakanlığın 'ÇED olumlu' kararı ile ilgili iptal kararı vermişti.
Mahkemenin verdiği karar sonrası harekete geçen şirket Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın 2009/7 sayılı genelgesi doğrultusunda proje başvurusunda bulundu. Mahkeme kararları doğrultusunda güncellendiği ifade edilen proje tanıtım dosyasını inceleyen Bakanlık 'ÇED olumlu' kararı verdiğini duyurdu.
490 milyon TL değerindeki proje kapsamında elektrik santrallerinin zeytinliklere, tarım arazilerine, ormana ve askeri yasak bölgeye 37,5 MWe gücünde jeotermal enerji santrali rüzgar enerji santrali (3,6 MWe/1 Türbin) ve güneş enerji santrali (2 MWe/3,65 ha) tesisleri dikilmesi planlanıyor.