HABERLER>GÜNCEL
24 Aralık 2011 Cumartesi - 10:12

Öldürülen kadın davasına Bakan Şahin müdahil

Kadına yönelik şiddetin tırmandığı, kadın ölümlerinin savaş bilânçosunu aratmadığı dönemde Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin İzmir’deki kadın cinayeti davasına müdahil olmak istedi. Savcı, Şahin’in talebine itiraz etti.

Öldürülen kadın davasına Bakan Şahin müdahil

EGEDESONSÖZ-ÖZEL-IŞIL ÖZTÜRK- Dikili’de boşanmak istediği eşi Hüseyin Civek (46) tarafından 14 Ocak’ta 22 bıçak darbesiyle öldürülen Selma Civek’in (39) davasının son duruşmasında mahkemeyi de şaşırtan sürpriz bir gelişme yaşandı. Bergama Adliyesi’nde görülen davada Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, kamuoyuna ‘İzmir’deki Ayşe Paşalı Vakası’ olarak tanımlanan davaya doğrudan bakanlığın hukuk müşavirini göndererek müdahil oldu. Ancak Mahkeme’de beklenmedik bir gelişme yaşandı. Savcı, Dikili’deki kadın cinayetinden bakanlığın zarar görmediğini savunarak, bakanlık avukatının davaya müdahil olmasının reddedilmesi yönünde görüş belirtti. Katil zanlısı kocanın avukatının da benzer taleple gelmesi üzerine hakim bu konuda karar vermekte zorlandı. Mahkeme heyeti bu talep konusunda son kararı vermek için bakanlıktan ek belgeler isteyerek müdahil olma talebine ilişkin kararı bir sonraki celseye bıraktı.
 
BAKANLIK KATİL ZANLISININ CEZALANDIRIMASINI İSTEDİ
Bakan Şahin, mahkemeye sunduğu dilekçede katil kocanın suçunun sabit olduğunu belirtip kamu adına cezalandırılmasını talep etti. Dikili’de yaşayan 39 yaşındaki Selma Civek, 14 Ocak 2011'de, motosikletiyle evine giden Kabakum mevkisinde karşılaştığı boşanmak istediği eşi Hüseyin Civek tarafından 22 bıçak darbesiyle öldürülmüştü.
 
BAKANLIK HUKUK MÜŞAVİRİ GÖNDERİLDİ
Türkiye’de ilk kez bir kadın cinayetine doğrudan müdahil olan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Şahin davaya Ankara’dan Hukuk Müşaviri Birsel Kurt’u gönderdi. Dördüncü duruşması yapılan ve öldürülen Selma Civek’in kızı Pınar Civek tarafından sürdürülen davaya bakanlığın avukatı olarak katılmak isteyen Kurt, mahkemede önemli açıklamalar yaptı.

 
BAKANLIK 81 İLDE 90 AVUKATLA DAVALARA MÜDAHİL OLACAK
Kadına yönelik şiddet olaylarının artması nedeniyle hükümetin ve de bakanlığın bu konuda çok kararlı bir tutum izlediğini söyleyen Avukat Kurt, mahkeme heyetine hükümetin yeni yasal düzenlemelerle kadına yönelik şiddet davalarına katılmak için hazırlık yaptığını anlattı. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na bağlı özel hukuk birimleri oluşturma kararı alındığını açıklayan avukat Kurt, “Türkiye’nin 81 ilinde bakanlığa bağlı ilk etapta 90 avukat görev yapacak. Bu avukatlar şiddet gören kadınlar başta olmak üzere her türlü cinsel istismar davalarında mağdurların yanında müdahil olarak davalara katılacak. Bakanlığımız şiddet gören kadınlara hukuksal desteğin yanı sıra başta çocuklar olmak üzere her türlü şiddet ve cinsel istismar davalarının tarafı olacak’ dedi.
 
ÜÇ SAYFALIK MÜDAHALE DİLEKÇESİ VERİLDİ
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Hukuk Müşaviri Birsel Kurt, Ankara Nöbetçi Ağır Ceza Mahkemesi aracılığı ile Bergama Ağır Ceza Mahkemesi’ne 3 sayfalık müdahale dilekçesi sundu. Dilekçede, Bakanlığın teşkilat ve görevleri hakkında kanun hükmünde kararnamenin 2. ve 9. maddeleri gereği kadına yönelik şiddet eylemleri ile ilgili kamu davalarının devlet adına müdahale edilmesi ve davalara katkıda bulunulması amacıyla mağdur veya müşteki olanların yanında yer almanın bakanlığın görev ve sorumlulukları dâhilinde olduğuna yer verildi.
 
SAVUNMASIZ EŞİNİ 22 BIÇAK DARBESİYLE KASTEN ÖLDÜRDÜ
Dilekçede şu ifadelere yer verildi;
“Kadına yönelik şiddet ve aile içi şiddetin önlenmesi ve bunlarla mücadeleye ilişkin Avrupa konseyi sözleşmesini onaylayan (24.11.2011’de Meclis’de onaylandı) ilk ülke olarak kadına karşı şiddetin önlenmesi ve bunla mücadele konusunda bütün devlet organlarının işbirliği içinde hareket etmeleri gerekmektedir. Dava konusu şüphelinin eyleminde bütün şartların mevcuttur. Zanlı Hüseyin Civek ifadesinde öldürme fiilini, resmi eşine karşı, savunmasız durumda iken ve orantısız güç kullanarak ve daha önce de buna benzer (bıçakla saldırarak yaralama, tehdit, psikolojik ve fizikse şiddet nedeniyle konuttan uzaklaştırma tedbiri kararını gerektiren) eylemlerini de tekrarlayarak, suç işlenirken aşırı şiddet kullanarak (22 bıçak darbesi ile ve en sonunda maktulün kasığına bıçakla saplı bırakarak) silah kullanarak kasten ve tasarlayarak gerçekleştirmiş olduğunu açıkça yoruma mahal vermeyecek şekilde ifade etmiştir. Bu sebeplerle kamu davasına katılmamıza, sanığın cezalandırılmasına karar verilmesini talep ederiz”.
 
MAHKEME ŞAHİN’İN MÜDAHİLLİĞİNİ KABUL ETTİ
Bergama Ağır Ceza Mahkemesi’nde bugün 4. kez görülen davada, Mahkeme heyeti Kadın ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Hukuk Müşavirliği’nin verdiği müdahale dilekçesini savcılığın karşı görüşüne karşın reddetmeyerek son kararını bir sonraki celsede vereceğini söyledi. Duruşma sırasında hazır bulunan Bakanlık Hukuk Müşaviri Birsel Kurt, öldürülen Selma Civek’in kızı Pınar Civek’in avukatı Bilge Civa’nın yanında yerini aldı.
 
BAKANLIĞIN MÜDAHİL OLMASI SEVİNDİRİCİ
Öldürülen Sema Civek’in kızı Pınar Civek’in avukatı Bilge Civa duruşma sonunda “Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın Türkiye’de ilk kez tüm kadınlar adına davamıza müdahil olmasının kendilerine güç verdiğini söyledi. Civa, “Bakanlığın ve Sayın Bakan Fatma Şahin’in bu desteği ve yanımızda olduğunu bilmekten huzur duyduk. Bu uygulamanın devamını bekliyoruz. Tüm kadınlar adına kadına şiddetle mücadelenin bu tür olayların azalmasında etkili olacağını kanaatindeyim” diye konuştu. 

“KADINA YÖNELİK ŞİDDET SOSYAL BİR YARA”
Bergama Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nı temsilen Hukuk Müşaviri Birsel Kurt bakanlığın suçtan zarar gördüğünü belirterek katılma talebinde bulunduklarını söyledi. İlk etapta Birsel Kurt’un duruşmaya katılmasına karar verildi. Mahkeme Hakimi Bakanlığın bundan sonra Türkiye’deki davalara katılıp katılmayacaklarını sordu. Kurt, kadına yönelik şiddetle ilgili kararlı bir tavır izleyeceklerini söyledi. Bunun bir ilk adım olduğunu ifade eden Birsel Kurt, “Kararlılık söz konusudur. Kadına yönelik şiddetle ilgili davalara katılma yoluna gidilecek ve bu yönde çalışmalar yapılacaktır” dedi.
 
Öldürülen Selma Civek’in avukatı Bilge Civa ise kadına yönelik şiddetin sosyal bir yara haline geldiğini eksikliği tamamlamak değil, tüm kadınlar adına bakanlığın davaya katılmasının kabul edilmesi gerektiğini bildirdi.
 
Mahkeme Savcısı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın müdahale talebinin suçtan zarar görmedikleri gerekçesi ile reddini mütaala etti. Mahkeme diğer duruşmada değerlendirmek üzere talebi değerlendireceğini söyledi. 
 
Sanık Hüseyin Civek ise boşanmak isteyen eşi Selma Civek’i kendisinin öldürmediğini savundu. Mahkeme heyetinin cinayeti kimin işlediği yönündeki soruya zanlı Hüseyin Civek, “Öldürülmesine sebebiyet vermiş olabilirim ama ben öldürmedim” diye şaşırtan bir yanıt verdi. Eşinin başkalarıyla ilişkisi olduğunu savunan katil zanlısı koca, suçlamaları reddetti.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 5 yorum var, 5 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen 1 yorum var.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
nilaysermikökkılınç 24 Aralık 2011 Cumartesi 19:21

Sn. Bakan ‘ın niyeti takdire değer elbette ancak mevcut davalara müdahil olarak katılmanın bu konuda beklenen amaca hizmet etmeyeceği düşüncesindeyim. Savcı zaten iddia eden ve sanığın yargılanması yolunu açan makamdır. Yargılama bittiğinde de aleyhte bir sonuç varsa kararı temyiz edendir. Davalara Bakanlığın müdahil olması yargılamayı ne kısaltır ne de daha sağlıklı bir yargılama olmasını sağlar; yargı sistemini değiştirmediğiniz sürece ! Bence 90 müdahil avukat yerıne kadına şiddete yönelik davalara bakacak 90 mahkeme kurun ; 90 yargıç atayın ; yargı sürecini hızlandırın ; yargıçlara yol gösterecek yasaları çıkarın !

Yorumu oyla      11      5  
Kamil 24 Aralık 2011 Cumartesi 10:23

Sayın Bakanı kutluyorum. devletin demeç vermekten öte birşeyler yapması gerekiyordu artık. fatma şahin doğru yoldasın. tebrikler

Yorumu oyla      11      5  
Egeli 24 Aralık 2011 Cumartesi 02:28

Sayın bakanım polisi pasifize etmek için bu ne hız böyle.Azgın azınlık baascılarının ve kadrolu kaos takımının bakışıyla polise bakmak niye?.Umarım polisin nasıl pasifize edildiğine bir örnek olan Yozgatta 2 gün önce 4-5 polisin alacak verecek davasından dolayı baba-oğul 2 kişiden aslanlar gibi dinlenip dinlenip dayak yediğini görünce mutlu olmamışsınızdır sayın bakanım

Yorumu oyla      11      5  
hüseyin ahmetoğlu 23 Aralık 2011 Cuma 23:01

sn. bakanımı kutluyorum.aileden sorum ise taşın altına elini koyması büyük bir cesaret örneği göstererek olayların üzerine üzerine gitmesi takdira şayandır.yola devam sn. bakanım

Yorumu oyla      11      5  
koray 23 Aralık 2011 Cuma 22:17

nimet çubukçu ve selma aliye kavaftan sonra ilaç gibi geldi bu bakan.. çok uğraşıyor kadınlar ve kadın hakları için.. Allah yardımcısı olsun

Yorumu oyla      11      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Cudi Dağı'nda 27 PKK'lı terörist öldürüldü
Şırnak Valiliğinden yapılan açıklamada, Cudi Dağı’nda düzenlenen son operasyonlarda ...
Sonu anne ve babasıyla aynı oldu
Henüz 1.5 yaşındayken, babası ile annesini trafik kazasında yitiren, yıllarca ...
Erdoğan Sarkozy'e sert çıktı: Bilmiyorsa babasına sorsun
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan “Müslüman Toplumlarda Değişim ve Kadının ...
 
Kaçak elektronik zanlıları adliyede
İzmir merkezli olarak 5 ilde eş zamanlı yapılan baskınlarda, Çin'den sahte ...
Güzelbahçe’de can pazarı: Biri ağır 3 yaralı
Güzelbahçe İlçesi'nde iki otomobilin çarpışması sonucu meydana gelen kazada, ...
İzmir Kadınları kahvaltıda buluştu
İzmir Kadınları Ege Güç Birliği Derneği yönetim kurulu üyeleri işletmeciliğini ...
 
Türköne konuştu: Atatürk'ü seviyorum ama...
Köşk’ün "Atatürk Kurumu" üyeliğine atadığı Prof. Dr. Mümtazer Türköne, ...
Oysa her şey çok güzel olacaktı...
Bir kaza, İşgören ailesinin hayatını kararttı. 'Her Şey Çok Güzel Olacak' ...
İzmirli Şehit Kubilay'ı 81 yıl sonra da saygıyla andı
Devrim Şehidi Asteğmen Mustafa Fehmi Kubilay, şehit edilişinin 81. yılında ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
İzmirli o üniversite bulutların üstünde!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bir Mayıs, çok renk…
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yeşil Yıkama ve İtibar Yönetimi
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Aydınlanmanın alacakaranlığında
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva