HABERLER>GÜNCEL
30 Ağustos 2023 Çarşamba - 13:52

Öğrencilerden zoraki YKS tercihi… İşsizliğe bile bile lades!

Rehber Öğretmen ve İzmir Veli-Der Başkanı Necati Kalafat, tercih davranışlarının kariyer odaklı değil iş bulma odaklı olduğunu kaydederek “İzmir’de üniversiteyi kazanabilmek için Atatürk Lisesi’ni bırakıp açık liselere geçip sınava çalışmaya başlıyorlar. Bu da liselerin eğitim kalitesini düşürüyor ya da paralı eğitimin önünü açıyor” dedi.

Öğrencilerden zoraki YKS tercihi… İşsizliğe bile bile lades!

Diren ÇELİK/EGEDESONSÖZ- 2023-2024 eğitim ve öğretim yılında okumak isteyenler ve ilk tercihlerde istediği bölüme yerleşen adaylar bu günlerde üniversite kayıt işlemlerini tamamlıyor. Üniversiteye yerleşemeyen adaylar ise YKS ek tercih sürecini bekliyor.

İlk tercihlerde üniversitelere yerleşen öğrenciler tercihlerini neye göre belirledi. Egedesonsöz’e değerlendirmelerde bulunan Rehber Öğretmen ve İzmir Veli-Der Başkanı Necati Kalafat, eğitim sisteminin üniversite sınavlarını kaldıramadığını belirterek istihdama yönelik bir sınav sisteminin olması gerektiğini kaydetti.

EĞİTİM SİSTEMİ KALDIRAMIYOR
Ülkede, sınav sisteminin eğitim sistemi ile bağdaşmadığını kaydeden Kalafat, “Türkiye'de, YKS sisteminin oluştuğu zamanlardaki tabloyla öğrencilerin sınava girdiklerindeki tablo çok farklı. Bir buçuk milyon öğrencinin sınava girdiği bir dönemde oluşturulan sınav sistemi olan YKS şu anda 3,5 milyon öğrencinin sınava girdiği ve 50 bin -60 bin sıralamayla mühendislik barajlarının olduğu zamana denk düşen şu anda ise 250 binlerdeki sıralamayla mühendisliklere girilen sınava dönüştü. Dolayısıyla YKS sistemi, bu eğitim sistemini  kaldırmıyor” dedi.

YURTDIŞINA ÇIKMAYA ÇALIŞIYORLAR
Öğretmenlik fakültelerindeki öğrencilerin KPSS dershanelerine gitmek zorunda kaldıklarını aktaran Kalafat, “4 yıllık bir üniversiteye giren öğrenci oranı 450 bin. Ancak 40 bin-50 bininci sıralamadaki öğrencilerin bile kamuya atanma olasılıkları 10 üzerinden 1. 10 öğretmenlik fakültesi öğrencisinden yalnızca 1’i atanabiliyor. Diğerleri KPSS’ye girmeye devam ediyor. Bundan 20 sene önce öğrenciler okulda staja giderdi. Deneyimli öğretmenlerden tecrübe edinirdi kimse artık bunu yapmak istemiyor çünkü KPSS dershanesine gitmek zorunda. Benzer bir şey tıp fakültesi öğrencileri için de geçerli. 40 bin 50 bininci sıralamalara girmiş öğrenciler 4.sınıftan itibaren doktorluk pratiği öğreneceğine Almanca derslerine çalışıp yurt dışına gitmeye çalışıyor. Çünkü Türkiye’de doktor olmanın kendisine bir şey katmayacağını biliyor. 81 ilde üniversite yapacağız. Aslında lisenin devamı olan akademik açıdan da yetersiz olan mezun olduğu zaman iş bulamayacak gençleri sınavla üniversiteli yapıyor ama üniversite mezunu işsiz olarak hayatlarına devam ediyor” şeklinde konuştu.

ÜNİVERSİTEYİ KAZANABİLMEK İÇİN…
İzmir’de, iyi eğitimli liseleri bırakıp, üniversiteyi kazanmak için açık liselere yöneldiğini kaydeden Kalafat, “Başka bir tablo da İzmir’de; Üniversiteyi kazanabilmek için Atatürk Lisesi gibi köklü liseleri bırakıp açık liselere geçip sınava çalışmaya başlıyorlar. Bu da liselerin eğitim kalitesini düşürüyor ya da paralı eğitimin önünü açıyor. Parası olanın üniversiteyi kazanabildiği parası olmayanın da ancak çok zeki ise üniversitelere gidebildiği ancak 10’da 1 oranında iş bulabildiği bir sistem gençlerin önünü açmıyor. Sadece okumak için okuyorlar. Sınav sisteminin bir de 2 yıllık girdikleri yer var akademik kariyer yapmak değil hızlıca işe atılmak isteyerek giriyorlar ama işe girme oranları 20’de 1 oranında. Zincir marketlerde kasiyer, tanıdığı varsa belediyede güvenlik oluyor. Bu gidişle 15 milyon diplomalı genç işsiz olacak.Kabus gibi bir tablo şu anki sınav sistemine orta okuldan başlayarak revizyon getirilmezse, istihdama yönelik sınav sistemi oluşturulmaz ise bu sistem çökmeye mahkumdur.Tıplarda ve mühendisliklerde bile dolmayan kontenjan var . 500 bin öğrencinin sınava girme hakkı varken sınava girmediği görüldü. 3,5 milyon öğrenciden 500 bin öğrenci hak kazanmasına rağmen sınava girmiyor. Liselerden mezun olmuş başvuru yapıyor. Sınav günü sınava gitmiyor. Sınav kurumuna güvenmediğini gösteriyor. Ayrıca öğrenciler başka bir ile giderek masraf yapmak yerine kendi ilinden çıkmayıp özel üniversiteleri tercih ediyor. Böylelikle özel üniversitelerin önü açılıyor” ifadelerine yer verdi.

 
Lüks motor yatlar Marmaris'e kargo gemisiyle getirildi
 
Yunan unsurları ölüme itti... Sahil Güvenlik kurtardı!
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
yahu bu nasıl açıklama 30 Ağustos 2023 Çarşamba 16:40

herkes üniversiteye gitmek zorunda değil, herkes öğretmen olmak zorunda değil. Yıllardır atama sorunu varsa öğretmenlik yazmasınlar. Atama da beklememiş olurlar. Her yıl 450 bin kişi gerçekten öğretmen olma kapasitesine sahip mi? Bu kadar öğretmene ihtiyacımız var mı? Bu kadar üniversiteye ihtiyacımız var mı?

Yorumu oyla      4      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bornova'da orman yangını!
İzmir'in Bornova ilçesinde çıkan orman yangını havadan ve karadan müdahaleyle ...
İzmir'de fotoğraflarla 30 Ağustos coşkusu!
İzmir'de fotoğraflarla 30 Ağustos coşkusu!
Aşiretleri enflasyon vurdu... Düğün adetleri değişti!
Ekonomik kriz, takılan kilolarla altın, toplanan milyonlarca lira ile ...
 
İzmir'de 30 Ağustos coşkusu!
30 Ağustos Zafer Bayramı kutlamalarında konuşan İzmir Büyükşehir Belediye ...
10 yıl önce dikilmişlerdi... Sakız ağaçlarından ilk hasat!
İzmir Orman Bölge Müdürlüğünce Urla ilçesine bağlı Demircili Mahallesi'nde ...
Gece kulübünde tartıştığı 2 kardeşi vurdu!
Bolu'da İsa Güler, daha önce bir gece kulübünde tartıştığı kardeşler 28 ...
 
Bilim'den Ege Denizi uyarısı: Canlı yaşamını tehdit ediyor
İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi'nden (DEÜ) Prof. Dr. Neval Baycan, Ege ...
İzmir'de korkutan orman yangını!
İzmir'in Kemalpaşa ilçesinde çıkan orman yangını, kontrol altına alındı.
Mevlit yemeğinin sonu acilde bitti!
Artvin'de zehirlenme paniği yaşandı. Kentte bir mevlit yemeğinden sonra ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türkiye'nin İslam’la sınavı
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve bugün Türkiye (1)
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kamu yararı Çeşme Projesi’nin neresinde?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
12 Eylül ve yeni Anayasa
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
İlk '4' madde neden rahatsız ediyor?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Atatürk’ün Toprak Kanunu ya da feodalizmin tasfiyesi uğraşısı
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Siber ve milli!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Germir bağları
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Müzik ve mandolin
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
 Narin (İnce) Habercilik ve Medya Etiği
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva