HABERLER>GÜNCEL
3 Mart 2023 Cuma - 10:33

Oda'dan yapı stoku uyarısı: Acil dönüşüm şart!

TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Koray Çetin Onalan, İzmir'de çevresiyle birlikte merkezi etkileyecek yüzlerce diri fay olduğuna dikkati çekip, "Bu nedenle İzmir'in yapı stoğunu çok ciddi ve çabuk bir şekilde dönüştürmemiz lazım. Kentsel dönüşüm bugünden yarına çok çabuk olacak bir şey değil ama elimizi çabuk tutmak zorundayız" dedi.

Oda dan yapı stoku uyarısı: Acil dönüşüm şart!

TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Koray Çetin Onalan, 6 Şubat'taki Kahramanmaraş merkezli depremler hakkında açıklamalarda bulundu. Türkiye'yi yasa boğan bu afeti 'fenomen' bir deprem olarak değerlendiren Onalan, "10 büyük ilimiz, birçok yerleşim merkezi bundan etkilendi. İzmir de deprem bakımından riskli bölgelerden biri. İzmir'de çevresiyle birlikte merkezi etkileyecek yüzlerce diri fay var. Bunların içerisinde süresini doldurmuş kırılmayı bekleyen faylar var. 2015'te bir an evvel mikro bölgeleme çalışmalarını tamamlamak zorunda olduğumuz konusunda uyardık. İzmir Büyükşehir Belediyesi şu anda böyle bir çalışma yapıyor. Yapılan her çalışma önemlidir ancak geç kaldık. İzmir'in yapı stoğunu çok ciddi ve çabuk bir şekilde dönüştürmemiz lazım. İzmir'i 1 ile 3 yıl içinde dönüştürmemiz mümkün değil ama bir yerden başlamak zorundayız. Kentsel dönüşüm bugünden yarına çok çabuk olacak bir şey değil ama elimizi çabuk tutmak zorundayız" dedi.

'DÖRT ANA BAŞLIKTA DEĞERLENDİRİYORUZ'
Jeoloji Mühendisleri Odası olarak depremi 4 ana başlıkta değerlendirdiklerini ifade eden Onalan, "İlk olarak; diri fayların üzerinde yapılaşmayı önleyelim diyoruz. İki; sulak alanlar, ovalarımız depremde en çok yıkımın olduğu yerler. Buralarda yapılaşmayı sınırlayalım diyoruz. Daha güvenli alanlara yönelelim ve insanlarımızı daha güvenli alanlarda yaşatalım. Üçüncüsü yapı denetim sistemimiz geldiğimiz noktada çökmüş durumda. Bu deprem şunu gösterdi; biz yapılarımızı denetleyemiyoruz. Yapı denetim sistemlerinin içinde jeoloji mühendisleri, yer bilimciler yok. Son olarak gündeme gelmesi gereken konu ne yazık ki imar affı. Bu dört maddeye dikkat edersek, bundan sonraki depremlerde bu kadar zayiatımız olmayacak" diye konuştu.

'YANLIŞ SORULARLA TARTIŞIYORUZ'
Depremin yanlış sorular sorularak tartışıldığını belirten Onalan, "Yerel yönetimler ve yurttaşlarımız 'Fay ne zaman kırılacak?' diye soruyor. Aslında bu soru yanlış bir sorudur. Bilim insanları fayların üstündeki riskleri tespit ederler ve uyarırlar. Aslında yerel irade ve yurttaşların sorması gereken şu; 'Burada bir deprem olacak, ben güvenli bir yerde miyim?', 'Diri fayın üzerinde mi?', 'Bina yapı tekniğine uygun mu inşa edilmiş?' gibi soruları soracağız. Bu soruların karşılığını aldığımız zaman biz depremden zarar görmeyeceğiz. Bu ülkenin kaderi deprem ve afetler değil. Türkiye'nin en büyük sorunu depremdir. Ne zaman deprem üreteceğini bilmediğimiz 400-500 fayımız var bu ülkede. Bunların birçoğu kırılmayı bekliyor. Hiç vakit kaybetmeden bilimsel planlama stratejilerine uygun kentsel dönüşümü gerçekleştirmek zorundayız" ifadelerini kullandı.  (DHA)

 
e-Devlet'te EYT için yeni düzenleme
 
Altay'ın kozu Paixao
YORUMLAR
Toplam 5 yorum var, 5 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Ağam 3 Mart 2023 Cuma 18:21

bir itiraz etmesen yapacaklarda herşeye itiraz ediyorsunuz.

Yorumu oyla      4      4  
konak 3 Mart 2023 Cuma 17:40

Ada bazında dönüşüm şart olmuştur.

Yorumu oyla      5      3  
kimbilir 3 Mart 2023 Cuma 17:01

Siz her şeye itiraz ederken bu nasıl olcak acaba hadi gidin şu kulelere itiraz edin o zaman sizin gerçekten işinizi yaptığınızı düşünelim

Yorumu oyla      5      4  
Selami 3 Mart 2023 Cuma 16:06

Kentsel dönüşüm projesi şart mimarlar odası sehir plancilari tabipler odası nerede itirazci oluyor rant beton diyip o zaman sehirplancilari belediye elemanları ne zaman plan olsa bunlar mahkemelerde itiraz eden tkp hdp sol partililer siyaset yapacaklarına işlerini yapsınlar yatırıma köstek olmasınlar İzmirliler bıktı bunlardan

Yorumu oyla      5      4  
Ali 3 Mart 2023 Cuma 11:38

Dönüşüm şartsa halkın mağduriyeti olmaması için tüm ilçelerde emsal yükseltilmeside şart.Kendiniz sağlam kulelerde otururken halk 60- 70 yıllık evlerde yaşıyor .

Yorumu oyla      6      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Göçmen kaçakçılarına darbe: 74 gözaltı!
Van ve Bitlis merkezli 5 ilde göçmen kaçakçılığı şüphelilerine yönelik ...
Yıkılan binalarla ilgili 768 şüpheli hakkında işlem yapıldı
Kahramanmaraş merkezli depremlerde yıkılan binalara ilişkin cumhuriyet ...
İzmir'de zehir baskını... Tavan arasında kokain!
İzmir'in Konak ilçesinde boş daireye yapılan baskında tavan arasına gizlenmiş ...
 
İzmir'de 'Alabora' operasyonu: Şantajcılar adliyede!
İzmir'de, iş insanlarına şantaj yaparak haksız kazanç sağlayan ve çok ...
Ailesini kaybetti... 11 yaşındaki yeğenini arıyor!
Kahramanmaraş'taki depremlerde annesi, babası, ağabeyi, yengesi, yeğeni ...
Uzmanından su kıtlığı çözümü: Hanelere kota!
Küresel iklim değişikliği etkisinin son yıllarda daha fazla hissedilmeye ...
 
MİT'ten Sincar'da nokta operasyon
MİT'in, Irak'ın kuzeyindeki Sincar'da düzenlediği operasyonla, PKK/KCK’nın ...
İzmir’de ölümlü kaza… Trafik pert!
İzmir’in Bornova ilçesinde meydana gelen ölümlü trafik kazası sebebiyle ...
Erdoğan imzaladı: 28 Şubat'ın 3 generaline af!
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 28 Şubat davasında müebbet hapis cezasına ...
 
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Türk Milleti!!!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Az okumuşlar
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Karl Marx ve Mehmet Şimşek!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Kabiliyetsiz milletin Atatürk’ü olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
1 Temmuz eşiği ve normalleşememe!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Despina Vandi Çeşme’de… Kaçırmamak gerek
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Kaytara kaytara!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Oxford şehitleri
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Varlık-Hiçlik ekseninde gerilen insan
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Ya o vergiler hayatımıza girerse!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva