HABERLER>SAĞLIK
8 Ekim 2024 Salı - 13:08

Oda'dan 'eşek eti' uyarısı: Sağlık riski doğurabilir!

Tarım ve Orman Bakanlığı'nın denetimleri ile ortaya çıkan tek tırnaklı hayvan etinin çeşitli ürünlerde kullanılmasına ilişkin TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Üyesi Uğur Toprak, "Tek tırnaklı hayvan etinin olup olmadığını anlamak güç oluyor. Çünkü genellikle çok baharatlı ve harçlı malzemelerin için de görüyoruz. Bu etlerin bütün ya da löp et olarak satılması pek olası değil" dedi.

Oda dan  eşek eti  uyarısı: Sağlık riski doğurabilir!

Tarım ve Orman Bakanlığı'nın denetimi sonrasında kasap ve restoranlarda satılan çeşitli ürünlerde tek tırnaklı hayvan eti kullanıldığını ifşa etti. Özellikle eşek eti satışının yanı sıra bu etlerde çeşitli parazitlerin olması endişeye neden oldu. Tarım ve Orman Bakanlığı'nın taklit-tağşiş ürünler listesini açıkladığını ve bu durumun önüne geçebilmek adına günlük olarak sayfada açıklanacağını belirten TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Üyesi Uğur Toprak, "Şeffaflık açısından bunu önemsiyoruz ve iyi bir uygulama olarak görüyoruz. Dana eti diye bildiğimiz ve yediğimiz ürünler tek tırnaklı hayvan eti hatta bazılarında domuz eti de olabiliyor. Önlemenin bir yolu, güvenilen ve bilinen yerlerden alışveriş yapmak ancak yeni kurulan ve hakkıyla işini yapan işletmelerle de elbette karşılaşıyoruz. Yine de güvenilebilir yerlerden alışveriş yapmak en doğrusu. Tek tırnaklı hayvan etinin olup olmadığını anlamak güç oluyor. Çünkü genellikle çok baharatlı ve harçlı malzemelerin için de görüyoruz. Bu etlerin bütün ya da löp et olarak satılması pek olası değil. Bu noktada da dışarıda yemek yiyeceğimiz zaman yine güvendiğimiz, bildiğimiz ve hijyen kurallarına uyduğunu düşündüğümüz işletmeler tercih edilmesi gerekiyor" dedi.

'CİDDİ ANLAMDA SAĞLIK RİSKİ DOĞURABİLİR'
Özellikle eşek gibi tek tırnaklı hayvan kesimlerinde parazitin yanı sıra bulaş riski olduğuna da dikkati çeken Toprak, "Tüm bu durumlar başta gıda zehirlenmeleri olmak üzere birçok sağlığa olumsuz etkileri de olacaktır. Aslında at etine izin veriliyor ancak bunun için çiftlik açılması ve Tarım ve Orman Bakanlığı'ndan izin alınması lazım. Satışta etiketin üzerinde de at eti olduğu belirtildiği sürece bu ürünü tüketmekte sıkıntı yok. Ancak bu izinler alınmadan merdiven altı işletmelerde ve kesimhanelerde kesildiği için ve yurttaş bunu bilmediği için ciddi anlamda sağlık riski doğurabilir" diye konuştu.

'YETKİLENDİRİLMİŞ GIDA DANIŞMANLIĞI PROJESİ BAŞLAMALI'
Taklit hilelerinin önüne geçebilmesinde ifşa listelerinin önem kazandığını belirten Toprak, "Tarım ve Orman Bakanlığı'nın daha fazla sayıda gıda mühendisi istihdam ederek denetimlerini etkin bir şekilde yapması gerekiyor. Böylelikle bu işletmeleri de şeffaf bir şekilde açıklanmasında ve devam takibinin yapılmasında hız kazanacaktır. Bu şekilde yurttaşın halk sağlığı ve gıda güvenliği konusunda bir adım öteye geçebiliriz. Çünkü gıda kontrol mühendisi arkadaşlarımız canla başla çalışıyorlar. Ayrıca odamızın uzun zamandır söylediği Yetkilendirilmiş Gıda Danışmanlığı Projesi de başlamalı" dedi. İzmir'de 45 yıldır kasap olduğunu belirten Aydın Kayıkçılar (58) ise "Belirli dönemlerde denetim için geliyorlar. Ancak merdiven altı yerlerde bilinmeden bu işler yapılabiliyor. Bu nedenle bilindik, güvenilir yerden alışveriş yapılması önemli" diye konuştu. (DHA)

 
Mehmet Sepil 'yüzleşme şart' dedi: İzmir’in neyini tartışacağız?
 
'Molotofkokteyli' tehdidi: Komşusunun evine tiner döktü!
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
8 Ekim 2024 Salı 13:46

At eti içinizin veriliyormuş.. Ne demek ya ?Bütün toplum at ,eşek eti yemek zorunda mı ?At, eşek,domuz etleri ayrı satılsın madem...Meraklıları alsın yesin..Ama tüm topluma dana,kuzu diye zorla yedirilen bu eylemin de hesabı sorulmalı,, Hiç kimse istemeden,birileri çok para kazanıp zengin olacak diye farklı etleri yemek zorunda değil...Kendileri istediklerikadar yiyebilir..Bu sahtekarlığı ve dolandırıcılığı hesabı en ağır şekilde sorulmalıdır.. Düşüncelerinden dolayı insanlar yıllarca icerde tutulurken bunlar aldıkları azıcık para cezalarına igrencliklerine devam etmektedir,,Hani farklı etler yemek haram di İnsanlara zorla bilgileri dışında yedirilmek sevap mı oluyor yoksa....Odanın tepkisi de yetersiz kalmış,Sağlık sorunlarına yol açabilir demişler,, Ya psikolojik sorunların nasıl anlatacağız,, Kandirilmanin aldatılma in içimizin dışına çıkmasının hesabını kimde n soracağız...Imddaaaat kurtarın bizi bu gıda teröristlerinin elinden,,,,,Yakında Cinde olduğu gibi insanlarımız herkesin mahluk etini mi yiyecek...Kadınlarımız, çocuklarımız olduruluyorB gıda teröristleri de içimiz de kalan bir damlacık yaşam kırıntısı ı yok ediyor...Yakında köpek etlerini bile bize yedirir bu açgözlülük....

Yorumu oyla      0      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Uzmanı açıkladı: Türkiye’de her 10 bebekten 1’i erken doğuyor
Türkiye’de yılda yaklaşık 1 milyon 200 bin canlı doğumun olduğunu söyleyen ...
Uzmanından obezite açıklaması: Yaşam süresini kısaltıyor!
Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Mehmet Ali Gök, obeziteyle ilgili uyarılarda ...
Uzmanı açıkladı: Normal doğum hem bebeğe hem anneye faydalı!
İzmir'deki Buca Seyfi Demirsoy Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ...
 
Doğduğu hastaneye doktor olarak atandı
İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde dünyaya gelen Ahmet Çağrı ...
Uzmanı uyardı: Soğuk algınlığı ilaçları masum değil
Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı Dr. Öğretim ...
Bakan Memişoğlu il sağlık müdürleri ile buluştu
Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu başkanlığında gerçekleştirilen İl Sağlık ...
 
Sebep kuş gribi: 47 kaplan, 3 aslan ve 1 panter öldü
Vietnam'ın güneyinde bulunan iki hayvanat bahçesinde kuş gribi olarak ...
Göz bebeğiyle kontrol edilen elektrikli sandalye geliştirildi
Trakya Üniversitesi'nde lisans ve yüksek lisans eğitimi gören 3 öğrenciden ...
30 dakikalık işlemle tansiyon hastalığından kurtuldu
İzmir'de tansiyon hastası Güneş Laçinkaya (60), başvurduğu Çiğli Eğitim ...
 
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
‘Gönülsüz bekarlar’ için bakanlar devreye!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
34 yıldır katilleri nasıl bulunmaz?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İmamoğlu yalnız mı bırakılıyor?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Büyük İnsanlık İçin: MikroRNA!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Atatürk’ten rövanşı alacaklar da…
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Halkın gerçek gündemi sahnede!
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (10) 'Bak Postacı Geliyor'
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva