HABERLER>DÜNYADAN
20 Aralık 2014 Cumartesi - 09:17

Obama'dan K.Kore çıkışı: Saldırıya yanıt vereceğiz

ABD Başkanı Barack Obama, Sony'ye siber saldırı nedeniyle Kuzey Kore'ye karşı "orantılı ve zamanını kendilerinin belirleyeceği" bir yanıt vereceklerini söyledi.

Obama dan K.Kore çıkışı: Saldırıya yanıt vereceğiz

Obama, Beyaz Saray'da yıllık basın toplantısı düzenledi.
 
Sony'nin siber saldırı ve tehditler karşısında "Röportaj" filminin vizyonunu iptal etmesini "hata" olarak gördüğünü belirten Obama, "Sony keşke önce benimle konuşsaydı, bu yola girmemeleri gerektiğini söylerdim" dedi.
 
Obama, "Bazı diktatörlerin ABD'de sansür uygulamaya başladığı bir toplum haline gelemeyiz. Birilerinin hicivli bir filmin yayınlanması noktasında insanları korkutmasına izin verilirse, hayal edin hoşlanmadıkları bir belgesel veya haber gördüklerinde ne yapmaya başlarlar" diye konuştu.
 
Obama, Sony'ye siber saldırı nedeniyle Kuzey Kore'ye karşı "orantılı ve zamanını kendilerinin belirleyeceği" bir yanıt vereceklerini bildirerek, kendisine birçok seçeneklerin sunulacağını ve ona göre karar vereceğini dile getirdi.
 
Bir soru üzerine Obama,  Kuzey Kore'nin başka bir ülkeyle işbirliği yaptığına yönelik bir işaret olmadığını da söyledi.
 
Sony firması, Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'a suikast kurgusunu konu alan komedi filmi "Röportaj" nedeniyle, "Barış Muhafızları (Guardians of Peace-GOP)" adındaki bilgisayar korsanlarının siber saldırılarına ve tehditlerine maruz kalmıştı. ABD Soruşturma Bürosu (FBI) bugün "bu eylemlerden Kuzey Kore hükümetinin sorumlu olduğu sonucuna varacak yeterli bilgiye sahip" olduklarını açıkladı.
 
ABD İç Güvenlik Bakanı Jeh Johnson, da yaptığı yazılı açıklamada, Sony'ye yapılan saldırının sadece bir şirket ve onun çalışanlara yapılmış bir eylem olmadığını, bunun aynı zamanda ifade özgürlüğüne saldırı anlamına geldiğini kaydetti.
 
Son yaşanan olayın iyi bir siber güvenliğin önemini vurguladığını belirten Johnson, ülkedeki her şirketin kendi siber güvenliklerini gözden geçirmesi gerektiğini ve sistemlerini geliştirmeleri noktasında bakanlığın tüm kurumlara yardıma hazır olduğunu bildirdi.
 
FBI: SALDIRININ ARKASINDA KUZEY KORE VAR
ABD Federal Soruşturma Bürosu (FBI), Sony firmasına yapılan siber saldırının arkasında Kuzey Kore'nin olduğunun belirlendiğini bildirdi.
 
FBI tarafından yapılan açıklamada, "Soruşturmanın sonucu olarak ve ABD yönetiminin ilgili birimleriyle yakın işbirliğinin neticesinde şimdi FBI, bu eylemlerden Kuzey Kore hükümetinin sorumlu olduğu sonucuna varacak yeterli bilgiye sahip" ifadesi kullanıldı.
     
Bu sonuca nasıl ulaştıklarına dair bilgi de veren FBI, bu saldırıda kullanılan veri silme yazılımlarının FBI'ın bilgisinin bulunduğu Kuzey Kore aktörlerinin daha önce geliştirdiği yazılımlarla bağlantılı olduğu bildirdi. Açıklamada, "Örneğin, spesifik kodların dizilimi, kriptolama algoritması ve gizliliği ihlal edilen ağ bağlantılarında benzerlikler bulunuyor" görüşüne yer verildi.
    
FBI, ayrıca, bu saldırıda kullanılan altyapı ile ABD hükümetinin daha önce Kuzey Kore ile doğrudan bağlantı kurduğu diğer siber saldırıların altyapısı arasında önemli uyumluluklar gözlemlediği vurgulanarak, birçok IP adresindeki benzerliklere işaret edildi. Bunun yanında Sony'e yapılan saldırının, geçen yıl Kuzey Kore tarafından Güney Kore'nin banka ve medya organlarına düzenlenen saldırılara benzediği bildirildi. FBI, bu tür tehdit eylemlerin kabul edilebilir bir devlet davranışı olmadığını kaydetti.
 
Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest, dünkü basın toplantısında konuya orantılı yanıt vermede bir dizi seçenekleri değerlendirdiklerini söylemişti. Sony firması, Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'a süikast girişimini konu alan komedi filmi "Röportaj" nedeniyle geçen ay siber saldırılara uğramıştı. Saldırıların arkasında olan "Barış Muhafızları (Guardians of Peace-GOP)" adındaki bilgisayar korsanları, filmin gösterime gireceği sinemaları da bombalama tehdidinde bulunmuştu. Aynı grup bugün de Sony'nin bu filmin DVD'sini yayınlaması veya filmin internete sızmasına izin vermesi halinde saldırılarının aratacağı tehdidinde bulundu. Konuyla ilgili hem Federal Soruşturma Bürosu (FBI) hem de Adalet Bakanlığı Ulusal Güvenlik Birimi soruşturma yürütüyordu. Bu arada, ABD Başkanı Barack Obama, önümüzdeki saatlerde yıllık basın toplantısını düzenleyecek. Obama'nın saldırıya yönelik Kuzey Kore'ye nasıl yanıt vereceği merak ediliyor.
 

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
BM'den Türk eğitimciye ödül
BM, “Küresel Eğitime Katkı Ödülü”nü, bu yıl ilk kez bir Türk eğitimciye ...
14 Aralık operasyonu kararı dünya basınında
Uluslararası ajanslar, 14 Aralık'ta yapılan medyaya darbe operasyonunun ...
2 milyon dolarlık ikramiyeyi reddetti
ABD’de bir CEO, hak etmediğine inandığı için 2 milyon dolarlık ikramiyesini şirkete geri verdi.
 
AB’den Türkiye raporu: Hükümete güvenmeyenlerin...
Avrupa Birliği’nin kamuoyu araştırmalarından sorumlu birimi Eurobarometer ...
Dünya şokta: 8 çocuk bıçaklı saldırıda öldü
Adres yine Avustralya ve Cairns kentindeki saldırıyla ilgili bilgiler henüz netleşmiş değil...
İran gövde gösterisine hazırlanıyor
İran, dünya petrol ticaretinin kilit geçiş noktalarından biri olan Hürmüz ...
 
Ukrayna: Avrupa'nın en güçlü ordusunu kuracağız
Ukrayna Milli Güvenlik Kurulu Sekreteri Alexander Turçinov, Rusya ile ...
Avrupa'da kaçak göçmen sorunu
Kaçak göçmen sorunu Avrupa'da hala çözülemedi. Her yıl yüzlerce kişi daha ...
Malala’dan dünya liderlerine çağrı
Nobel Barış Ödüllü Pakistanlı Malala Yusufzay, Pakistan’ın Peşaver kentinde ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
N'oluyor o balkonda?
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Kazanan yok, kaybedenler Gazze’deki Müslümanlar
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İki yüzlü ahlak her yerde…
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Koltuklar devredilirken!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva