HABERLER>EKONOMİ
6 Ocak 2016 Çarşamba - 13:21

Nasır: Betona zam İzmir'e zarar

İzmirli çimento firmalarının 2016 yılı ile birlikte hazır beton fiyatlarına yaptıkları zam inşaat sektörünün tepkilerine neden oldu. Konuyla ilgili 13 dernek adına açıklamada bulunan Nasır, "Betona haksız zam, inşaat sektörüne darbe vurur" dedi.

Nasır: Betona zam İzmir e zarar

Müteahhitler Federasyonu Başkanı Necip Nasır, İzmir'in diğer illere oranla betonu zaten pahalıya kullandığını belirterek, son zamlarla birlikte İzmir'de inşaat sektörü ve ekonominin ağır darbe yiyeceğini söyledi.

2016 yılı İzmirli inşaat firmaları ve ev almayı planlayan İzmirliler için kötü başladı. Beton üreticileri, beton fiyatlarına Ocak ayı itibariyle zam yaptıklarını duyururken; gelen zamlara ise artan giderleri ve piyasa şartlarını gerekçe olarak gösterdi.

Gelen zamlarla birlikte yapı inşaatlarında kullanılan 1 metre küp beton fiyatı da KDV ve pompa bedeli dahil olmak üzere 123 TL.'den 157 TL.'ye çıktı. Aynı betonun fiyatı ise Konya ve diğer illerde ise KDV ve pompa bedeli dahil 97 TL. Son zamlarla birlikte 1 metreküp betonun fiyatı İzmir'de diğer illerden yaklaşık 60 TL. daha pahalıya satın alınır hale geldi.

ZAM, İZMİR'E VURULMUŞ DARBE
Müteahhitler Federasyonu (MÜFED) Başkanı Necip Nasır,  zamların bir açıklaması ve haklı bir gerekçesi olmadığını vurgulayarak, yapılan zammın geri çekilmesi çağrısında bulundu.

İzmirlilerin betonu diğer illere oranla yılbaşından önce zaten yüzde 21 fazla fiyatla satın aldığına dikkat çeken Nasır, son zamlarla birlikte aradaki farkın yüzde 40'lara çıktığına dikkat çekti.

Nasır, “İzmir ekonomisi zaten sıkışmış ve durgun bir vaziyette. İnşaat sektörü arsa üretememekten kaynaklı tıkanmış durumda. Bu gelen zamla birlikte İzmir inşaat piyasası daha büyük bir darboğaza girecektir. Bu da zaten bir türlü gelişemeyen İzmir ekonomisini olumsuz yönde etkileyecektir. Türkiye'de işsizlik yüzde 13, İzmir'de yüzde 17, Konya'da yüzde 0 iken, bu zam sadece inşaat sektörüne değil, tüm İzmir'e vurulmuş büyük bir darbedir. Bir an önce bu haksız zammın geri çekilmesi gerekiyor” diye konuştu.

ZAMLAR VATANDAŞA YANSIYACAK
İzmirli müteahhitlerin ürettikleri evleri ellerinden çıkaramaz duruma geldiğini ifade eden Necip Nasır, “Birçok arkadaşımızın ürettiği ev elinde kalmış durumda. Bu da ekonominin zaten ne durumda olduğunun en iyi kanıtı. Ev almak istiyen İzmirliler keyfi zamlardan dolayı ev alamaz duruma düşürüldü. Son zamla birlikte ev fiyatları kaçınılmaz olarak daha da pahalanacaktır. Bu da hem müteahhitlere hem de İzmirli hemşerilerimize yansıyacak” ifadesini kullandı.

KABUL EDİLEBİLİR DEĞİL
Yapılan zamma gerekçe olarak giderlerin artışının ve piyasaların gösterildiğini söyleyen Nasır, gerekçelerin gerçekleri yansıtmadığını ve zammın keyfi bir uygulama olduğunu savundu.

“Konya'da betonun hammaddesi çok uzaklardan getirilmesine rağmen KDV ve pompa dahil 97 TL'ye satılıyorken; İzmir'de şehrin içeriden hammadde çıkarıp,  bunu 60 TL daha fazla fiyata 157 TL'den satmanın hiç bir açıklaması bulunmamaktadır. Hem çimentonun tozunu yutacağız, hem doğamız katledilecek, hem de çimentoyu pahalıya satın alacağız. Bu kabul edilebilir değil” dedi.

REKABET KURUMU'NA TAŞINACAK
Yapılan zam karşısında İzmirliler'in haklarını arayacaklarını aktaran Nasır sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Nakliye masrafları yükseldi desek, benzin fiyatları düşmüş durumda. Hammaddemiz yok desek, hammadde kentimizin içinde. Buradan 13 dernek başkanı olarak kamuoyunu konuyla ilgili bilgilendiriyor ve dayatılan bu zamları kabul etmeyeceğimizi vurguluyoruz. Konuyu, ilgili makamlara ve Rekabet Kurumu'na taşıyacağız. Müteahhitler olarak daha farklı eylemlere girerek, hem İzmirli müteahhitlerin hem de İzmirli hemşerilerimizin haklarını arayacağız”

AÇIKLAMAYA İMZA KOYAN 13 DERNEK
İzmir Müteahhitler Derneği Başkanı İsmail Kahraman, Karşıyaka Müteahhit ve İşadamları Derneği Başkanı Zeki Yüksel, Bornova Müteahhit ve İşadamları Derneği Başkanı Hasan Ali Karaman, Konak Müteahhit Ve İşadamları Derneği Başkanı Sinan Bezircilioğlu, Çiğli Müteahhit ve İşadamları Derneği Başkanı Adnan Baltalarlı, Bayraklı Müteahhit ve İşadamları Derneği Başkanı Musa Akgün, Seferhisar Müteahhit Ve İşadamları Derneği Başkanı İsmail Bazan, Balçova, Narlıdere, Güzelbahçe Müteahhit ve İşadamları Derneği Başkanı Mustafa Alkan, Gaziemir Müteahhit ve İşadamları Derneği Başkanı Hikmet Kar, Buca Müteahhit ve İşadamları Derneği Başkanı Seyfullah Demir, Torbalı Müteahhit ve İşadamları Derneği Başkanı Özgün Ünver, Çeşme Müteahhit ve İşadamları Derneği Başkanı Murat Yıldır, Menderes Müteahhit ve İşadamları Derneği Başkanı Ali Yılmaz

 
CHP’de ‘tur’ krizi tam gaz! Özen’den o başkana: Konuşmazsan…
 
Kılıçdaroğlu haberinden 4 yıl hapsi istendi!
YORUMLAR
Toplam 4 yorum var, 4 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Huseyin 8 Ocak 2016 Cuma 01:06

Neden konya?? neden istanbul veya neden baska bir sehir degil. Sadece mutehaitlerin kazandigi bir ortam var bu ulkede. Suanda uretici konumda olan cimento firmalari, hazir beton, tugla ureticisi vs. hic bir uretici bu ulkede adam akilli para kazanamiyor. Basit bir matematik hesabiyla 1500m2 brut insaat alanina sahip bir binada brut 110 m2den 12-13 adet daire cikar. Bu binaya ne kadar beton gider sorusuna cevap olarak formul: Toplam bina metrekaresi x 0,38 = metreküp cinsinden beton miktarıdır... 1500x0,38=570 m3 beton. Toplam hersey dahil zam 30 TL civarinda olduguna gore hazir betonun tum binaya ek maliyeti (570x30)17.100 TL olacaktir. Bunuda daire basina maliyet olarak hesaplarsak 17.100/12 daire=1.425 TL yapar. Yorum sizin... Bu zamlari en cok gundene getiren mutehaitler daire basi maliyetlerinin 40.000-50.000 TL arttigi yalanini soylerek insanlari kandirmaya devam edecekler.

Yorumu oyla      12      6  
Altineller insaat 7 Ocak 2016 Perşembe 17:10

Dernekler başarılı olamıyorlar alternatif olarak bir çözüm yolu bulunmalıdır

Yorumu oyla      12      6  
MURAT POLAT 7 Ocak 2016 Perşembe 12:02

Mantıklı hıc bır sebebi olmayan tamamen KEYFİ bır uygulama ıle İZMİR HALKINA ve İZMİRLİ İŞ ADAMI na vurulmak ıstenen bu darbeyi saglıklı bir beyinin anlaması mumkun degıl..İZMİR EKONOMİSİNE VURULMAK ISTENEN BU DARBEYİ sadece federasyon baskanı sayın NASIR ın degıl TUM İZMİR MİLLETVEKİLLERİ nın de sahıplenmesı gerekmektedır

Yorumu oyla      12      6  
metin elçi 6 Ocak 2016 Çarşamba 17:22

Örgütlü toplumlarda bunlar yaşanmaması gerekir demekki imza koyan kurumlar etkili degiller eğer üyesi ile birlikte demokrasilerde olduğu gibi protesto mekanizmasını isletirlerse o zaman beton firmaları buna cesaretkeri olmazdı beklentimiz basta siz değerli yöneticiler olmak üzere protesto. .....!

Yorumu oyla      12      6  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
AK Partili iş adamına 3 ilçede sondaj izni!
Çevre ve Şehircilik İzmir İl Müdürlüğü, AK Partili İşadamı Selim Gökdemir’in ...
Yıldırım’dan ‘HGS’ açıklaması: O plakayı...
Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım İstanbul'da ...
Kara listedeki zeytinyağı devinden açıklama: Yanlış algı!
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın geçtiğimiz yıl yaptığı kontrollerde ...
 
Bakanlıktan ‘HGS cezaları’ için vida açıklaması!
Son dönemde kesilen HGS ve radar cezaları vatandaşı isyan ettirdi. Bu ...
Ve dolar üç ay aradan sonra kritik eşiği geçti!
TL, Çin'in yuanın daha çok zayıflamasına izin vererek yavaşlayan ekonomisine ...
Zeytinyağcılar tepkili: Cezalar yetersiz!
Tariş Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Başkanı Cahit Çetin, ...
 
Türk Telekom’dan İzmir’de iş zirvesi
Türk Telekom Grup, İzmir’in iş dünyasıyla bir araya geldi. Kentin önemli ...
İzmir’de sigorta firmaları isyan etti!
İzmirli sigorta şirketleri kar oranın düşmesi ve yasaların geçmişe dönük ...
İşte zamlı ve AGİ'li asgari ücretler
Asgari ücretin, 1 Ocak 2015 tarihinden itibaren 1300 liraya yükselmesiyle ...
 
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (9) 'Bizim radyo tiyatrolarımız vardı'
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bektaşi Devleti tartışmaları!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
‘Erkekler bastığım kaldırımı öperdi!’
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
İzmirli kız ve Onur E. Yıldız meselesi
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Parti tabanı Özel’den kopuyor mu?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
CHP ne yapmalı?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Neden toprak reformu yapılmalı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Eril toplumda kıyamet alametleri...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’e kruvaziyer niye gelsin?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İzmir’in sokakları hem kız hem deniz kokar… 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva