HABERLER>GÜNCEL
8 Ocak 2016 Cuma - 12:30

Meslek liselerine ek puan geri geliyor

YGS başvuruları başladı. Mezun adayların okul bilgilerinde hata olduğu dile getiriliyor. Öte yandan YÖK Başkanı, meslek lisesi mezunlarına ek puan uygulamasının yeniden getirileceğini söyledi.

Meslek liselerine ek puan geri geliyor

YGS başvurularında liseden mezun durumdaki adayların okul bilgilerinde yanlışlık olduğu iddia edildi. ÖSYM yetkilileri ise, bu durumdaki adayların hangi okuldan mezun olduklarını gösteren belge ve dilekçe ile başvuru merkezlerine giderek yanlış bilgiyi düzeltebileceklerini açıkladı. Ayrıca YÖK'ün meslek lisesi mezunlarına ek puan uygulamasını geri getirmek için çalışma başlattığı belirtiliyor. Buna göre YÖK, Milli Eğitim Bakanlığına mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarından mezun olan öğrencilerin meslek yüksekokullarına sınavsız geçişinin kaldırılması önerisini götürdü. Buna göre, sınavsız geçiş yerine mesleki ve teknik ortaöğretim mezunlarına ek puan verilmesi öngörülüyor. Milli Eğitim Bakanlığı yetkilileri de YÖK’ün önerisini incelemeye başladıklarını, yeni bir yasal düzenleme gerektiren bu önerinin hassasiyetle ele alınarak bir yasa taslağı hazırlanacağını bildirdiler.

YGS'YE BAŞVURU YAPARKEN DİKKAT!
YGS başvuruları 20 Ocak’a kadar devam ederken, mezun durumdaki bazı adayların başvuru sistemindeki lise bilgilerinin yanlış olduğu iddia edildi. Adaylar ne yapabileceklerini bilmediklerini söylediler. Hürriyet’ten Esra Ülker'in haberine göre konuyla ilgili bilgi veren ÖSYM yetkilileri, bilgileri yanlış olan adayların bunu düzeltebileceğini açıkladı. Adayların hangi liseden mezun olduğu ile ilgili bilgiler e-okul’dan ediniliyor. Bilgiler eksik ya da yanlış olabiliyor. Bu adayların, ÖSYM başvuru merkezlerine dilekçe ve hangi okuldan mezun olduğunu gösteren belge ile gidip hatayı düzelttirmeleri gerekiyor. 2016 ÖSYS Kılavuzu’na göre, adaylar başvuru yaptıktan sonra başvuru süresi içinde bilgilerini güncelleyebiliyor, değişiklik yapabiliyor.

MESLEK LİSELERİNE EK PUAN GERİ GELİYOR
Öte yandan Yükseköğretim Kurulu (YÖK), Milli Eğitim Bakanlığına (MEB) mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarından mezun olan öğrencilerin meslek yüksekokullarına sınavsız geçişinin kaldırılması önerisini götürdü. Buna göre, sınavsız geçişin yerine mezunlaraek puan verilmesi öngörülüyor.30 Mart 2012 tarihli ve 6287 sayılı İlköğretim ve Eğitim Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile 2547 sayılı Kanun’un yükseköğretime geçişi düzenleyen 45’inci maddesi değiştirildi. Bir mesleğe yönelik program uygulayan liselere alanlarında bir programa giderken ortaöğretim başarı puanları ayrıca 0,06 ile çarpılarak artı puan alıyorlardı. Bu uygulama kanunla kaldırıldı. Kanun çıktığı tarihte kayıtlı olanların ve eski mezunların hakkını koruduğu için 2016 ÖSYS’de 30 Mart 2012 tarihinde kayıtlı ve mezun öğrenciler için artı puan uygulaması devam ediyor.Bu tarihten sonra kayıt olanlar artı puan uygulanmasından yararlanamayacak. Kanun yayımından sonra, 2016’da ilk defa hakkı korunan öğrencilerin dışında mezun vereceği için bu seneki ÖSYS kılavuzunda bu bilgiye yer verildi.

YÖK'ÜN MEB'E ÖNERİSİ 
YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç da Milli Eğitim Bakanlığı’na öğrencileri, eğitim aldıkları ilgili alanlarına yönlendirmek amacıyla mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarından mezun olan öğrencilere artı puan verilmesi konusunda bir öneri hazırladıklarını bildirmişti. Söz konusu önerinin gerekçesinde mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarından mezun olan öğrencilerin meslek yüksekokullarına sınavsız geçişinin, Türkiye’nin gelecek vizyonunda önemli bir yer teşkil eden mesleki eğitimin kalitesini olumsuz etkilemesi nedeniyle, meslek yüksekokullarına sınavsız geçişin kaldırılması gereğinin hasıl olduğu ifade edildi. Sınavsız geçişin kaldırılması nedeniyle bir mesleğe yönelik program uygulayan liselerin öğrenci kaybı yaşamaması ve öğrencileri aynı zamanda teşvik edici mahiyette ek puan verilmesi amacıyla düzenleme yapılmasına ihtiyaç duyulduğu vurgulandı. Bu kapsamda, YÖK’ün önerdiği düzenleme şöyle: “Bir mesleğe yönelik program uygulayan liselerin mezunları, Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenecek aynı alanda bir yükseköğretim kurumuna yerleşmelerinde merkezi sınavlardan almış oldukları puanlara 'b' bendine göre hesaplanan ortaöğretim başarı puanı ve bu puanın Yükseköğretim Kurulu tarafından tespit edilecek katsayı ile çarpımı sonucu bulunacak puan eklenir.” Milli Eğitim Bakanlığı yetkilileri, YÖK’ün önerisini incelemeye başladıklarını, yeni bir yasal düzenleme gerektiren bu önerinin hassasiyetle ele alınarak bir yasa taslağı hazırlanacağını bildirdiler.

YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, yeni düzenleme ile ilgili şunları söyledi:“Bilindiği üzere mesleki ve teknik lise mezunlarına ek puan uygulaması bu seneden itibaren yeni mezunlar için kaldırıldı. Bununla ilgili değişikliğe gidilmesi YÖK’ün yetkisinde olmayıp bu okullardan mezunların eğitim aldıkları ‘ilgili alanlarına yönlendirilmesi’ için kanuni bir düzenleme yapılması gerekiyor. Bu amaçla, mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarından mezunlara artı puan verilmesi için bir öneri hazırladık ve MEB’e ilettik. Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Sayın Nabi Avcı konuya hassasiyetle yaklaşacaklarını ifade etti.”

 
Kuşadası plajlarını dalgalar dövdü!
 
TSK: Silopi'de 58 terörist yakalandı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Manisa’da Orman Genel Müdürlüğü’nün yazısı PKK oldu!
Manisa’nın Salihli İlçesi’nde Orman Genel Müdürlüğü’nün dağa yazdığı OGM ...
Ege Üniversitesi’nde Kazancı da koltuğa talip!
Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nadide Kazancı da rektörlüğe adaylığını açıkladı.
Ödemiş Belediyesi memurları denge sözleşmesi imzaladı
Ödemiş Belediyesi, Bem-Bir-Sen Memur Sendikası ile sosyal denge sözleşmesi ...
 
14 milyon dolarlık hazine İstanbul’da ortaya çıktı
Ünlü ressam Hollandalı Anthony van Dyck'ın kayıp tablosu İstanbul'da ortaya ...
Flaş! Cuma namazı düzenlemesi resmileşti!
Başbakanlık tarafından cuma namazı için hazırlanan genelge Resmi Gazete'de yayımlandı.
Flaş! İzmir metrosunda faciadan dönüş!
İzmir'de metronun Bölge İstasyonu yakınlarındaki depolama alanında yükleme ...
 
Bu kez karada mülteci faciası: 6 ölü, 30 yaralı
Çanakkale’de, kaçakları taşıyan otobüsle otomobilin çarpışması sonucu ...
Rize'de utanç: İstismardan tutuklandı
Rize İl Özel İdare Genel Sekreter Yardımcısı ve Kızılay Şube Başkanı 56 ...
İstanbul'da iki çocukta domuz gribi tespit edildi
İstanbul Çapa Tıp Fakültesi Hastanesi'nde tedavi gören 5 aylık bir kız ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Eril toplumda kıyamet alametleri...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’e kruvaziyer niye gelsin?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İzmir’in sokakları hem kız hem deniz kokar… 
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Titre oligarşi, sosyalizm geliyor!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çocuk nasıl şımarır?
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve bugün Türkiye (8) 'Sokak satıcıları'
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bağırın ki sesimiz duyulsun!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bir acayip zor yarış!
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Kartla ödemede 'derin' sorular!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva